Varför du ska äta mera fett

På CNN.
Dr Mark Hyman är intervjuad om hur vi ska äta för bästa hälsa. Det mesta är rätt i artikeln.

 

Comments

 1. 1

  Kul att det rör på sig åt ett vettigt håll nu, dit du pekat så länge! Efter att kritiken av Nina Teicholz BMJ artikel om kostråd utan vetenskapligt stöd slogs tillbaks kommer det här som en till tidig julklapp! Men vi kan som vanligt vänta kritik från de som alltid gör våldsamt motstånd till enkla och ekonomiska lösningar för oss skattebetalare, läkemedelsindustrin genom sina köpta språkrör; helst skamlösa professorer som vågar spinna på ordentligt.

 2. 2

  Hej snälla kan du hjälpa jag kan inte äta nåt alls sen en månad snart jag vet inte vad jag har legat på akuten fick ingen hjälp tog bara blodprover. Uppkörd gaser sveda värk buller illamående sen 14/11 fort jag äter svullnar magsäcken sen kommer uppkördhet buller kramper mm. Bara druckit välling vatten te fil laktosfri. Provat ägg både kokt å stekt men svårt för det blåser upp
  Provat det mesta inget går ner. Vad kan man göra? Läkarna bryr sig inte nämnvärt!
  Mvh Helena

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Helena
  Jag kan inte bedöma vad det är för fel med din mage. Du kanske ska söka din distriktsläkare för att få en utredning gjord/remiss till kirurgkliniken?

 4. 4

  Eftersom jag inte är läkare kan jag åtminstone ge råd om vad jag skulle göra!
  Vattenfasta från kväll till morgonen efter dag 2. Alltså ca 36 timmar.
  Det borde rensa ut det mesta. Två nätter alltså. Ät sedan försiktigt kokt ägg mm till att börja med. Hippocrates lär ha sagt att de två bästa medicinerna vi har är ”vila och fasta”.
  Fastan är dessutom gratis.
  Om du vill repetera så ät vanligt en eller två dar innan nästa försök. Såvida du inte är smällfet, för då går det ju bra att vattenfasta i veckor, med läkarstöd. Läs Jason Fung!

  Jag förstår att Annika och andra läkare är förskitiga med att svara på sådana här frågor efter det som hände Tim Noakes i Sydafrika.

 5. 5

  Jag är inte heller läkare. Välling är för mig obegripligt. Ät riktig mat, och dit hör varken välling eller filmjölk. Börja med fasta och sedan försiktigt med små portioner för att vänja magen.

 6. 6

  Helena,
  Har du fått diagnosen IBS? Exakt så mådde jag innan jag la om kosten, dock kunde jag äta ägg och annan lågkolhydratskost. Jag misstänker att du har brist på goda tarmbakterier och behöver probiotika. Har du testat det? För att lugna en uppblåst mage fungerar te på fänkålsfrö bra. Låt dra i en kopp hett vatten i 8-10 minuter(eller tills det är lagom varmt att dricka. Gör inget om det drar längre). Om det inte funkar är även salvia och ingefära lugnande för magen. Testa.
  Något som jag tycker är fantastiskt snällt för magen är benbuljong kokt på kycklingben. Det är dessutom väldigt näringsrikt. Hoppas det blir bättre snart.

 7. 7

  Helena,
  Fick just ett av Mark Hymans mess om en ny kokbok av en av hans medarbetare, Kellyann Petrucci, som heter ”Bone Broth” och precis som Annelie säjer, påstår hon att benbuljong är det bästa för dåliga magar, du kan googla på henne så får du säkert massvis med tips!? Hon var med på hans Fat Summit för några veckor sen och verkade mycket bra och säker på sin sak!! Jag hoppas också att du blir bra snart!

 8. 8
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Mormor

  Helt rätt!

  Benbuljong tror vi på som det nyttigaste av det nyttiga!

  Jag har just nu ett kok på gång på balkongen där det ska puttra svagt under ett dygn. Dessutom har jag 50 kg gräsbetade skyben från Norrbete i frysen för kommande kok.

  🙂

 9. 9

  Har just i detta nu buljong-kok på gång – gräsbetat och ekologiskt förstås! Mums!! 🙂

 10. 10

  @ 2 Helena —
  Jag hade precis samma problem för några år sedan. Jag led av Leaky Gut Syndrome, IBS, parasiter och diverse överkänslighet (bl.a. säd, besprutningsmedel, syntetiska ämnen i kosten etc..). Fick hjälp av homeopat – och när tarmen läkt ut kunde jag äta sådant (t.ex. ägg) som jag tidigare inte tålt. Nu är mitt kosthåll ekologiskt ’allt’ – vilket gjort en enorm skillnad! Lycka till! 🙂

 11. 11

  Helena,
  Glömde säja en sak som kanske kunde hjälpa dej??
  Tarmfloran är ju så utomordentligt viktig….jag hade också en attack av magbesvär för ett par år sen, yttrade sej i form av en gräslig diarrée i sex och ett halvt år plus feberepisoder då och då, dock inga andra symptom….ingen av dom fyra specialister i gastroenterologi som jag vände mej till under dom åren, förstod var felet låg, trots otaliga analyser, från tumör-markatörer till colonscopier och celiakitester och coproanalyser för amöbor etc..inte heller hade olika mjölksyrebakterier eller antibiotika någon effekt, trodde faktiskt jag skulle dö av uttorkning ..
  Av en ren händelse råkade mitt sista barbarn ut för ett rota-virus, blev till slut så dålig och medvetslös att han snabbt kom in på akuten…där räddade dom honom, men det var på håret..han fick ögonaböj bl a 5 droppar per dag av en bakterie, som ges till nyfödda och småbarn, just mot diarrée och för att förstärka tarmfloran. Som tur var råkade doktorn säja till min dotter att dom var alldeles utmärkta även för vuxna…och hon började tjata på mej att åtminstone testa, men jag trodde inte alls på det!! Till slut gjorde jag det, för att slippa höra hennes tjat…fem ynka droppar per dag skulle jag ta…och om jag kommer ihåg rätt, så sov jag igenom hela första natten i stället för att rusa upp 2-3 grr…trodde inte ens på det då! Blev sedan ganska snabbt helt normal, men fortsatte med dropparna ett bra tag, så fort jag upphörde kom besvären tillbaka. Nu kan det gå nåt år och jag klarar mej ändå…..för mej är detta rena miraklet.
  Du skulle i alla fall kunna försöka, sämre lär du inte bli!? Dropparna saluförs av Semper, är för småbarn och bakterien heter Reuteri.
  Good luck!

 12. 12

  Till Göran Sjöberg
  Benbuljong låter som en bra idé.
  önskar recept eller praktiska tips

 13. 13
  LCHF-Bengt säger

  Jag kokar benen 3 dygn, sista timmarna lägger jag till lök, morot, lagerblad, svartpeppar och salt.
  Rensar sen ur löken, de flesta morötterna, lagerbladen, benen och kör med mixern för att finfördela köttrester. Silar buljongen gör jag ej, för jag är bekväm av mig, mums.

 14. 14
  XMargareta säger

  Helena!
  Uteslut i alla fall vällingen. Den enkla åtgärden har hjälpt mig i liknande situation för många år sedan. Sedan kan du ju även pröva de andra råden.

 15. 15
  Vivisfaxarn säger

  Var/hur får man tag i ben till buljongkok?

 16. 16
  Konsument i Sverige säger
 17. 17

  En kaffesked bikarbonat i halvt glas vatten. 3 gånger/dag. Rättar till gaser och puffig mage. Meddela gärna resultatet!!! Och som med all försvagning och dålig apetit. Koka hönssoppa, OBS! Inte kycklingssoppa… med grönsaker i 1 Timme och drick buljongen. Så ofta du orkar per dag. Inom 3 dagar bör du återfå styrkan och hälsan. Drick INTE buljongtärning!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa