Skörbjugg tillbaka i Australien

I DN.se.
De drabbade i Australien har ätit för lite av C-vitamin i färsk frukt och färska grönsaker.

Själv har jag varit vankelmodig i förhållande till C-vitamin. Dels har vi fått reda på att skörbjugg var icke existerande hos inuiterna, som åt väldigt lite av färskt grönt, detta för att man inte behöver så mycket C-vitamin när man äter LCHF. C-vitaminet behövs nämligen för att metabolisera  kolhydrater, och när man äter minimalt av kolhydrater så behöver man inte så mycket C-vitamin. C-vitamin är också en antioxidant som behövs för att oskadliggöra skräpmat och vegetabiliska omega-6-fetter, och det äter vi ju inte så mycket av.

Men sedan har det kommit många signaler om att C-vitamin är så fantastiskt bra mot olika sjukdomar, som cancer och infektioner. Där för tar jag C-vitamintillskott själv både nu och då.

 

Comments

 1. 1

  Personligen har jag levt med alldeles för mycket stress under en längre tid, vilket har påverkat kroppen på diverse sätt. Sedan några månader, och efter att ”ha läst på” mer om C-vitamin, så intar jag återkommande relativt stora doser av just C-vitamin. – Jag kan förmedla att det är fantastiskt att ha fått uppleva hur gynnsamt detta har inverkat på min stress-nivå och de faktiska problem jag hade!

 2. 2
  Elisabeth G säger

  På senare tid har jag börjat äta väldigt strikt LCHF, vilket är mycket positivt för hälsan. Dock har jag börjat fundera på om jag får i mig tillräckligt med c-vitamin. Jag vill inte ha skörbjugg. Grönsakerna består i regel av broccoli, blomkål och sallatsblad. En och annan potatis går också med någon gång i veckan. Hur mycket c-vitamin tar ni som tar tillskott?

 3. 3

  Det borde räcka med att äta C-vitaminrika grönsaker (men då ska man inte koka dom och hälla ut näringsvattnet). .
  Många innehåller mer än den ”berömda” apelsinen.
  Apelsin – 53, gul paprika – 205, nässlor (torka o spara o strö på maten) – 175, grönkål – 120, brysselkål – 85, broccoli – 83, blomkål – 73 (mg/100g).
  https://c-vitamin.se/

 4. 4
  Johan Dittlén säger

  Skörbjugg kallades väl mjölsjuka förr? Och ansågs komma av att stort intag av spannmålsmjöl gav dåligt näringsupptag? (Kan föreställa mig att spannmålet även ger läckande och irriterad tarm, och följande autoimmuna problem.) Då kan lösningen vara att skippa/minska på spannmål så att man återfår normalt näringsupptag och slipper följdverkningar av det, samt slipper autoimmuna effekter. Man behöver nog inte processade plastförpackade tillskott och långväga transporterad frukt för att undvika skörbjugg, bara välja bra mat.

 5. 5
  Johan Dittlén säger

  Undrar om forskarna kollade hur mycket mjölmat de studerade personerna åt. Och om det finns korrelation mellan skörbjugg och t ex ibs, läckande tarm, celiaki och ncgs (non celiac gluten sensivity)?

  Obs att jag inte kritiserar de som tillskottar vitamin C. Såklart bra om man kan lösa något med tillskott istället för medicin. Och jag bara föreslår alternativ att överväga.

 6. 6

  De sjömän, som långa tider levde på sk skeppsskorpor fick skörbjugg.

 7. 7
  Moderator säger

  Denna kommentar är flyttad från annat inlägg. /Moderator

  Th.B says:

  1 december, 2016 at 13:01

  Svara | Citera

  Förlåt, Kanske off-topic idag. Men DN idag sid 16
  (Så vitt jag förstår har flera tidningar skrivet om detta)

  Skörbjugg tillbaka i Australien.

  Sjukt intressant kan jag tycka.

  Vet inte vilken blogg jag ska skriva i men med så många kunniga och väl insatta följare som skriver här är nog den här bloggen det bästa forumet att göra det i.

  Troligen beror skörbjuggen på att de drabbade har ätit en extrem dålig kost (ni vet, kartongmaten) en längre tid utan frukt eller grönsaker. Och/eller grönsaker kokta för länge så att C-vitaminet har förstörts.

  Nu gick det att häva skörbjuggen i tid på de man upptäckt innan det hade gått för långt, om jag förstår artikeln rätt med hjälp av en vitaminkur. Men ändå, Skörbjugg !!!, i modern tid Pga. Skit ”mat”.

  Är inte det värt att reflektera över ?. Eller framhäva en LCHF kost ändå starkare?

 8. 8

  I Linus Paulings egna böcker står det att han själv tog 18 gram per dag…och levde, vad jag vet, tills han blev 94….eller var det bara 93??… i högönsklig välförmåga och aktiv in i det sista…så man kan nog ta ganska höga doser i så fall!? Det lär inte ens vara ett vitamin utan helt enkelt en livsviktig substans som av någon anledning den mänskliga organismen inte kan framställa själv, i likhet med få andra arter… Hans intresse för askorbinsyran började tydligen med Irwing Stones bok, som poängterar just detta faktum.

 9. 9
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Mormor,

  Efter att ha läst Paulings böcker tar jag också stoa doser C-vitamin – typ 6 gram askorbinsyra per dag i ett stort glas vatten som jag då och då tar en klunk av.

 10. 10

  Jag tar ca 5g per dag – ung hälften på fm och resten på kvällen.

 11. 11
  ulf pohl säger

  De arktiska indianerna på tundran åt binjurarna hos bytesdjuren,där finns c-vitamin. Jag tror denna uppgift kommer från Wilhjalmur Stefansson. Inuiterna hade nog också denna kunskap.

 12. 12
  Lars Pekkala säger

  Ett kryddmått askorbinsyra i frukost, det verkar fungera bra.

 13. 13
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Lars,

  Ett kryddmått är ungefär ett gram. Jag köper ett kilo åt gången som då räcker ett styvt halvår med sex gram per dag.

 14. 14
  LCHF-Bengt säger

  Har man problem med hjärtflimmer minskar problemet rejält med stora doser C-vitamin har jag märkt, och har det sista halvåret knappt haft känningar mer, då är stress inblandat har jag noterat. Tror att blodcirkulationen också blir bättre i de små kärlen långt ifrån hjärtat, och sen verkar förkylningar vara nästan borta numer. D och C-vitaminerna måste alltid finnas på lager på den lilla medicinhyllan.

 15. 15
  Johan Dittlén säger

  @Ulf Pohl ovan;
  Även lever, njure och bräss innehåller väsentlig mängd c-vitamin.

  Intressant är också att stekt nötlever har lika mycket c-vitamin som rå dito, enligt matkalkyl.se.

 16. 16

  Hej, Jag har nyss ökat mitt intag av askorbinsyra till en tesked om dagen, tyvärr får jag halsbränna! Nån som har bra tips på lösning? Har ätit lchf i 4år.

 17. 17
  Lars Pekkala säger

  OK Göran,
  Som jag nämnt tidigare någonstans så tillsätter jag salt i bubbelvatten, ska prova att tillsätta askorbinsyra i bubbelvatten också då det dricks ganska mycket av det per dag.

 18. 18

  Titta på det här diagrammet hos Kostdoktorn. Jämför C-vitamin i apelsin och lever:
  https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d.jpg

 19. 19

  Skörbjugg kombinerad med blyförgiftning från konservburkarna tog död på varenda deltagare i den berömda franklinexpeditionen. Det vet man, eftersom kylan bevarat liken så bra att de kunde analyseras, här några präktiga bilder:

  https://www.google.de/search?q=Franklin+expedition&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj_3_CjhNTQAhUEOJoKHfu4DZgQsAQILg&biw=1120&bih=589#tbm=isch&q=franklin+expedition+mummies

  Om de tagit fasta på lokalbefolkningens matvanor skulle de ha klarat sig bättre. Det gjorde de franska pälsjägarna som nalkades samma trakter längs floderna söderifrån. Men britterna kunde inte tänka sig att rätta sig efter infödingar. De föredrog att kramaktigt hålla kvar sin egen civilisation och dö av den.

 20. 20
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Lars W, Lars P.

  Genom att tillsätta bikarbonat (hälften mot askorbinsyran ungefär) neutraliserar man syran men vitaminet är kvar. Min hustru gör det och det verkar fungera bra. Det är väl karbonat i bubbelvatten?

 21. 21

  16 Lars W Nån som har bra tips på lösning?

  Bikarbonat!!! Har jag lärt mig här. När jag tänker på att min kropp producerar bikarbonat. Så undrar jag var som händer när man äter citron och dylikt. Det måste ju bli kolsyra av det med. Sur mage är nog inte nyttigt. Som tur var finns det bikarbonat billigt på Willys och askorbinsyra billigt på ICA. Blanda och skölj tänderna. Jag är nog uppe i 10g C-vitamin per dag. Jag tar ett glas när jag blir sugen. Superdundermedicin!!! Ingen fysisk nedgångsperiod denna höst. Trots D-vitaminbrist.

 22. 22

  Oavsett hur det står till med C-vitamin och LCHF så kan man (om man vill vara på den säkra sidan) få i sig hela det rekommenderade dagsbehovet genom 30-40 gram gul paprika, vilket bara ”kostar” 1-2 gram kolhydrater, något som nog nästan alla tål. Det är synd att det blivit något slags konsensus om att äpplen eller apelsiner är det bästa för att få C-vitamin. När jag säger till ”blandkostare” att paprika innehåller mycket mer C-vitamin och dessutom bevisar det genom livsmedelstabeller så blir de flesta väldigt förvånande.

 23. 23
  Lars Henrik säger

  Mycket lärorikt i denna diskussion tycker jag. Speciellt kopplingen mellan C-vitaminbehov och kolhydratmetabolisering samt begreppet mjölsjuka!

  Tack alla!

 24. 24

  Göran S, var köper du ett kilo askorbinsyra per gång?

 25. 25

  Göran S, Georg W
  Tack för tipsen.

 26. 26
 27. 27

  Jag äter ägg och makrill, så jag knappast lär få C-vitamin brist. Förut talades det om att syran i askorbinsyran bröt ned de enzymer, som bröt ner kolhydrater, så att blodsocker uppgången blev långsammare. Jag vet inte om det stämmer. Men med LCHF undviker jag
  kolhydrater i stället. Har tidigare ätit akorbinsyra, men jag mådde bra med och utan det.
  LCHF gjorde dock skillnad, men säkert beroende på minskningen av kolhydrat intaget.
  Tidigare åt jag ”nyttigt”mycket fullkorn och frukt.
  Eventuella kostråd bör innehålla begränsningar av socker och stärkelse.
  Livsmedelsindustrin vill sälja så mycket som möjligt, då blir det mycket socker i maten.

  Det är politikernas fel att SLV befolkas av livsmedelsbolags lobbyister. En av SLVs representanter när de nordiska näringsrekomendationerna spikades var professor Tommy Cederholm, som varit mycket insyltad i Swedish Nutrition Foundation, SNF.
  Populismen idag beror mycket på att parlamentarikerna lyssnar på industrilobbyister
  i stället för de som valt dem. Ett allvarligt systemfel.

  Varför inte låta lobbyisterna välja regering i stället för ha allmänna val, om man nu ändå struntar i vad väljarna tycker ?

  Trump är inte i grunden annorlunda än andra politiker bara mer extrem.

 28. 28
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Hans

  Borgeby Kryddgård

  https://www.borgebykryddgard.se

 29. 29
  Elisabeth G säger

  Helge (nr 27)

  Såvitt jag kan se innehåller varken ägg eller makrill c-vitamin. Inte ens på Svenska Äggs egen hemsida påstår man att det finns c-vitamin i ägg.

 30. 30

  Du har så rätt Elisabeth G. Jag tänkte lite fel där. Men om man äter flera gram askorbinsyra per dag så tror jag inte det är en brist man rättar till, utan att man behandlar C-vitamin, som en medicin. Jag har inte sett några bevis på det är bra.
  Men var och en måste få äta vad de vill, och allt måste inte fungera lika på alla heller.

 31. 31
  Josta Forméus säger

  Själv underskattar jag inte C-vitamin. Det behöver vi nog, lika väl som hundar.
  Tillägger att jag arbetar som Hundkonsult, om nu någon undrar vad hundar har i detta forum att göra. 😉

 32. 32

  Tack, Göran! Fina varor av hemsidan att döma.

 33. 33
  Johan Dittlén säger

  Jag klurar litegrann på samma spår som Helge. Kanske överskottet av askorbinsyra hjälper magsyran och därigenom matsmältningen och näringsupptaget generellt? Och blodets pH kanske sjunker något, tillräckligt för att få igång cirkulation av stagnerat kalcium i kärl och muskler? Som effekten när man tar en slurk äppelcidervinäger tänker jag.

  Och hur rimmar detta med att vissa tar bikarbonat som är basiskt? Kanske det får lite av samma effekt av att det triggar kroppen att dra igång mer magsyreproduktion?

  Dr Eric Berg säger att det är vanligare med för lite magsyra än för mycket.

  Vad tänker ni om detta?

 34. 34

  Jag tar C vitamin i askorbatform istället för askorbinsyra eftersom det är snällare för magen. Då kan man ta höga doser utan få ont i magen och halsbränna om man har känslig mage.

 35. 35

  Vid mycket stress brukar jag må bättre av B-vitaminer…..

 36. 36

  Jahaja, då har jag lärt mig någonting nytt. Bor i.o.f. inte utrikes men det verkar som om
  jag kan fortsätta äta min äldreboendekost utan problem, bara jag tar lite C-vitamin och
  lite mer annan C-vitaminprodukt så blir allting bara bra. Billiga portioner blir det åsså.

 37. 37
  Elisabeth G säger

  Th.B (nr 36)
  Vad som har skrivits här får dig att tro det?

 38. 38
  ulf pohl säger

  Magsyran skall väl vara jättesur eller hur? Annars får man inte ut bl.a.det nödvändiga B12-vitaminet. Även virus-och bakterieskyddet blir sämre. Off topic: Betr. det senare så är det även viktigt att alltid andas genom näsan för att maximera syreupptaget och kväveoxidproduktionen i bihålorna. För mig en tämligen ny kunskap men gör faktiskt skillnad. Googla på ”Medveten andning”-Anders Ohlsson m.fl.

 39. 39

  # 37. Tror mig här förstå vadå ?

 40. 40
  Elisabeth G säger

  Th.B (nr 39)

  att du kan fortsätta äta äldreboendekost bara du ta tillskott av c-vitamin. Det var det enda ditt inlägg handlade om och därför frågade jag vad i all sin dar den här diskussionstråden som fick dig att dra sådana slutsatser.

 41. 41
 42. 42

  https://drsuzanne.net/dr-suzanne-humphries-oral-intravenous-vitamin-c/
  En stor förespråkare av vitamin C är Suzanne Humphries, som var i Stockholm för ett par år sedan och höll en föreläsning.

 43. 43
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Suzanne Humphries är väldigt övertygande för mig.

 44. 44

  Svar till # 40
  Jag skrev så i min kommentar # 36 därför att jag var rädd för att den här tråden hade nått
  vägs ände.
  Tack alla ni som har delgett era kunskaper om Askorbinsyran & Bikarbonaten. Själv visste jag mycket lite om C-vitaminets hälsobringande effekt. Och det blev skrämmande tydligt för mig.
  Idag ligger jag till sängs, dyngförkyld (hoppas jag att det är och inte influensasjuk. Ett troligen svårare tillstånd ?) Ständig huvudvärk, känns inte helt ”tankeklart” alla gånger.
  Vid min ålder 69+ bör jag nog vara noggrannare med div. kosttillskott.
  Har hållit på med LCHF-kost sedan 2011, tämligen strikt. Därför är mitt nuvarande hälsotillstånd för mig oroande. Men det är juså klart, någon garanti för ett långt och hälsosamt liv kanske inte är så självklart.
  Ett särskilt tack till Piltson’s länk: Detta var ämnet.
  För mig och min portvins tå och f.ö.
  Tack Piltson.

 45. 45

  Kanske intressant med en liten historisk återblick – som också visar varför medicinska framsteg kan gå så trögt…

  Om skörbjugg

  För några århundraden sedan var det inte ovanligt att långvariga marina expeditioner – militära eller civila – blev riktiga tragedier, eftersom hela fartygsbesättningar kunde dö i skörbjugg. Mellan åren 1600 och 1800 förlorade bara det brittiska imperiet mer än en million (!) sjömän i denna sjukdom.

  Frans I av Frankrike sände 1534 ut Jaques Cartier (1491 – 1557) för att söka efter guld och finna en västlig sjöväg till Indien. Vintern 1535 blev Cartiers fartyg infruset i Saint Lawrencefloden i Canada. Efter en tid hade 25 av fartygets 110 besättningsmän dött av skörbjugg, och av de övriga var många så sjuka att man inte trodde att de skulle överleva. En av Irokesindianerna som höll till i närheten kom då med en brygd som framställts av tujaträdets bark – och inom kort var samtliga besättningsmän friska.

  Cartier förde förstås loggbok enligt flottans reglemente och antecknade noggrant vad som hade hänt. När han sedan kom tillbaka till Europa överlämnade han sina detaljerade anteckningar till de medicinska auktoriteterna inom marinen och räknade med att den franska flottan därefter skulle ha löst det gigantiska problemet med skörbjugg… Men ”höga vederbörande” fann det helt uteslutet att några ”primitiva vildar” i Canada skulle vara i besittning av medicinska kunskaper, som var bättre än deras egna, så man bortsåg helt från Cartiers information och gjorde inte några som helst försök att följa upp den information de fått…

  Botemedlet mot skörbjugg (C-vitamin) var alltså känt – och rapporterat till de europeiska myndigheterna – redan 1535, men på grund av de franska läkarnas arrogans och brist på intresse, så kom det att ta ytterligare mer än 200 år innan kunskapen började tillämpas! Och under tiden fortsatte denna sjukdom att skörda hundratusentals sjömäns liv världen över!

  År 1747 upptäckte sedan den skotske läkaren James Lind (1716 – 1794), att citroner och apelsiner kunde förebygga skörbjugg. Han gjorde ett riktigt ”vetenskapligt försök” (fast kanske etiskt tveksamt) och gav halva besättningen på ett fartyg citrusfrukter – medan den andra halvan fick den vanliga kosten, utan tillskott av färsk frukt. Resultatet var dramatiskt. Alla som fått citrusfrukter klarade sig utan symtom på skörbjugg – medan skörbjugg tog den sedvanliga tributen av de övriga. Han rekommenderade nu flottan att vid proviantering ta med dessa frukter. Men det medicinska etablissemanget ansåg att skörbjugg var en sorts förruttnelseprocess i kroppen, som endast kunde botas med vitriol (sulfathydrater), örtdekokter och andra ”uppiggande” ämnen. De kunde inte acceptera någon annan syn på problemet och ansåg Linds väl genomförda försök med citroner och apelsiner som enbart ”anekdotisk evidens” utan vetenskapligt värde (situationen och uttrycken känns igen från dagens debatt t.ex. om LCHF, kolloidalt silver och dietbehandling mot cancer!).

  På grund av det här kom det alltså att ta ytterligare 48 år innan man började använda detta enkla förebyggande medel mot skörbjugg, och under den tiden hann förstås ytterligare tusentals sjömän dö i sjukdomen.

  Det blev ändå till sist James Lind som fick äran av att ha funnit botemedlet mot denna fruktade sjukdom. Jaques Cartier fick däremot varken ära eller annan belöning för sin upptäckt – och ännu mindre förstås den kanadensiske Irokesindian som gav honom botemedlet…

 46. 46

  Tack # Svaradoktorn.se

  Alltid lika intressant att läsa vad du skriver så väl formulerat. Snygg & proffsig hemsida
  är det också.
  Nu någonting annat: Hittade Friggs C-vitamin brustabletter i min frus medicinskåp.
  Sockerfria men med sötningsmedel E 954 (sackarinater.) och en del annat små och gott.
  Bl.a. Natriumbikarbonat. DET måste väl ändå vara ett bra kosttillskott !!!
  Eller, nån som vet någonting om sådana här Brustabletter ?

 47. 47
  tvillingsyster säger

  svaradoktorn (45)

  Tack för denna historiska återblick.

 48. 48

  C-vitamin har oförtjänt fått skulden för att framkalla njursten, men då har det handlat om brustabletter som bara innehåller 37 % askorbinsyra samt en massa annat skit. Ren askorbinsyra framkallar inte de besvären. Här kommer en mycket läsvärd länk som tar upp många problem.
  https://drmalcolmkendrick.org/

 49. 49

  Förlåt bland C-vitaminerna ett helt OT-inlägg:
  Regeringen har beslutat reparera Operan i Stockholm för två miljarder kronor.
  Hade det inte varit bättre att lägga de pengarna på oberoende kostforskning. Operabesök har för övrigt privat karaktär, speciellt för stockholmare, och därför ska entrépriserna vara därefter.

 50. 50
  Janne I Jämtland säger

  Bästa sättet att inta Askorbinsyra är att blanda det med en del bikarbonat. Då erhålls natriumaskorbat och man får ett C vitamin som är mer lättupptagligt i kroppen och skonsammare för magen

 51. 51

  Enl Gary Taubes är C-vitamin och kolhydrater lika varandra molekylmässigt. Kolhydraterna konkurrerar därför ut C-vitaminet. Därför måste kolhydratätare komplettera med extra C-vitamin. Står i hans bok ”Good Calories Bad Calories”. Har sett samma uppgift på annat ställe, kommer nu inte ihåg var, men det kan ju också ha tagits från Taubes bok det också förståss. Någon här insatt som kan verifiera att det stämmer?

 52. 52

  Nisse #51
  Sid 42 i Agneta Schnittgers Insulin Den felande länken.
  Bl a glykeras de vita blodkropparna av höga halter glukos och ger sämre infektionsskydd. Hon har säkert läst Gary Taubes.

 53. 53

  Intressant om hästens behov och nytta av C-vitamin. Det finns väl ingen anledning att tro att människan inte skulle ha samma nytta av C-vitamintillskott i vissa situationer eller t o m större eftersom hästen själv producerar 30 g per dygn.
  https://homeopathuset.blogspot.se/2015/09/natriumaskorbat-vitamin-c.html?m=1

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa