Ät kött från svenska betesdjur med gott samvete

På SVT.se.  Jonas Wangsten skriver.
Så vitt jag kan bedöma vid en snabb genomläsning så skriver han helt rätt.

 

Comments

 1. 1

  Strikt – Måttlig – Liberal…
  Strikt LCHF är under 20 gram kolhydrater per dag.
  Måttlig 20-50 g / dag.
  Liberal 50-100 g / dag.

  Hittade precis detta hos Kostdoktorn…det är ju inte alltid så lätt att veta vad som menas med Strikt – Måttlig – Liberal
  https://www.kostdoktorn.se/lchf/recept/frukostar

  (Scrolla neråt och se bra bilder…)

 2. 2

  Underbar klarläggande och medvetandehöjande text*! Förmodligen de mest nödvändiga ord som kan sägas i publika sammanhang. Det enda som saknades var ordet och meningen i ’fotosyntesen’. 10 poäng till oss. Nu är det nog många som förstår att det är köttproduktionen som är fel, inte köttet i sig. Dessutom är det viktigt att förstå att svenska bönder i huvudsak ändå strävar efter så mycket grönbete som möjligt. Även konventionella svenska bönder.

  Dessa ord som Wangsten skriver är exakt de ord som har en potential att rädda mänskligheten och Naturen på den här planeten.

  Vi är väl några tusen LCHF-are som nått så långt i vår spirituella medvetandeutveckling att vi förstår detta. Vi har som uppgift från Planeten Tellus ^överlevnadscentral^ att öka detta antalet medvetna LCHF-are. Från några tusen svenskar till en majoritet av Jordens befolkning. Om vi inte kommer att ta den kampen så kommer vi att tvingas äta laboratorieframställt kött i framtiden. Och vi kommer alla att dö i monokulturellt framställd cancer. Och vi förtjänar det om vi är tysta medvetna!

 3. 3

  Mycket bra artikel publicerad i vittnående media. Blir det kanske TVprogram också så småningom? Fin bild där gräs och skog växer tillsammans. Och Sveriges beredskapssituation utan den här produktionen hamnar nära noll. Alltså i händelse av krig, ekonomiskt krig, ingen import från Sydamerika etc., pga vi inte vet vad. Då står vi där som ulänningar utan mat och utan ilänningar att ge oss mat. Dags att säga ifrån till den globalism som vill exportera mat ibland ett varv runt planeten efter det är producerat. Dels för de onödiga kostnaden, dels för oberoende överlevnad.

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  Detta tycker jag var bra uttryckt:
  …”Det är inte relevant om kor rapar metan eller grisar skiter. Djur i sig kan aldrig vara klimatbovar”, skriver Jonas Wangsten.”…

 5. 5
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Uppmuntrande läsning på söndagsförmiddagen.

 6. 6

  Dags att plantera skog på storböndernas åkrar och låta korna beta i skog och gläntor!

  Jönköpings- Kronobergs och Kalmar län behåller sina tätplaceringar bland de kotätaste länen:

  https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2016/07/27/mjolkkorna-har-flyttat-till-smaland/

  2013 fanns antalsmässigt flest ekologiska mjölkkor i Götalands skogsbygder och produktionsområdet står för 26 procent av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige.

  https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2015/05/11/ekologisk-mjolkproduktion-var-finns-den-och-hur-stora-ar-besattningarna/

 7. 7

  Anders S m.fl.
  Håller helt med, samtidigt som intresserade bönder kan ta flera steg framåt, liknande vad som gjorts/ behållts i Italien, Parma. Översättning från dagens Mercola som bl.a. handlar om fejkade produkter och samtidigt pekar på många äkta produkter som fortfarande finns.

  ”….Parmigiano-Reggiano, ”kungen av ostar,” görs i dag precis som för 800 år sedan. En av de mest strikt reglerade, mest hälsosamma, renaste livsmedel du kan köpa, enligt färfattaren Larry Olmsted. Reglerna föreskriver även var gräsätande boskap får beta, t.ex aldrig i områden där konstgödsel eller bekämpningsmedel används och vilka träd som bör växa på betesmarken.

  ”Du vet att den mjölk som kommer från dessa kor är så ren som den kan vara. Den är nästan som mjölken för 800 år sedan. Regler för Parmigiano-Reggiano osttillverkning dikterar bl.a att osttillverkningsprocessen påbörjas inom två timmar efter att kon mjölkats !
  Ingredienser förutom färsk ekologisk mjölk är salt (gissar oraffinerat medelhavssalt) och löpe. Sedan är osten åldrad och varje ”hjul” är kvalitetstestat innan försäljning. En underbar ost som garanterar köparen renhet.”

  Sådana produkter bör naturligtvis helst spridas genom kunskapsavtal-licens. Alternativet blir om producenterna inte kan komma upp med eget gammalt ostrecept att fortsätta i EU-anda och likt dårar göra slut på planetens resurser genom ytterligare intensifieing av globala transporter åt alla håll. Men en detaljerad tilverkningslicens kan vara viktigt så att det inte går som i det här exemplet: En Irländare som ville bli osttillverkare köpte ett recept från en engelsk ostgård. I två år försökte man få fram samma ost, men utan att lyckas. Till slut försökte man med handtransporterad mjölk från den Engelska gården, varefter allt plötsligt blev som det skulle.
  Skillnaden visade sig ligga i de stora träd som växte i gräsvallarna i England. De ”klipptes” dagligen nogsamt av korna underifrån så att ögat får den där ”perfekta bilden” av typisk Engelsk betesmark. Om det var blad från ek eller elm eller bok som kon och sedan mjölken absorberade vet jag inte, men den Irländska bonden planterade samma träd och allt började då fungera äbeb för honom. Han var dock tvungen att transplantera ganska höga träd eftersom boskapen annars äter upp allt dom kan nå. Utan sådan omsorg blir det aldrig nya träd i betesmarker….
  Äkta parmaskinka/prochutti är naturligtvis bland de övriga världskända produkterna från dessa gårdar runt Parma i Italien. Definitivt en metod att förädla ekologisk odling och göra den lönsammare för bönder som vill.

 8. 8

  Arvid.
  Liberal – Normal – Brutal.
  Har kört ”Brutal” i åtta år. 🙂

 9. 9
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Nyttigare än själva det gräsbetade köttet är inälvsmaten från samma djur, dessutom till en tredjedel av priset för köttet.

  Till ”söndagsstek” blev det idag ett hjärta från Norrbete, strimlat och stekt i en gammeldags gjutjärnsgryta.

 10. 10

  Dr. Göran, där skrev du några sanningens ord, som alltid. Köpte två lamm som levt ett naturligt lamm-liv på modersmjölk och gräs i lantlig idyll och malde färs på kött, fett, hjärta, njure och lever. Allt i en enda ”salig röra” och denna röra blev med vitlök pannbiffar och dessa pannbiffars smak har jag inte ordförråd nog att beskriva smaken på. Har turen att bo i Litauen där det inte anses ”äckligt” att i butikerna vackert rada upp kalv och ox-hjärtan, lever, njure mm. I Litauen är kycklinghjärtan och kycklinglever en delikatess. Tunga är en annan produkt som flitigt används i sallader. Inget går till spillo. Vad jag däremot har problem med är friterat grisöra som ligger som en skål på tallriken och örat är fyllt med bruna och vita bönor. Klarar inte av bönor 🙂

 11. 11

  Oktober 2015 – ”MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA”: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

  När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.

  Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker.

 12. 12

  Josef,
  Helt riktigt. Men om marken överbetas bryts jorden sönder och erosion tar fart. P det viset förstörde Islänningarna 1.5 meter matjord på några 100 år med hjälp av får. När vikingarna anlände på 800-talet var Island täckt av tät björkskog förankrad i det 1.5 meter djupa jordtäcket. Idag är allt detta ”tundra” eller ren berggrund.
  Om jorden underbetas kan det växa igen och ruttna bort här och där. Bonden har en viktig uppgift i att förvalta kapitalet (jorden) och att ta ut för dagens behov. Dessvärre kan statsmakterna reglera på sådant sätt att de flesta blir tvugna att bara täcka dagens behov.

  Här finns det gott om plats för ungdomar att lära sig hur man förvandlar dåliga marker till tjockare bördiga ditto hjälp av metoder beskrivna av bl.a Alan Savory och Joel Salatin. Marken Salatin började med var kraftigt eroderad pga intensivjordbruk när hans far tog över den därför nästan värdelösa farmen. Tjockleken på jorden har sedan ökat dramatiskt och med den vattenhållning, produktivitet och mikroliv, utan konstgödsel och därmed utan annars följande växtgifter. Salatins genomtänkta cykel med kreatur, grisar och kycklingar är verkligen intressant. Dessvärre är väl topparna inom lantrbuk i Sverige ofta deltidsanställda hos Monsanto eller Syngenta m.fl. och tror kanske därför själva på att framtiden ligger i ett visserligen inte ogiftigt men idag högproduktivt jordbruk. Hur det går när bara berggrunden blir kvar kanske dom kan åka upp till Island för att studera, helst med hjälp av en geolog som kan visa hur det gick till från spåren som finns bevarade i sediment. Allt jordbruk som förbrukar jord är kortsiktigt. Jordbruk som förgiftar jord bör långsiktigt skapa enorma kapitalförluster och avfallsproblem. Argentina verkar snart bli skräckexempel på detta. ”No till” med hjälp av växtgifter används även i Sverige idag.
  Att inte köpa ekologiskt betyder att maten kan komma från sådana företag.

 13. 13

  önskar synpunkter på Danmarks extrema grisproduktion med hjälp av antibiotika.
  antibiotikaresistens ökar oroande snabbt i Danmark bland människor och djur.
  Vad ska Vi göra, Danmarks grisproduktion hotar vår hälsa.
  Har muslimerna rätt? ät inte griskött

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Lennart
  Då borde vi kunna äta kött från svenska grisar !?

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  Vi måste köpa/äta svenskt kött…
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sveriges-kottimport-bidrar-till-antibiotikanvandningen

  Det finns ju många som vi förhoppningsvis kan lita på…
  Gröna gårdar, Norrbete m fl…

 16. 16

  Osaklig anti-kött-propaganda i GP.

  https://www.gp.se/livsstil/h%C3%A4lsa/sju-anledningar-till-att-sluta-%C3%A4ta-k%C3%B6tt-1.3995362

  Bojkotta GP:s annonsörer!

 17. 17
  Konsument i Sverige säger

  Vinnova – Tomas Tengbys meny: Ska vi äta insekter?
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813455?programid=950

  Insekter och lupiner – är det framtidens biff?

  Vad ska vi ersätta köttet med? Vilka är framtidens klimatsmarta proteiner? Följ med till tävlingen om vår nya mat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa