Paleolitisk kost påverkar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom

Läkartidningen.se.
Julia Ottens doktorsavhandling på Umeå Universitet. Hon har visat att stenålderskost kan minska risken för övervikt, fettlever, insulinresistens och högt blodtryck.
Stenålderskost är baserad på grönsaker, frukt, bär, magert kött, fisk, skaldjur, nötter och ägg.

Kommentar: Man kan undra varför köttet ska vara magert? Är det den gamla skräcken för animaliskt mättat fett som skiner igenom?
Smöret är också en källa till kontrovers. De renläriga paleolitikerna anser att smör inte ska ätas eftersom det har tillkommit efter jordbruks och boskapsskötselns införande.
Jag anser ju att frukt innehåller för mycket fruktos för att rekommenderas ohämmad konsumtion av.

Men för de som tycker att LCHF är ett farligt begrepp kanske Paleolitisk kost kan vara ett acceptabelt alternativ. Det kanske också är mera accepterat hos etablissemanget.
Jag undrar om motsvarande studier på LCHF skulle kunna göras på ett svenskt universitet. När jag ville göra en LCHF-studie år 2006 tyckte professorn att det inte var ett bra studieupplägg. Hon tyckte att det inte går att kolla hur folk verkligen åt. (I så fall kan man ju aldrig göra koststudier på frilevande människor)
Och då var det bara att lägga ner projektet.

 

Comments

 1. 1

  Här tycker jag att Julia Otten närmat sig LCHF:
  …”Under den äldre stenåldern utgjorde spannmål, mejeriprodukter och baljväxter ingen betydande del av kosten, och man använde inget tillsatt socker eller salt. ”…

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Arvid:
  LCHF i min ursprungliga form avrådde inte från mejeriprodukter.
  Jag tycker att paleolitikerna blir riktigt verklighetsfrånvända när de avråder från smör.
  Jag tycker också att baljväxter i måttlig utsträckning är ok, samt att jag tror att vi måste tillsätta en viss mängd salt för att inte få saltbrist. Det är alltså ganska mycket som skiljer.

 3. 3

  Dessutom var det vanligt att äta de bästa bitarna av djuren som lever, hjärta, hjärna och njurar. Det är nog många som har svårt för det idag.

 4. 4
  Bengt D Nilsson säger

  Hur fet/mager är exempelvis älg eller rådjur (motsvarar viltet på savannen)?

 5. 5

  Alla däggdjur har fettdepåer, t.ex. i buken och vid ryggslutet. Det har man säkerligen tagit tillvara i alla tider (utom nu).

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Bengt D Nilsson:
  Jag skulle tro att gräsätarna på savannen, som hade tillräckligt med föda, blev lika fettrika som våra gräsätare. Någon däremot?

 7. 7

  Leverförfettning kopplades vanligen till alkoholförtäring, men numera är det inte så klart längre. NAFLD (Non Alcoholic Liver Disease) förekommer rätt ofta och innefattar en icke övergående förfettning av levern.

  Den friska levern lagrar och avger fett beroende på näringstillgång och behov. Om vi äter så att vi gradvis utnyttjar våra fettreserver kommer det även att påverka det som finns i levern. Intressant nog visar Julia Otten att de som enbart äter ”paleolitiskt” effektivt dränerar levern på fett, något som knappt sker i den grupp som dessutom tränar!

  ”Liver fat decreased by 74% in patients with type 2 diabetes eating a Paleolithic diet for 12 weeks but remained unchanged in the study participants who also exercised under supervision (Figure 22B and Paper III).”

  Följ länken under mitt namn för några funderingar om vad människor kan ha ätit under evolutionens gång.

 8. 8
  Björn Ekholm säger

  Man kan inte bortse ifrån att människor som fortfarande lever som naturfolk i världen, dvs har en ursprunglig livsstil som vi hade på stenåldern tillhör de friskaste folken på jorden. Jag har länge varit en anhängare av din lära Annika men har på senare tid faktiskt börjat ifrågasätta den. Har levt efter Lchf i ca 3 år och under den tiden upplevt ständiga problem med förstoppning framförallt. När jag kollat runt på nätet sägs det att man ska testa med linfrön, katrinplommon, mer fett i maten, kokosfett, magnesiumtabletter osv. Första frågetecknet uppstod här. En kost som är naturlig för människan ska inte innebära att man går förstoppad varje dag och måste tillgripa olika ”knep och trix” och piller för att övervinna. Sånt har ju inte naturfolken tillgång till eller hur? Efter vidare efterforskning insåg jag att nej, mejeriprodukter inklusive smör är faktiskt inte alls nånting som hör ursprunglig föda till. Det har vi ju bara ätit i några tusen år. Medan ”paleolitisk” kost eller som jag föredrar att kalla det ” en kost utan mejeriprodukter och gluten helt enkelt” har vi ätit i miljontals år. Rimligtvis borde vi ju må allra bäst av den föda vi har ätit överlägset längst under vår livstid? Och i mitt fall är jag rätt övertygad om att just gluten och laktos är dom två bovarna i dramat som har gett mig dålig mage i nästan hela mitt liv. Dessutom är jag övertygad om att dom flesta av oss behöver vattenlösliga fibrer för att magen ska fungera optimalt. Dessa fibrer var troligtvis en stor del av den ursprungliga kosten medan olösliga fibrer som i spannmål knappt existerade.

 9. 9

  Män har alltid varit jägare och kvinnor har alltid varit samlare. Ett samlande som utvecklades till jordbrukare och civilisationer, i bland annat tvåflodslandet. En otroligt högtstående vetenskaplig kultur. Men ändå exploaterade de omedelbart sönder naturen och skapade öken. Innan dess stod utvecklingen tämligen still om vi ska hålla oss till episk historia, genom cirka 200 000 år. Orsaken till det tror jag var dålig tillgång på ett jämt flöde av tillräckligt mycket essentiell näring. Paleo är bristande historisk förankring i evolutionen

  Men för 6 000 år sedan förändrades spelplanen, vid istidens slut. Då klev vi mjölkdrickarna ut från vår tusenåriga isolation i isen. Det vi väster om Uralbergen mötte, förutom kossorna och odlingen. Var att vi med vår råa mjölk fick dubbelt så många barn som växte upp med ett överskott av essentiell näring varje dag. Till skillnad från ostätarna som förlorade energin från sin mjölk, och under nödår fick kämpa för sin överlevnad.

  Det näringsmässiga överskottet i kosten hos indoeuropéerna under mesolitikum. Skapade de supermänniskor som vi idag är genetiskt degenererade kopior av. Degenereringen är orsakad av monokulturernas produkter cerealier, vegetabiliska oljor, socker osv.

  Själv äter jag idag för det mesta riktig supermat, ekologiskt närproducerat kött. Mjölk från närmaste bonde. Ekologiska mjölkprodukter från Ica och snart kan vi äta ekologiska otroligt näringsrika ägg igen. Jag äter inte bukfylla, endast den näringsrikaste maten. Jag har lämnat apan och dess gigantiska kroppshydda bakom mig och det känns som jag har blivit lite mer människa genom den miljöriktade naturräddande vändningen mitt lchf-ätande tagit. Små enklaver av människor som vet vad problemet är och hur det ska lösas.

  Nu är min uppgift att få resten av världen att förstå att min/vår väg med ren ekologisk lchf. Skapar friska och starka, väl fungerande människor med ett högre miljö-IQ.

  Verkligheten är idag skrämmande och miljarder och miljarder människor har blivit totalt lurade och tror på folkmyter och rena lögner. Falska lögner om en bättre värld, när det istället är motsatsen, lögnerna om vår föda som står för den massutrotning som sker. Människan är ingen idiot har jag kommit på. Hen är en apa som tror att näring och energi är samma sak.

 10. 10

  Björn Ekholm Skrev:

  vattenlösliga fibrer

  Vilka fibrer är vattenlösliga? I Afrika köpte jag en sil av papyrusblad och bambustrimlor, avsedd att skilja FRÅN fibrer. Jag har inga fibrer att skilja från, men katten använder den som sovplats.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Björn Ekholm:
  Ja det är jätteviktigt att tarmen fungerar, men vi är många som äter mejeriprodukter, som ost och smör, utan att ha besvär av förstoppning. Den som har det måste själv prova ut vilken kost som fungerar bäst för dens tarm. Man kan inte utifrån sådana aspekter avgöra vilken kost som är bäst för alla människor.

 12. 12

  @ Björn Ekholm:

  Laktosadaptionen bland människor är snarare 10 000 år gammal än ”några tusen år”. Det är, dock, mig veterligen endast 80-90 % av européerna (jfr. ~1 % av kineserna) som har gener för att bryta ner laktos i vuxenåldern. Du kan tillhöra den andra minoriteten. Människor har olika gener, t.o.m. inom ”små” populationer som Sverige. Jag har t.ex. laktosintolerans i släkten, men är själv relativt tolerant.

 13. 13

  Piltson Skrev:

  Vilka fibrer är vattenlösliga?

  Ber att få upprepa denna fråga.

 14. 14
  Anne Öhrn säger

  Vattenlösliga fibrer finns i grönsaker, frukt och havregryn.
  https://www.mabra.com/hall-igen-pa-fibrerna-for-magens-skull/

 15. 15

  Laktosadaption är något jag inte riktigt förstår. Oprocessad ovärmd mjölk har ju laktas(enzym) som tar hand om laktos. Laktosadaption behövs väl bara för mjölk som passerat ett mejeri?

 16. 16
  sten bjorsell säger

  @ Jösses:
  Håller med ! Opasteuriserad mjölk med oförstörd laktas istället!
  Annars kan man direkt prova laktastabletter till smör och grädde!
  Men här blir det ingen mjölk pga alltför mycket insulindrivande proteiner (Dr. Kraft) och jag lyssnar även på vad Ron Rosedale säger om mTOR: mycket insulin=snabb tillväxt (inkl cancer) eller lite insulin = underhållsfokus. Verkar vara ett livsviktigt val. Ron Rosedale finns översatt hos kostdoktorn.

  Annars bör vi ha tagit hand om mjölk från betesdjur i många tusen år innan jordbruket påbörjades för ca 10,000 år sedan, vilket kan bita mycket djupt in i Paleo-tiden. Mången Paleoindivid kan ha klarat livhanken på mjölk, smör och ost under svälttider; vi vet inte så därför tycker jag dagens Paleovänner som tar avstånd från mejeriprodukter lever på dogma i det här fallet.
  (Om man bor i USA eller andra totala kemijordbrukarländer bör naturligtvis mejeriprodukter strykas av hälsoskäl)

  Vi bör ha fångat in och drivit tamflockar som herdar 1000-tals år innan jordbruk ens var påtänkt! Från dessa djur kunde vi utnyttja kött och mjölk men också blod som Masaierna gjort, utan att ha en aning om att det var möjligt att bruka jorden.
  När det var ont om näringsrik mat ”blödde” man ibland djur så att man t.o.m. kunde göra blodpudding utan slakt. En symbios där cellulosa i form av gräs eller t.o.m ibland torra träd omvandlades till näring för oss.
  Hur länge under det man kallar Paleotiden vi fick mjölkprodukter är alltså okänt.

  Jordbruket kom aldrig in i bilden så länge man flyttade sina tamhjordar p.s.s. som vilda hjordar flyttar sig till ätbart under säsongerna. När man blev ”fastare” bosatt blev man tvungen att spara hö till de djur man inte längre flyttade. Hur många tusen år detta pågick utan jordbruk vet vi inte heller, eller kanske har arkeologer eller geologer, som professor David Montgomery, redan fastställt tiderna?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa