Nu är CETA underskrivet

SVT.se/nyheter.

Så nu får vi bara vänta och se hur det kommer att fungera i praktiken.

 

Comments

 1. 1

  Om CETA leder till skandaler så är Brexit bara början på slutet. Massor av folk har ögonen på detta, inte minst vrålhungriga media som snabbt kan blåsa upp till storm.

 2. 2
  I Like Neil Young säger

  @ Xiro:
  Inte MSM-media i alla fall.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Det är lätt att nu drabbas av förtvivlan inför vår demokratis framtid.

  Som en kollega sa en gång när en annan kollega påstod att det inte kunde bli ”djävligare” på företaget.

  ”Det kan alltid bli ”djävligare”!

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/patriklundberg/article23817860.ab

  …”Om avtalet träder i kraft tillåts företag att stämma stater. Skulle Sverige föra politik som drabbar utländska investerare kan alltså staten ställas inför rätta – för utebliven vinst.”…

  …”Ceta öppnar inte minst för frihandel med USA. Handels­avtalet Ttip, mellan EU och USA, står näst på tur.

  Frihandel för per definition ingen ondska med sig. Men vill vi verkligen att amerikanska storkoncerner ska kunna stämma lilla Sverige på miljardbelopp?

  Vill vi öppna för förbjudna kemikalier i leksaker och kosmetika? Vill vi riskera att svenska bönder konkurreras ut, och att vi i stället serverar skolluncher med nötkött från djur som dopats med hormoner och kyckling som tvättats i klor?”

 5. 5

  Cecilia Malmströms blogg:
  https://ceciliamalmstrom.wordpress.com/

 6. 6

  @ Konsument i Sverige:

  ”Frihandel för per definition ingen ondska med sig…”

  Frihandel, som i att hindra att länder skyddar sina egen industri på egna marknader kan nog påstås vara utav ondo i många fall. Ta nåt land i Afrika eller Sydamerika som tvingats ”öppna” sina marknader, med följden att egna jordbruket och/eller industrin kollapsat. Kunde ge många exempel.

  Nationalekonomerna har länge tvistat om det här med frihandel vs merkantilism. USA blev rikt genom att skydda sina hemmamarknader, samma med Japan, Tyskland och många andra industriländer. Idag vill många i USA igen stänga ut kinesiska produkter, då Kina håller på gå om USA..

 7. 7

  Kanada bedöms ha förlorat en halv miljon arbetsplatser som resultat av frihandesavtalet NAFTA. Skall de nu återhämta dem med hjälp av CETA?

  I USA har arbetsplatser förlorats sedan företagare flyttat till Mexiko tack vare NAFTA. Bland annd stålverk och deras leverantörer i Ohio, Indiana, etc. Det har Trump fattat. Det förklarar entusiasmen vid hans framträdanden oavsett vilka dumheter han i övrigt har för sig. Hans kampanj har turnerat mellan städer där det finns nedlagda stålverk och verkstäder. Han har lovat att avskaffa “frihandelsavtal“ om han blir vald.

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Sånt som C.Malmström m.fl hoppas blir kvar under mattan:

  ”Allt du kommer läsa i media är att CETA-avtalet är underskrivet och klart. Det finns bara ett litet problem: det är inte riktigt sant.

  Avtalet måste passera en rad hinder. Först kräver Belgien att direktörsdomstolen ska godkännas av EU-domstolen. Största hindret är att den belgiska regionen Vallonien slängt in en tidsinställd stinkbomb i processen: direktörsdomstolen ICS måste förändras eller strykas från avtalet.

  Vallonerna gör något väldigt modigt när de ställer sig mot lobbyisterna och EU-jättarna på detta sätt, men de ställer sig tillsammans med miljontals européer. [3] Vad vi behöver är att deras mod fortsätter, då avtalet hotar oss i Sverige med dyrare mediciner och att privatiseringar aldrig kan göras ogjorda. ”
  Enligt bl.a. Svenska skiftet.

  Sedan måste varje land godkänna,… vilket Canada har problem med: Canada kan stämmas av EU företag, men Canadensiska företag kan endast stämma de länder som godkänner avtalet.

  Det som gemene man inte har begripit är att ett frackingföretag kan gå in här och investera 100 miljoner sek i preliminärborrningar och rörläggning, varefter vi inser att vattendrag, fiske, grundvatten, ekologiskt och även vanligt jordbruk mm förstörs för generationer , och får då till slut riksdagen att stoppa eländet. Då blir vi stämda, men inte på 100 miljoner utan istället på vad som helst, t.ex. 100 miljarder,som den ”uppskattade uteblivna vinsten” under följande 50-års period uppskattas till! Ingen som helst relation till insatt investering krävs.

  Vilka outbildade plantskallar sitter egentligen i vår regering/riksdag idag? Vilka beundrar dom nu likt meningheten i Danmark som inte vågade öppna käften trots att dom inte kunde se minsta klädtrasa på kejsaren i HC Andersons saga? Knappast Cecilia Malmström, men man vet ju inte.

 9. 9

  sten bjorsell Skrev:

  frackingföretag kan gå in här och investera 100 miljoner sek i preliminärborrningar och rörläggning, varefter vi inser att vattendrag, fiske, grundvatten, ekologiskt och även vanligt jordbruk mm förstörs för generationer , och får då till slut riksdagen att stoppa eländet. Då blir vi stämda, men inte på 100 miljoner utan istället på vad som helst, t.ex. 100 miljarder,som den ”uppskattade uteblivna vinsten” under följande 50-års period

  PRECIS DETTA, TACK SÅ MYCKET, och det vore bra om någon auktoritativ person i Sverige kunde upplysa statsminstern om det.

 10. 10

  Det är på sidan 83 under kapitel 8 i annex 1 som detta står:

  ”investering: varje form av tillgång som en investerare, direkt eller indirekt, äger eller kontrollerar och som har en investerings egenskaper, bland annat en viss varaktighet och andra egenskaper såsom bindande av kapital eller andra resurser, förväntan om förtjänst eller vinst och risktagande. En investering kan ha formen av bland annat

  f) ett intresse i form av

  i) en koncession som beviljats i enlighet med lagstiftningen i en part eller inom ramen för ett kontrakt, bland annat för att söka efter, odla, utvinna eller utnyttja naturresurser,”

  Notera tredje raden, ”förväntan om förtjänst”. Fullständigt oacceptabelt enligt mitt sätt att se det. Ett företag som måste upphöra med en projektering/investering skall få ersättning för upparbetade kostnader. Inget mer.

  Vem tar upp detta med Ann Linde?

 11. 11

  Idag dök det upp en officiell och signaturlös krönika om frihandel och globalisering i våra stenhårt censurerade lokaltidningars ”fria” debattsidor. Det är första gången på 9 månader som ämnet överhuvud taget nämns bland artiklarna.

  Krönikan visar att frihandel inte är någon fara eftersom den håller på att självdö. Tydligen genom protektionistiska handelshinder. Som kommer att resultera till ekonomisk instabilitet och krig. Så vi kan nu lugnt förlita oss på att den globala handeln minskar i betydelse och istället fokusera på de militära spänningarna i världen.

  Det konstiga är att krönikan saknar en signatur (att informera om verkligheten för) och artikeln fick ingen kommentarsfunktion!!! Någon/mediemogulen tillåter inte fria kommentarer i ämnet. Så jag kan inte gå in och säga sanningen där. Så att det lilla inbitna fåtal, som fortfarande skriver och läser politiska kommentarer i tidningen, på ett dött åsiktstorg, ska få se vad jag skriver.

  Så här ser den svenska censuren och diktatet till de lokala ortsborna, från mediemogulen ut!

  https://www.vt.se/asikter/kronikor/frihandel-under-press-om4366085.aspx

 12. 12

  sten bjorsell Skrev:

  får då till slut riksdagen att stoppa eländet.

  Det behövs inte ett direkt stopp Det räcker att man inför nya regler som äventyrar det utländska företagets framtida förtjänstmöjligheter. T.ex. eller miljöskyddsregler eller skydd mo hot för folkhälsan.

 13. 13
  Bo Blomberg säger

  Jag tror inte att CETA kommer att överleva oändrat. Den granskning av tvistmekanismen ISDS, som EU-domstolen ska göra (det var villkoret för Valloniens accept) kommer troligen att leda till underkänt och ändringar. Och det var detta som framförallt kritiken handlade om. Inte många är emot frihandel, däremot att enskilda företags väl och ve ska gå före demokratiskt fattade beslut inom en nationalstat, där var brännpunkten. Det blir ändringar, i rätt riktning och det kommer vi att kunna tacka Paul Magnette och Vallonien för!

 14. 14
  Bo Blomberg säger

  @ Georg W:
  Verkar inte som skribenten i VT överhuvudtaget fattat vad man tvistade om i CETA fallet…undrar vem som satt ihop detta opus…

 15. 15

  Om Trump vinner valet, så kan vinstmarginalen utan vidare beskyllas frihandelsavtalet NAFTA. De som tjuter på hans möten är till stor del folk som friställts på grund av nedläggningar och utflyttning av företagen. Skall nu TTIP/CETA leda till nåt sådant hos oss?

  Och när Trump skriker att “Kina ruinerar oss“ utan att ha förslag till lösning och bemöts av jublande massor, så är den närmaste parallellen nazisternas frammarsch på 1930-talet och Hitlers skrik om “Lebensraum“. Har finns slående paralleller. I båda fallen lockade dåliga konjunkturer fram en vapenfrälst rasistisk demagog, som togs emot av hänförda människor. Det är faktiskt riktigt otäckt.

 16. 16

  @ Bo Blomberg:

  Visst är det ett mysterium! Det bekräftar den konspirationsteori jag beskrivit här. Att en central kraft stängde av fri debatt inom lokaltidningarnas åsiktstorg den första februari i år. Instruktioner gavs till alla ansvariga utgivare att all diskussion om handelsavtal är förbjudet tills avtalet är underskrivet. Redaktören på min lokaltidning vt.se fick inte förtroendet att publicera kommentarer i vår tidning. Det övertogs centralt i koncernen. Förmodligen för att radikala jag var en flitig och övertygande gäst bland deras kommentatorer. Jag vet vad jag sysslar med och jag har genomskådat korruptionen i vårt högutvecklade samhälle. Ingen bestrider det jag säger för de vet att det bara blir värre då. Sverige vill inte ha en öppen konflikt med oss, avtalsmotståndarna. Löwén poängterar ständigt att vi alla, i Sverige står eniga bakom detta handels- o. industriintresse. Vi svenskar som konsumerar fyra jordklot, behöver ett femte jordklot för att vi ska må bra. Tillväxt, tillväxt, välväxt?

  Eftersom en gigantisk del av vår befolkning nu håller på att bli medvetna om detta skamliga dubbelspel mellan makthavare, myndighet och kapitalism. Så tappar vi nu alla förtroendet för det politiska system som lyft oss högst av alla folk i hundra år. Och öppnar dörrar för den demokratiska ondskan och okunskapsskolan att manifestera sig. Det här betyder att vi kommer att få se Åkesson som statsminister. Eller något liknande, eftersom dessa politiker är instabila och hin håle lurar i bakgrunden.

 17. 17
 18. 18

  CETA må vara ”underskrivet”, men nu skall det ratificeras i EU-parlamentet. Detta är alltså tidpunkten att bearbeta dina representanter där. Dagens meddelande från antiCETA-kampanjken:

  Dear friends,
  The CETA treaty has been signed by Canadian and European leaders. This marks the start of the ratification process in the European Parliament.
  It is therefore more important than ever that we contact our MEPs and tell them how we want them to vote! You can do that right now using the CETA CHECK 2.0 tool – and there are many more ways you can get involved listed below!
  Until last week, the CETA vote was scheduled for as early as December. For now, it looks like MEPs will be voting in early February, which still leaves very little time to debate and work through the 1600 page document. This is both unprecedented and undemocratic. One thing is clear: this is an attempt to bypass parliamentary scrutiny and fast-track the decision-making process. You find more information on the ratification process on our blog.
  There is, however, evidence that pressure from citizens, NGOs, and critical MEPs works.
  The international trade committee of the European Parliament initially tried to exclude other committees from the ratification process – this is not normal procedure. Thanks to our efforts to call out this attempt to undermine important checks and balances, the commitees on environment, transport, and employment will also be allowed to give an opinion on CETA after all!
  Another case of abnormal procedure: the European Parliament is usually keen to ensure that what they adopt complies with EU law as a whole. Not in the case of CETA, though. Last Wednesday, a motion seeking an opinion of the European Court of Justice (ECJ) on the compatibilty of the Investment Court System (ICS) with EU law was voted down by the very people who are supposed to represent our interests – our MEPs! Click here to find out how your MEPs voted.
  MEPs are elected by us and we have the power to hold them accountable. We need to make it clear to them that we do not want CETA and make it politically impossible for them to be in favour of it. CETA endangers environmental, labour, health and other social legislation – a vote for CETA is a vote for corporations, not citizens.
  We need to act now if we want to make a difference! Here are ways you can get involved and let your MEP know what you think. Or check our out CETA Action Map to find out what events are going on near you!

  Best wishes from your Stop TTIP team,
  Dániel Fehér, Stephanie Roth and Matthew Read

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa