Belgien säger ja till CETA?

Enligt media kommer Belgien att säga ja till CETA.

På Rapport ikväll sades inte ett ord om att företag kommer att kunna stämma stater på skadestånd, om staten bestämmer något som inte passar företagets ekonomiska intressen.

 

Comments

 1. 1

  Tyckte jag hörde i någon nyhetssändning under dagen att Belgarna fått till stånd någon form att förändring, tyckte de sa något om någon form av lättnad, någon som hört eller missförstod jag ???

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Jag fick just (och säkert många av er andra också) ett mejl från STOP TTIP. De skriver:

  Reading today’s headlines, you might think Wallonia has finally given in to CETA.

  No, they have not. The EU-Canada trade deal is now further from being approved than it was 10 days ago.

  In the new agreement, four of Belgium’s seven governments clearly say that they will not ratify CETA if there are no changes to ICS, the special court for foreign investors. Should the EU and Canada want to disarm this ticking time bomb, they will have to agree on some substantial, legally binding changes.

  Om detta stämmer krävs alltså viktiga förändringar av avtalet för att det ska kunna skrivas under.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  @ Lars Henrik:
  Jag har gapat om det här både borta hos Bern och här hos Annika – framförallt eftersom jag 2 dagar denna vecka lyckats höra om det hela i bilen på programmet Studio Ett, SR, på eftermiddagen. Horribelt är bara förnamnet och har man aldrig haft en anledning att misstänka tjänstefel, korruption och propaganda framfört i skattefinansierade SR – så kan man sluta tvivla nu. Att som reportern gjort i två dagar nu, inte lyckas ställa frågan VARFÖR folk protesterar och vad protesterna grundar sig i utan bara konstatera att folk protesterar – det kan bara en fullständig nincompoop göra. Cecila Malmström som själv kommer till tals är ännu mindre meddelsam om vad det protesteras mot och försöker sopa det hela under mattan som ”politik” och meningsskiljaktigheter länder och parlament emellan.

  Det är sällan som nånting på radio och TV gjort mig så vansinnigt rosenrasande som dessa äckliga inslag.

  Jag rekommenderar alla att gå in på SR:s hemsida och lyssna på Studio ett e.m 16.03 det är fruktansvärt helt enkelt.

 4. 4

  @ Lars Henrik:
  Lars Henrik Skrev:

  mejl från STOP TTIP

  Jag är rädd att detta meddelande redan är föråldrat! Ändringar sägs ha gjorts, men OBS att nyckelpersonen Magnette inte är den som säger detta. Vilka ändringar som gjorts, hur de ha kommit tillstånd så snabbt och vad Magnette nu anser får vi inte veta. Arrogansen och hemlighetsmakeriet vidmakthålls till sista andetaget. Man frågar sig vilka medel som använts för att stämma om den så bestämde Magnette.

 5. 5

  Jo, Magnette säger sig vara lycklig.

  https://www.express.co.uk/news/world/725992/CETA-Belgium-EU-Canada-trade-deal-European-Court-of-Justice-ECJ

  Dn stora ändringen som gjorts tycks vara att Europadomstoln skall engageras i investeringstvisterna, dock oklart hur och när. Med tanke på hur långsamt den fungerar är detta en väsentlig ändring, men domstolen kan ju säga att sådana frågeställningar inte ingår i dess domvärjo. Så då är man tillbaka vid noll, vilket vore ett framsteg.

 6. 6

  Tack för lite klargörande men mycket verkar fortfarande höljt i dunkel. Heja Vallonien som ”rotat om” i detta…

 7. 7

  Eftersom det råkat spridas information bland européer i massmedia att den skiljedomstol som ska döma i meningsskiljaktigheter mellan multinationella företag och staters regeringar, till 95% dömer till amerikanska företags fördel.

  Då inser de europeiska politiker som förhandlar att de måste modifiera avtalets egen orättvisa domstol till att bli en vanlig normal acceptabel och rättvis domstol. Men investerare har ändå lagstiftad rätt och möjligheten, att med en arme av advokater hota och plocka pengar ur staters statskassa och därmed förhindra för skräpmatsproducenterna, obehagliga politiska beslut.

  För avtalets skull behövs egentligen inte specialdomstolen. Det blir osäkrare för investerarna, men det är det bästa de kan få i nuläget. Så de får nöja sig med det och de har en lång historia av att vinna i vanliga domstolar också.

  De trixar och manipulerar och kallar det hemliga förhandlingar. De arbetar mot mänskligheten för företagsamheten och deras skulpterade värderingar.

  De som i vansinnig takt exploaterar och förstör vår planet och nu i rask takt utrotar alla dess levande varelser. Vill ha en juridisk frisedel att göra vad de vill med oss människor och de vill ta ifrån oss rätten att besluta om hur vi vill leva vårt liv.

  Det är ondska som manifesteras inför våra ögon. Det är därför vi inte har någon motpart att prata med. Ingen vill representera ondskan utom C.M. och hon gör bara sitt avlönade jobb och det som förväntas av henne, bland dem som hon har att tacka för sin höga ministerlön!

 8. 8

  Det debatteras i de belgiska delstatsparlamenten just nu, och ska röstas före midnatt idag (fredag).

  Eftersom bara kommunisterna och miljöpartiet är de som fortfarande är emot, kommer det med största sannolikhet att gå igenom.

  Vallonerna har fått till en del tillägg som bl a ska förhindra icke-offentliga domstolars (kontrollerade av stora företag) rätt att döma i rättsfall mellan företag och stater. Det sägs i belgisk media att i och med detta är TTIP i praktiken dött, eftersom liknande eftergifter aldrig skulle godtas av amerikanska företag.

  Hurpass stora ändringar som man fått igenom beror på vem man frågar. Liberalerna som var för CETA från början, säger att det inte har ändrats ”ett enda kommatecken” i fördraget.

 9. 9
  foie gras säger

  Det är rent otroligt att svensk radio och tv har sån beröringsskräck för Ceta att man inte kollat upp ja rentav intervjuat visselblåsaren i Wallonien, ministerpresidenten Paul Magnette som ju är en ansedd statsvetare som ägnat sin forskning alltifrån avhandlingen just precis EU:s institutioner och verkligen kan mastodonten innan och utan. Han har på fötterna. Ja det är hisnande att ingen reagerar på att avtalet inte kunnat diskuteras i de berörda 28 parlamenten eftersom diskussion blir möjlig först sen alla skrivit på!!!!. Som att teckna en försäkring utan att ha läst det finstilta.

  .

 10. 10
  sten bjorsell säger

  Sverige – en liten välstyrd MSM- ankdamm. Ingen fara för CETA/TTIP/TPP etc..
  Vi som tycker det är sorgligt är alltför få.

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  @ foie gras:
  Beröringsskräck. Det var ordet det!

  Det är skandal att man kan få lön för att missköta sitt jobb på ett så flagrant sätt. Dessa dagisreportrar drar ett löjes skimmer över sitt skrå. Ängsliga jävla PK-kappvändare är vad man är.

  Varför ska det överhuvudtaget finnas en journalistutbildning – det gör ju ingen som helst skillnad. Du kan plocka en random människa från gatan – efter ett par dagar gör denne ett likvärdigt jobb – minst.

 12. 12
  Spanstind säger

  @ I Like Neil Young:
  Ord och inga visor. Håller med. Journalistkåren går på djupet! Når botten.

 13. 13

  Det otäckaste är att avsaknaden av debatt är i det närmaste totalt. Hur har DOM kunnat söva ner folket så? Är det bara teves fel? Journalistkåren får sin lön från DOM som bestämmer innehållet i deras produkt. Och Dom visar här hela sin makts härlighet. Man får leta djupt efter frihandelsdebatten i Sverige. Vanligt folk är lyckligt, helt, omedvetna om vad som sker.

  Vi alla svenskar är marionettdockor, vare sig vi vill eller inte.

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Den store filosofen Bertrand Russel påstod: ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka och de gör det!”

  Detta håller jag absolut med om.

  Men konstaterandet är knappast något nytt. Redan vetenskapens fader Parmenides konstaterade ungefär samma sak för 2500 år sedan när han noterade att de flesta förleddes av opinionen snarare än att de tänkte efter ordentligt.

 15. 15

  Det vi ser utspelas inför våra ögon och det vi INTE ser. Vittnar om att vi går en fasansfull framtid till mötes. Vi är en liten klick som med Mahatma Gandhi som förebild, inte kan göra så mycket mer än knyta näven ilsket i fickan. Vi är inte dom som står i förgrunden, vi är ingen elitgruppering. Vi är en samling väl mogna och erfarna människor som sitter här och jämför våra livserfarenheter, för allas fromma.

  Men var i h-e är intelligensian? Var är alla samhällsdebattörer? Finns det bara Carl Schlyter och några enstaka skribenter i etablissemanget som fattat att det är ett mycket allvarligt läge nu? Det schackras om vår demokrati idag, bakom stängda dörrar och jag kan inte känna annat än att ondskan sitter där innanför dörrarna och flinar brett åt oss, med gåslever mellan tänderna.

  Slutsatsen jag drar är att den politiska samhällsapparaten har kapsejsat och att debatten blivit nedtystad även där. Det finns ett komplicerat system för att förhindra att jag ska kunna komma in i beslutande organ och störa. Jag var populär en valperiod men krossades av lokaltidningen i två dagars löpsedlar. Där jag inte fick skriva ett enda ord till mitt försvar i tidningen (:

  Vägen ligger öppen för SD och totalbesvikelse över etablissemanget. Näringslivsintressen styr Sverige med järnhand.

 16. 16
  Bo Blomberg säger

  Jag läste Magnettes egen skildring på nån blog. Han anklagades av många för att ha gett efter men skrev att det var tvärt om, aldrig mer skulle ett sånt här avtal kunna trickas igenom utan belysming och debatt och inga privata skiljedomsstolar skulle kunna avgöra. Ja, han var lycklig skrev han.
  Antingen har dom lurat skjortan av honom (förefaller inte troligt med hans bakgrund och kunskaper) eller så pågår operation ”rädda ansiktet” på Juncker m fl och våra värdelösa s k journalister är dom som lurats upp på läktaren. Jag tror faktiskt på det senare, men osvuret är bäst! Fy attan vilken illaluktande ankdamm den lilla ”humanistiska stormakten” med den ”feministiska utrikespolitiken” är. Tragiskt att behöva bo här!

 17. 17

  I Like Neil Young Skrev:

  journalistutbildning – det gör ju ingen som helst skillnad.

  Jo, det gör en väldig skillnad. För ett halvsekel sedan fanns ingen journalistutbildning i Sverige. Folk fick lära sig som ”volontärer”, ibland efter att ha tagit några betyg i statskunskap, ekonomi, historia och sånt. Där fick de lära sig hantverket och attityden: uppmärksamma och kritiska. Men det tycks man inte få lära sig i den nuvarande svenska ”utbildningen” av journalister.

  Jag tror man får lära sig att inte krångla för mycket med makteliten. Och det är därför som Livsmedelsverket m.fl. kan agera som de gör. Jag minns vår bottenlösa förtvivlan över att märka radioreportrarnas oförmåga att ställa följdfrågor.

  Det gäller väl fortfarande? Numera lyssnar jag inte längre på sånt.

 18. 18

  Piltson Skrev:

  väldig skillnad.

  Samma sak gäller ju också utbildningen en s.k. dietister. Såna fanns inte på 1950-talet, och då var det inget krångel om relationen kostvanor/folkhälsa. Det var allmänt bekant vad man mådde bra av, t .ex. smör. Bläddra i Pernilla Tunbergers böcker – hon var f.ö. gift med en riksbekant journalist.

  Men nu har man utbildat nickedockor som tillmäts respekt och har till uppgift att gå auktoriteterna tillhanda och själva tror att de spelar en värdefull roll.

 19. 19

  Tyvärr måste vi idag konstatera att mediesfären styrs av ett (1!) ägarintresse. Folkets media ska spegla samhället och de väljer att leva med de privata mediernas vetenskapligt utformade filosofier, som normalitet. Reklamen vi utsätts för är specifikt utformad för att forma våra medvetanden i en viss riktning och ingen går fri.

  De privata ägandet av tidningar stängde av kommentarsfunktionen den första februari i år och det kom tillbaka den första mars. Sedan dess är det uppenbart att innehållet i den fria debatt som pågått, totalt avslutats. Idag är ledarsidorna noggrant regisserade och ointressanta för oss samhällsdebattörer. Enskilda artiklar har sina 15 minuter av totalt ointresse.

  I min enfald trodde jag att det handlade om att förhindra spridandet av radikal lchf-kunskap. Men idag förstår jag att avsaknaden av artiklar och insändare, som handlar om TTIP och CETA är för att Sverige, enligt Löwén, står som ett enigt folk i att genomföra dessa avtal. Massmedia står helt enig med Löwen och Malmström, vet vi nu och de måste veta att det pågår en generell censur av debatten. Detta hedrar inte Stefan Löwén!

  Vårt allvarligaste problem är att den politiska debatten på lokalnivå är död. Lokal politik kontrolleras idag av små klickar och någon öppen debatt tillåts inte, eftersom alla vill hem till familjen. Därför är debatten strikt hållen till dagordningen och debatten förs möjligen mellan medvetna ungdomar och i socialistiska sammankomster.

  Det vi nu upplever är det mentala sammanbrottet i vår samhällsorganisation. Varför? Jo därför att vi står utanför mediebruset och livsmedelsindustrins förgiftning. Vi är en oförstörd cell i det nya virtuella landskap som inte går att få stopp på. Det vi säger här och annorstädes är den motkraft som är mycket starkare än de krafter som, av någon outgrundlig anledning vill utrota livet på planeten. Bara vi visar en sann väg till människans utveckling! Vi har ett stort ansvar att skingra dimmorna med våra sociala kontaktnät. Ta mod, din kommentar behövs, även om du bara håller med föregående talare. Så är det en vittnesbörd från ännu en människa. För evigt tatuerat i det virtuella korallrev som idag är en verklighet för människor på hela planeten. Framför allt behöver Världens människor läsa våra lchf-kommentarer på youtube, som är en mötesplats för alla sorters människor, från alla platser OCH de (nästan alla) fattar noll och dyrkar den heliga monokulturen som ger oss mat!

  Imorgon är förutspått på youtube, att bli datumet då vår civilisation kapsejsar? Förmodligen är en katastrof den enda chansen att få till en förändring som väcker upp människor ur sin törnrosasömn. Så låt oss hoppas att allt går åt helskotta imorgon. Så vi kan bygga en ny och förnuftigare värld med en frisk natur som matleverantör.

 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  Vilka ”varor/produkter” har vi idag från Canada? Och vilka kommer vi att få? Någon som vet?

 21. 21

  @ Konsument i Sverige:
  Lönnsirap.

 22. 22

  Piltson Skrev:

  vilka kommer vi att få?

  Lantbruksprodukter framställda till så låga priser att europeiska småbruk slås ut. Låga priser tack vare hormonstimulering och antibiotika i förebyggande syfte plus brutala slaktmetoder, läs sid. 60-62 i Piltsons bok, vet inte om man har vänligare metoder i Kanada, men produkter sägs kunna ta sig in från USA via dotterbolag i Kanada.

 23. 23

  Piltson Skrev:

  @ Konsument i Sverige:
  Lönnsirap.

  Du menar, lögnsirap, förmodar jag.

 24. 24

  Kanadas karaktärsträd är sockerlönnen som ger lönnsirap (dess löv är nationalsymbol).
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kanada

 25. 25
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Vilka ”varor/produkter” har vi idag från Canada? Och vilka kommer vi att få? Någon som vet?

  Vilka ”varor/produkter” säljer Sverige till Canada i dagsläget? Någon som vet?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa