NBL – Nyttigt, Blandat, Lagom

På Fråga Doktorn igår. Läkaren Gunilla Hasselgren myntade förkortningen. Det är ju lätt att instämma i begreppet, men frågan är vad man lägger in i orden.
Nyttigt – om det innebär:  inget socker (även minimera frukten); lite stärkelse (inget spannmål); inga vegetabiliska processade fetter, men generöst med naturliga mättade och omättade fetter; undvika industrins alla kemiska tillsatser, etc.
Blandat – Det är ok att blanda, utifrån ovanstående premisser. Exempelvis proteinkälla (som kött, fisk, ägg), generöst med obesprutade grönsaker, generöst med naturligt fett.
Lagom – Absolut! Vi ska inte svälta oss, och inte äta för mycket mat, utan bara precis lagom. Den lagoma mängden får vi avgöra utifrån vikt och välbefinnande.

De hade en nutritionist, Hanna Eneroth, från Livsmedelsverket med som expert. Hon varnade som vanligt för mättat fett, tex smör. Suck!
Däremot tyckte hon att vi kunde äta 10 E% socker. WHO har ju förut gått ut med en maxgräns på 5E%, men SLV hänger väl inte riktigt med.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Bra att du tar upp programmets innehåll och vad som menas med NBL…
  Det framgick ju nämligen inte i programmet. Doktorn i programmet tar ju inte ställning till någonting, förklarar inte vad hon menar med Nyttigt-Blandat-Lagom. Det är att smita ut bakvägen.

  Nu tänker jag också på dom där två tallrikarna med ”Nyttigt” frukt och grönt. Jag är inte så säker på att det är ”Nyttigt” med tanke på odlingssätt, långväga frakt med mognad under tiden, besprutat kanske, plastförpackat, färdigsköljt, o likn.

 2. 2

  Det som ständigt irriterar mig är att SLV och dess experter rekommenderar växtoljor som om alla växtoljor är nyttiga. Det är endast olivolja och kokosolja som är nyttiga. Jag tycker de borde varna för alla fröoljor och särskilt till stekning och fritering. Vi behöver börja använda mer ister i matlagningen för det tål höga temperaturer utan att skadas.

  Sedan har de hakat upp sig i att mättat fett skulle vara farligt vilket låter som en raspig grammofonskiva.

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Jag noterade att Mosley i Skavlan fullständigt dömde ut brittiska och amerikanska kostråd till diabetiker men dessa råd skiljer sig väl enbart marginellt från de svenska råden. Denna veritabla käftsmäll mot myndigheterna på bästa sändningstid verkar också passeras med tystnad av alla medier och auktoriteter.

  Man hoppas att ingen ska märka Mosleys uttalanden och vill inte påminna om dem. I denna de facto kampanj av nedtystning (medveten eller ej) blir den ensamme ’experten’ en ensam expert i kontrast till de ”hundratals” som påstås stå bakom de officiella råden. Men det är omöjligt att bortse från att Mosley trots allt slog in ännu en spik i någons kista.

  Dessutom är det ju inte svårt att ta steget till kostråden som ges till friska människor. För de råd som verkligen håller diabetikerna mindre sjuka är också de råd som håller oss andra friska.

 4. 4

  Dessutom nämnde Hanna tre ggr att vegetabiliska oljor skulle man äta…och varför i all världen det nu då, när det är så mycket prat om hur inflammationsdrivande omega 6 är?? Och sen, i dom här två exemplen av skålar med nyttiga grönsaker och frukter…alltså praktiskt taget bara vatten och kolhydrater…men vad som fattas var väl ett råd om var vi får tag på energin?? Förutom dom vegetabiliska oljorna… Lite svårt att tro att man får några större intag av energi enbart av dessa exempel på nyttig kost….borde väl vara klarlagt även för nutritionister och dietister att evolutionen selektivt har valt triglyceriderna som principal energikälla framför glykogenet!? Av den enkla anledningen att dom inte binder vatten….

 5. 5
  Spanstind säger

  @ Lars Henrik:
  Om viljan funnits hos kvällspressen hade krigsrubrikerna suttit där. Men nu är väl LCHF lite av gårdagens nyheter och business as usual gäller.

 6. 6

  På fredag disputerar Julia Otten om hur paleolitisk kost påverkar hjärt- kärlsjukdom. Men hon verkar tro att ursprungsbefolkningar åt magert kött när dom i själva verket torde ha tagit tillvara allt fett i djurkropparna.
  Hon påpekar iallafall att dom inte åt den mängd spannmål som vi gör idag.

  https://www.vk.se/1844161/kosten-som-ar-bra-for-hjartat

  https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1010255&dswid=-5922

 7. 7
  F d anhörig säger

  Programmet spinner ju vidare på ”undernärda äldre som svälter ihjäl”. Tror inte att äldre kan få i sig den mängden (500 g) frukt och grönt per dag. Inte heller tror jag på att det är möjligt att äldre, varken får, eller får i sig tre mål mat och tre mellanmål per dag. Vad är då tre mellanmål, kaffe och bulle klockan 14. Vad kan det vara mer?

  Lösningen måste ju vara bättre näringsriktig mat än vad storköken vanligtvis erbjuder.

 8. 8
  Docent Göran säger

  Möjligen är detta OT.

  Man kan fundera mycket på vad man bör stoppa i sig och komma fram till att LCHF är en höjdare om man blivit metabolt sjuk. Man kan också vända på frågeställningen och fundera på vad man ska undvika i kosten förutom kolhydraterna och då kommer vi in på alla miljögifter som vi utsätts för.

  Jag har själv inte funderat så mycket på de föroreningar vi får i oss via vårt vanliga kranvatten men efter att att tillbringat en månad i Lappland vid sidan av en fjällbäck som enda vatttenkälla och upplevt dramatiska hälsoförbättringar blev jag misstänksam mot vårt kranvatten i Trollhättan. Jag har även tidigare varit misstänksam och har därför köpt en hel del flaskvatten men efter vistelsen i Lappland förstärktes mina misstankar.

  Jag har därför köpt en tillbringare med ett kolfilter och som levererar ett vatten som är fritt från alla miljögifter och till en hundradel av kostnaden för flaskvattnet. Första testen idag säger mig att smaken är super och helt i klass med fjällvattnet – ett intressant vetenskapligt experiment pågår med andra ord 🙂

 9. 9
  Elisabeth G säger

  @ 8 Docent Göran:

  Jätteintressant! Återkom gärna med en rapport om hur det går med hälsan. Jag har för egen del haft mina funderingar om kommunens vatten men inte kunnat säga något konkret.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Docent Göran:
  Intressant tycker även jag som inom en nära framtid troligen kommer att bli påtvingad kommunalt vatten mot min och min sambos vilja.

  Skulle detta hända kommer jag att se till att det finns en kran från den egna brunnen i köket vid sidan av den ’kommunala’.

 11. 11

  I. Sverige får de stora livsmedelsföretagen bestämma över folkhälsan.
  I USA har man inte någon övre gräns för mättat fet.

  Det är bedrövligt att storföretgen tillåts att förvränga vetenskapen.

 12. 12

  Annika eller någon annan för den delen…Jag har nu tillbringat kvällen med några föreläsningar av Ron Rosedale och den senaste med mTORS roll i inflammationer och cancer gjorde mig förvirrad. Han rekommenderar minska ner proteinintaget till 0.65 gram / sin kilo vikt. Hur skall man kunna leva på det som en tränande person? Det verkar finnas nåt slags val här – antingen bygga muskler/träna/vara stark (då behöver mTOR vara högre aktiverad) eller hålla mTOR nere. Jag vet inte hur jag skulle kunna gymma styrka på bara fett…Jag tror denna videon gjorde mig mer förvirrad än allt jag hittills sett. Visst skall man ej överdosera protein men det här är väl ändå ytterlighet. Men han verkar väldans övertygad. https://www.youtube.com/watch?v=Yv-M-5-s9B0&list=PLWhDhUuVNt2IFYtr3FbABJjtIs1Ce-Zv4 någon feedback?

 13. 13

  Det verkar som ett sammanträffande att man har denna info på Fråga doktorn samtidigt som man har utbildningsdagar för dietister.
  Gå in och läs på webbsidan ”nutritionsfakta.se” så kan ni få tillgång till den ”senaste kunskapen” beträffande nutritionsforskning och rådgivning. Just nu har man tillsammans med Livsmedelsverket utbildning för dietister som handlar om hur behandlar problem med fetma.
  Jag tycker att man blir mörkrädd när man läser vad man har för åsikter och råd. Jag kan inte finna att man reviderar gamla ideer alls. Man beskriver forskning som handlar om att människor äter för stora portioner (för mycket mat) och kommer till slutsatsen att man bör äta mindre portioner. Man bör akta sig för mättat fett och helst enbart använda sig av växtfetter (dock ej kokosolja) .., osv Något nytt…, någon? Samma gamla valser tycker jag.

  Nutritionsfakta producerar vad son ser ut som redaktionella texter utan någon tydlig avsändare dvs ingen författare finns angiven.
  Nutritionsfakta är en kanal för olika livsmedelsföretag vad det verkar som. Besök gärna webbsidan – det vore intressant att höra andras åsikter.

 14. 14
  Arne Fälth säger

  En fråga……

  Jag har läst på flera ställen att man får i sig 10.000 ie per dag om man vistas i solen under sommaren. På tio dagar blir det 100.000 ie som lagras i kroppen för kommande behov.

  Eftersom jag är hur dålig som helst på att knapra medicin eller kosttillskott har jag fört in i min kalender på mobilen att ge mig en signal var tionde dag att det är dags för D-vitamin. Jag tar då 30.000 ie på en gång och har aldrig märkt någon negativ reaktion.

  Om man (hypotetiskt) tar 100.000 ie en gång per månad tar det cirka en månad innan nivån i blodet är så lågt att man måste fylla på. Stämmer det?

  På apoteken kan man köpa äckliga söta tabletter som innehåller D-vitamin. Dessutom blir man varnad för att överdosera. Jag rekommenderar Kostdoktorns billiga och rena tabletter.

  Är det fel på mitt resonemang och i så fall varför?

 15. 15
  Lars Henrik säger

  @ Ammi:
  Just dessa spörsmål har jag funderat över en längre tid nu. Jag har ännu inte kunnat få något svar på mina frågor.

  Bl a har jag undrat om det vid samma proteinintag är någon skillnad i t ex cancerrisk om man ”förbrukar” ett proteinöverskott genom styrketräning jämfört med att inte träna?

  Dessutom: precis som du påpekar sägs det ju vara tillväxtfaktorerna (MTor, IGF-1 etc) som utmålas som faran. I sådant fall skulle ju framgångsrik styrketräning paradoxalt nog vara ohälsosamt eftersom det sker just en tillväxt via ökade nivåer av dessa tillväxtfaktorer!

  Det fattas några pusselbitar i detta pussel tycks det mig…

 16. 16
  Docent Göran säger

  @ kicki:

  Företagens inblandning i politik och hälsofrågor stinker när de blir avslöjade.

  Det senaste nyhetsbrevet från Dr. Mercola pekar på hur snuskigt det hela fungerar i USA där Clinton och CocaCola har delat säng sedan länge. Stanken tycks bottenlös och man får väl vara naiv om man tror att det skulle fungera på annat sätt i Sverige.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/26/soda-sugar-public-health.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20161026Z2&et_cid=DM123590&et_rid=1726282869

 17. 17

  Docent Göran,
  Nutritionsfakta.se lanserade sin informationssite i juni 2016 i nära samarbete med den svenska dietistorganisationen.
  Bifogar nedan en länk till en sida med deras info i kritiska frågor

  https://nutritionsfakta.se/faq/

  Nutritionsfakta är en kanal för livsmedelsindustrin och den stora kåren konservativa dietister.

 18. 18

  @ Docent Göran:

  Jag tror att Nutritionsfakta kommer att med full kraft driva desinformationen om kost och hälsa vidare och tyvärr bara bidra till ökade ohälsoproblem. Man vänder sig tll journalister och politiker samt andra professionella personer

  Jag säger bara go’ vänner – håll i hatten!

  NEDAN ett citat från deras sida:

  @ Docent Göran:

  Organisation och finansiering
  nutritionsfakta.se lanserades i juni 2016 och drivs av SNF Swedish Nutrition Foundation. Lanseringen möjliggjordes genom ett projektanslag från forskningsrådet Formas. För uppstarten bidrog också Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel med ett finansiellt stöd. För övrig finansiering ansvarar tills vidare SNF. För den framtida driften och utvecklingen av nutritionsfakta.se vill SNF gärna samverka med andra, icke kommersiella, organisationer. Organisationer som är intresserade av att samverka med SNF kring nutritionsfakta.se är välkomna att kontakta SNF; info@snf.ideon.se
  SNF är en kunskapsbro mellan nutritionsforskningen och näringslivet. I SNF:s forskarnätverk ingår ledande nutritionsforskare vid de svenska universiteten och verksamheten stöds av ett 30-tal medlemsföretag med intresse för nutritionsfrågor. SNF driver nutritionsfakta.se, utan några åtaganden mot finansiärerna eller SNF:s medlemsföretag, avseende innehållet. Läs mer om SNF på http://www.snf.ideon.se
  Redaktionen utgår från SNF:s kansli, som har det övergripande ansvaret för driften av nutritionsfakta.se. Ansvaret för urvalet av material som publiceras och val av skribenter ligger hos redaktionen, i samråd med redaktionsrådet.

 19. 19

  @ Lars Henrik:
  Jag fattar inte vad mitt svar till dig hamnade. Jag skrev ett svar och ”så gick det igenom” men dyker nu inte upp i tråden. Hursomhelst håller jag med dig i den hyfsat stora förvirringen i denna fråga. Driver mig nästan in i frustration. Igår hittade jag en hyfsat intressant sak : ”The good” och ”The bad” https://selfhacked.com/2014/11/03/mtor-natural-mtor-inhibitors/#comment-18581 (All You Need To Know About mTOR and Natural mTOR Inhibitors)

 20. 20
  Lars Henrik säger

  @ Ammi:
  Intressant!

  Jag kan inte säga att jag fattade allt detta men han skriver bl a så här:

  In more simple English, whenever we have lots of nutrition (mainly protein) and calories we essentially tell the body that plentiful times are here. We are ready to kick some ass and hunt some animal. Our cells increase their working capacity and ATP production is increased. Cells increase division and we are primed for growth and repair. mTOR is the protein that senses this and puts ‘the pedal to the metal’.

  However, in times of any stress such as reduced caloric or nutrient intake, mTOR is inhibited (R).

  Samt

  The Take Away

  For health and longevity, we’d want systemic mTOR levels to below most of the time, with bouts of activation.

  It’s preferable to have mTOR more active in your brain and muscles rather than in your fat cells and liver. Exercise is ideal because it does exactly this. (R)

  Kan detta helt enkelt betyda att i goda tider med gott om käk kan vi äta mycket proteiner och träning ger då muskeltillväxt och i dåliga tider är vi fysiskt lugnare och kroppen passar på att utföra städarbete (fasta och autofagi). Är vi således anpassade till denna cykel? Om så är fallet skulle regelbunden träning varje vecka och gott om mat med högt proteinintag jämt och ständigt bryta cykeln. Kroppen kan inte utföra sitt städarbete helt enkelt.

  Rätt filosofi kanske då är att fasta regelbundet, bara ta proteintillskott i samband med träning och att skynda långsamt med muskeltillväxten? Ettårsplanen får bli en treårsplan?

 21. 21

  @ Lars Henrik:
  Jag tycker också det är skitsvårt. Å andra sidan är det ju viktigt att bibehålla muskelstyrka (och välmånade spunnet från detta) och gärna uppnå hyfsad hypertrofi (något som jag den snabbförbrännande har svårt att uppnå trots lass med protein och fett) och det gör man ju med att oftare gå till gymet åtminstone 3 ggr / vecka (jag, men du gör det ju mer).

  Du tänker ju logiskt men bodybuilders får ju massiv hypertrofi. Är den på bekostnad av att det senare kommer ohälsa? Jag är inte bekant med forskning på bodybuilders på lång sikt förutom snack om att de tar otillåtna prep och trasar sina organ pga dem.
  Känner en snubbe som lagt på sig enormt med muskler den rena vägen och han pausar inte mer än max en helg när han kör typ varje dag. Han har lagt på sig enormt på cirka 2,5 år ser ut som ”elit”. Å han äter lass med både proteiner och carbs. Hur kommer hans hälsa vara om några år om han fortsätter så? Känner du till sådana fall som så markant har mTOR i topp länge?

  En viktig tanke jag har är: Hur vet vi exakt när kroppen sätter igång ”städarbetet” dvs hur snabbt mTOR går upp/ner? Kan den tex variera kraftigt under 48 timmar? Kan det gå snabbare ju mer mTOR är i topp att den går ner? Jag spekulerar

  Låter som proteintillskott är korrekt efter träning. Ron Rosedale påpekar i ett av sina videos att man inte skall nyttja proteinet som energikälla utan byggsten. Vad skall man ta innan då? Jag har ju kört protein innan och efter. Men man kanske skall ta en fet brieost innan med kokosolja på 🙂
  Jag vägrar käka vitt bröd för boost pre workout!

 22. 22
  Lars Henrik säger

  Ammi Skrev:

  bodybuilders får ju massiv hypertrofi. Är den på bekostnad av att det senare kommer ohälsa?

  Bra fråga men det var så jag tänkte. Kanske löper man större risk för ohälsa i ålderdomen när man blir äldre helt enkelt för att man har gasen i botten mest hela tiden under många år? Man driver kroppen som en raket och ofta på raketbränsle (kolhydrater och extra protein) för att man vill maxa resultatet.

  Jag har en känsla av att man inte hittar så många bodybuilders eller elitidrottare över huvud taget bland de allra mest långlivade av oss, trots allt tjat om vikten av träning och motion. Fast jag vet egentligen inte hur det ser ut.

  Ammi Skrev:

  Hur vet vi exakt hur lång tid kroppen behöver för ”städarbetet” dvs hur snabbt mTOR går upp/ner? Kan den tex variera kraftigt under 48 timmar?

  Återigen en bra fråga som jag gärna hade velat ha besvarad. Kanske är periodisk fasta, t ex 16:8, ett alternativ tillsammans med helfasta en dag eller två varje månad? Det borde man kanske klara?

  Jag har testat endagsfasta vid tre tillfällen under oktober och det var ganska överkomligt.

  Ammi Skrev:

  Vad skall man ta innan då? Jag har ju kört protein innan och efter. Men man kanske skall ta en fet brieost innan med kokosolja på

  Jag brukar ofta träna utan att äta något speciellt innan men går det fyra fem timmar melan t ex lunch och träning så tar jag ofta ett par ägg med makrilfiléer. Det kanske kan vara ännu bättre med fet brieost och kokosolja 🙂

 23. 23
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Jag har testat endagsfasta vid tre tillfällen under oktober och det var ganska överkomligt.

  Detta med periodisk fasta verkar vara något som vi alla är överens om är väldigt nyttigt om man nu hamnat i det metabola syndromet, till och med etablissemanget.

  Jag är knappast någon expert på detta men inbillar mig att man ska dricka så mycket som möjligt och då måste rimligen buljong vara tillåten.

  Vår stora frys är just fylld med en laddning, 70 kg, gräsbeteskött från Norrbete och då ingick 30 kg skyben som vi nu gör den senaste innedrycken ”benbuljong” på. Benen får koka ungefär ett dygn på svag värme och buljongen blir väldigt fet. Detta lär vara något av det nyttigaste man kan få i sig.

 24. 24

  @ Lars Henrik:
  Man önskar ibland att allt vore mindre komplicerat vilket det ju blir ju mer man förkovrar sig i kost/hälsa/träning mm. Ibland tycker jag att det blir extremt svårt med lowcarb. Å andra sidan och trots att jag är i princip under mitt BMI så måste jag ju erkänna att jag mår inte speciellt bra av potatis, pasta, bröd och godis samt läsk. Jag mår helt enkelt kasst rent fysiskt plus att jag blir mer hungrig snart inpå plus att jag får en svullen mage vilket förmodligen är ännu mindre klädsamt på en senig smal kvinna än en som är normalviktig eller yppig. Med det sagt så tillhör det min dagliga nyfikenhet även att kasta in min blöta näsa i ”den andra sidan” dvs dem motsatta sidan som inte förespråkar ketogen kost. För även där finns alltid något att hämta.

  Jag har följt Danny Rodd podden en del då han haft en uppsjö av olika gäster vilka en del gett mig mer kött på benen. Men den här vet jag inte vad jag skall tycka om: https://www.youtube.com/watch?v=BN3wx5IW9RI

  Sen undra jag om du hört talas om ”Stephanie Keto person” som är en känd keto fitness tjej på youtube. Hon har hållit på länge och det går inte att bli annat än imponerad av henne.

  Men frågan kvarstår. Makrill och ägg om det gått för lång tid utan mat innan träning eller brie och kokosolja? Låt oss iaf vara överens om att Ballerinakex doppade i sötad yoghurt är en hyfsat kass ide 🙂 🙂

 25. 25

  @ Docent Göran:
  Jag har aldrig beställt kött från gårdar/bönder man det verkar som om jag nu skall testa att göra det istället för att enligt rutin bli hänvisad till de sedvanliga matvaruaffärerna.

 26. 26
  Elisabeth G säger

  @ 25 Ammi:

  Gör det Ammi. Vi köper naturbeteskött av rasen Limousin av en lokal bonde och det är bara så gott och mört. Främsta skälet till att vi köper av honom är att vi vet att djuren haft det bra (han har varit djurskyddsinspektör) men vi vet också att köttet är hälsosamt.

  För er som bor i Skåne får jag tipsa om: https://www.tranaslund.se/

 27. 27

  @ Elisabeth G:
  Tack Elisabeth 🙂

 28. 28
  Docent Göran säger

  Elisabeth G Skrev:

  Främsta skälet till att vi köper av honom är att vi vet att djuren haft det bra (han har varit djurskyddsinspektör) men vi vet också att köttet är hälsosamt.

  Samma här. Vi känner bonden utanför Östersund och har klappat korna.

  Vad gäller skybenen så är man på slakteriet inte riktigt van vid sådana beställningar. Jag tror att man betraktar benen som ”avfall” och som skickas till förbränning tillsammans med huvudet och hjärnan. Man får dem därför för några kronor kilot. Stjärnkockarna i New York lär dock ha koll på detta med benbuljong och tar hutlöst betalt för ett glas.

  När vi var på renkoket i Nattavara för ett par veckor sedan var måltidsdrycken, som sig bör, själva buljongen som man kokat renköttet i.

  Jag skrev förresten ett bildreportage om renkoket och som publicerades i det annonsblad som går ut till alla hushåll i Norbbotten.

  https://grafex.se/nedladdning/kometen/2016/Kometen_42-2016.pdf

  Reportaget finns på sidan 14.

 29. 29
  Lars Henrik säger

  @ Ammi:
  😀 Jag kan hålla med om att Ballerinakex doppade i sötad yoghurt är en hyfsat kass ide!

  Jag blev helt uppenbart insulinresistent för tio tolv år sedan och har inte kunnat äta speciellt mycket kolhydrater sedan dess. Den första tiden på lchf kunde jag knappt äta några alls utan att få symptomkänningar. Lite mörk choklad kunde räcka. Lägg därtill brödmage och gasighet.

  Enligt min läkare var jag t o m diabetiker men den diagnosen ställdes s a s i efterskott, baserat på mina symptombeskrivningar. Numera tycks jag ha reversera en del av resistens så jag kan äta en hel del grönsaker. Men socker, spannmål och potatis går ut.

  När jag tränar saknar jag den explosivitet som ”raketbränslet” kunde ge men å andra sidan tycks energin vara längre. Det har blivit svårare att köra slut på musklerna.

  Danny Rodd har jag inte hört om tidigare (ska kolla in videon) men Stephanie Keto Person var med i LCHF-Magasinet för en tid sedan. Min syster sa att hon måste vara ”en av översteprästinnorna i fettsekten”. Jag tyckte det var lite kul då det sades med glimten i ögat 🙂 Även Annika, Martina Johansson och Monique Le Roux Forslund figurerade i numret vilket förstärkte intrycket tror jag. Keto var i alla fall en imponerande ny bekantskap tyckte jag.

 30. 30
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  då måste rimligen buljong vara tillåten

  Någon skrev i en annan tråd att Jason Fung kunde tillåta lite grädde i kaffet under fastan. Själv tog jag som vanligt mitt fettkaffe på morgonen, dock med ganska lite fett i vid det senaste tillfället. Annars bara vatten med örtsalt samt lite seltin. Jag var mest inriktad på autofagin och jag är osäker på om den kommer igång om man fyller på med energi i systemet?

 31. 31
  Elisabeth G säger

  @ 28 Docent Göran:

  Vi köper även ben av bonden och kokar egen buljong. (Buljongtärningar är fulla av skräp och användes icke.) Det är härligt att börja en kulen dag med en kopp varm benbuljong.

 32. 32

  Dr Mercola om vilka de stora orsakerna och riskfaktorerna är att drabbas av Alzheimers dödliga sjukdom.
  Mycket bra genomgång av senaste rön. Visa bl a vikten av motion och att inta D3-vitamin samt att ej hamna i metabola sjukdomstillstånd som diabetes. Dessutom verkar det som om miljögifter och förorenad luft är en inte obetydlig faktor för att drabbas. Läs och lär.
  Tyvärr finns inga effektiva mediciner alls.
  Om man vill kan man ju prova att inta kokosolja och gurkmeja de har ju inga direkta biverkningar.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/27/dementia-environmental-risk-factors.aspx?utm_source=dnl&utm

 33. 33

  @ Lars Henrik:
  Jag har själv inte lchf magasinet men det lät intressant.
  Hursomhelst så har jag nu läst denna: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651517/
  Har du läst denna förut? Om inte berätta gärna vad du tyckte. Den är bra.

 34. 34

  Bra av Mats Lindgren, han skickade sin bok ”Frisk av mat” till Fråga doktorns Suzanne o Gunilla.
  https://fethalsa.wordpress.com/2016/10/27/till-susanne-och-gunilla-pa-fraga-doktorn/

 35. 35
  Lars Henrik säger

  Ammi Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Hursomhelst så har jag nu läst denna: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651517/
  Har du läst denna förut? Om inte berätta gärna vad du tyckte. Den är bra.

  Denna hade jag inte läst tidigare. Mycket intressant och det som skrivs ger ju visst stöd åt det vi antog ovan om tillväxt. Några försiktiga slutsatser:
  * Det är bra att skynda långsamt med muskeltillväxten.
  * Det är bra att vara småväxt! ”en senig smal kvinna” kan se framtiden an med tillförsikt tycker jag för hon går mot grönare gräs 🙂

  Intressant också att insulinresistens kan vara ett resultat av överaktivering av mTOR. Detta pekar kanske mot att högt kolhydratinnehåll i maten kan vara en lika stor eller större bov än proteinerna? Jag antar att de studier som gjorts av kopplingen mellan mTOR och sjuklighet inte tagit hänsyn till kolhydratinnehållet i studieobjektens kost?

  Jag noterade också att protein enbart nämndes i två av referenstitlarna men inte i artikeln som sådan.

 36. 36

  @ Lars Henrik:
  Haha du e rolig ”kan se framtiden an med tillförsikt”
  Å så lite summering: brieost och kokosolja on top före träning samt lata dig ordentligt när du inte är igång å tränar 🙂 men aldrig någonsin ballerina med sliskig yoghurt. 🙂 🙂

  mTOR’s överaktivitet missgynnas också av aminosyreöverskottet vilket även pekar på proteinöverskott som ”bov”. Studier på råtta visar att när man reducerade speciellt methionine till en råtta som redan var muskulös och alltså av den större typen som dog tidigare, så fick de längre livslängd. (Källa Ray Peat). Sänkning av tryptophan, cysteine, methionine och glutamine visade också sänkning av mTOR aktiviteten. Hurvida de bägge kommer från samma studie och på samma råtta kan jag i nuläget inte uttala mig om men det är iaf vad jag snappat upp de senaste dagarna.
  Med detta kan vi ju dra slutsatsen att en generell minskning av protein är ju också på sin plats vilket rimmar med lchf givetvis.

  Summa summarum tror jag att vi helt enkelt skippar det mesta och lever på kokosolja och brie eller vad säger du? 🙂 (jag tillåter mig själv vara lite skämtsam det är ju fredag trots allt:)

  PS: De nämnda aminosyrorna är (understruket) essentiella för att inte bli sjuk (som veganerna) – man ger ju tex methionine tillskott till både eko och icke eko höns. Det är svårt att veta vart balansen finns för just en specifik individ/art för att inte få för lite/för mkt.

  Känns som livet är förvirrande 🙂

 37. 37
  Docent Göran säger

  Världen är väl underlig?

  Jag var nyss och hämtade ett fett lamm, 20 kg, från en bekant som har några får varje år för att hålla sina ängar öppna. Han är dessutom älgjägare och hans fru är läkare.

  Han berättade då för mig att hans dotter som nu är i nedre tonåren blivit vegetarian och till och med lutar åt att bli vegan.

  I det här fallet har tydligen äpplet fallit långt från trädet 🙂

 38. 38

  @ Docent Göran:
  Ja hon kanske är en typisk tonåring som är en ”sökare” och gärna vill göra tvärtom än hennes familjs ”sedvänjor” – det händer ju hela tiden. ”Inte vara som föräldrarna” 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa