Hälsoundersökningarna räddar liv?

I Läkartidningen.
I  Västerbotten har man i många år gjort hälsoundersökningar av 40, 50 och 60 åringar. Man har kollat bl a deras kolesterolvärden, som har gått ner. Man har också pratat med personerna om att de ska äta lågfett och fiberrikt.
Sänkningen av kolesterolvärdena tolkar man som att hälsoundersökningarna har haft en god effekt på folkhälsan. Man anser att detta är bevisat. Dödligheten i åldersgrupperna har sänkts mer än motsvarande åldersgrupper i andra delar av landet.
Emellertid finns det inget vetenskapligt bevis för att sänkta kolesterolvärden är positivt för hälsan.
Till saken hör att hjärtkärlsjukligheten var högre i dessa Västerbottenskommuner när projektet startade, och nu har den gått ner till samma som de andra. Åtminstone var det så det sas för ett par år sen när studien publicerades.
I alla fall skyller man alla eventuella motstridande företeelser på LCHF.

Jag har i sig inget emot att man kollar och pratar med folk om hälsofaktorer. Det som blir fel är om man säger till dem att undvika naturligt mättat fett, och att bry sig om sina kolesterolvärdens ev sjunkande och stigande.

Reflexioner: Man kan ju inte vetenskapligt beskylla LCHF för att orsaka ökad dödlighet, utan att ha tagit reda på om de personer som dör verkligen har ätit LCHF.
Man skriver att dödligheten i Västerbotten har minskat, och det tillskriver man hälsoundersökningarnas förtjänst. Man skriver också att många personer i Västerbotten har ätit LCHF de senaste åren, då kan ju den minskade dödligheten bero på LCHF?
Man måste alltså ta reda på hur personer som dör har ätit för att kunna dra några slutsatser alls om relationen kost – dödlighet.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Hej Annika
  Varför pratar man inte om Arteriografi?
  Där får man fram viktiga data som inte med lätthet tas fram på annat sätt.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Nisse Hult:
  Jag vet inte. Fråga dem som har tolkningsföreträdet.

 3. 3

  @ Nisse Hult:
  Det har jag gjort. Hade kärlstelhet som 70 åring men kärlvidgning som 18 åring. Efter 6 veckor blev mina kärl mindre stela typ som 60 åring – med juicing på nitratrikt grönsaker och lingon.

 4. 4

  Gå in och läs på webbsidan nutritionsfakta.se så kan ni få tillgång till den ”senaste kunskapen” beträffande nutritionsforskning och rådgivning. Just nu har man tillsammans med Livsmedelsverket utbildning för dietisterr som behandlar problem med fetma. Jag tycker att man blir mörkrädd när man läser vad man har för åsikter och råd. Jag kan inte finna att man reviderar gamla ideer alls. Man beskriver forskning som handlar om att människor äter för stora portioner (för mycket mat) och kommer till slutsatsen att man bör äta mindre portioner. Man bör akta sig för mättat fett och helst enbart använda sig av växtfetter (dock ej kokosolja) .., osv Något nytt…, någon?

 5. 5
  Nisse Hult säger

  @ Ammi:
  Klokt val, denna mätning borde alla kosta på sig.
  Ett glas rödbetsjuice varja dag tillsammans med rätt kost och träning 6dgr i veckan så håller du kärlen i trim.
  Men klart pillerindustrin och vita rockarna tappar kunder om alla skulle hålla på och va friska starka.

 6. 6

  OT. Mercola berättar att enligt WikiLeaks så har CocaCola skänkt miljoner dollar till Clinton-stiftelsen och deras marknadschef ställt i Clinton-kampanjen. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/26/soda-sugar-public-health.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20161026Z2&et_cid=DM123590&et_rid=1726311536
  I och för sig inte oväntat att de gör detsamma som Svenska postkodlotteriet och norska staten.

  (PS Tack Annika för din varning om vinäger)

 7. 7

  För några år sedan lyssnade jag på en av författarna till krian i Läkartidningen, Lars Weinehall. Det gällde detta projekt eller en del av det, minns inte detaljerna.

  Efter hans genomgång och mellan fyra ögon frågade jag honom om hur stor del av de uppmätta hälsoförbättringarna som skulle kunna bero av att tobaksrökningen minskade bland studiedeltagarna.

  Han tvekade en stund, svarade sedan ”Allt!”

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Att man utan evidens antar att nedgången till ”normal sjuklighet” beror på egen aktivitet ”trots” ökning av LCHF utan vidare undersökning är helt oansvarigt!

  Om man i VB varit LCHF anhängare och sagt att nedgången berodde på det kraftigt ökade LCHF-ätandet hade det naturligtvis varit ett lika självsvåldigt påstående, utan evidens.

  Påstående av makthavare som ej kan verifiera bör snarast beklagas och tas tillbaka.
  Ett minimikrav i alla samhällen för att skydda rättvisa.
  I totalitära stater gäller endast vad som bestäms, oavsett skäl eller fakta.

  Kommunen borde offrat ett par tusenlappar på en telefonenkät för att ta reda på hur många som:

  1- känner till kommunens näringsråd
  2- följer sådana råd?
  3- känner till LCHF
  4- följer sådana råd ?

  Kanske vi kan samla in till en sådan enkät utfört av ett oberoende företag?
  Vad kan 3 frågor till 1000 personer kosta?

 9. 9

  Jag skulle säga att det inte hjälper att titta på vad en person som avlidit har ätit.
  Om man ur vår synvinkel ätit dålig kost i säg 30-70 år, byter till lchf och två år senare drabbas av hjärtsjukdom. Beror det då på lchf? Knappast, men det skulle säkert få skulden.

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Tobias Skrev:

  Jag skulle säga att det inte hjälper att titta på vad en person som avlidit har ätit.
  Om man ur vår synvinkel ätit dålig kost i säg 30-70 år, byter till lchf och två år senare drabbas av hjärtsjukdom. Beror det då på lchf? Knappast, men det skulle säkert få skulden.

  Bra sagt av dig! 😉

 11. 11
  Olle Holmqvist säger

  Norsjöprojektet i VästerBotten för 15 år sedan landets mest omskrutna…

  https://norran.se/nyheter/30-ar-efter-starten-uppdaterat-norsjoprojekt-ar-pa-gang-568921 (skrivet 2016)

  Och nu kvinnor i Norsjö har rikets kortaste medellivslängd >

  https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Topplistor-kommuner/290728/

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/07/Viktigt-att-Lakarforbundet-tar-stallning/
  hjälten från Norsjö – inget behov av självkritik

  ”den största kardiovaskulära befolkningsintervention som genomförts i Sverige (se LT nr 36/2012). Den startade 1985 i Norsjö, utvidgades gradvis till hela Västerbotten ”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa