På Rapport om hälsokostmedel

Rapport ikväll om att Hälsokostbutiker säljer kokosolja och Gurkmeja mot demens. Reportern tycktes mycket upprörd över det.

Det finns åtminstone anekdotisk evidens för att kokosfett hjälper mot demens. Detsamma finns för Gurkmeja. Åtminstone är varken kokosfett eller gurkmeja farligt för hälsan.
Skolmedicinen skriver villigt ut så kallade ’bromsmediciner’ mot demens, trots att de inte bromsar någon demens. Däremot har de biverkningar,  värst är magbiverkningar. Buksmärta, illamående, matleda. Detta är plågsamt och kan vara farligt för patienten, och ingen tänker kanske på att det är biverkningar av medicinen. Jag var med om att en patient genomgick alla tänkbara magundersökningar, innan någon kom att tänka på att hon åt demensmedicin. När den utsatts hade hon inga magbesvär längre.

Men TV jagar alternativmedicinens ofarliga behandlingsförslag och låter de skadliga medicinerna gå fria.

Här en länk om Gurkmejans medicinska effekter.

Här ett inlägg om kokosfettets effekt mot Alzheimer.

 

Comments

 1. 1

  När jag tidigt i våras startade min webbplats – http://www.svaradoktorn.se – skrev jag i de inledande raderna följande:

  ”För ganska länge sedan insåg jag, att akademiska meriter och titlar inte är mycket att bry sig om. Det existerar mycket dumhet och okunnighet till och med bakom professorstitlar. Särskilt tycks detta gälla inom det som de senaste åren blivit ett stort intresseområde för mig – detta med sambandet kost-hälsa”.

  Efter dagens inslag i TV:s Aktuellt kan jag bara säga, att jag inte på något sätt funnit anledning att revidera min uppfattning. Jag vill inte försvara hälsokostbutikernas tvärsäkra påståenden om att gurkmeja och kokosolja botar Alzheimers. Men nästan ännu mer anmärkningsvärt var det faktum att den professor man använde som referens i sammanhanget verkade totalt okunnig om gurkmeja. Det enda han visste var att ämnet ”används i matlagning och som färgämne”! Jag antar att kan känner till att det finns ett land som heter Indien, med en urgammal kultur bl.a. vad gäller naturmedicin. Och i den åtminstone 5000-åriga ayurvediska traditionen ingår bl.a. gurkmeja som en viktig del. Dessutom finns i dag en hel del modern forskning som visar mycket positiva resultat på sjukdomar med neurologisk anknytning för både kokosolja och gurkmeja. Kanske borde professorn se sig om en smula och vidga sina vyer innan han så kategoriskt och närmast föraktfullt dömer ut de nämnda produkterna… Pinsamt förstås också, att SVT inte gjort sig besväret att kolla fakta, innan man sände detta. Men det börjar man ju vänja sig vid numera…

 2. 2
  Anhörig säger

  Om man känner sig osäker på kokosolja och gurkmeja så kan man ju testa detta:

  http://www.fass.se – Kolinesterashämmare vid Alzheimers sjukdom

  Läkemedlet Aricept

  …”Biverkningar:

  Mycket vanliga biverkningar (förekommer hos fler än 1 av 10 användare):
  •diarré
  •illamående eller kräkningar
  •huvudvärk

  Vanliga biverkningar (förekommer hos färre än 1 av 10 användare):
  •muskelkramper
  •trötthet
  •sömnlöshet (insomni)
  •förkyldningssymtom
  •aptitförlust
  •hallucinationer (ser eller hör saker som inte finns)
  •ovanliga drömmar inklusive mardrömmar
  •rastlöshet
  .aggressivt beteende
  •svimning
  •yrsel
  •obehagkänsla i magen
  •hudutslag
  •klåda
  •svårigheter att hålla tätt (urininkontinens)
  •smärta
  •olycksfall (p.g.a. fallrisk)

  Mindre vanliga (förekommer hos färre än 1 av 100 användare):
  •långsam hjärtrytm

  Sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 1000 användare):
  •stelhet, skakningar eller okontrollerade rörelser speciellt av ansikte och tunga men även i händer och ben”…

 3. 3
  Thomas H säger

  Tydligen motarbetar TV 1 olika avdelningar varandra eller så det senaste, något som görs på VoF:s intiativ… Tycker du har helt rätt vad gäller beprövad vetenskap och den finns både för Gurkmeja och kokosfett! Trasslar!

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gurkmeja-gav-effekt-mot-alzheimers

 4. 4

  Att förebygga Alzheimer är lättare än man tror…

  Intressant hos Kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/att-forebygga-alzheimers-ar-lattare-an-man-tror

 5. 5

  Jag kan rekommendera Facebook Nisse Simonson, han har alltid bra inlägg där.

  T ex just nu om läkemedelsstudier:
  ”När läkemedelsföretagen gör en studie så gör man det oftast inte på den typ av patienter som doktorn träffar, typ Gumman Olsson. Det är oftast friska studenter utan mediciner och andra avvikelser och normal vikt. Dom får någon tusenlapp per dag för att delta.”,,,

 6. 6

  Det som jag funderade på efter inslaget i Rapport är att dom sa att det var olagligt det dom sa i hälsokostbutikerna, men ingen förklaring gavs om vilken lag det talades om. Jag kan förstå att sjukvårdspersonal, läkare, sköterskor etc inte får ge råd vid sjukdomstillstånd som inte har vetenskaplig grund, men butikspersonal är ju inte legitimerade. Är det så att vem som helst som ger råd om alternativ behandling begår en olaglig handling? Hur är det med den här bloggen och Kostdoktorns och andra? Är du Annika, och alla som skriver kommentarerna, lagbrytare nu?

 7. 7
  Anders S säger

  Thomas H Skrev:

  Tydligen motarbetar TV 1 olika avdelningar varandra

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gurkmeja-gav-effekt-mot-alzheimers

  Men det inslaget var redan 16:e februari 2012. Då hade kanske reportrarna inte ens gått ut gymnasiet? Alternativt har de drabbats av tidig demens men skyller på en släkting när de intervjuar.

  Kanske beror det på ett alltför stort intag av kolhydrater som dödat hjärncellerna. Kakmonstret? Se nedan om T3DM. Ketoner kan rädda hjärncellerna! Dessutom blir man euforisk av BHB (betahydroxibutyrat) som faktiskt har samma kemiska formel som GHB (gammahydroxibutyrat) fast olika struktur (beta/gamma). Tänk om de visste det! Då skulle hela redaktionen fasta och käka kokos eller MCT-olja.

  SVT uppmanar att man mejlar reportrarna:

  ”SVT Nyheters granskning av hälsokostbutikerna fortsätter. Mejla gärna våra reportrar med tips och synpunkter.”

  asa.avdic(a)svt.se Åsa Avdic
  mikael.grill.pettersson(a)svt.se Mikael Grill Pettersson

  Tipsa dem om Mary Newport och Suzanne de la Monte!

  Om type 3 diabetes mellitus – T3DM:

  Mary T. Newport,
  https://coconutketones.com/

  Suzanne M. de la Monte
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769828/

  För övrigt anser jag att propaganda-tv-n och propagandaradion, SVT och SR, snarast ska säljas ut som betalkanaler och att Radiotjänst och marknätet ska läggas ner! De 2.340 kronor licensen kostar 2017 kan man köpa vitaminer och mineraler för istället och kanske lite gurkmeja.

  Säg upp TV-licensen!

 8. 8

  Nisse Skrev:

  Det som jag funderade på efter inslaget i Rapport är att dom sa att det var olagligt det dom sa i hälsokostbutikerna, men ingen förklaring gavs om vilken lag det talades om. Jag kan förstå att sjukvårdspersonal, läkare, sköterskor etc inte får ge råd vid sjukdomstillstånd som inte har vetenskaplig grund, men butikspersonal är ju inte legitimerade. Är det så att vem som helst som ger råd om alternativ behandling begår en olaglig handling? Hur är det med den här bloggen och Kostdoktorns och andra? Är du Annika, och alla som skriver kommentarerna, lagbrytare nu?

  Det är definitivt ganska knepigt om butikspersonal som säljer produkter som de lovar ska hjälpa mot ditten och datten – liiite större ansvar har man väl än om jag ger ett råd till en kompis.
  Alla som går omkring och bär på läkartitlar har också ett större ansvar.
  Exakt vad som är olagligt eller ej i formell mening kan jag dock inte svara på men den som inte tycker att det moraliska ansvaret är större för de ovan nämnda har nog inte min respekt precis…

 9. 9
  Mats Lindberg säger

  Big Pharma har insett att mycket pengar glider ifrån dem via alternativmedicin/kosttillskottsmarknaden. Det måste förstås stoppas, alltså sprider man desinformation om hur farlig denna marknad är. Det vore intressant att se journalister granska antalet skadade/dödade av dessa alternativ jämfört med antalet skadade/dödade av ”evidensmedicinen”. Det kommer förstås inte ske, istället kommer något enskilt fall av särdeles dålig rådgivning i hälsokostbutik att redovisas i ett snyftreportage och detta kommer uppröra en omedveten allmänhet. Förbud och reglering kommer att utkrävas, allt ingår i en plan att utplåna kritiskt tänkande och tjäna pengar.

 10. 10

  @ Mats Lindberg:
  Vi har ju redan fått skatten dubblad för nya holistiska preparat vilket gör att det kommer inte tas in nya för man har inte råd. Sen tycker jag inte man kan anklaga personal i hälsokostbutiker på detta vis. Jag har lyssnat noga på inslaget och har svårt att finna något olagligt i det de sade. Men, jag kanske har vax i öronen 🙂 Jag håller hursomhelst med Mats Lindberg här att mönstret är extremt tydligt. Holistiska branschen skall minsann kväsas av så många som möjligt och alla trådar bär till Big Pharma. Skrämselpropaganda och okunskap går hand i hand. Och precis som någon skrev tidigare har svt (2012) varit och nästan propagerat för gurkmeja https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gurkmeja-gav-effekt-mot-alzheimers
  Lustigt hur ett skepp kan vända. Men vi är väl smartare än å lyssna på dumheter 🙂

 11. 11

  @ Anders S:
  Word Anders. Tack 🙂

 12. 12

  På EU nivå har man beslutat om hälsokost och påståenden om hälsofördelar. Efter vad jag uppfattar är detta mycket detaljreglerat ner till substansnivå.
  Otroligt mycket text att läsa, men för den som vill finns här en länk. I Sverige är det Livsmedelsverker som ska se till att reglerna efterlevs. Min egen reflexion är att man kan anta att det tar tid att hålla dessa bestämmelser aktuella utifrån ny forskning om de goda effekter tex gurkmeja ( som i detta fall) kan ha på minnesproblem.

  https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims_en

 13. 13
  ulf pohl säger

  Man måste ha klart för sig att skolmedicinen (nuförtiden) representerar ett trossystem fullt i klass med kristendomen och islam. Alla har de sina profeter/instiftare, heliga böcker, dogmer och fanatiska fundamentalister/försvarare av en orubblig tro. I förskräckande många fall förföljer man ”otrogna/avfällingar”-tom. dödar dom för att försvara tron. Skolmedicin-Rockefeller-Fass, Kristendom-Jesus-bibeln, Islam-Mohammed-koranen. Inga är förenliga med naturvetenskap – inga argument biter på dogmer. Hur länge behöver vi vänta på det oundvikliga och nödvändiga paradigmskiftet? är det en eller flera generationer. Enligt Max Planck behöver folk dö ut innan dess-suck!

 14. 14
 15. 15

  ulf pohl Skrev:

  Skolmedicin-Rockefeller-Fass, Kristendom-Jesus-bibeln, Islam-Mohammed-koranen.

  Här fick du till det bra. 😉

 16. 16

  Snacka om ansvar,

  ge råd om att äta kokosfett och gurkmeja är väl ändå klart mycket mer kvalificerat och ansvarsfullt än att ordinera insulin till typ-2 diabetiker, för att inte prata om amfetamin till barn med påhittade bokstavsdiagnoser,

  föreslår härmed att expediten i hälsoaffären ska få överläkarlön och alla överläkare som behandlar T2 med insulin eller skriver ut amfetamin till våra barn ska få expeditens lön,

  //Nisse

 17. 17

  Dr Annika.
  Lite OT kanske men jag vill ställa en fråga till dig. Min kollega som påbörjade sitt LCHF ätande för några månader sedan fick ett besked från sin läkare att han har mycket hög urinsyrahalt som kan leda till gikt. ”Portvinstå”. När jag googlar på åtgärder mot hög urinsyra så framgår det att i princip allt som en LCHF: are äter skall bort och man skall istället äta mer eller mindre som en vegetarian. Jag har inte sett i något LCHF: forum om att vi skulle löpa större risk att få hög urinsyra. Har du någon erfarenhet om detta med LCHF och hög urinsyra?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Nisse:
  Jag som läkare är nog ute i gränstrakterna av vad jag får säga och skriva om många gånger. Jag har ju också blivit anmäld till Socialstyrelsen två gånger.
  Men jag kan inte hålla på och fundera över vad jag får skriva hela tiden. Så jag följer mitt sunda förstånd och skriver det jag tycker är viktigt. Sen får det bli som det blir.

 19. 19
  Elisabeth G säger

  @ Bustas:

  Bustas, även om frågan är ställd till Annika kan jag lämna följande synpunkter. Enligt min googlingserfarenhet är kostråden som ges mot gikt så motsägelsefulla att det är svårt att dra någon slutsats (och jag har verkligen googlat för gikt gör bara såååå ont). För egen del har jag funnit att ju striktare LCHF jag äter desto mindre risk för giktattack. Vill dessutom minnas att någon här berättade om att frukt var en utlösande faktor för gikt. Han fick krypa hem från busshållplatsen. Den erfarenheten delar jag och skulle aldrig drömma om att äta vegetariskt. (Det gjorde jag för övrigt i tio års tid och blev sjuk.)

  Dessutom, lite OT, har jag nu blivit av med ett förfärligt skov av psoriasisartrit i mina fötter. I den mån jag kunnat gå har varje steg varit fruktansvärt smärtsamt. Vad har jag gjort? Jo, uteslutit alla mjölkprodukter utom smör och liiite hårdost. Det är inte roligt för jag tycker så mycket om Norrmejeriers Fjällfil och att ta grädde i kaffet men är det här vad som krävs för att jag ska kunna gå så får det bli så. Någon annan som har liknande erfarenhet? (Det är ju svårt att veta om man är ”rätt på det” när det bara är ens egen erfarenhet.)

 20. 20

  @ Nisse:
  Jamen Nisse! Det där var ju ett alldeles utmärkt förslag 🙂

 21. 21

  på tal om ansvarsfulla råd och behandlingar,

  en god vän var till vårdcentralen för gikt i stortån,
  kom hem med antibiotikarecept,

  kvalificerad sjukvård, eller vad ska man säga ?

  känns som om både snabbköpskassörskan och kompisgänget hade nog kunnat ordinera ett bättre behandlingsalternativ

  //Nisse

 22. 22
  Elisabeth G säger

  @ Nisse:

  Antibiotika?! E di galna? Jag fick kortison och det hjälper men man kan ju inte äta kortison hela livet.

 23. 23

  @ Elisabeth G:
  Tack Elisabeth. Jag tror (vet) som du. Råden är uppåt väggarna tydligen. Såhär står det skrivet av en läkare på nätet angående urinsyra och vad man inte skall äta.
  Bör undvikas:
  Födoämnen med medelstort innehåll av urinsyrebildande purinämnen: Kyckling, broiler, duva, rapphöns, får, fasan, gås, kanin, kalv, oxe, svin, vilt, kalkon, and, ål, aborre, gädda, hälleflundra, homfisk, klippfisk, lax, makrill, rödspätta, sill, torsk, tonfisk, laxöring, hummer, räkor, krabba, musslor och ostron.
  Förbjudet:
  Födoämnen med stort innehåll av purin-ämnen: All inälvsmat, lever, njure, bräss, hjärna, benmärg, köttbuljong, köttextrakter. Småsill och sardiner. Ärter, bönor, linser, svamp. Alla ölsorter, jäst, jästtabletter.

  På ett annat ställe står det såhär: Vissa mediciner kan ge förhöjda halter av det ämne som orsakar sjukdomen och det gäller t. ex. många vanliga blodtrycksmediciner. Giktmediciner kan ge astma och astmamediciner kan ge högt blodtryck och då har man lätt en ”ond cirkel” där enbart en kostomläggning eller en livsstilsförändring ger säker bot.

  Men men, det där med mediciner, det kan vi ju. Hualigen.

 24. 24

  SVT bryter mot lagen.
  Det pågår studier om gurkmeja.
  Då kan man inte gå ut och säga att det är värdelöst, vi kan inte veta om det har någon påverkan på sjukdomen.

  SVT jornalisten kan inte ens läsa medecinska studier, noll utbildning och kunskap i medecin.
  Någon sa till reportern stoppa gurkmeja.

  Det verkar vara en trend att jornalister som är unga och totalt okunniga ska skriva om svåra frågor som dom inte behärskar, alt för att hålla all ny kunskap borta från tidningar TV

  Ska du skriva om cancer, fluor, gurkmeja, diabetes, fetma så ska du vara mellan 20 och 30 år, kravet är sen att du aldrig har läst medecin

 25. 25
  Mats Lindberg säger

  … och nu varnar TV-doktorn för ”för högt” D-vitaminintag. Påstår att det inte finns forskning som stöder ökat intag. Jisses….

 26. 26

  @ Elisabeth G:
  inte galna, bara okunniga,

  om det gäller mig själv så skulle jag först minska på urindrivande mediciner eller sätta ut dessa helt och hållet,

  sedan skulle jag gå över till LCHF, max 20g kolhydrater per dag och ca 80% av energin från animaliskt fett + kokosfett,

  vid giktanfall medicinera med kortison i 4-5 dagar,

  t.ex.

  dag #1: 60 mg Prednisolon
  dag #2: 50 mg
  dag #3: 40 mg
  dag #4: 30 mg
  dag #5: 20 mg

  börjar man äta giktmedicin får man dras med eländet resten av livet, risk för ganska häftiga biverkningar, bättre att ta stötdos av kortison vid akut giktanfall

  livslång behandling med LCHF har bara positiva effekter på våra kroppar, längre livscykel, friskare liv, ingen cancer, titta gärna på föreläsningen som dr Ron Rosedale höll på Harvard

  https://www.youtube.com/watch?v=LvTE–5w808

  //Nisse

 27. 27

  En OT-fråga:
  På grund av en cancerdiagnos vill jag ha ner blodsockret även om det inte är diabetikerrisk. Någonstans rekommenderades äppelcidervinäger. Har använt det 8-10 dagar och ser ut att fungera men vet inte om annat spelar in. Har någon erfarenhet? Oberoende av vilket så upptäckte vi att en tesked ä-vinäger i ett glas vatten är en god måltidsdryck och har även använt det som ”te” i ljummet vatten.

 28. 28

  @ 24 Mats Lindberg.
  ”Ingen forskning” är MSM-sammanhann lika med ”jag har inte brytt mig om att titta efter”.

 29. 29
  Elisabeth G säger

  @ Nisse:

  Visst är det så. Urindrivande skulle jag aldrig drömma om att ta. Det är som att be om en giktattack. Förebyggande medicin (Allupurinol) fick jag testa men fick så svåra biverkningar att det fick sättas ut omgående. Tror också mer på kortison men det förutsätter att läkaren har förstånd nog att skriva ut det. Min förre läkare hade det men nu har han gått i pension och jag vet inte riktigt vad den nye anser.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 tipp:
  En liten varning om vinäger är att om man dricker för mycket, eller för koncentrerat, så ökar syran risken för karies/frätskador på tänderna.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Elisabeth G:
  Här skrev jag ett inlägg om gikt: https://annikadahlqvist.com/2012/09/21/gikt-diagnostik-och-behandling/

 32. 32
  ulf pohl säger

  Jag hade svår gikt i vä. stortå för ca 4 år sedan, gick till vc och fick utskrivet: Diklofenak. Det var 100 st. och skulle förtäras de närmaste 2 veckorna.Hjälpte det inte så skulle jag tillbaka. Gikten försvann på 2 dgr. så jag slutade med pillren – som tur var. För strax därefter fick jag reda på hur farligt Diklofenak är. Folk har dött och läkare i flera länder har ropat på förbud. Har för mig att medlet förbjöds från den ena dagen till den andra i Storbritannien strax därefter. Själv listade jag med hjälp av nätet ut att problemet var för mycket drinkar på sommaren (tilläggningsdrinkar/jag seglar) samt fruktos i största allmänhet. Har inte haft gikt sedan dess. Puriner tror jag inte på.

 33. 33
 34. 34
  Elisabeth G säger

  @ 31 Annika Dahlqvist:

  Tack för länken! Det är alltid bra med lite repetition. Sedan tror jag, precis som du, att man måste pröva sig fram. Och enligt min erfarenhet är frukt och honung (som paleoliter rekommenderar för hälsa) en betydligt värre bov än inälvsmat och annat kött.

 35. 35

  En förfärande brottslighet?

  Den fullkomligt sanslösa debatten om hälsokostprodukter fortsatte i går kväll (24/10) i Aktuellt. Självklart skall personal i hälsokostbutiker ge korrekt information om sina produkter. Strängt taget borde också våra läkare ha samma krav på sig, när de skriver ut mediciner eller t.ex. föreslår kirurgiska ingrepp. Nu spelade man åter upp de ”olagligheter” man filmat med dold kamera, då personal i flera hälsokostbutiker sagt att kokosolja och gurkmeja skulle kunna vara bra mot Alzheimer. Föregående kväll hade man bjudit in professor Lennart Minthon som ”expert” – och han visade sig totalt okunnig åtminstone om gurkmeja. Nu hade man bjudit in enhetschef Susanne Zakrisson från Läkemedelsverket, och hon tycktes inte veta mer om ämnet.

  Men nu gällde det uppenbarligen inte frågan om huruvida dessa produkter var effektiva mot Alzheimer eller inte – utan i stället att personal i hälsokostbutikerna hade påstått det, och därigenom begått ett lagbrott. Man skulle annars kunna tänka sig, att det åtminstone vore en förmildrande omständighet, om gurkmeja och kokosolja nu faktiskt påverkade hälsan i positiv riktning – vilket dessa produkter bevisligen gör, även om det än kanske saknas riktigt hållbara bevis för att de kan bota Alzheimer.

  Men ingen försökte ens visa, att någon som köpt och konsumerat kokosolja eller gurkmeja skulle ha skadats på något sätt, eller att någon som köpt produkterna därmed skulle ha undandragit sig effektiv läkarvård (som i detta fall inte finns). Det kanske mest uppseendeväckande var det klipp från föregående kvälls inslag, där professor Lennart Minthon påstod att den Alzheimerpatient som använder gurkmeja ”dör fortare”! Jag skulle vilja se de bevis han kan åberopa för detta fullständigt sanslösa påstående! Jag tror inte man kan hitta någon enda person som skadats av gurkmeja eller kokosolja. Däremot dör människor dagligen i andra sammanhang av de ”godkända läkemedel” som läkarna skriver ut recept på!

  Nu är säkert många okunniga svenskar upprörda över detta ”fusk” inom hälsovårdsbranschen. Men innan man blir alltför upprörd borde man begrunda följande:

  Kan läkarna bota Alzheimer? Svar: Nej!

  Kan gurkmeja bota Alzheimer? Vi vet inte – men modern forskning visar att det mycket väl kan vara så.

  Har läkarnas ’bromsmediciner’ mot Alzheimer några biverkningar? Ja, många och delvis svåra!

  Har gurkmeja och kokosolja några biverkningar? Nej, inte mer än att alltför stort intag av båda möjligen kan innebära att man blir en smula ”lös i magen”!

  Är läkarnas Alzheimermediciner dyra? Ja, tusentals kronor i månaden! Den totala kostnaden för landets ca 160 000 demenssjuka beräknades här om året till drygt 60 miljarder kronor (d.v.s. ca 400 000 kr per person och år), varav medicinerna utgör en betydande del.

  Är gurkmeja och kokosolja dyra produkter? Nej – och patienten betalar själv, varför kostnaden för kommuner och landsting blir 0 kr!

  Till saken hör sedan också, att bristen på läkare som bekant är minst sagt betydande, och varför man då nödvändigtvis skall belasta läkarkåren ytterligare genom att slussa alla Alzheimerpatienter via läkare – som dessutom inte kan erbjuda någon bot – borde för de flesta anses helt obegripligt!

  Nu talade man om hur viktigt det var med INFORMATION! Javisst! Men då skall det vara korrekt och saklig information, som berättar att läkarna än inte har något botemedel mot Alzheimer, att bromsmedicinerna är svindyra och har avsevärda och plågsamma biverkningar – samt att gurkmeja och kokosolja är generellt hälsobefrämjande, sannolikt lindrar verkningarna av de flesta neurodegenerativa sjukdomar som t.ex. Alzheimer och inte har några allvarliga biverkningar!

  När får vi höra den informationen?

 36. 36

  @ Sven Erik Nordin:

  TACK – för en ytterst väl skriven och tydliggörande text, med adekvata frågor!

  Newsvoice’s artikel kompletterar ytterligare din text, eftersom där också finns ett flertal referenser:

  https://newsvoice.se/2016/10/24/professor-lennart-minthon-vet-inget-om-gurkmeja/

 37. 37

  @ 35 Sven Erik
  Kanske ett av dina bästa inlägg…men dom är förstås alla väldigt välskrivna och träffande!! Keep up the good work!

 38. 38

  Citat från nutritionsfakta.se (etablissemanget)
  Dom pratar om Kokosolja, läs det dom själva säger

  ”Laurinsyra och monolaurinsyra har i djur- och cellstudier visat sig ha antibakteriell och antiviral aktivitet, vilket gett upphov till påståenden om kokosoljas positiva effekter på immunförsvaret. Monolaurinsyra bildas i kroppen (in vivo) av laurinsyra, efter intag av kokosolja, men det är oklart i vilken grad detta sker och vilken hälsomässig betydelse det har. Hittills har antimikrobiella effekter av kokosolja inte dokumenterats i humanstudier.
  Vissa menar också att kokosolja kan användas i behandling av Alzheimers sjukdom. Detta påstående baseras på djurstudier och några få studier på patienter, som studerat effekten av preparat innehållande kaprylsyra (C8:0) på kognitiva funktioner. Kokosolja innehåller dock endast sju procent kaprylsyra. Det saknas studier av kokosoljas effekter på hjärnans funktioner hos friska individer eller hos personer med kognitiv nedsättning.”

  Nu har deras kompisar hittat virus i hjärnan på dom med Alzheimers
  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19683220.ab
  ”Herpesvirus kan utlösa alzheimer”

  kokosolja är ”antiviral ” sa nutritionsfakta.se då skulle kokosolja möjligen ha en positiv inverkan.

  SR har sagt detta om den farliga kryddan Gurkmeja som nu inte får användas

  ”Oleg Antzutkin, professor inom gränsytors kemi vid Luleå tekniska universitet, har forskat om alzheimer sedan 1998. Han kommer nu att gå vidare med forskningen kring eventuella botemedel och har stora förhoppningar om curcumin. Det finns i kryddan gurkmeja och som har visat sig vara en antioxidant.

  En ansökan om projektpengar skickades in i september och Oleg Antzutkin hoppas också på ett samarbete med ett indiskt forskningsteam. Där äts mycket gurkmeja och statistiskt sett har indier mindre alzheimer.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6029275

  SVT och SR har inte ens googlat.
  Antingen är dom korkade eller så går dom läkemedelsbolagens ärenden.
  Det finns vetenskapliga studier för den som vill ha mer kunskap, se Nature.
  Dom vill inte att kokosolja ska användas för då minskar användningen av värdelösa bromsmedeciner.
  Har Dan L på VOF kontaktat SVT?

  Varför går en journalist som inte kan något alls om Alzheimers och sjukdomar ut med detta?
  CV visar att personen inte kan något alls.
  Curcumin, Laurinsyra och monolaurinsyra, journalisten vet inte ens vad det är.
  En hälsokostförsäljare tog även upp B12 men journalisten reagerade inte för journalisten visste nog inte att B12 brist kan ge demens och B12 brist har många gamla.

  SVT har lurat i folket att B12 inte behövs som kosttillskott till gamla personer.
  Lagbrott?

 39. 39
  Sadiye Us säger

  Hej,
  Angående om B12, själv tar jag det med Folsyra sedan 20 år tillbaka eftersom jag kan inte tillgodose genom maten ( gastric bypass op)
  Läste om att B12 bör tas med folsyra, om det är rätt vet jag inte. Men i så fall varför bör man ta det med folsyra?

  Sadiye

 40. 40

  @ Sadiye Us:

  B12 folsyra. B12 och Folsyra arbetar tillsammans i kroppen, då B12 påverkar de röda blodkropparnas upptag av Folsyra. Vitamin B9 – Folsyra är bra för proteinproduktionen, cellernas delning och ämnesomsättning, röda- och vita blodkroppar!

  Det roliga är att jag ecosiade (googlade) Det du efterfrågade och kunde ta medicinska råd direkt ur sökningen! Men det är förbjudet för en anställd på en Life-butik att säga att Askorbinsyra motverkar skörbjugg (mjölsjuka). Eller att kokosolja är bra för hjärnans funktion. Eller att Gurkmeja har botat mig och mina barns envisa hosta. Eller att D3- vitamin gör att jag inte blir deprimerad. Att omega 3 gör att jag presterar bättre både fysiskt och psykiskt. Att bikarbonaten är ett undermedel som städar min kropp. Att sprängticka innehåller tio ggr. mer antioxidanter än t.ex. choklad och kaffe. Som i sin tur är ungdomens källa. Alla de SANNINGAR som jag lärt mig genom egna erfarenheter och trovärdiga anekdoter, andras livserfarenhet och deras hemsnickrade vetenskapliga förklaringar. Allt det är FÖRBJUDET i lögnens rike, SVERIGE. Därför slår KUNGEN på stora trumman. Så alla i Svea rike ska höra, att det är lögnen som regerar detta land.

  Jag råkade spontant se detta rapportinslag och slogs av att om inte en DN-reporter blivit skjuten i huvudet. Så hade denna nyhet varit dagens stora nyhet? Att försäljare av alternativmedicin påstår, helt olagligt, att kokosfett och Gurkmeja har hälsobringande effekter och botar människans värsta mardröm. Att bli idiot på ålderdomen och glömma vad man heter!

  Vi måste förstå att detta lögnens civilisation bärs upp av samhällets stöttepelare och det de alla har gemensamt är att de tjänar mellan 35-70 tusen i månaden. Eftersom de inte är idioter (?) så spenderar de varsamt och investerar för framtiden så pengarna ska växa. Det bästa och säkraste sättet för att få pengarna att växa är att investera dem i läkemedelsproduktionen. Det är ett idiotsäkert system där företagen utvecklar läkemedel, läkare, sjukvårdspersonal. De utvecklar även myndigheterna genom sina experter och forskare. Detta ÄR etablissemanget och ALLT de sysslar mad har en baktanke i det egna egot och den egna ekonomin. Alla är köpta och alla ljuger av okunnighet och självbedrägeri. En winwin- situation för alla samhällets ryggradslösa och köpta!

  OCH vi stackars jävlar sitter med facit i hand! Vad fan ska vi göra!

 41. 41
  Sadiye Us säger

  @ Georg W:
  George, tack så mycket för svaret!
  Allt som jag har tagit till mig har jag hittat här i Dr Annikas blogg, evigt tacksam till Dr Annika och Alla som vägleder här.
  Har min bror som är cancer sjuk, tyvärr så har jag inte kunnat övertala honom med att övergå till ketogen kost. Han dricker sitt KS varje dag men sockerberoendet har greppet om honom. Långt lidande lär det bli 🙁
  Han litar på KUNGEN…..som många andra
  Har förhoppningar om att det kommer bli bättre med tiden för människan. LCHF-arvet kommer överleva och rädda människor
  Tack än engång!
  Sadiye

 42. 42

  @ Sadiye Us:

  Tack själv!
  Eftersom jag är en kriminell person så har jag inga problem med att tipsa om att försöka lura din bror! Gör godis av kokosfett, kokos, choklad, lakrits, gurkmeja OCH Stevia.

  Jag tror att om Stevia kan lura patienten så kanske cancern blir blåst på glykos och fruktos. Världens största rikedom väntar den som kan hitta ett godtagbart substitut för glucos hos en tumör.

 43. 43
  Sadiye Us säger

  @ Georg W:

  Nu får jag googla fram godiset och lura honom 😉

  Önskar dig välmående !

  Sadiye

 44. 44

  På ”Svt-programmet” Go´kväll sa träningsinstruktören för en stund sen att 20 minuters promenad per dag kan minska risken för demens med 40%. Styrketräning kan även skjuta upp demensen.

  Det låter väl häftigt!

 45. 45

  Hälsokostens naiva inställning till gurkmejan (bland annat) sprider sig. Sanningen är att det är kurkuminet i gurkmejan som kan ha effekt, inte gurkmejan i sig. Problemet är att kurkumin bara finns i mycket små mängder i gurkmeja och för att uppnå någon slags medicinsk effekt måste man därför äta så stora mängder att man närmast storknar. Dessutom garanterar väl ingen hälsokostaffär att det verkligen är gurkmeja i paketen de säljer och att den är fri från bekämpningsmedel?

 46. 46

  I Indien har man tusentals års erfarenhet av gurkmeja som oövertrffat hälsomedel. Jag föreslår att detta är mera slagkraftigt än epidemiologiskt nonsens:

  ”Turmeric has a long history of boxing up super healing powers. Let’s step back in time to ancient India when turmeric was first used. Thousands of years ago, one of the world’s oldest forms of holistic medicine was born called Ayurveda, which involves cleansing the body from undigested food through plant-based drugs, special diets, massages, mediation, yoga, life style changes and more. In Ayurvedic cooking (and all curries) turmeric is the star of the show. Turmeric is often prescribed by Ayurvedic practitioners to support the blood, liver, joints, immune system and digestive tract. In India, about 80 per cent of the rural population depends on traditional Ayurvedic medicine.”

  Mycket mera här: https://www.huffingtonpost.ca/deepi-harish/turmeric-milk_b_11078418.html

 47. 47

  @ Karin:
  Det finns ekologisk gurkmeja.
  Kurkumin finns att köpa koncentrerat.
  De flesta livsmedel som vi intar har tyvärr inte vad jag vet någon garanti som säger att de är giftfria? Gång efter annan så kommer rapporter om att gifter hittas, jag tror inte heller att man kan vara helt säker fastän man köpt välkända produkter, – det är tillverkaren som intygar och jag tror inte att tillverkare kontrollerar varje parti av livsmedel. I den bästa av världar skulle väl all mat vara giftfri?
  Kan vi lita på att det är ren och giftfri kanel i kryddburken, kan vi lita på att kakaon är giftfri …osv?

 48. 48

  @ Karin:
  Läs tidigare i tråden så får du mer info om gurkmeja och kokosolj?

 49. 49

  I Indisk mat gör man en kryddblandning på mellan 1-2 dl olika kryddor. Sedan blandar man ut den med lika mycket gurkmeja. Där står man inte och skakar ut några korn kryddor för att smaksätta maten. I Indien är kryddorna en del av maten.

  Själv lägger jag sedan 40 år tillbaka alltid 1-2 matskedar gurkmeja i alla mina grytor. Liksom ingefära och vitlök.

  Min ms-sjuke bror lägger en dl gurkmeja i ett glas vatten varje morgon och dricker.

  Min senaste upptäckt inom kryddfronten är pepparmynta. Det gör att köttet smakar på ett helt nytt sätt, nordafrikanskt, tror jag.

 50. 50

  Den där rapporten refererades också i norsk radio, där det sades att man inte skall ta hälsokostbutikernas snack utan att också rådgöra med en läkare.

  Vad norska läkare vet om detta är oklart, men en typisk svensk läkare vet inget alls om traditionell utomeuropeisk läkekonst. Så detta är dumheter, s.k. skitprat.

 51. 51

  @ Kicki

  Du skrev: ”Kan vi lita på att det är ren och giftfri kanel i kryddburken, kan vi lita på att kakaon är giftfri …osv?”

  Det kan vi naturligtvis inte heller. Istället är min motfråga vad du tror kan hända med oss om vi överdoserar en krydda som har växtgifter i sig? Var tar gifterna vägen? Min poäng är att så länge det är producenterna som själva kontrollerar innehållet och inte ett oberoende organ finns inga garantier för att det ens är gurkmeja i förpackningen. Jag efterfrågar ett kritiskt förhållningssätt och inte ett naivt och godtroget, såsom det som jag anser att hälsokostindustrin förmedlar.

 52. 52
  I Like Neil Young säger

  @ Karin:
  Du har en viss poäng i det du skriver. Och som varit på tapeten här hos Annika för ett par tre år sen:
  Om staten verkligen ville göra den enskilde medborgaren en tjänst och om Staten verkligen ville ge medborgaren ”pang för pengen” av det som betalas in via skattsedeln så inrättade man ett korruptionsfritt verk som bara hade till uppgift att kontrollera att det som påstås om innehållet i en viss förpackning också är korrekt.

  Det är vad man borde göra. Inget annat. Att börja ge råd om, mängd, sort och annat har man med all önskvärd tydlighet visat att man inte har kompetens till.Det är bara att titta sig omkring hur det ser ut i samhället.

  Så det vi behöver är ett rent Statligt kemilabb som kollar att en viss produkt (näringstillskott, vitaminer-mineraler och naturmedicin) är det som påstås och att den är giftfri. Rakt av punkt slut. Nåt annat ska man inte lägga sig i.

  Det vore verkligen att ge medborgaren valuta för skattepengen.

 53. 53

  @ I Like Neil Young:

  Jag tycker att det är intressant att höra hur man tänker beträffande hälsokostpreparat. Det vore förstås bra om man hade ett oberoende kontrollorgan som garanterar att det vi tar in inte är skadligt för oss.

  Man är bekymrad för ev föroreningar och olämpligt innehåll. Vad jag förstår så betraktas hälsokostpreparat som livsmedel av myndigheterna och Livsmedelsverket har tillsyn? Dvs ej som någon sorts läkemedel.
  Jag försökte bara göra en jämförelse med annan mat. I vilken grad oroar vi oss för ev gifter i mat som vi äter dagligen? Har vi några garantier där?
  Är gurkmeja giftigt? Varför just gurkmeja? – Är det större sannorlikhet att det vi köper på hälsokostbutiken är mer giftigt och olämpligt än det som köps i livsmedelsbutiken?

  Kokosolja då? Är det också skadligt och giftigt om det kommer från hälsokostbutiken?

  Som man skriver tidigare i tråden har man konsumerat stora mängder gurkmeja i många hundra år i länder som Indien. En viss erfarenhet får man nog säga finns. – Finns det dokumenterade skador av kurkumin?
  Jag tänker att man får skilja på om en produkt är giftig pga förorening eller pga att den verksamma substansen är toxisk. Enligt min mening är det två helt skilda saker.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa