Mosley var bra på Skavlan

Skavlan ikväll hade Michael Mosley som gäst. Han var väldigt bra. Han pratade om den fruktansvärda diabetesutvecklingen i världen – och han berättade att det är socker, kolhydrater och skräpmat som är orsaken. Han sa inte att mättat fett är farligt.
Han har tydligen gett ut en ny bok om diabetes. Någon som vet titeln på boken?

Den bok de pratade om på Skavlan kanske var den här: Blodsockerkoll på 8 veckor med Michael Mosley : snabba resultat på både diabetes och övervikt ?

 

Comments

 1. 1

  Mycket bra inslag, han förespråkade high fat low carb.
  Låter bekant 🙂

 2. 2

  Toppen. Men, han nämnde 800 kcal per dag för att tappa 10 kg på 8 veckor. Hm… Svältkost. Avskräcker. Eller var det fel översatt?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Bustas:
  Men jag tror att 800 kcal av LCHF är mindre dåligt än av LFHC.

 4. 4

  @ Annika Dahlqvist:
  Jo, men 800 kcal (och 14 kg sa han visst) på åtta veckor. Då måste man nog vara i ketos. Jag (efter 8 år på strikt LCHF) tappade 11 kg från första augusti tills nu men som sagt, på hög ketosdrift.
  PS. Har nu ”förlorat” 31 kg på 8 år och allt tack vare en blänkare i Aftonbladet om dig våren 2008. Så det kan bli. Tack Annika.och tack hm.. Aftonbladet 🙂

 5. 5

  Hur bra som helst!

 6. 6

  PS Ett klargörande till mitt förra inlägg. Från första augusti har jag legat på ett snitt av 1 600 kcal per dag.

 7. 7
  40-talist säger

  Skavlanprogrammet var bra ikväll med Michael Mosley – det var ganska nära att han sa LCHF!
  Vaddå Medelhavskost – det finns väl knappt nån fisk kvar i Medelhavet, eller gör det det?

  Christer Sjögren var också bra – tack för musik och dans. 😉

 8. 8
  Pre-diabetiker säger

  Det var skrämmande att höra om diabetesutvecklingen i världen, Vietnam, Kina m fl. (skräpmat).

 9. 9
 10. 10
  80-talist säger

  @ 40-talist:

  Alla fiskarter i Medelhavet, med några få undantag, utnyttjas långt mer än deras förökningstakt skulle tillåta (Nordeuropeiska fiskebestånd skall däremot ha återhämtat sig på sistone)

  Enligt
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096098221400671X

  Inte så konstigt kanske, om man ser på den politiska & demografiska situationen kring Medelhavet.

 11. 11
  Hans Collinder säger

  Den nya boken kanske finns här:

  https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Daps&field-keywords=michael+mosley

  Skönt att höra någon tala klarspråk, tack Michael.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ Hans Collinder:
  Kan det vara den här: Blodsockerkoll på 8 veckor med Michael Mosley : snabba resultat på både diabetes och övervikt ?
  Jag har nu beställt den, och den kommer vecka 49, dvs i början av december. Det ska bli spännande att se vad han har för syn på kost mot diabetes.

 13. 13
 14. 14

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Men jag tror att 800 kcal av LCHF är mindre dåligt än av LFHC.

  Alldeles säkert, men snabba lösningar brukar inte vara hållbara. 800 kcal är mycket under kroppens basmetabolism och närmar sig fasta. Svårt att tro att gemene man skulle hålla ut i två månader på den svältkosten utan att vara utmanade av en vadslagning.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Erling:
  Jag tycker inte att vi ska vara besservissrar i detta med fasta, utan var och en får prova sig fram till vad som passar den bäst. Om någon tycker att ’halvfasta’ passar den bra så är det helt ok.

 16. 16

  Jag anser faktiskt att det här är oerhört viktigt. Som jag skrev tidigare och som Erling så korrekt påpekade, så är 800 kcal per dag en svältkost eller fasta om man så vill. Visst, Mosley har sin fulla rätt att säga precis vad han vill och allt han sa var ju fantastiskt enligt mitt tycke. Dock, bortsett från de där 800 kcal. Han rekommenderade en kolhydratsreducerad kost för bästa hälsa. Kanonbra. Det är ju så att vi gamla veteraner inom LCHF alltid har påpekat det fantastiska i att kunna äta oss mätta och ändå gå ner i vikt. Med 800 kcal per dag faller vårt resonemang platt. Jag skriver detta för att det kanske läses av någon som inte är insatt i LCHF-idén och googlar på Mosley och hamnar här och då vill jag bara säga följande: Glöm vad Mosley sa om 800 kcal! Ni kan dubbla den kalorimängden och ändå tappa i vikt och må kanonbra i både kropp och själ. Varför är då detta så viktigt? Några kalorier hit eller dit? Jo, det kan vara ”vinna eller försvinna”. Jag tycker vi skall försöka vinna anhängare till livsstilen, inte få dem att försvinna

 17. 17

  @ 15 Annika Dahlqvist:
  Vi lever i ett fritt land och de, som vill leva på 800 kcal i två månader må göra det. Det gäller naturligtvis att välja näringsämnen noggrant så att man inte lider brist på något väsentligt.

  Vill man byta livsstil, dvs en stil som fungerar långsiktigt, kanske fasta ingår. Dock får man nog se till att man i medeltal får i sig väl utvalda 1500 kcal per dag annars svälter man ihjäl.

 18. 18
  Dr Ingemar säger

  Det Mosley sa i Skavlan, det funkar! Fråga dem jag mött på min mottagning.

 19. 19

  Han sa också att kroppen drivs av glukos? I så fall är det ju inte riktigt sant.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Erling och Bustas:
  Jag tycker att vi ska vara ödmjuka. Om någon ’halvfastar’ på 800 kcal LCHF-mat per dag och mår utmärkt på det, och går ner sin övervikt, så tycker jag inte att vi ska säga att det är fel och att projektet ska avbrytas. Innan den personen har blivit sjuk av svält har den går ner hela sin övervikt, och då ska projektet avbrytas, vilket en frisk person (dvs som inte har anorexia nervosa) också gör.
  De som äter LCHF och automatiskt går ner i vikt av det, utan energibegränsning, ska inte vara säkra på att det gäller alla. Vi är många som har upptäckt att vi också måste hålla energiintaget (mer eller mindre) lågt för att gå ner i vikt. Den avpassade matmängden måste alltså provas ut av varje person.
  Läs bloggen ’Lagom LCHF’

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Gäst:
  Det var inte ett allvarligt fel han sa där. Kroppen behöver ett normalt blodsocker, om det blir alltför lågt blir personen sjuk och dör. Grejen är att kroppen själv tillverkar blodsocker vid behov, det kallas glukoneogenes.

 22. 22

  Hmmm, Mosley blandar ”lchf-tänk” med strunt såsom kalorirestriktion, medelhavskost mm. Jag är skeptisk till dessa tv-journalister som gång på gång kommer med en ny revolutionerande upptäckt. Kan kanske bero på att ännu en bok och programserie ska säljas.

 23. 23

  800 kcal per dag i åtta veckor är inget bra råd.
  Det är svält och kommer för väldigt många leda
  till hetsätning.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Peter:
  Om man behöver gå ner i vikt och inte gör det på normal LCHF, och är rädd för att 800 kcal LCHF per dag är en farlig kost, kan man ju fasta i stället.

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Jag har nu testat 24-timmarsfasta de senaste två helgerna. Visserligen tog jag mitt fettkaffe på morgonen men i övrigt enbart drycker utan energi. Jag mådde bra och hungern var aldrig besvärande men det är nog som Jason Fung skriver att man bör hålla sig aktiv på fastedagana. Då klarar man lättare att hålla hungerkänslorna stången. Att träna under fasta var problemfritt!

  Mitt syfte med fastan var ursprungligen att bryta en viktplatå, eller rättare sagt, att få bort den sista ringen runt midjan. Efter att ha läst om årets nobelpristagare i medicin och hans forskning kring autofagi tycker jag det finns fler goda skäl.

 26. 26

  Då det gäller böcker om fasta så tror jag att boken ” The complete guide to fasting ” av Dr Jason Fung och Jimmy Moore är ett bättre alternativ.

  Dr Fung har lyckats med att få tusentals insulinberoende diabetiker typ 2 att bli av med sina insulininjektioner.

  Deras bok kommer precis nu ut från tryckpressen och jag har själv beställt ett exemplar. Med lite tur har jag den inom en vecka.

  Jag själv blev ju av med min diabetes mha LCHF och olika former av fasta. Efter nästan ett år upptäckte jag Dr Fung och hans metoder för att bota diabetes. Han använde exakt samma metod som jag själv. På hans blogg kunde jag läsa om vetenskapen bakom detta viket var betryggande att läsa.

 27. 27

  Annika, Jag tycker det flesta samtalen kring ”sockersjuka” tar för givet att koppla in övervikt. Hur är diskussionen i de fall där personer inte alls är överviktiga och kanske tom finns fall av undervikt? Sett ur ett rent risk perspektiv. Kan man alltså gå omkring med högt socker trots att man är en tunn person? Mitt långtidsblodsocker ligger på 35 tex och jag är mittemellan 40 coh 50 år.
  Jag lever hälsosamt och tränar på gym samt cyklar istället för kollektivtrafik. Jag tyckte också han var bra i Skavlan. Verkar som han skiftat lite då jag fått för mig att han var lite åt ”Livsmedelsverket” förut…men jag kan ha fel

 28. 28

  @ Annika Dahlqvist:
  Men i det fallet är det ett samarbete glukos/keton eller hur

 29. 29

  Ammi Skrev:

  Kan man alltså gå omkring med högt socker trots att man är en tunn person?

  Det finns en del varianter av metabolt syndrom. Alla med metabolt syndrom är insulinresistenta. Ganska många blir överviktiga, dock inte alla. Många insulinresistenta utvecklar diabètes typ 2, men inte alla. Insulinresistensen innebär ohälsosamma nivåer av blodsocker och insulin och skadar bl a blodkärlen och detta medför högt blodtryck, risk för hjärtinfarkt och strouke. De matvanor, som bäddat för insulinresistensen ger även sk blodfettsrubbningar. Den här diversiteten beror troligen på en samspel av ärftliga faktorer och livsmönster, epigenetik är ett modernt begrepp.

  Ja Ammi det finns sådana fall!

 30. 30

  En kost på 800 kcal/dag låter mer som ett skede i jojobantning. De flesta människor blir så glada över nedgången att de ganska snart har ätit upp sig igen och lite till. Om jag läser exv Jason Fung rätt så är fasta vatten och/eller kaffe. Då ställer kroppen om sig, slänger ut dåliga celler , skaffar snabbare nya, och ökar kroppsenergin (så man åter kunde jaga vidare efter en tid utan mat). Kaloriredukation är bra i början men efter ett tag ställer kroppen in sig på mindre tillgång på näring och fördelarna försvinner med kalorireduktion. Det är väl sådant som händer de många korttidstudierna av olika dieter. Det verkar finnas ett par sådana med hjälp av vilka man vill sätta åt Tim Noakes nu. Min egen erfarenhet av lågt kaloriintag respektive fasta är att den förra bara skapar otillfredsställelse men riktig fasta (vatten, kaffe) går lätt. Vid längre fasta bör väl vara beredd på att lägga till vitaminer och mineraler.

 31. 31

  @ Erling:
  Metabolt syndrom är metabolt syndrom. Sen att man kan vara olika överviktig (mer eller mindre) när man klassats med metabolt syndrom är en annan femma. En del har ju fett runt magen bara. Jag tycker din kommentar är lite diffus. Jag talar om befintlig status av en smal tränad kropp , låga blodfetter och ett långtidssocker på 35 och hurvida det åligger en risk att utveckla sockersjuka från den utgångspunkten. När du säger att ”det finns sådana fall” menar du säkert någon med begynnande bukfetma som i övrigt är smal. Eller finns det någon med tvättbrädemage och ringa underhudsfett som utvecklat sockersjuka?

 32. 32

  @ Bustas:
  Men alltså jag klarar mig inte på 800 kcl då skulle jag se anorektisk ut 🙂

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Ammi:
  Underviktiga kan ha avancerad insulinresistens och diabetes 2. De har bara dålig förmåga att kanalisera sitt höga socker till fett inlagring. De blir troligen ännu sjukare än de som har lätt att bli överviktiga. De kan tex få en stor fettlever.
  Ditt HbA1c på 35 är helt normalt och tyder inte på insulinresistens.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 tipp:
  En faktor i frågan om halvfasta vs helfasta är den sociala. Det är mycket lättare i familjen att halvfasta utan att det märks så mycket för de övriga. Helfasta blir konstigt i familjens matvanor.
  Hur gör ni andra?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Ammi:
  Den som är underviktig bör inte fasta, eller äta lågkalori.

 36. 36

  Diabetiker typ 1, som har lite eller ingen egen insulinproduktion, får mycket högt blodsocker om de inte får behandling. Då släpper njurarna igenom sockret i stället som en sista säkerhetsventil. Pågår detta en tid blir personerna undernärda, för all energi går bort via urinen.

 37. 37
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 30 tipp:
  En faktor i frågan om halvfasta vs helfasta är den sociala. Det är mycket lättare i familjen att halvfasta utan att det märks så mycket för de övriga. Helfasta blir konstigt i familjens matvanor.
  Hur gör ni andra?

  Min 24-timmars (med fettkaffe på morgonen visserligen) verkar fungera bra hemma. Jag sitter med vid matbordet men dricker bara vatten med örtsalt. Däremot har jag bara gjort det på en helg. Antagligen hade det blivit en massa diskussioner om jag gjort det på en arbetsdag.

  I den senaste av Jason Fungs gästartiklar på Kostdoktorn.se skriver han bl.a att det är bra om man omger sig med människor som är införstådda och stödjande (och kanske även lite pålästa) när man fastar. Annars kanske de försöker tala dig ”till rätta” 🙂

  Dessutom är det en massa mat-, kaffe- och fikakultur på jobbet att kämpa mot…

  Hur mycket kommer mitt fettkaffe mitt i fastan (kvällsmat – kvällsmat) att störa autofagin?

 38. 38

  @ Annika Dahlqvist:
  Annika hur många kolhydrater / dag rekommenderar du till nån som är underviktig (men med långa muskler ej utstickande ben) som ändå vill äta hälsosamt. Jag äter tex kikärtor, morötter mm men ej potatis (helst) och junkfood. Juicer av rödbeta med mera. Smör och bacon. Alltså mix lchf och paleo. Bör jag öka kolhydratmängden? Nu ligger jag på ca 50-80 g / dag. Jag tränar på gym 3 ggr/v och vill gå upp 3 kilo

 39. 39

  34@ Annika Dahlqvist:
  Jag, som har motsatt problem: jag går långsamt ner i vikt, försöker medvetet äta mer än vad jag egentligen har aptit för. (Väger 77 kg till 182 cm). Hustrun, som har bättre aptit, har systematiskt minskat på bl a frukosten: 1 ägg mindre och inga mejeripodukter. detta är en kampanj, som pågått bortåt ett år och märks så sakteliga på figuren. Vi är båda metabolt friska.

 40. 40

  @ Erling:
  Ja detta hände min vän som nu är 50 som haft diabetes sedan han var 10 år

 41. 41

  @ Annika Dahlqvist:
  Absolut och jag försöker ligga på kaloriöverskott iaf är det ett måste de dagar jag tränar men för mkt fett kan jag heller ej dundra i mig för då får jag ont i gallan så jag försöker hitta en smart balans med hyfsat sparsamt på kolhydrater, mer fett och lagom protein. Men jag kanske skall öka proteinet? Väger 49 kg och äter väl inte riktigt det dubbla i gram / dag men kanske säg 80-90 g/ dag i protein. På senaste tiden har jag börjat uppleva riktigt illamående efter ett rejält gympas då får jag trycka i mig en proteinpudding – varför detta illamående efter kraftigt gympass Annika?

 42. 42
  Lars Henrik säger

  Ammi Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Men jag kanske skall öka proteinet? Väger 49 kg och äter väl inte riktigt det dubbla i gram / dag men kanske säg 80-90 g/ dag i protein

  80-90 gr per dag är ganska mycket protein. Det motsvarar runt 12 ägg eller 3-4 hekto nötkött. Man brukar säga ca 0,8-1,0 gr per kilo (önskad) kroppsvikt, kanske lite mer om man tränar muskeluppbyggande träning.

  Jag som väger runt 75 och tränar styrketräning fyra – fem ggr i veckan ligger nog inte över 90 gr per dag i snitt.

  Kan det också handla om vilka proteinkällor vi hämtar från? Vegetabiliska proteiner kan inte översättas direkt till animaliska har jag för mig.

 43. 43
  Lars Henrik säger

  Som en kuriositet kan nämnas att Mr muskelmassa himself Arnold Schwartsenegger vägde 120 kg när han var som mest framgångsrik och tuggade i sig 240 gr protein per dag!

 44. 44

  @34 Annika
  @37 Lara Henrik
  Umgänget är förstås ett elände :-). Är lyckligt lottad med en fru som delar intresse med mig. Och är pensionerad, men jobbar trots det, hemma. Har dock lite erfarenhet om än inte avseende fasta. Från vänner som tror att majspaj är lchf därför att en glutenallergiker kan äta det. Och barnbarnskalas med pasta som måltid och marsipantårta till kaffet.Så vi sparade en hel del mat till dem. Beträffande barnbarnet som går på gymnasiets vårdlinje är det intressant att höra vad de får lära. Inte precis i överensstämmelse med våra erfarenhet.
  Beträffande fettkaffe så tolererar Jason Fung att man tar grädde i fastekaffet för smakens skull.
  Sen beror det väl på hur mycket fett det blir sammanlagt.

 45. 45

  @ Lars Henrik:
  I mitt fall är det protein fr ostar, proteinpulver(vassle) och kvarg, nöt korv, fågel fisk (beroende på dag) och frön. Givetvis ägg ( 2 om dan) Det verkar ändå som jag inte går upp i vikt av all den mat och träning så jag borde väl äta mer för träna hårt gör jag redan. Lars Hanrik hur hårt kör du på gymmet när du kör?

 46. 46

  @ Gäst:
  jag jag hoppade till där faktiskt..

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Ammi:
  50-80 g kh per dag låter bra för en smal person. Dina kolhydratkällor låter bra.

 48. 48
  Lars Henrik säger

  @ Ammi:
  Mina pass brukar vara 40 till 60 minuter exklusive en kort uppvärmning om jag har hyggligt med energi när jag börjar. Då är det fem till sju övningar med tre till fem set i varje övning på ett pass. Ingen konditionsträning för tillfället, enbart styrka och ”kroppsformning”. Jag har visserligen också haft en liten fettviktminskning som mål, dvs att slipa av det lilla som sitter kvar runt bl a midjan efter närmare sju år på LCHF. Därav kanske mitt proteinintag är något lägre än det annars skulle varit?

 49. 49
 50. 50

  800kcal är inte fasta om man som jag har 10kg fett runt midjan som jag vill bli av med.

  Det är 90000kcal som räcker väldigt många dagar att leverera skillnaden mellan 800 och mitt egentliga dagsbehov av kalorier.

 51. 51
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Mosley sa faktisk at rask vektnedgang var det beste for å kurere diabetes og insulinresistens. Det tror jeg faktisk stemmer bra for min del selv om jeg mistet halve håret på hodet sammen med flesket rundt midjen. Sett i forhold til de som lar seg operere og stryper magesekken så forsvinner diabetes over natten sies det.
  Til orientering: Håret kom tilbake, men det tok fryktelig lang tid.

 52. 52
  Helena Hesselmark säger

  Nu har jag fått Mosleys bok ”The 8-Week Blood Sugar Diet ” och skummat igenom den som hastigast. Jag beställde den från England och gav faktiskt bara 0,01£ dvs 12 öre för den. Med frakt blev det 45 kr.
  Jag tyckte inte att det fanns något speciellt nytt i den. Jag har följt LCHF mönstret i 10 år (sedan slutet av februari 2007) och efter att ha läst en hel del bloggar och andra artiklar på nätet + böcker verkar jag ha sett det mesta av det som Mosley skriver om.
  Efter att ha läst hans boklista förstår jag att han behöver framträda i olika TV-program för att få ut sitt budskap – för det är som jag ser det, bara ett budskap – ”läs mina böcker”.
  I denna senaste bok var det ca 50 sidor recept och åtskilliga andra sidor med diverse levnadsregler. Jag behövde inte 8 veckor på mig för att helt ta bort 70 enheter insulin – det gick på 2 dagar. Jag gick ner ca 40 kg det första året och håller fortfarande den vikten. Mitt problem är att jag plötsligt kan tappa 2-3 kg och sedan har svårt att gå upp igen i vikt när barnbarnen tycker att jag ser ”ihålig” ut.
  Naturligtvis skall man prova alla metoder tills man hittar något som fungerar. Jag hade tur och fann dr Richard Bernstein på Internet redan första dagen jag sökte en utväg bort från att vara diabetiker typ 2. Jag blev då diabetiker typ 0.
  Mitt HbA1c är nu 31.

 53. 53

  BBC Four har just vist en timslång dokumentar av denne Michael Mosley.

  Den handlar om infektion av parasiter. Bland annat lät han sig infekteras av binnikemask med mera och svalde sedan en minikamera, som kunde visa hur de kravlade runt i tarmsystemet. Det väcker frågan om inte sådana kameror kan användas som diagnosinstrument? Men det sades det inget om. Inte heller om hur han sedan fick ut kameran ur systemet.

  Jag hoppas den kommer att visas i Sverige den är det mest anslående TV-program vi sett.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa