Måns Rosén har förutfattad uppfattning om mättat fett

Intervju med honom i Läkartidningen.

Måns Rosén är professor (i vad?),  epidemiolog, före detta chef för SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering).
Han har nu givit ut en bok: Sanningen om mat och hälsa – vad säger forskningen? (Jag har (ännu) inte köpt och läst boken, någon som har?)

Med anledning av bokutgivningen har Gabor Hunt gjort en intervju med Måns i senaste Läkartidningen. Måns uttalar sig där att ”Mat och hälsa är nog världens mest svårforskade ämne”.
Han berättar: ”När jag skrev min avhandling 1987 länge sedan nu – så tittade jag på regionala skillnader i hälsa och relaterade dem till eventuella kostvanor. Högre konsumtion av hårt bröd i Norrbotten jämfört med Skåne noterades, liksom den relativt lägre förekomsten av kolorektalcancer i norra Sverige”.
Denna epidemiologiska studie tolkades troligen som  att mera fibrer i kosten minskade risken för kolorektalcancer (ändtarmscancer).
Det är sådana epidemiologiska studier som gör hela kostfrågan så svajig. Om man helt slutar med epidemiologiska studier och i stället bara gör jämförande behandlingsstudier, så skulle kostfrågan genast bli mindre komplicerad att bedöma.

Sedan kommer han in på LCHF:
”De flesta vet att man kan gå ner i vikt med LCHF (lågkolhydratkost), men det att hälsan sannolikt kan påverkas negativt om man ersätter kolhydraterna med animaliskt fett är mindre känt”.
Detta är ju en evig lögn (dvs att det är mindre känt). Folk har visserligen hört och läst att LCHF kan bidra till viktnedgång – men det är skrämselpropagandan från ”experter” som Måns Rosén som gör att många inte vågar äta LCHF.
Han säger – ”Kostgurun Ancel Keys hade kanske fel om faran med mättat fett, men han hade rätt om medelhavskosten. Det mättade fettet är kanske inte så farligt som man trott, kanske bara lite farligt – men definitivt inte nyttigt.”
Detta är så vitt jag vet fel. Många genomgångar av koststudier har visat att naturligt mättat fett inte alls är farligt.

Han gillar tom godis, det som verkligen har visat sig ge både övervikt och ohälsa.

SBU är menat att vara en garant för att av dem redovisad forskning är vetenskapligt korrekt. SBU:s chef måste givetvis också ställa upp på denna princip. Måns Rosén gör uppenbart inte det.
Jag har svårt att hitta vem som är SBU:s nuvarande chef. Är det Nina Rehnqvist? Är hon mera seriös?

161027 Recension av boken i läkartidningen, av Hans-Erik Claesson.

 

Comments

 1. 1

  https://www.sbu.se/sv/om-sbu/sbus-nya-generaldirektor-utsedd-av-regeringensbus-nya-generaldirektor-utsedd-av-regeringen/

  ”Susanna Axelsson har varit tillförordnad generaldirektör för SBU sedan 1 oktober 2015 och anställs nu på tjänsten.”

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Arvid:
  Jag vet inte om Gd och den vi kallar ’chef’ är samma person? När jag googlar på Måns Rosén så står det en gång ordförande, och en gång SBU-direktör.

 3. 3
  Måns Rosén säger

  Köp och läs boken, sedan kan vi diskutera

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ Måns Rosén:
  Jag har beställt boken, återkommer när jag har läst den. Någon annan som har läst den?
  Förresten, Måns, när jag har dig på linjen, vem har din förra position på SBU nu?

 5. 5
  Måns Rosén säger

  Susanna Axelsson

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ Måns Rosén:
  OK. Är hon bra på utvärdering av forskning?

 7. 7

  @ Måns Rosén:

  Jag måste få fråga, anser du fortfarande att Ancel Keys är en auktoritet på området akademisk vetenskaplighet och kostfrågor?

  Vad är medelhavskost? Är det bara olivolja som är nyttigt fett?

 8. 8
  Bengt D Nilsson säger

  De som är medlem hos Kostdoktorn kan få lite info om fett här:

  How to Combat Conventional Dietary Advice
  https://www.dietdoctor.com/how-combat-conventional-dietary-advice

  Man kan även lyssna på vad Sr Professor Göran Petersson (Chalmers) säger om fetter:
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/218644/local_218644.pdf

 9. 9

  Detta känns nästan lite pinsamt i dagens läge:

  … ”När jag skrev min avhandling 1987 – länge sedan nu – så tittade jag på regionala skillnader i hälsa och relaterade dem till eventuella kostvanor. Högre konsumtion av hårt bröd i Norrbotten jämfört med Skåne noterades, liksom den relativt lägre förekomsten av kolorektalcancer i norra Sverige”….

 10. 10

  Arvid Skrev:

  https://www.sbu.se/sv/om-sbu/sbus-nya-generaldirektor-utsedd-av-regeringensbus-nya-generaldirektor-utsedd-av-regeringen/

  ”Susanna Axelsson har varit tillförordnad generaldirektör för SBU sedan 1 oktober 2015 och anställs nu på tjänsten.”

  Tidningen Dagens Medicin:
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/09/08/susanna-axelsson-ny-generaldirektor-for-sbu/

  ”Susanna Axelsson har varit tillförordnad generaldirektör för SBU sedan 1 oktober 2015, när Olivia Wigzell lämnade posten, och nu får hon jobbet på riktigt.”

 11. 11

  SBU:s hemsida – https://www.sbu.se/

  Det finns en liten tidning som ges ut av SBU – Vetenskap & Praxis. Den finns att ladda ner, men också att få hem i brevlådan, gratis.
  https://www.sbu.se/globalassets/publikationer/vop/svensk/vop_1_16_160225_lr.pdf

  Intressant läsning, chefredaktören Ragnar Levi brukar ha bra Ledare.

 12. 12
  Måns Rosén säger

  @ Georg W:

  Till Georg: Om du läser boken så konstaterar jag att Ancel Keys sannolikt hade fel om det mättade fettets farlighet, men han hade rätt om Medelhavskosten. Även om mättat fett inte är så farligt så är det inte nyttigt. Har inte sett en enda systematisk översikt som visar att mättat fett minskar sjuklighet och dödlighet. Och randomiserade studier visar att du minskar dina risker om du ersätter mättat fett med omättade. Rött kött som innehåller mycket mättat fett har också i flera studier visat sig öka riskerna för cancer och en del andra sjukdomar.

  När det gäller Medelhavskost så är det inte enbart olivolja som är nyttigt. Fisk, vegetabiliska fetter, baljväxter, grönsaker och vin i måttliga doser är också bra och typisk mat från Medelhavet.

 13. 13
  Måns Rosén säger

  @ Arvid:

  Till Arvid:

  Om du läser min bok säger jag att ekologiska analyser på gruppnivå inte är tillräckliga bevis, vilket jag också var medveten om 1987. Men fortfarande anser jag att högt fiberintag eventuellt kan skydda mot kolrektalcancer. Mer studier behövs, men det statistiska sambandet var mycket starkt. Jag tycker fortfarande att det är en relevant och rimlig hypotes.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Måns Rosén:
  Du har gått på industrins och etablissemangsforskarnas dimridåer.
  Det mättade fettet behöver inte vara nyttigare än annat fett, utan vi bör äta smör och annat animaliskt fett för att det kan produceras i Sverige. Det räcker med att det är lika nyttigt som olivolja.
  De studier som visar att det är bra att byta från mättat till omättat fett är ju helt humbug. Ett fall för statistisk akrobatik. Självklart skulle det vara nyttigare med konsumtion av omättat fett hela tiden om det var nyttigt med byte.
  Rött kött som ohälsoorsak är också humbug. Zoë Harcombe har skrivit om de studierna som visar det. Det enkla faktum som slår undan fötterna för den myten är att människans ursprungliga föda är det röda köttet från gräsbetarna på savannen för miljoner år sedan. En arts ursprungliga föda kan inte vara skadlig för den.
  Hur vet du att vegetabiliska omättade oljor är nyttiga? Såvitt jag vet finns inga bra studier som visar det. Minnesota-studien och Sidney-studien visar motsatsen.

 15. 15
  Nisse Hult säger

  @ Måns Rosén:
  Hej Måns
  Tror dom flesta sätter större tilltro till Göran Petersson gällande fetter och
  att det är så mycket prestige och pengar som står på spel att ändrad info
  tar tid att slå igenom. Vilka är mest ”lönsamma” tror du friska människor eller
  lämpligt sjuka och skröpliga?

 16. 16

  Måns Rosén Skrev:

  @ Arvid:

  Till Arvid:

  Om du läser min bok säger jag att ekologiska analyser på gruppnivå inte är tillräckliga bevis, vilket jag också var medveten om 1987. Men fortfarande anser jag att högt fiberintag eventuellt kan skydda mot kolrektalcancer. Mer studier behövs, men det statistiska sambandet var mycket starkt. Jag tycker fortfarande är en relevant och rimlig hypotes.

  Är det möjligt att läsa din avhandling (1987) någonstans i dagsläget?

 17. 17
  Måns Rosén säger

  @ Arvid:

  Hej!

  Min avhandling finns på 16 bibliotek i Sverige. Gå in på Libris så kan du se vilket bibliotek som är närmast där du bor.

 18. 18

  @ 17 Måns Rosén:
  Jag ska leta.

 19. 19

  Måns Rosén Skrev:

  så konstaterar jag att Ancel Keys sannolikt hade fel om det mättade fettets farlighet, men han hade rätt om Medelhavskosten.

  Jag är tyvärr tvungen att meddela dig att Ancel Keys har avslöjats som vetenskaplig fuskare! Hans forskarstatus är idag lika stor som Macchiarinis. Fast näringsexperterna har inte lidit lika stor skada som Karolinska. Ancel Keys bevisade sin fetthypotes genom att välja lämpliga studier. Allt han stod för och det som svenska myndigheter har följt som en lag i snart 50 år, var en REN lögn.

  Dessutom var inte medelhavsdieten uppfunnen på hans tid. Så han måste ha menat den faktiska mat som människor runt medelhavet äter, pasta och pizza. Skitmat med andra ord.

  Fisk som människoföda har redan passerat bäst före-datum. När jag var barn åt vi fisk 3-4 gånger i veckan. Idag vet jag inte vilken fisk jag kan äta utan att stödja rovfisket i världshaven. Vi borde sluta äta fisk eftersom vår lokala är miljöförgiftad och den importerade utrotningshotad. Alltså är fisk fel svar och inget att rekommendera. Grönsaker är gott men ingen näringskälla. Var ska vi få vår mat och näringsbehov tillgodosett?

  Vi här har även konstaterat att kolhydrater och industriproducerade fetter är det som orsakat sjukdomar hos oss. Vi blir friska genom att bara äta mättat fett som grädde och smör. Sanningen är nog den att ni trots er auktoritativa kunskap, trots allt saknar grundläggande vetskap om metabolism och biokemi. Ni har inget vettigt att säga, bara floskler.

  Sen jag slutade supa så kan jag dricka hur mycket mjölk som helst utan att riskera alkoholismens urskuldrande måttlighet.

 20. 20

  Off topic, studie från 2005 kan vara rolig att läsa åtminstone för dom av oss som funderat på hur standardkost alternativt ketogen kost kan påverka minne och hjärna då dementia och Alzheimer’s vanligen börjar spöka ofta redan efter 60 nuförtiden. Studien gjordes på möss och den ketogena dieten drev blodketonhalten över 3.5 medans den låg runt 0.3 på standardmat, lågfettkost alltså. Efter ca 40 dagar hade amyloplack hos mössen på ketogen diet reducerats ca 25%! 2014 lyckades man i Californien i ett litet försök på 10 mer eller mindre dementa med hjälp av fasta, mindre kolhydrater och optimering av vanliga blodvärden vända utvecklingen så att 9 av 10 förbättrades under en 6 månadersperiod. Till den grad att flera även kunde återvända till sina gamla jobb! Så visst finns det hopp så länge man håller sig borta från standardkost och -behandling.
  Musstudien:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1282589/
  För den pågående och expanderande Alzheimer’s behandlingen, Googla Bredesen protocol.

  Värt att påpeka här eftersom ”fett kan vara farligt” är på tapeten kan vara att fet kost kombinerad med mycket kolhydrater aldrig blir ketogen och är rent skadlig! Många tidigare experiment har gjorts med högfettdiet utan reduktion av kolhydrater med resultat att man dragit sutsatsen att fett varit orsaken. Man har alltså aldrig uppnått ketogen kost, något som inte är möjligt utan kraftig reduktion av kolhydrater eller fasta.
  En fettsockerblandning används även för att göra försöksråttor diabeteiska-2! Den ”chowen” kallas dock för ”högfett-”, så att även många forskare tror ofta att det är fett som orsakar diabetesen! Men den innehåller ca 20% socker; annars äter råttorna inte ”fettet”, enligt fabrikanten.

 21. 21
  Måns Rosén säger

  @ Annika Dahlqvist

  Till Annika:

  Flera randomiserade studier studier (RCT) har visat att byte av mättat till omättat fett minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Som statistiker undrar jag vad det är för statistisk akrobatik du talar om. När det gäller rött kött så letade jag efter Zoë Harcombes studier av rött kött, men fann inga i PubMed, Hon har förresten bara skrivit 7 vetenskapliga studier. Jag har många referenser i min bok kring såväl nyttan av att byte ut mättat mot omättat fett som riskerna med rött kött. Läs min bok och återkom senare för en vetenskaplig diskussion.

 22. 22
  Lars Henrik säger

  @ sten:
  En bra tråd för din mycket intressanta OT-kommentar tycker jag 🙂

 23. 23

  Vid sidan om så hade jag glukos 5.9 mmol/l nu på morgonen. Är det läge då att kasta sig över metformin eller klarar jag mig ett tag till ?

 24. 24
  Docent Göran säger

  Att en professor inom det medicinska området som Måns Rosén dyker upp här i våra kommentarsfält tycker jag är ”intressant” men framför allt är det mycket anmärkningsvärt i mina ögon och jag funderar därför på varför. Kan det vara så att Rosén känner av den ”tidsinställda bomb” som jag nämnde i mitt inlägg hos Lars Bern nyligen och nu återger nedan?

  De flesta av oss ”gamla” LCHFare (> 5 år) startade vår ”resa” med en grundläggande tro på etablissemangets kostråd och på skolmedicinen – inte minst gäller detta mig själv. Vi gjorde då det vetenskapliga experimentet genom att ta bort kolhydrater ur vår kost och med oftast revolutionerande resultat för egen del.

  Enligt min mening, som gammal naturvetenskaplig forskare, är denna typ av experiment ett av de mest övertygande man kan göra om man är öppen för att ändra på grundläggande uppfattningar. Tyvärr är det senare oerhört svårt eftersom det är så traumatiskt att göra om man själv nu råkar tillhöra dessa delar av etablissemang även om det då och då händer. Det blir som att förlora sin barnatro. Ändå finns det en och annan präst som överger tron på Gud även om våndan är väldigt stor.

  Själv är jag idag nästan helt desillusionerad vad gäller möjligheterna att få etablissemanget ”konvertera” i större omfattning. Möjligen kan man i detta sammanhang fundera på vad en vetenskapsteoretiker som Thomas Kuhn sagt om detta redan på 60-talet för att nu inte tala om vad medicinaren Ludwig Fleck skrev redan på 1930-talet enligt samma tankegångar som Kuhn men då som en klar erkänd föregångare till Kuhn.

  Det är helt enkelt för mycket som står på spel idag.

  Som jag skrev i ett inlägg hos Lars Bern nyligen:

  ———-

  Under en process som nu har pågått sedan 1999 har min syn på medicinen som en form av naturvetenskap förvandlats till den direkt motsatta uppfattningen att medicinen inte är någonting annat en ett religiöst och oerhört sofistikerat kvacksalveri och dessutom av gigantiska proportioner och helt styrt av ”Mammon” i form av livsmedels- och läkemedelsindustrin.

  Den här ”elefanten”, ”Kejsaren i sina nya kläder”, är i mina ögon idag tyvärr så ofantlig att de flesta av naturliga skäl vägrar att se den. Mitt enda hopp är faktiskt vår gräsrotsrörelse som går under namnet LCHF och som drivs av vår naturliga självbevarelsedrift och det vackra med detta är att vi har vetenskapen på vår sida – det är bara att utföra LCHF-experimentet på sig själv om man är sockersjuk för att bli helt övertygad om det vetenskapliga.

  Jag undrar nu bara var det hela ska ta vägen – det är faktiskt 500 miljoner diabetiker i världen – det känns mest som en tidsinställd bomb.

  Med tillägget:

  Jag glömde nämna att LCHF-rättegången mot Professor Noaks i Sydafrika är oerhört intressant i detta sammanhang.

  Det rättegången egentligen handlar om är ”LCFH mot Big Pharma och Big Agro”. Här kan vi verkligen tala om David mot Goliat.

 25. 25
  Docent Göran säger

  @ Dennis:

  Prova en dl lingon varje dag – det lär vara klart bättre än metformin.

  Det är bara att Googla på för att övertyga sig om det vettiga i att utföra även detta vetenskapliga experiment på sig själv.

 26. 26
  Nisse Hult säger

  @ Måns Rosén:

  Hej!

  Saknar svar på min fråga:

  Vilka är mest ”lönsamma” tror du friska människor eller

  lämpligt sjuka och skröpliga?

 27. 27
  Måns Rosén säger

  Förstår inte frågan, men jag tror på alla människors lika värde.

 28. 28

  Spanjorer, fransmän och italienare äter än mer kött än nordbor, Greker – som äter något mindre kött – äter mer än dubbelt så mycket ost som vi (25 kg/år vs. 10 kg). Vilken medelhavskost är det vi skall följa ? (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_meat_consumption)

  Sen kan man väl fråga sig varför en kosthållning från varma klimat skulle vara optimal för resten av världen, oberoende av lokala omständigheter.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Måns Rosén:
  Det är visat i jämförande studier, som exempelvis Minnesota-studien och Sidney-studien, att man inte blir långsiktigt friskare i hjärtat av fleromättat fett än av naturligt mättat fett, tvärtom.
  Frågan är därmed besvarad.
  I det läget tycker jag att det är rent obegåvat att öht forska på effekterna av att byta mättat till omättat fett, och lika obegåvat att tro på resultat som antyder att det skulle vara bättre med omättat. Det måste finnas felkällor i den forskningen.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Dennis:
  Jag tycker inte att ett fastesocker på morgonen på 5,9 motiverar medicinering med Metformin, men det beror ju också på vilket socker man har senare under dagen.
  Fortsätt med strikt LCHF och följ dina sockervärden.

 31. 31

  @ Måns Rosén:

  Ju friskare och äldre jag blir, desto mer schitzofren blir den verklighet jag lever i. Idag förkastar jag i princip allt myndigheter, etablissemang, politiker, sjukvård, forskare och professorer säger, om det inte överensstämmer med min fysiska hälsoerfarenhet. Värre blir det när etablissemangets politiska styrningar blir destruktiva för människor och natur!

  Som i detta exempel: en falsk profet och elit/auktoritet bland etablissemanget. Som propagerar för en etablerad/skapad verklighet. Där monokulturer och multinationellas produkter, trots sin skadlighet, ändå är de godtagbara produkterna.

  Etablissemangets rekommendationer är en ”road to hell”! Både för den enskilda människan och den natur som vi lever våra liv i. De stödjer en falsk filosofi för att hålla samhällshjulet rullande, trots dess inneboende falskhet.

  En omställning till hälsosam mat och ett borttagande av destruktiv föda. Allt enligt gammal välkänd akademisk metabol kunskap om biokemi. Skulle inte bara rädda den enskilde människan, utan hela planeten skulle kunna utvecklas i en multikulturell riktning. Där natur inte exploateras, utan byggs. Där människor inte exploateras, utan byggs till sin fulla potential. Genom lokalproducerat ekologiskt NÄRINGSRIKT grönbeteskött!!!

  Allt ni ger är näringsbrist och miljöföroreningar! Ni har noll i medvetenhet och er kunskap skadar människor!

  Tack för att du vågade komma hit och visa upp dig! Det hedrar dig! Men det förklarar inte för mig hur du kan arbeta för ondskan på vår planet? Ser du inte att dina rekommendationer är det som förstör vår planet aka monokulturer?

 32. 32

  Apropå ämnet kan jag rekommendera följande dokumentär (franska textat på engelska):

  https://www.arte.tv/guide/en/051063-000-A/cholesterol-the-big-bluff?country=NL

  Som nämnts ovan framgår även här att folk vid Medelhavet äter bra med ”rött” kött, t ex kokt gris etc. ”Medelhavskost” som ett begrepp innefattandes endast typ sallad, oliver, fisk, mager yoghurt, lite nötter och lite olivolja är knappast vad folk i regionen äter.

  Det vore också intressant med en logisk förklaring till att naturen är så galet funtad att den bjuder oss mättat fett från modersmjölken, genom de vilddjur vi ätit i hundratusentals år, och det plötsligt blivit roten till moderna sjukdomar, medan artificiella växtfetter plötsligt är det vår kropp är ämnad att hantera. Kanske vi skapades med målet att Becels margarinfabrik skulle bli skapelsens krona…

 33. 33
  Docent Göran säger

  @ Johan:

  Intressant film!

 34. 34
  sten bjorsell säger

  @ Lars Henrik: Tack för kommentaren. Ser fram emot sådan tråd!
  @ Dennis:
  Hej Dennis,
  Jag hade liknande fastesocker, ibland t.o.m upp till 6.5 ; aldrig varit diabetiker.
  Men jag var fortfarande kärlsjuk, vilket dock hade gått tillbaka kraftigt med hjälp av LCHF, då i snart 5 år. Men något fattades! Dels började jag få ”vristangina”, om det är ett begrepp, efter ett par 100 meters promenad. Det gick bort med mindre än en minuts vila, till skillnad från den ”riktiga” bröstsmärtan som kunde ta fem minuter för att försvinna, alltså innan LCHF. (Inga stenter och ingen medicin här längre). Dels var morgonsocker över 6 oroande eftersom jag såg/ser det som resultat av för högt insulin, något som åldrar en snabbare än avsett/vad man räknat med. Enda gången morgonsockret kom under 5 var morgonen dan efter ett par glas vin, då levern är tvungen att göra om giftiga aldehyder till acetat, så att totalenerginivån hölls uppe och insulinet aldrig föll under den leverinsulinresistensbetingade nivån där levern börjar släppa ifrån sig socker, i enlighet med Fungs beskrivningar.

  Därför lusläste jag vad Jason Fung skrivit om morgonsockret och började sedan fasta någon dag i ad ett par gånger i våras. 3dje gången kom jag till 3 dar, och då hade blodsockret gått ned under 4 nästan kontinuerligt, men jag var pigg som en mört, precis som Jason beskrivit, så jag fortsatte till 5 dygn så att då blev det hela arbetsveckan (Söndag kväll – Fredag kväll).
  Efter 2 sådana veckor, där jag fick mer gjort än på tre vanliga veckor, försvann ”vristanginan” och sedan tog jag en extravecka för att dra in midjan ytterligare och ”försegla” resultatet. Sedan dess – April 2016 – ligger morgonsockret alltid under 5, och midjan minskade med 7-8 cm.

  Intressant är att diabetiker-2 som fastar ofta upptäcker att sockret stiger istf sjunker under 2-4 dar, tills det till slut går ned, när fettlevern alltså i princip har ”tömts”, och levern förmodligen även minskat en del i vikt, i svårare fall…. Så förklarar Fung det och jag kan inte hitta något som talar emot det.
  Att högt morgonsocker skulle bero på s.k. ”fysiologisk insulinresistens”, som en del t.o.m på den här bloggen framfört verkar därmed nu vara en hypotes som är motbevisad. Alltså det finns ”inget behov” för kolhydrater på kvällen för att motverka högt morgonsocker. Långtidseffekten av en ”kolhydratladdning” på kvällen, som föreslagits, blir att det metabola syndromet förvärras eftersom levern då inte får släppa ifrån sig extrasocker pga höjt insulin, plus att nattmackan laddar upp mer energi som med hjälp av samma insulin lagras in i levern och därmed gör den fetare och sjukare snabbare. Korttidseffekten blir alltså som att ta insulin, med samma sjukdomsförvärrande långtidseffekt.

  Både metformin och insulin bör även flytta blodkärlsskador till cellerna där de är betydligt svårare att diagnosticera, långt senare. Lösningen är uppenbar om man vågar inse att man måste lita på det egna förståndet och säga ifrån när man upptäcker att kejsaren inte har några kläder. Men inte mycket har ändrats i det avseendet. Finare titlar, större grodor, mindre kritik.
  Att en hel del av Jason Fungs artiklar om det här finns på Svenska på kostdoktorn borde nu kunna minska antalet diabetiker-2 i Sverige karftigt!

 35. 35

  Vet inte om jag är helt ute och cyklar… Men det är dubbelt så mycket mättat fett i 100g olivolja, jämfört med 100g entrecote. Troligen tar det väl kanske 2 dagar att äta 100 g olivolja, men ändå. Hur kan det vara så mycket nyttigare än kött?

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Dennis:
  Just ja, Dennis, har du provat att fasta? Hur gick det med morgonsockret då?
  Mitt morgonsocker gick ner till under 4 när jag fastade i våras.

 37. 37
  Pre-diabetiker säger

  @ Dennis:
  @ Annika Dahlqvist:

  Jag har vanligtvis mellan 6.8 – 7.4 morgonsocker, kan vara lite högre ibland samt enstaka gång lägre än 6.8. Vid några dagars fasta så kommer jag som bäst ner till 4.9. Så fort jag återvänder till min liberala LCHF så hamnar jag runt 7.0. Det ordnar sig hyfsat bra under dagen beroende på vad jag äter. Mitt blodsocker tål dock inte potatis och bröd, varken hårt eller mjukt. Att röra på sig hjälper inte blodsockret, i alla fall inte dagligdags. (Medicinerar inget).

 38. 38
  Nisse Hult säger

  @ Måns Rosén:
  Hej!
  Tycker min enkla fråga är rätt glasklar.
  Kan de vara så att frågan upplevs som ”jobbig” ?

 39. 39

  @12 och 21 Måns Rosén
  Hej Måns…och grattis till din nya bok! Titeln låter mycket lovande, åtminstone den första delen – alla vill vi gärna veta sanningen om kost och hälsa! Det är bara den andra delen, som inger en viss tveksamhet, för att om du förlitat dej enbart på forskning, så är jag rädd för att vi är många som tror att du är ute och cyklar…åtminstone vi som redan har läst Ralf Sundbergs två böcker om forskningsfusk, som verkar föregå lite överallt och som kostar samhället oerhörda resurser både rent ekonomiskt sett, plus som slöseri med mänsklig energi och kompetens.
  Men eftersom jag inte har läst din bok än, så borde jag förstås inte yttra mej förrän jag gjort det. Skulle bara gärna vilja veta vilken utbildning du har och vilka ämnen du studerat, om det inte är för mycket begärt? Detta bara för att undvika att ev tappa tid på, för mej, oväsentligheter, eftersom tiden är så dyrbar…om däremot dina hypoteser vilar på erkänt vetenskaplig grund och inte bara på forskning, skulle säkert en diskussion vara givande för alla parter.
  Macchiarini-affären, som togs upp i en kommentar ovan av Georg W, visar nämligen tydligt en viss okunskap bland läkare och professorer, t o m i vetenskaper som anatomi och fysiologi, vilket inte borde tillåtas i vårt moderna Sverige – åtminstone enligt min syn på läkar-utbildning.
  Det ska bli så intressant att se hur i all världen du har kommit fram till åsikten att mättat fett är farligt….men, som sagt, ska läsa boken först…skulle ju också kunna hända att du nu, när du är i pension och har mera tid att läsa och ev förkovra dina kunskaper, gör som professor Tim Noakes och helt enkelt skriver en ny bok, där du tar tillbaka vad du hittills sagt och framför motsatsen..!?
  Skulle till slut vilja rekommendera dej videon, som Johan nämner i kommentaren 32, gjord av den franska journalisten Anne Georget ”Cholesterol, The Big Bluff”, absolut sevärd och som borde kunna få även dom mest fettskrämda att ändra uppfattning, vore konstigt annars!? En annan kulturellt superintressant och vetenskapligt välskriven bok, som jag läser just nu och också vill rekommendera till alla som är intresserade av mat och hälsa, har titeln ”Kulinaria” och är skriven av en författare som heter Piltson, vars namn jag sett lite då och då, här på Annikas blogg.
  Ok Måns, ska bli spännande att läsa vad du skrivit, ser fram emot givande diskussioner och önskar dej samtidigt all framgång med din bok!

 40. 40
  Måns Rosén säger

  Hej Mormor!

  Som svar på din fråga: Jag har två grundexamina, en fil kand (statistik) och en ekonomexamen. Sedan har jag disputerat i medicinsk vetenskap och varit adjungerad professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet och adjungerad professor i medicinsk metodutvärdering vid Karolinska Institutet samt varit chef för SBU (Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering). Hoppas det räcker för att du ska läsa boken och inte tycka att du slösar bort din tid.
  Vänliga hälsningar från en morfar

 41. 41
  Anders S säger

  Saturated fat and heart disease – en skotsk doktor och en fransk filosof:

  https://drmalcolmkendrick.org/2016/10/20/saturated-fat-and-heart-disease/

 42. 42
  Nisse Hult säger

  @ Måns Rosén:

  Hej!
  Saknar svar på min fråga:
  Vilka är mest ”lönsamma” tror du friska människor eller
  lämpligt sjuka och skröpliga?

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 Nisse Hult:
  Måns har svarat att han inte förstår din fråga. Han förstår tydligen inte att det finns en marknad i sjukdom. Jag tvivlar på att du kan få honom att förstå det genom att upprepa frågan.

 44. 44

  Annika Dahlqvist Skrev:

  en marknad i sjukdom.

  Det är rätt formulerat, men det är inte hela sanningen. Det finns en marknad i inbillad sjukdom.

  Det handlar om att åberopa normala eller t.o.m. önskvärda fysiologiska värden som om de vore tecken på sjukdom eller hot om framtida sjukdom för att sedan kunna torgföra obehövliga eller t.o.m. skadliga preparat för att ändra dessa värden.

  Jag rekommenderar här ”Settling sickness” av R. Moynihan & A. Cassels (Allen&Unvin 2005). Den börjar med kolesterolhistorien och tar sedan upp depression, klimakterium, högt blodtryck, osteoporos, IBS och mer.

 45. 45

  Piltson Skrev:

  ”Settling sickness”

  Nä, jag skrev fel. Den heter ”Selling sickness – how drug companies are turning us all into patients”.

  Men den stora tragedin är ju att så många läkare inte insett hur det går till. Så hur kan man som patient komma tillrätta med denna härva av ohederlighet?

  Det första steget måste vara att avvisa varje tal om ”riskfaktor” som tecken på sjukdom eller hot om framtida sjukdom, som bör förebyggas. .

  En ”riskfaktor” är en statistisk konstrukton som utgår från en stor population. Den kan INTE UTSÄGA NÅGONTING om en enskild person i den populationen. Så när en doktor börjar tala om ”riskfaktor” blir patientens lämpliga motdrag att hövligt resa sig upp och gå därifrån.

  Och vad kan en doktor göra?

  Ja, det första steget måste vara att avvisa pillerförsäljarna som kunskapskälla om sjukdomar. För åtkilliga doktorer verkar det innebära att avvisa ungefär alla tidigare anlitade kunskapskällor.

 46. 46
  Nisse Hult säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Inser man inte på hans ”position” att ohälsa är Big bussiness då har man bommat nått
  rätt ordentligt. Ett ämne som nästan ingen vill eller törs orda om oavsett ställning och titel
  på visitkort vilket givetvis är ett klart bevis på hyckleri och dubbelmoral år 2016 i Sverige.

 47. 47
  I Like Neil Young säger

  @ Nisse Hult:
  No:46

  Detta är så klart ett tabubelagt ämne inom sjukvårdsetablissemanget. Nåt man inte får nämna i ord.

  Givetvis är det hemskt att erkänna att man är en del av en gigantisk parasit på samhällskroppen. Det tror jag inte man kan göra ens inför sig själv – speciellt inte om man har utbildat sig i många år. Och då blir det givetvis så att de flesta inom detta etablissemang ”inte ens förstår frågan”.

 48. 48

  Medelhavskosten vad är det? Är det maten på Kreta, i Syditalien,, Jugoslavien eller Spanien?
  Är det solen vid Medelhavet som ger en högre D-vitaminnivå som är bra för hälsan eller är det sardinerna? Dessvärre fanns de senare inte att tillgå när jag var i Montenegro under den gångna månaden. Det är ju så Måns Rosén att epidemiologi bara kan ställa hypoteser. Därför behövs rejäla kunskaper i biokemi och fysiologi för att komma steget längre när det gäller vilka hypoteser som är rimliga. Mättade fettsyror är helt neutrala ur hälsosynpunkt visar modern forskning. Eftersom vi är varmblodiga djur, håller vi nivån på ca 45-50% för att inte smälta ihop. Och äter vi inte dem som fetter är det just mättade fettsyror vi bildar från kolhydrater. Läs gärna min senaste bok Forskningsfusket bara fortsätter https://www.bokus.com/bok/9789163612619/forskningsfusket-bara-fortsatter-macchiariniskandalen-karolinska-instit/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa