Förkylning och lunginflammation

Artikel i Netdoktor.se.

Artikeln  handlar om en kvinna som haft flera långdragna hostförkylningar, vilka så småningom övergick till lunginflammation, och vilka framgångsrikt behandlades med antibiotika.

Det har ju varit problem med överbehandling av förkylningar med antibiotika. Förkylningar är normalt virusinfektioner, som inte påverkas av antibiotika. Onödig behandling kan orsaka antibiotikaresistens, plus rubbning av den normala tarmfloran.
Dessa virusinfektioner kan vara långdragna, i många veckor, men ska ändå inte behandlas med antibiotika.

Hur ska man bedöma behov av antibiotika? Själv bedömde jag, under min aktiva tid som läkare, främst utifrån allmäntillstånd och lungauskultationsfynd. Lungauskultation kan dock vara lurigt. Man kan höra biljud på lungorna, men de kan bero på slembiljud som kan vara orsakade av virus.  Jag brukade också ordinera CRP-provtagning. (CRP = inflammationsprov, den moderna ’sänkan’)
Om CRP  var rejält förhöjt ökade det indikationen för antibiotikabehandling. Feber är förstås intressant i sammanhanget. Lungröntgen kan också vara av värde vid pneumoni(lunginflammation)-frågeställning.

I den länkade artikeln fick man en känsla av att långdragen hosta är ett farligt tillstånd som ska antibiotikabehandlas. Denna uppfattning riskerar att medföra mera onödig antibiotikaförskrivning, och ökad antibiotikaresistens.

(Bakterieodling på upphostat slem brukar inte användas i diagnostiken, eftersom slemmet på vägen upp blandas med det normala luftvägssekretet, och inte blir utslagsgivande i odling. Enda gången man gör analys av slemupphostning är vid tuberkulosmisstanke. Då frågar man efter syrafasta stavar)

 

Comments

 1. 1

  Intressant är att om blodsockret stiger över 8 så kommer slemsekretet i andningsvägarna att plötsligt innehålla glukos. Det gör sekretet till rena bakterieodlingen för diverse bakterier.

  Vi som äter LCHF kommer inte upp till 8 och det gör att vi inte blir förkylda lika ofta som andra människor. Jag har inte varit förkyld under 4 år och funderat på varför men faktiskt nu fått koll. Det är Professor Emma Baker som klarade av gåtan redan
  2008.

  Det är ungefär som att då blodsockret blir över 10 så finns det socker i urinen.

 2. 2

  @ Pingo:

  Det är därför rökare drabbas av inflammationer som leder till kol och tbc, tror jag.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Georg W:
  Tbc är en ovanlig smittsam sjukdom, även hos rökare. Lungcancer däremot, är ganska vanligt hos rökare.

 4. 4

  Är det lättare att få lunginflammation om man saknar halsmandlar?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Ann:
  Det har jag aldrig hört. Jag har trott att det kan vara lättare att få halsinfektion, eftersom halsmandlarna är reningsorgan i svalget. Men jag vet inte. Jag har inte märkt att de som har opererat bort halsmandlarna har mera halsinfektioner än andra.
  Någon annan som vet?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa