Förebygga Alzheimers demens

Länk från Kostdoktorn: Preventing Alzheimers’s Disease Is Easier Than You Think.

Enligt denna artikel är problemet i hjärnan vid insulinresistens att glukos inte kan metaboliseras i hjärncellerna utan insulin. Insulinet från blodet i kroppen stoppas vid blodhjärn-barrären pga att cellerna där är insulinresistenta, och därför blir det brist i hjärnan. Hippocampus är den hjärnkärna som är allra mest känslig för denna ’hypometabolism’, och den skrumpnar, atrofierar.
Hippocampus är  den hjärnkärna där korttidsminnet inlagras. I senare skede skrumpnar även resten av hjärnan.

Med LCHF kan man förbättra insulinresistensen enligt denna artikel, och därmed förebygga demens.

 

Comments

 1. 1
  kosttörstig säger

  Väldigt bra reportage!

  Det gäller att inte få i sig för mycket socker! Det är inte bara rent socker utan också bröd, pasta och mycket annat som höjer insulinnivåerna!
  Men som sagt var. Det finns inga pengar att tjäna om människor börjar förstå att rätt mat är medicin. Mer verkningsfullt än de piller som läkemedelsföretagen saluför!
  Pratar av egen erfarenhet!

 2. 2

  Problemet med insulinresistens är det långa tysta förloppet, när kroppens skador hopar sig. Ett annat problem med olika demensyttringar är att somliga uppkommer som biverkan av mediciner och att ”allt är åldersrelaterat” dvs ingen hjälp finns att få. Här finns en klar parallell till uppgivenheten runt diabètes, särskilt typ 2. Naturalförloppet finns som ett axiom.

  Det går att läsa lite mer om allt vad insulinresistens och förhöjda socker och insulinvärden för med sig i Låg Insulin Regim … av Agneta Schnittger. se särskilt kapitel III!

  Att maten på äldreboenden ofta är rena sockerbomben förbättrar inte demensläget för våra åldringar, men det förkortar vårdtiden. En samtidens ättestupa!

 3. 3

  Här en länk till DN debatt om åtgärder mot barnfetma, kanske en egen tråd?
  https://www.dn.se/debatt/sverige-maste-kraftsamla-for-att-stoppa-barnfetman/

 4. 4

  1. Kan man bli Insulinresistent av mediciner?
  2. Kan man lida av metabolt syndrom utan att vara direkt överviktig?
  3. Hur kan man konstatera att man är insulinresistent? Prover, eller på annat vis?

 5. 5
  Britta Andersson säger

  Hoppas verkligen att LCHF kan hindra demenssjukdomar.
  Igår såg jag på Världens bästa hemtjänst där en professor i äldresjukdomar hävdade att många äldre lider av näringsbrist och till och med svälter ihjäl. Många gånger beroende på att människor med demens förlorar smaksinnet och därmed aptiten. Det smaksinne som finns kvar är sockret.
  Ett sätt att få dessa äldre att borja äta var att ge dem näringsdryck med mycket socker.
  Förr sa man att barn och gamla tycker om socker. Ligger det inte mycket i det? Så hur göra med maten för äldre inom hemtjänst och boenden?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Kicki:
  1.Jag kan inte på rak arm säga någon medicin som man blir insulinresistent utav. Statiner möjligen, eftersom de ökar risken för diabetes 2. Betablockare?
  2. Man kan absolut ha metabolt syndrom utan att vara överviktig. Många hjärtinfarktpatienter är magra, och de har definitivt metabolt syndrom. Det kan vara särskilt lurigt eftersom smalheten kan lura dem att tro att de är friska.
  3. Det finns inte ett enda prov som visar insulinresistens. Man får ta flera och lägga ihop resultaten. Tex Fasteinsulin, HbA1c, fasteblodsocker, glukosbelastning, Triglycerider, HDL.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Britta Andersson:
  Man får ju inte ge efter när den demente vill äta socker. Man får i stället laga god LCHF-mat, duka vackert, äta tillsammans med den demente, för att få den att äta bra.

 8. 8

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack Annika för ditt svar, jag blev mycket klokare! Min far som alltid var slank hade besvärlig kärkramp, fick hjärtinfarkter, genomgick open heart op och all möjlig behandling bl a de obligatoriska medicinerna. Trots detta levde han till 91 års ålder, men han blev också mer noga med sin mat efter att han insjuknat, detta gjorde nog att han levde så pass länge. Tex några msk olivolja och vitlök varje dag

 9. 9

  Dr Mercola om vilka de stora orsakerna och riskfaktorerna är att drabbas av Alzheimers dödliga sjukdom.
  Mycket bra genomgång av senaste rön. Visa bl a vikten av motion och att inta D3-vitamin samt att ej hamna i metabola sjukdomstillstånd som diabetes. Dessutom verkar det som om miljögifter och förorenad luft är en inte obetydlig faktor för att drabbas. Läs och lär.
  Tyvärr finns inga effektiva mediciner alls.
  Om man vill kan man ju prova att inta kokosolja och gurkmeja de har ju inga direkta biverkningar.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/27/dementia-environmental-risk-factors.aspx?utm_source=dnl&utm

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa