Upprop till kostexperiment

Jag har fått höra att paleo har kommit väldigt starkt på senare år, och att LCHF på många håll har inlemmat paleo i sin verksamhet.
I Sverige har i alla fall förut Staffan Lindeberg varit en tongivande paleoföreträdare. Jag vet inte om det finns någon annan mer framstående företrädare nu?
Det jag har svårt för är deras konsekvent fördömande av alla mejeriprodukter, men det är ju även många LCHF-are som är emot mejerier. Jag anser att de som inte mår bra på mejerier ska avstå från dem, men det är överlopps att påstå att mejerierna är dåliga för alla. Men det kan vi lämna därhän för tillfället.

En annan sak som Lindeberg-paleolitikerna hävdar är att andelarna kolhydrater, fett och protein inte spelar någon roll – det är bara det paleolitiska ursprunget som räknas. Jag tycker att detta är helt oseriöst. Det är som att det vore ok att äta endast kolhydrater som energikälla, förutsatt att de är av paleolitisk härkomst. Det skulle ju ge en väldigt näringsfattig kost. En ståndpunkt i den linjen är uttalandet från Staffan L att diabetiker 2 med fördel kan äta 15 frukter per dag.
Förutom att dessa frukter innehåller stor mängd av fruktos, som vi har fått lära oss är det farligaste sockret, så fyller frukterna upp magen, och man måste ha svårt att få plats att få i sig den övriga näring man behöver – fett och protein, samt alla mikronutrienter. Och skulle man få i sig all den övriga näringen så finns risken att man får i sig för många kalorier och riskerar att gå upp i vikt. Sockret i frukten ger också ökad insulininsöndring och kan ge ökad insulinresistens.

Jag såg att Staffan en gång skrev att han funderade på att starta en studie som jämförde diabetiker på paleokost med diabetiker på LCHF. Jag har dock inte sett att han har påbörjat den studien. Jag kan själv inte tänka mig att prova en kost med 15 frukter per dag. Jag äter just nu ganska många äpplen per dag eftersom de faller i högar från äppelträden, och jag försöker att äta undan för att de inte ska skatta till förgängelsen mer än nödvändigt. Äppelätandet gör mig ganska risig i magen. Gasig, uppblåst och magknip av o till. Jag tror också att jag tyvärr går upp i vikt av detta.

Jag tänkte nu höra med er bloggbesökare, om några kan tänka sig att, en period i alla fall, äta paleo med 10-15 frukter per dag, och se hur det går? Tex vikt, allmäntillstånd, magsymtom, fasteblodsocker? Och rapportera hit hur det gick?

 

Comments

 1. 1
  Pre-diabetiker säger

  Jag skulle inte ställa upp på en sådan paleo med 10-15 frukter per dag. Innan jag började med LCHF så åt jag inte ens så många frukter per vecka, kanske inte ens per månad. Möjligen viss säsong såsom clementiner.

 2. 2
  Annelie säger

  Hua, 15 frukter per dag!?! Det skulle inte jag kalla paleo heller, endast oförståndigt. Tror knappast våra jagande och samlande förfäder satte i sig så många frukter när de hittade t ex ett äppelträd. Det sparades nog till senare samt delades upp inom gruppen. Sen var de nog så pass förståndiga att de visste att de behövde animalier för att må bra och orka med det hårda livet de levde. Själv äter jag avokado varje eller varannan dag, men sällan annan frukt. Blir väldigt dålig i magen av det.

 3. 3
  Cavewoman säger

  Är noga uppdaterad med Paleo, läser de stora Paleo-förespråkarnas bloggar (Chris Kresser, Robb Wolf, Loren Cordain, Mark Sisson, Paul Jaminet). Ingen utav dessa rekommenderar 10-15 frukter om dagen, det får nog stå för Staffan Lindeberg själv. Det är inte vanligt i Paleo, 1 -2 frukter är nog mer lagom. Tar man bort socker och mjöl så blir ju Paleo också en sort lågkolhydratkost, men inte så extrem som LCHF. Är man diabetiker så äter man lite mindre kolhydrater och en som är atlet kanske lägger till några sötpotatisar, men inte 10 -15 frukter.

 4. 4

  Kommer inte på frågan! 2008-11-18 till dags dato, 1 päron och ett äpple och på den vägen får det bli.

 5. 5

  Jag håller med grottkvinnan, sådana extremer får stå för Lindeberg.
  Jag känner att vi har mer gemensamt med ”normal”paleo än Livsmedelsverkets kolhydratstinna råd så det är bättre att ge sig på dem.

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  Absolut inte 15 frukter dagligen. Den mängden passar bra för ett år,,,,,

 7. 7

  Steve Jobs gick på fruktdiet, och vi vet hur det gick för honom..

  https://www.thehealthsite.com/fitness/steve-jobs-diet-is-arnold-ehrets-mucusless-fruit-and-vegetable-diet-even-safe/

  Har faktiskt läst ett par läkare som spekulerade kring hans diet och cancern.

 8. 8

  Bortsett från att glukos skjuter upp blodsockret och fruktos förstör levern vid högt och regelbundet intag fyller frukten vid det nämnda höga intaget så mycket av matsedeln på bekostnad av annat så det inte blir mycket plats för viktiga grönsaker t.ex broccoli, lök och vitlök.
  Just de tre står för svavlet i kosten, förmodligen ett av de viktigaste lågprofilämnena i vår kost , eftersom det inte bara ingår i ”nästan allt ” utan även behövs för att vitamin D3 och annat skall sulfateras men framförallt är nödvändigt för att naturligt binda upp miljögifter och tungmetaller både i lever och tarm så att vi har en chans att tolerera dagens höga nivåer av miljögifter. Tur att det tydligen finns vettiga paleoföljare också!
  Men här fortsätter vi med LCHf och Jason Fung för hela slanten. Dock gör paleo en rejäl insats för ekologisk och giftfri mat. Och om 15 äpplen om dan hade begränsats till en månad om året för att öka fettvikten till mycket fasta resten av året utan äpplen skulle det åtminstone vara logik i dieten. Alltså paleo utan flygfrakter.
  Annars har äpplen 88% kolhydrater och iett insulinindex på 91%. Endast bananer är marginellt högre, 91%,91%, Två frukter som alltså är utmärkta för l att bygga upp ett fettlager till vintern med.
  som jämförelse har broccoli 3% kolhydrater och 45% i insulinindex, utan fruktose och med en massa viktigare annat istället, som nämnts. Men hävdar man verkigen att man botar diabetiker med paleo? Hurdådå?

  Insulinindex: https://optimisingnutrition.com/2015/07/06/insulin-index-v2/

 9. 9

  Jag har också ”fuskat” med äpplen nu när det är så enorm tillgång. Problemet för mig är att det triggar sötsug och hunger, och gör det svårare att hålla mig på banan med LCHF.

 10. 10
  Elisabeth G säger

  Jag köpte kokboken ”Autoimmun kokbok”, därtill inspirerad av LCHF-magasinet samt av att en av författarna tillfrisknat från flera sjukdomar som jag själv har. Maken och jag gick med liv och lust in för att följa konceptet med resultat att jag dels blev sämre, dels fick en präktig giktattack. Nej, en kost som innehåller såväl honung som frukt kan jag inte rekommendera till den som är rädd om sin hälsa.

 11. 11

  Även paleontologer måste lära sig läsa livsmedelsdatabasen! Det är bara vi lchf som kan läsa livsmedelsdatabasen! Förmodligen beror det på att den stöder oss vetenskapligt och visar vad som är religion i matsammanhang.

  Det roliga är ju att vi är de enda som inte behöver kunna läsa denna databas. Vi får en fullvärdig kost ändå.

 12. 12
  I Like Neil Young säger

  Just det här med att folk tror att man blir ”frisk” av frukt och grönsaker i sig, antar jag är en av de största idiotmyterna som finns. Idag är det mesta av all frukt och grönsaker hårt besprutade , hårt förädlade och dessutom odlat på utarmad jord. Man får alltså det sämsta av allt. Och detta har fått nån sorts ”sundhetsstämpel” på sig – det är inget annat än grovt absurdt och uppochnervända världen.

  Dock – så var det inte förr – då var frukt och grönsaker mycket nyttigare på alla sätt.
  Odlar du själv idag, dina grönsaker, rotfrukter och frukter är det förmodligen det bästa.

  Men det är ju ändå inget du kan leva på enbart – år ut och år in.

  Som jag skrivit i en annan tråd – jag börjar mer och mer luta åt att näringsbrist är vår största sjukdomsframkallande faktor idag ihop med att dem flesta går omkring med ”halvdiabetes” hela tiden från unga år. Lägg därtill det påslag av miljögifter och annat som den moderna människan ständigt utsätts för.

  Ingen bra Cocktail.

  Så kontentan blir: Rör på dig lagom och helst dagligen, Undvik kolhydrater i allra möjligaste mån, Se till att få i dig näringstät kost, Se upp på miljögifter, Borsta tänderna med Fluorfritt (duscha hellre munnen en skvätt Kolloidalt silver efter tandborstning om du ändå är osäker – morgon och kväll) Är du osäker på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, ta nån multitablett typ Ledins Komplett.

 13. 13

  När äpplen faller sprider dom näring till marken som dom fått via rötterna som dragit upp näring djupt nerifrån och ännu längre bortifrån med hjälp av svampmycel.
  Daggmaskar och övrigt mikroliv får då mycket material att bryta ner till nytta för jorden, precis som när löv sprids över marken.
  I människans kropp är äpplen hellre till nackdel och när det hamnat i toan och reningsverket kommer det heller inte till någon nytta.
  Att trädet finns gör isig nytta för insekter, fåglar, att det renar luften och balanserar fukt och temperatur.
  Därför tycker jag inte att man tillför någon nytta med att stoppa äpplena i kroppen.

 14. 14
  Lena i Umeå säger

  En sådan studie vore intressant att läsa om. Men själv skulle jag aldrig ställa upp och äta 10-15 frukter per dag. Jag äter numera aldrig frukt. I år har jag ätit ungefär en halv frukt vid ett tillfälle då jag själv inte valde utan blev serverad en efterrätt på en restaurant där de uppenbarligen inte hade en aning om vad LCHF är. Bär äter jag ibland, särskilt när det är säsong och bären finns lättillgängliga på tomten.

  Jag märker själv att jag går upp i vikt när jag äter mycket grönsaker (mer är 300 gram per dag kanske), men när jag skippar kolhydrater håller jag vikten mycket enklare. Sen påverkar det välbefinnandet också.

  Paleo är alltså inget för mig, även om jag tror att det inte är bra att vräka i sig grädde i mängd. Smör däremot sätter jag inga gränser för.

 15. 15

  Steve Jobs försökte upprepade gånger hålla sig frisk med hjälp av en fruktdiet, långt innan han visste om/fick cancern han dog av. Han gick veckovis på bara äpplen och annan frukt. Samma ”terriermentalitet” att inte ge upp även om man ibland ”skäller i fel träd” betalade sig ju ordentligt annorstädes, som vi vet. Han visste vad han ville och lyckades nästan alltid få precis vad han ville.

  Med tanke på äpplens mycket höga insulinindex och att pancreas måste producera mycket extra insulin varje ”fruktdietperiod” kan man hypotetisera om samband mellan pancreascancer som han dog av och just äpplen, som är hans märke i flera avseenden. Kanske äpplens nuvarande låga mineralhalter och besprutning spelar in? Äpplen behöver precis som vi sulfat och när dom är odlade kommersiellt finns risker inte bara från besprutning utan också för låga svavelhalter.
  Med för lite svavel i kosten kan vi inte binda upp gifter som tungmetaller och andra gifter, inklusive påsprutade växtgifter. Med bara äpplen i kosten kan alltså andelen svavel i kosten snabbt gå till nära noll vilket över några veckor eller en månad först kan förbruka existerande svavelbuffert och sedan ge bestående skador på t.ex de organ som utnyttjas intensivare än annars under samma tid, alltså just den insulinproducerande bukspottskörteln, pancreas. Dock bara en hypotes!
  Men det ser ut att finnas stöd för att för mycket äpplen dagligen kan vara hälsovådligt inte bara genom höga dagliga intag av glukos och fruktos.

 16. 16
  Cavewoman säger

  Läs gärna ” Ät & Lev Paleo” av Jonas Bergqvist för en mer rättvisare bild av Paleo. Det finns INGEN annan förespråkare av Paleo som rekommenderar 10-15 frukter per dag. Det är ju flera kilo frukt. Låter helt otroligt. Läste i en intervju med Staffan Lindesberg att han inte rekommenderar så mycket frukt om man har förstört metabolismen, och det har ju en diabetiker.

 17. 17
  Rolf Löfgren säger

  Aldrig så mycket frukt. Kanske 2 till 3 frukter per år. Det är lagom och jag betraktar det som godis. Idag åt jag ett 1/2 päron, men det var i mesta laget.

 18. 18

  Visst äter jag [botanisk] frukt. Avokado, zucchini, paprika, spansk peppar, tomat, aubergine, gurka, pumpa, melon… 🙂

 19. 19

  Finns det annat än botanisk frukt?

 20. 20

  @ Kicki:

  Förbjuden frukt aka kunskapens frukt och livets fruktträd. Inget är ett äpple.

 21. 21

  @ Kicki:

  Förutom rotfrukter och andra bildliga begrepp, (”havets frukter”…) 🙂 Däremot avses med dagligt tals ”frukt” endast de sötaste varianterna.

  Tycker det är viktigt att man är noga med vad man menar, vad är ”frukt”? Vad är ”rött kött”? Vad är ”fett”? etc… Att bara bunta ihop dessa begrepp gör det förvillande.

 22. 22

  @ Georg W:
  @ Johan:

  Det framgår av tråden ovan att det vi diskuterade var kolhydratrika ätliga frukter, det man vardagligt tal avser när man menar söta (botaniska) frukter. Man kan också kalla dem bordsfrukter.

  Eller är det något annat som avses med Annikas inlägg ovan där hon framhåller de stora mängderna fruktos som ett problem? I så fall får vi fråga Annika.
  Kunskapens (obotaniska) frukter, utan några kolhydrater alls Georg? Då behöver vi inte vara bekymrade.
  Johan, de frukter du nämner är rent faktiskt frukter men brukar i vardagligt tal kallas grönsaker och har minimalt med fruktos.

 23. 23
  ulf pohl säger

  Personligen håller jag fruktosen ganska kort (äter dock blåbär) eftersom jag tidigare haft problem med gikt. (borta nu). Mjölkprodukter (utom smör) har jag också dåliga erfarenheter av. Kaseinet tycks jag inte tåla mer än minimalt. Hade problem med hiatusbråck i våras vilket visade sig hänga ihop med sura uppstötningar, ansträngningsastma och visceral bukfetma. Sökte på nätet och fick upp ögonen på kaseinets höga insulinutsöndring. (jag hade länge ätit filmjölk till lunch och använde rätt mycket ost). Efter att ha fastat inledningsvis (3 dgr.) och sedan portat kaseinet rejält blev jag så småningom fri från alla problem. Samtidigt tappade jag ca 3 kg, antagligen leverfett. Vad jag vill ha sagt är att paleo har en poäng i att vara ytterst restriktiv med onaturliga/processade produkter-och dit hör onekligen kommersiella mjölkprodukter. Av J.Fung har vi ju ganska nyligen lärt oss att man generellt bör hålla allt kort som är insulindrivande eftersom där finns orsaken till en mängd s.k. ”livsstilssjukdomar” med insulinresistensen som en gemensam faktor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa