Paleo vs LCHF

Paleo(litisk kost) dvs stenålderskost har ökat i popularitet de senaste åren. I USA är detta särskilt märkbart, men även i Sverige är det så.

LCHF har som sina grundstenar: Lite kolhydrater, och i stället mer av naturligt fett, gärna mättat fett. ’Lagom’ av naturligt protein. Avstående från industrins alla tilläggskemikalier.

Paleo har principen att vi ska äta som på stenåldern, vilket är ganska överensstämmande med LCHF, men med en skillnad att de tar avstånd från mejeriprodukter.

Det är ganska många bland LCHF-arna som har kommit fram till att de mår bättre utan mejeriprodukter, så då går de mera ihop med paleolitikerna.

Själv har jag inte fått uppfattningen att det finns något riktigt vetenskapligt belägg för att mejeriprodukter är negativa för hälsan, men den som mår bättre utan är förstås fri att avstå från mejerier.Det är när man propagerar att mejerier är dåliga för alla som jag reagerar negativt. Särskilt barnen tror jag mår bra av att dricka lite fullfet mjölk ibland, och även äta ost och smör.
Smör är även bra för vuxna. Det är det naturliga matfett som vi kan producera själva i norden, och inte behöver importera.
Ost är väldigt gott, och en värdefull ingrediens i matlagning. Jag har inte heller sett någon trovärdig forskning som visat att ost är dåligt för hälsan – annat än för de som är mjölkproteinallergiska förstås. Rätta mig om jag har fel.

LCHF-magasinet har i och med en artikel av Staffan Lindeberg öppnat upp för inkludering av paleo i sitt budskap. Jag känner mig inte riktigt bekväm med det och kommer därför inte att kvarstå som stadig medarbetare i tidningen. Men jag kan förstås skriva enstaka artiklar där ändå.

 

Comments

 1. 1
  Annelie säger

  Det är lite lurigt med överkänslighet, det kan märkas på olika sätt. Jag har t ex ett envist eksem på benet som blir värre när jag äter komjölksprodukter eller jordnötter, men jag är inte allergisk(!). Jag tror en del går runt med diverse åkommor utan att förstå vad som triggar. Själv upptäckte jag att eksemet blev bättre när jag slutade med komjölksprodukter. Dock påverkas jag inte negativt av getmjölk eller fårmjölk, vilket är ganska logiskt eftersom det är mer likt vår egen modersmjölk än komjölken.

 2. 2

  Hej Annika, jag har ätit LCHF i 1,5 år. Mitt socker är bra nu och jag äter inga mediciner. Jag håller min vikt -10kg.
  Tyvärr har jag fått ledgångsreumatism sedan dryga halvåret.
  Har det ej i släkten. Äter Methotrexat o Salazopyrin och även fått alternativ hjälp med kosttillskott bla. Nu fått info att förutom socker och vetemjöl är ost, smör, bacon, grädde o ägg.( Allt som hjälpt mig mot förhöjt socker/vikt) dåligt vid RA eftersom dessa livsmedel är starkt inflammationshöjande. Kan det finnas någon sanning i detta. Tack på förhand
  Renée

 3. 3

  @ Renée:
  Av det Du räknar upp skulle jag också ifrågasätta bacon, detta för att det är behandlat med rökextrakt och natriumnitrit. Resten tror jag inte påverker kroppen negativt om du inte är känslig för laktos eller mjölkprotein, smör är helt harmlöst i detta sammanhang och ägg likaså.

  Har från nära håll bevittnat en hälsoresa baserad på MSM, ibland kallat organiskt svavel, vid ledproblem. Kan vara värt att pröva. Personen i fråga funderade allvarligt på att flytta sin säng till bottenvåningen, för att undvika trappen. Efter ett par veckor med MSM var det inte aktuellt längre.

 4. 4

  Paleo tillåter också frukt och rotsaker. Jag är LCHF:are sen länge men gjorde ett avsteg för några år sen och unnade mig frukt när jag fastade. Då fick jag magkatarr (ev magsår) och förhöjt blodtryck, som ledde till medicinering som ledde till allvarliga biverkningar. En karusell som jag nu håller på att försöka frigöra mig ifrån. Läxan jag lärde var att jag inte kan gå över till Paleo och käka frukt. Får inga biverkningar av mejeriprodukter även om jag blivit mer återhållsam på senare år.

 5. 5

  Att man framförallt i USA går till paleo beror nog på att djuren där matas med antibiotika och andra tillväxtstimulerande saker som ännu är förbjudna här. Antibiotikan iblandad i djurmaten lär vara den främsta orsaken till att dessa viktiga läkemedel nu håller på att bli verkningslösa.
  Men politikerna i USA blundar. Djuren matas dessutom i allmänhet med GMO mat där.
  Summan är nog att även ej organiskt smör blir onyttigt i USA.
  I sverige blir smör bra när bonden inte använder GMO spannmål, som utan diskussion tilläts att importeras till EU. Idag kommer det främst från Argentina och USA.
  @ Erling:
  Kul att du skriver om MSM. Har just läst att kvicksilver ”fastnar som på ett flugpapper” på svavlet i MSM och att man därmed kan bli av med flera krämpor med detta. Fungus t.ex lever i en symbios med kvicksilver och använder det bl.a. i kamp mot vårt immunsystem. Därmed kan MSM och andra svavelrika preparat vara viktiga för bl.a. tarmsjukdomar.
  Men kombination med mineralrik kost eftersom som någon sa ”dåliga metaller är bättre än inga”
  Plus naturligtvis en LCHF kost så att man får i sig fett som får snurr på gallan som renar levern som binder upp gifterna som hittats i blodet, just med hjälp av bl.a svavel.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Renée:
  Det går inte att svara på eftersom det kan vara olika för olika personer. Det enda du kan göra är att utesluta dessa födoämnen en tid och se om du blir bättre utan dem.
  Om du blir bättre kan du prova att återinföra dem en och en och se om du blir sämre igen med det. Då har du beviset på att just du inte mår bra på just det.
  Om du inte blir bättre alls utan dessa ämnen är det väl bara att återta dem.

 7. 7

  Det är väl kaseinet som är problemet, ungefär som med gluten. Att vi inte kan bryta ner det och skapar låggradig inflammation, vissa mer känsliga än andra, läckande tarm.. Gillar inte heller att det ofta låter som att all mejeri är dålig, förutom från get och får då. Tänkte själv testa att göra ett uppehåll ett tag och se, är kritisk till tillsatserna i ost dessutom.

 8. 8

  En bra genomgång av fetter av Göran Pettersson
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_130971.pdf
  och från en artikel som har 12 författare
  https://publications.lib.chalmers.se/publication/100616
  Själv har jag druckit litervis med vispgrädde och fet lantmjölk. Har inga som helst problem med prostata eller liknande. Dessa fetter hjälper mig att hantera min typ 2 diabetes!
  Läkarna på min vårdcentral vill inte veta av mig eftersom jag inte gör som de vill – äter diabetes- och kolestorol-mediciner alltså.

 9. 9

  Vad jag förstått får en del diabetiker ordentligt höjt blodsocker av mejeriprodukter som ost och grädde. I så fall borde det väl för dessa vara lika intressant att avstå mejeriprodukter som att avstå kh?

 10. 10

  @ Johan:
  Att säga ”ost och grädde” är kanske lite motsägelsefullt, som att säga ”frukt och grönt”
  De första är insulindrivande och lång eller kortsiktigt blodsockerhöjande , medans grädde och grönt ligger i andra änden av skalan av blodsocker och insulindrivande födoämnen.

  Som jag ser det: uteslut/minska ost om du inte vill ha sänkt blodsocker, men öka grädden, ju fetare desto bättre !

 11. 11

  @ Magnus:
  Det finns två former av kasein, A1 och A2 där kasein A1 är det normala i mjölkprodukter. En hel del av de som inte klarar A1 har inga bekymmer med A2. Förr fanns det raser av kor som producerade A2 men det gör även getter och kameler.

  Aveln av kossorna har tyvärr ställt till en hel del. Dock finns det en del intressanta ostar från Frankrike som är gjorda på rätt sorts mjölk.

 12. 12

  @ Pingo:
  Kan du tipsa om ngn A2-ost? Hur ser man det f.ö.?

 13. 13

  @ sten:
  Intressant, har du en referens till den skalan? Skulle gärna kolla den.

 14. 14

  @Johan
  Det går nog inte att hitta ostar på komjölk som är bara A2, möjligen om du hittar ost på enbart mjölk från rasen Guernsey.
  Annars är det get- och fårost som gäller, garanterat utan A1.

  Mänsklig modersmjölk är bara A2.

  Jag rekommenderar läsning av boken Devil in the milk, av Prof Keith Woodford.

  Och läsning av, t.ex. den här rapporten och studie av referenserna i den: Kopiera utan , och klistra in i läsaren.

  Och en väldigt ny studie.

 15. 15

  Nej. Paleo och LCHF tycker jag inte man skall blanda ihop. Det är alldeles för stora skillnader. Just nu (två månader) testar jag Ketos, strikt sådan, och det skulle inte fungera för mig med Paleo..
  Blir besviken om magasinet kallas Paleo – LCHF Magasinet i framtiden 🙂 Men, att Paleo utesluter prosessad ”mat” är ju toppen.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Johan:
  De diabetiker som får högt blodsocker av mejerier ska förstås avstå från dessa.

 17. 17

  Tänk på att inte sätta likhetstecken mellan mjölkkonsumtion och jordbruk.
  Många jägarfolk och även nomadkulturer har använt mjölk som en del av födan genom historien.
  Jägarfolk i Mongoliet har mjölkat jakar, i Afghanistan mjölkade man vildhästar som man fångade in med rep och band upp ett ben mot ett träd så dom inte kunde sparka. Samer mjölkade sina renar och massajer sina kor, i öknen mjölkades kameler. Fler exempel finns.

 18. 18

  Humlan, helt rätt men alla de djurs mjölk som du redovisar är nog nyttigare än vår vanliga komjölk. Bortsett från Jakens. Jaken skall man akta sig för att mjölka då det är tjuren. 🙂

 19. 19
  Biologen säger

  @Bustas:
  Nu har du nog missuppfattat lite…
  Wikipedia:
  Jak eller grymtoxe (Bos mutus och Bos grunniens) är ett långhårigt oxdjur som förekommer i områden kring Himalaya, och på den Tibetanska högplatån så långt norrut som Mongoliet och Ryssland. Flertalet tillhör den domesticerade formen Bos grunniens, men det finns också en liten sårbar vild population Bos mutus.

 20. 20

  Mina länkar klipptes bort. Den som vill läsa mer kan googla rubrikerna:

  Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology

  och

  Milk Intolerance, Beta-Casein and Lactose

 21. 21

  Laktosintolerans är människans naturliga förhållningssätt till kons mjölk. Fast under istiden så tvingades våra förfäder att tillgodose sina essentiella näringsbehov genom att tvingas dricka rå mjölk. De människor vars laktosintolerans inte tillät dem att dricka vanlig rå komjölk, dog ut av näringsbrist och deras överkänsliga gener finns idag bara bland våra invandrade folk från sydligare nejder.

  Vi vars gener byggdes upp av komjölk, vi koloniserade Europa och jagade bort övriga laktosintoleranta folk och det är vi mjölkdrickare som är Europeérna. Det var vi som koloniserade Amerika och tillsammans har vi idag total kontroll, militärt, ekonomiskt, intellektuellt, kulturellt osv. över hela globen. Vi är lite av ubermench, tack vare mjölken.

  Att som Europeé kalla sig laktosintolerant är att spotta istidens överlevare i ansiktet och innebär att man inte förstår sin plats på Jorden. Vi ÄR mjölkdrickarna! Ett födoämne som är så näringsrikt att det går att jämföra med kött och ägg. Det innehåller 18 av de 23 essentiella näringsämnen som vår kropp inte kan producera själv och de förekommer rikligt. Jag tror att man kan överleva på bara mjölk, om man måste.

  Vad är problemet?
  Svar: Livsmedelsindustrin! De måste ta den hälsosamma bakteriefyllda mjölken och förstöra den genom homogenisering och pastörisering. Därmed saknar den de hälsosamma bakterierna och fettpartiklarna tränger igenom vår leaky gut-syndrom och förorenar bukhålan. Tarmen förstörs av bröd och skräpmat och den processade mjölken får skulden för vår överkänslighet. Osten doppas i pencillin för att inte mögla. Hela mjölkdisken är ett varusortiment med förstörda och skadliga livsmedel i affären. Men superhälsosamma hos bonden!

  Vad tror ni förfäderna tycker om det? Det vet jag! De tycker av vi är oförtjänta av den evolutionära fördel som mjölkdrickandet innebär och anser att vi saknar förutsättningar för att driva den här planeten vidare. Vi håller helt enkelt på att fördumma oss med modern bakteriedödad mat. Varje generation blir idag lite dummare än den förutvarande. Det är därför utvecklingen går åt fel håll.

  Den enda lösningen är en återgång till oförstörda naturliga bakteriefyllda livsmedel. Där de essentiella näringsämnena tillförs i så riklig mängd att vår organism inte drabbas av någon brist som i sin tur orsakar förlust i livskvalité.

  Sluta nu kära LCHF-are att snacka skit om mjölken och vänd istället era aggressioner mot en livsmedelsindustri som ska radera ut en stor del av Jordens överbefolkning. Jag börjar idag tro på den totala konspirationen att överbefolkningen ska botas genom vår föda och sjukvård. Dags att försöka bli medlem i Illuminati?

 22. 22

  TackGeorg W för den kommentaren den var välformulerad och jag hoppas att många som går hit och läser får upp ögonen för vad som pågår. Detta borde ju sätta fart på folk och handla direkt av bonden och minska på den giftiga industrifödan som ingenting annat är än att göra profit. Inte ett uns medmänsklighet finns hos livsmedelsindustrin, det är ju bara att titta på svältkatastroferna. Titta på de bönder i Afrika som envist håller sig kvar vid boskapsskötsel sedan urminnes tider och där mjölkdrickandet lever sig kvar långt in i ålderdomen. De är oftast de som överlever även om torka och vidriga förhållanden är nära på att knäcka dem men de håller sig kvar.

 23. 23

  @Biologen.
  Om du hade läst längre ned på samma länk på Wikipedia som du var inne på, så hade du sett följande: – Jak är egentligen benämningen på enbart tjuren (kallas även boa, medan kon kallas dri.

  Det är med andra ord Drin som mjölkas. Sedan att det är allmänt vedertaget (i Väst) att kalla det Jakmjölk är en annan femma. Försökte bara vara lite roligt informativ. 🙂

 24. 24
  Jösses säger

  För ekologisk bakteriekontrollerad (görs på varje inleverans hos alla mejerier) opastöriserad A2-mjölk hade jag lätt betalt 30 – 40 kr per liter, men var köper man sådan? Stena Line på internationellt vatten?

  Angående laktosintolerans. Kan alla laktosintoleranta verkligen inte dricka opastöriserad mjölk? Laktasenzymet är ju vid liv. Jag har testat på en laktosintolerant kompis och det gick bra, inga magsmärtor. Även opastöriserad ost går bra och det får ju otroligt nog fortfarande säljas i Sverige.

  Sedan vet jag de som tror att de är laktosintoleranta men de får egentligen bara ont av det homogeniserade fettet. Jag vet de som av en slump upptäckt att de kan dricka ohomogeniserad ”Lantmjölk” även om den är pastöriserad.

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Jag brukar ta en del ”laktosfri mjölkdryck ” till kaffet. Denna dryck är ju inte laktosfri per se. Den är bara försedd med lite laktasenzym. Enzymet räcker sedan resten av dagen så jag kan dra till med en hel del laktosgrädde och ost utan problem.

  Alltså kan jag tro på att opastöriserad mjölk med laktasenzymet ”vid liv” skulle kunna intas av laktosintoleranta. Å andra sidan tror jag att laktosintolerans var ett problem i stora delar av världen långt innan pastöriseringen uppfanns.

  Kanske är det en fråga om mängd?

 26. 26

  @ Johan:
  Bra fråga Johan.
  Här en länk till insulinindex: https://optimisingnutrition.com/2015/07/06/insulin-index-v2/

  FII = Food Insulin Index.
  På sidan sök efter cream så kommer både tabellerna för cream och cream cheese upp.
  Grädde 4 , lägsta ost 9, värsta ostar runt 60, nästan alla konstframställda med borttaget fett.

 27. 27
  Anders S säger

  Giftlarm om ekoägg

  GP skriver: ”Halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land. Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver Land.”

  Låter helt vansinnigt att man använder fiskmjöl från Östersjön till hönsfoder. EU har bestämt att ge Sverige undantag från förbudet att sälja fet östersjöfisk. Trodde undantaget bara gällde människor. I resten av EU är olagligt att sälja fisk som har höga värden av dioxin och PCB.

  https://www.lantbruk.com/lantbruk/hogre-gifthalter-i-ekoagg

  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/#F%C3%B6rdjupning

  ”Känsliga grupper

  Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt eftersom dioxiner och PCB som lagrats i kroppen förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.
  Hur kan dioxiner och PCB påverka hälsan?

  Höga halter av dioxiner och PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet i djurförsök, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.”

 28. 28
  Anders S säger

  @ Anders S:

  ”Aminosyran metionin är viktig för värphönornas hälsa och tillsätts vid konventionell produktion i syntetisk form till fodret. För ekologiska besättningar är detta inte tillåtet, istället används ofta fiskmjöl för att förse hönorna med metionin.”

  Fiskmjöl med dioxin och PCB. Så fel det kan bli!

 29. 29

  Så galet tråkigt om detta stämmer, man måste verkligen skaffa sig bättre kontroll över hur Eko- matvaror som kommer från Sverige produceras.

 30. 30

  @ Anders S:

  Problemet tycks vara att dagens hybridhöns kräver väldigt specifik näring..som det är brist på i ekologisk tappning.

  https://www.ekoweb.nu/?p=9134

  Kanske man borde återgå till mindre känsliga hönstyper (lantraser el. nåt)

 31. 31

  Vårt mjölkdrickande och laktostolerans är nu klarlagt (?). Jag såg en föreläsning som förklarar det hela.

  För 6000 år sedan blev det en befolkningsexplosion bland Ukrainas nomadiserande hästfolk, de sk. Indoeuropéerna.

  Under istiden tvingades de att vänja sig vid rå hästmjölk för att laktos är energi och den energin var nödvändig för att överleva istiden. De som inte tålde laktos dog ut och kvar var endast vi mutanter.

  Efter istiden visar det sig att en häst kan föda två muterade barn medan grannen var tvungen att göra ost av mjölken och endast kunde föda ett barn med den energin. Rå mjölk ger 55% mer energi än fermenterad mjölk. Ända fram till modern tid har vår mutation inneburit att vi evolutionärt, bara blivit starkare och starkare och fler och fler.

  Även om vi mjölkdrickare är krigiska till vår natur så är vår evolutionära styrka att föda friska starka och MÅNGA barn som gör att vi historiskt har kommit att dominera vår planet.

  När vi kom till Europa krossade vi det fredliga jordbrukarsamhället som då fanns och tvingade befolkningarna att söka skydd i befästa samhällen. Vilket i sin tur skapade en hierarki och samhällssystem.

  Vet inte vad det är för en gubbe som föreläser och hur rätt han har, bedöm själva? Han pratar först i 10 minuter om de indoeuropeiska språklikheterna. Sedan är det mjölk i resten av historien, spännande!

  https://www.youtube.com/watch?v=QBVGA8LQzUo

 32. 32
  Gunnar Behr säger

  Hur kan det komma sig att en person inte kan dricka köpe mjök utan bara dricka från cisternen hos bonden. Det kan inte bara bero på uppvärmning , vad finns mera i mjölken man köper i affären.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa