Om bröstcancer i ’Fråga doktorn’ ikväll

Jag såg på Fråga Doktorn tidigare ikväll. Det handlade om bröstcancer eftersom det är oktober = Rosa bandet-månaden. Det sas väl inget egentligen anmärkningsvärt – eller?

Något jag reagerade på var en kvinna som ringde in och berättade att hon hade opererat bort en tumör i ett bröst. Sedan fick hon en tumör i det andra bröstet. Hon ville då operera bort även den tumören, men det förvägrades henne. Först ett år senare, när tumören hade växt till en dm storlek och vuxit fast mot bröstkorgsväggen, opererade de. Hon hade tydligen inte fått någon godtagbar förklaring till behandlingsgången, varför hon ringde till programmet.
Jag tycker att patientens önskemål i ett sådant fall ska respekteras.

Ingenting sades i programmet om alternativa synsätt på behandlig av bröstcancer. Inte ens om att socker göder cancer. Som avslutning på programmet sade Susanne Axell att det var kanelbullens dag imorgon, och då skulle man äta bullar och tänka på bröstcancer, eller nåt.
Man skulle ju önska att det blev allmänt känt att socker och vetemjöl göder cancer.

 

Comments

 1. 1

  Kanelbullens dag…det var inte särskilt bra avslutning på programmet om cancer.
  Kanelbullens dag…varför skulle hon säga det?

 2. 2
  Johan Ekstrand säger

  Skulle mätning av HBA1c två-tre ggr per år tjäna som tidig varningsmarkör?

 3. 3

  Men Herre Gud, vart är sjukvården i Sverige på väg???

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Man bör mäta insulinnivåerna i första hand.

 5. 5
  Bibi Wärnegård säger

  En sådan viktig reflexion! Har för 15 år sedan gått igenom detta trauma, med allt vad det innebär och konstaterat ytterligare ännu en gång att den svenska sjukvården är så otroligt efter övrig västerländsk sjukvård, där individen aldrig tas i beaktande. Naturligtvis nämndes aldrig sockret eller alternativa behandlingsmetoder, utan man var utelämnad till cellgifter, uteblivna läkarbesök och allmän arrogans. Var då helt ensam med två små barn och ingen ekonomi och återvände från en mångårig utlandsvistelse. Jag skulle kunna skriva en hel bok om detta……..trodde väl aldrig att mitt hemland var så ignorant.

 6. 6
  siv wetterberg säger

  Jag håller med, såg också programmet, inget om mat

 7. 7
  Maj-Britt Bernhardsson säger

  Jag såg på programmet som vanligt. Det verkar som dom helt har kört fast i gamla spår. Men herregud kan dom inte tänka längre än näsan räcker. Det enda förebyggande åtgärden tycks vara motion 30 min om dagen. För att inte tala om cancerfonden som kammar hem otroliga summor. Vad hjälper det. Det är rent hyckleri från våra styrande. Likadant med alla råd dom delar ut i tid och otid. Jag brukar göra tvärtom vad Socialstyrelsen föreslår.

 8. 8

  Jag tycker inte om programmet, känns inte aktuellt och uppdaterat. Enligt min åsikt så har duon fått vara på sin plats för länge.

 9. 9

  65+ Skrev:

  Kanelbullens dag…det var inte särskilt bra avslutning på programmet om cancer.
  Kanelbullens dag…varför skulle hon säga det?

  Kanelbullens dag:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hon-myntade-kanelbullens-dag

  …”– Bagerier som säljer 20 bullar en vanlig dag kan sälja 2000 bullar under Kanelbullens dag. Jag menar att de skulle kunna lägga 25 öre per bulle till en fond eller något hjälpverksamhet. Men vi har inte riktigt fått gehör för den idén, säger Kaeth Gardestedt.”…

 10. 10

  ”Först ett år senare, när tumören hade växt till en dm storlek och vuxit fast mot bröstkorgsväggen, opererade de.”

  När vi växte upp i Stockholm gav vår tandläkare oss ”i takt med tiden” godis som belöning när vi inte hade några hål. När han väntat tillräckligt länge blev det istället ofta rotfyllningar redan i tonåren!

  Liknande ”tillväxt”-principer praktiseras kanske ibland ostört med cancer idag enligt kvinnan ovan. Tandläkarens godis går inte längre idag men rikstäckande TVreklam för bullar som oskyldiga i samband med cancer gör att ”halva landet” lätt missar att sockerrika produkter som bullar och kakor göder cancer, när man hade chansen att rädda liv genom att upplysa om riskerna istället.

  Vid cancerns vanliga slutskede ”kakexi” ges numera sockerrik energidryck, så att patientent inte magrar så snabbt av den då snabbväxande cancern. Att det är raketbränsle för cancer struntar man i eller också känner man helt enkelt inte till att sockret går till cancern först? ”Pepscan” används just pga av detta förhållande för att bekräfta cancer och görs genom att ge patienten en ordentlig först bestrålad sockerladdning som syns på röntgen vilken snabbt visar upp en eller flera tumörer pga att dessa tar sockret först. Om man istället gav sådana patienter fettbaserad eller ketogen kost svälter tumörerna istället. Men får man inte nämna detta eller behandla på det viset om man är läkare i Sverige idag ?
  Då kan man ju inse att det bromsar, men att behandligen blev insatt försent!

  Som jag förstått det går det istället till så här idag: Man ”slipper” den värsta kakexi-avmagringen genom energidricka dels ett snabbare cancerförlopp pga extra socker. Dels ökar den snabbare cancertillväxten smärtorna så att att patienten behöver mer morfin tidigare. Straxt sover de stillsamt nästan hela tiden. Hur snabbt de somnar in för gott beror då bara på morfindosen. För mycket morfin eller överdos resulterar i att andning och att hjärtat gradvis stannar, utan smärta eller otäckt snabb andning, vare sig man är frisk eller sjuk innan (!) .Men när man kommit så långt har man varit på fel spår alldeles för länge.

 11. 11

  @ Thomas Jansson:
  Thomas, håller helt med !
  Man kan komma ihåg vilket avgörande inflytande lågt insulin och sammanhörande tillväxtfaktor (IGF-1) har på cancer genom att tänka på att de utan aktiverat IGF-1, alltså små genetiska grupper med Laronsyndromet, nästan aldrig får cancer oavsett kost.
  Lågt insulin, med lågt IGF-1, initieras snabbast med ett par dars fasta och behålls bäst med LCHF/ketogen diet. Om man inte kan få sitt insulin testat (helst 3 eller lägre) bör man byta doktor. Enkelt. Bäst att tala om varför man byter direkt så att man får vad man vill.
  Annars är det enklare att själv mäta fasteblodsockret. Sjukvården säger att upp till runt 7 är ”normalt”, trots att det egentligen är ett medelvärde av en sjuk befolkning
  .
  Enligt David Perlmutters bok ”Grain Brain” visar studier att bl.a demens kan ses i minskning av storleken av ”hippocampus” redan vid fasteblodsocker över 5.5! Om man tycker att den kopplingen inte betyder något har man kanske passerat gränsen eller inte satt sig riktigt in i sambanden. Men genom BDNF kan man faktiskt vända detta, igen med hjälp av en ketogen kost som visat sig öka BDNF. (Hjärnans egen tillväxtfaktor). Sambandet med demens är åtminstone för mig tillräckligt att dra ned ordentligt på kolhydrater, oberoende av cancerrisk. Om fastesockret fortfarande inte går under 5 får man dra ned även på proteiner och helst lägga till ett par dars fasta i rad ett tag. Trevligt att under fasta (vattenfasta -inte fuskfasta!) upptäcka att fastesockret inte bara på morgonen utan hela dar från dag 2 eller 3 kan ligga runt 3.5, med ökad energi, alltså från ketoner.

  Går fastesockret upp efter 2-3 dar och inte börjar gå ned ordentligt efter 3 dar har man inte tömt en förmodligen allvarligt förfettad/förstorad lever. Efter 5 dars fasta – nödvändigt vid magoperation för fetma – går fastesockret normalt ner även för sådana ”småttingar”, samtidigt som insulinkänsligheten återställs! ( Helt otroligt: Livslång sjukdom vanligen med 10 års livstidsförkortning, komplikationer, hjärtattacker och amputeringar – botad på mindre än en vecka alltså!)
  Men eftersom den lilla maten de opererade kan få i sig efter operationen vanligen är normalkost förstörs naturligtvis den nyvunna insulinkänsligheten snabbt om inte de insulindrivande näringsmedlen kraftigt dras ned efter fastan.
  Någon som känner faktiska fall av DB-2 som efter ca 5 dars fasta fått ned fasteinulinet och fortsatt med LCHF och hållit sig frisk? Ser ut som en billig och bra studie för kostfonden !.
  ( Börja inte fasta själv mer än 2-3 dar utan läkare ”standby”. Mjukstart med mat är nödvändigt efter fastan, och buljong med salt bör faktiskt intas i ökande omfattning de sista dagarna)

  Annars är jag månadsgivare till kostfonden, ett litet men växande hopp! Att ge månadsvis, även om bara några kronor, gör att dom kan planera framåt med fler studier!

 12. 12

  Ja, dessa två klämkäcka damer som kör programmet och berömmer sig själva och är så glada så glada….orkar inte se dem längre. De bara fortsätter i gamla fållor som dikterats av Socialstyrelse och Livsmedelsverk….Inget nyfiket spekulerande där inte, av nån intressant ny idé eller metod t.ex. Urtrist program! Man lär sig ju absolut INGENTING!! Dags låta Kostdoktorn ta hand om ”Fråga doktorn”!! Då ska jag börja titta igen…..

 13. 13
  Elisabeth G säger

  Apropå kanelbullar läste jag en tidningsartikel med anledning av ”kanelbullens dag”. Där stod att kanel var bra eftersom det sänker blodsockret. Däremot inte ett ord om att bullen i sig höjer blodsockret.

  Men det är klart, i samma tidning finns varje vecka en meny skriven av en kostexpert som har noll koll.

 14. 14

  Håller med Cia, är verkligen ett urtråkigt program, bara meningslöst pladder….dom har chansen att instruera folk till att förstå sammanhanget mellan mat och sjukdom, men missar det totalt, såå synd!!
  Och Stens båda inlägg var alldeles utmärkta, hoppas dom två hurtfriska, men inkompetenta damerna, som leder programmet, läser dessa kommentarer…alltid lär dom sej nåt??

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  sten Skrev:

  ”Först ett år senare, när tumören hade växt till en dm storlek och vuxit fast mot bröstkorgsväggen, opererade de.”

  När vi växte upp i Stockholm gav vår tandläkare oss ”i takt med tiden” godis som belöning när vi inte hade några hål. När han väntat tillräckligt länge blev det istället ofta rotfyllningar redan i tonåren!

  Liknande ”tillväxt”-principer praktiseras kanske ibland ostört med cancer idag enligt kvinnan ovan. Tandläkarens godis går inte längre idag men rikstäckande TVreklam för bullar som oskyldiga i samband med cancer gör att ”halva landet” lätt missar att sockerrika produkter som bullar och kakor göder cancer, när man hade chansen att rädda liv genom att upplysa om riskerna istället.

  Vid cancerns vanliga slutskede ”kakexi” ges numera sockerrik energidryck, så att patientent inte magrar så snabbt av den då snabbväxande cancern. Att det är raketbränsle för cancer struntar man i eller också känner man helt enkelt inte till att sockret går till cancern först? ”Pepscan” används just pga av detta förhållande för att bekräfta cancer och görs genom att ge patienten en ordentlig först bestrålad sockerladdning som syns på röntgen vilken snabbt visar upp en eller flera tumörer pga att dessa tar sockret först. Om man istället gav sådana patienter fettbaserad eller ketogen kost svälter tumörerna istället. Men får man inte nämna detta eller behandla på det viset om man är läkare i Sverige idag ?
  Då kan man ju inse att det bromsar, men att behandligen blev insatt försent!

  Som jag förstått det går det istället till så här idag: Man ”slipper” den värsta kakexi-avmagringen genom energidricka dels ett snabbare cancerförlopp pga extra socker. Dels ökar den snabbare cancertillväxten smärtorna så att att patienten behöver mer morfin tidigare. Straxt sover de stillsamt nästan hela tiden. Hur snabbt de somnar in för gott beror då bara på morfindosen. För mycket morfin eller överdos resulterar i att andning och att hjärtat gradvis stannar, utan smärta eller otäckt snabb andning, vare sig man är frisk eller sjuk innan (!) .Men när man kommit så långt har man varit på fel spår alldeles för länge.

  Jag är rädd att du har helt rätt i det här – dessvärre! Jag skulle önska att det inte vore så.Men verkligheten verkar vara en annan.

 16. 16
  I Like Neil Young säger

  Mormor Skrev:

  Håller med Cia, är verkligen ett urtråkigt program, bara meningslöst pladder….dom har chansen att instruera folk till att förstå sammanhanget mellan mat och sjukdom, men missar det totalt, såå synd!!
  Och Stens båda inlägg var alldeles utmärkta, hoppas dom två hurtfriska, men inkompetenta damerna, som leder programmet, läser dessa kommentarer…alltid lär dom sej nåt??

  Så sant som det är skrivet! Dessa två damer är ett otroligt slöseri med dom licensbetalandes pengar! Dom borde skyndsamt förpassas till det förgångna, man behöver inte ens längre se programmet för att begripa att det bara staplas plattityder och meningslösheter på dagisnivå.

 17. 17
  Docent Göran säger

  Jag föreslår att ni kastar ut TV’n. Då slipper man bli indoktrinerad eller förbannad!

 18. 18

  Jo… – Göran – det gjorde jag 1996 – och det har jag aldrig ångrat.

 19. 19
  Docent Göran säger

  sten Skrev:

  Som jag förstått det går det istället till så här idag: Man ”slipper” den värsta kakexi-avmagringen genom energidricka dels ett snabbare cancerförlopp pga extra socker. Dels ökar den snabbare cancertillväxten smärtorna så att att patienten behöver mer morfin tidigare. Straxt sover de stillsamt nästan hela tiden.

  Jag har en nära bekant som berättade att ”sjukvården” förutom sin cytostatika levererar lådor med söta energidrycker hem till dörren till hans hustru som lider av en aggressiv hjärntumör.

 20. 20

  @ Docent Göran:
  För något år sedan hjälpte jag till att städa upp efter en bekant som då nyss dött i cancer.
  Det var första gången jag kom i kontakt med ”energidryckerna”, och lade ihop.
  Då hans cancer förvärrades kom han in på sjukhem och efter mindre än två veckor där ”låg han bara och sov”, varefter han ”stilla somnade in” för gott Hans sambo var mycket skakad över att allt gick så fort på sjukhemmet. Att sörjandet avbröts efter några timmar av personalen pga att rummet ”behövdes för en annan patient” hjälpte knappast.

 21. 21
  F d anhörig säger

  Docent Göran Skrev:

  Jag har en nära bekant som berättade att ”sjukvården” förutom sin cytostatika levererar lådor med söta energidrycker hem till dörren till hans hustru som lider av en aggressiv hjärntumör.

  Söta energidrycker – jo, det känner jag igen, lådvis, hos en nära släkting. Gäller även geriatriken/äldrevården. Apropå undernäring så kommer Fråga doktorn att handla om just undernäring hos äldre nästa gång.

 22. 22

  Antar att det inte nämndes i programmet att hela 94% av de med bröstcancer bär på rotfyllningar.

 23. 23

  @ Josef Boberg:
  Ja att gå över till att kika på play innebär befrielse från skyldighet att betala tv-licens också. D.v.s. om det inte finns någon tv-mottagare eller annan mottagare hemma med tuner. Det finns ju stora bildskärmar också som fungerar utmärkt i ett sådant syfte.
  Visst pengarna måste in men det borde kanske finansieras via skattemedel. (Lite på sidan om ämnet för ett ögonblick).

 24. 24

  @ Cia:
  Jaaa, tänk så bra om Kostdoktorn tar över det urbota ut-daterade programmet! Heja heja 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa