Bör LCHF-arna organisera sig?

Jag läser i senaste 2000-talets vetenskap, som kom i brevlådan häromdagen, att chefredaktören Ingemar Ljungqvist skriver att LCHF-arna bör organisera sig, för att få en slagkraftigare röst i debatten och i samhället.

Denna fråga har stötts och blötts många gånger under de drygt 10 år som LCHF har funnits i Sverige.
Jag känner mig bara trött vid tanken, och jag kan inte tänka mig att inneha en tung styrelsepost i en sådan förening. Jag känner som att vi har fullt upp att göra med att följa debatten, forskningen och litteraturen, och det finns inte tid och ork över för att bilda förening.
Vem ska förresten bekosta styrelsemedlemmarnas arbete, resor och utlägg? Medlemsavgifter?
Då måste man få ihop ett tillräckligt medlemsantal för att täcka dessa kostnader.
Vilka personer ska i så fall utgöra styrelsen i föreningen?

Vad tycker ni andra?

 

Comments

 1. 1

  Håller med dig Annika! För mycket jobb, och folk retar sig redan ordentligt på lchf tyvärr.. Tror vi trycker tillräckligt hårt redan och det är så mycket som måste förändras i grunden…Det måste få ta tid… Vi måste ha stort tålamod

 2. 2
  Ingvar Bergdahl säger

  Jag blir gärna medlem

 3. 3

  Nee, då blir föreningen bara offer för korruption och infiltration. Finns många exempel hur dåligt det går för föreningar i detta sammanhang. Hur bra går det för Diabetesförbundet att nå ut med rätt kostråd?

 4. 4
  Vivisfaxarn säger

  Nej, tror också att det bara retar folk ännu mer. Och vad skulle föreningen jobba med? Kostdoktorn gör ju redan ett toppenjobb!

 5. 5
  siv wetterberg säger

  Det är nog en bra idé, MEN vem ska betala kalaset?? Vore bra om vi blir en ”massa” en stor en som kan säga till när något inte stämmer
  Hörde för några dagar sen om en kvinna som pratade om ”by pass” operation. Hon gjorde en operation för 22 år sen. Hon har lyckats med ytterligare en operation. MEN det viktigaste är ju att lära sej leva med bra mat odyl, Jag väntade med spänning på LCHF men allt avbröts innan.
  Det var på Radio Stockholm

 6. 6

  LCHF-rörelsens styrka är dess folkrörelsekaraktär. Den finns ingen styrelse som bestämmer vad vi ska tycka. Jag har varit med sedan starten och vi har alla kunnat dra våra strån till stacken. Så fort människor väljs in i styrelser så börjar intrigmakeriet. Vår styrka ligger i det folkliga engagemanget!
  Funderar
  Bo Zackrisson
  redaktör
  LCHF-magasinet

 7. 7

  Jag är så nöjd med ditt arbete som du gör! Vill inte belasta dej med mera, Hoppas att du orkar som det är. Kram

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Jag tror inte heller att det är en bra idé med en LCHF-förening. Det är bra mycket bättre att stödja de som redan arbetar i organiserade former med ’våra’ frågor. T ex Kostfonden och Kostdoktorn. Ge dem ekonomiska medel och de kommer att föra vår talan med stark röst. I april passerade Kostdoktorn 15 000 medlemmar och deras blogg är redan, vad jag förstått, den största kost- och hälsosajten i Sverige!

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  Föreningar är lite omodernt idag, nu samlas folk på nätet istället.
  LCHF är idag välkänt och folk som vill ha så god hälsa som är möjligt väljer bort skräpmaten.
  Kvarstår gör skolmat, mat till äldre o s v – men det är en politisk fråga.

 10. 10

  Jag tror inte på att organisera sig idag. LCHF bör vara en folkrörelse byggd på frivillighet och eget behov. Det är alltför lätt att hänge sig åt skräpmaten. Är fortfarande en laga mat käring fast det blir en pizza nån gång ibland

 11. 11

  Tror inte alls på en överbyggnad. Kan inte se att det någonstans i vårt samhälle leder till något annat än intriger, korruption och maktberusning. LCHF kommer så småningom leda till ett paradigmskifte. Fast det kan ta tid.

 12. 12

  Kanske det skulle vara bra men bara kanske. Svårt att veta i förväg. Finns vägar att gå som man inte kan gå via nätet och där kanske en förening skulle fylla ett syfte. Men, de facto, de bloggare som idag finns har utfört ett ”hästjobb” och hjälpt många tusentals till viktnedgång och därmed en bättre hälsa. Antalet LCHF:are i Sverige ökar ju i kvadrat då de syns och hörs bland släkt, vänner och på nätet. Visst känner man frustration ibland av att det går så långsamt men det är ju jag det. Andra, med större tålamod, tycker nog att takten är lagom. Sådär lagom så att motståndarna vänjer sig med att se och höra våra framgångshistorier och se var och en av oss som en enstaka anekdot. Men de kanske inte ser de hundratusentals anekdoter som döljer sig i ”buskarna” och som hoppar fram om några år och ropar Bhu! Skall vi då ropa ett unisont Bhu på nätet eller som en förening? Ja det återstår att se och att fundera över.

 13. 13

  Ingen organisation skulle jag föreslå.
  Låt djungeltrummorna ljuda istället.
  Anekdoterna blir till sist beprövad erfarenhet. Mer sånt…

 14. 14

  Sällar mig till mängden som avstyrker organisation. Förutom det som är sagt så kommer en organisation för eller senare splittras i en rad fraktioner Dessutom finns det större risk för att bli sekt-beskylld av dem som tilltalas av socker-sekten.

 15. 15
  Docent Göran säger

  Ska vi se sanningen i vitögat är det fullständigt gigantiska ekonomiska krafter vi utmanar med vår LCHF-kultur och då framför allt inom läkemedelsindustrin när vi blir friska. Det är knappast någon tillfällighet att LCHF är ett rött skynke inom sjukvården

  I det perspektivet är en oorganiserad gräsrotsrörelse svår att angripa för etablissemanget – det finns då ingen att angripa. Internet där vi kan ta del av vetenskapen bakom LCHF och hälsan, den galopperande hälsokatastrofen med fetma och diabetes tillsammans med en naturlig självbevarelsedrift gör att vi når de stora framgångarna idag.

 16. 16
  Rolf Löfgren säger

  LCHF som en folkrörelse och utan en fast struktur är nog ett smart vägval. En förening med styrelse blir lätt angripen och påverkad av makt-eliten.

  LCHF-Magasinet kan fungera som inspiratör och att sätta riktlinjer för begreppet LCHF. Däremot bör namnet LCHF säkras på något sätt, så det inte blir kapat av illvilliga krafter.

 17. 17

  Jag är inte heller för en organisation – däremot ett samarbete mellan alla LCHF-bloggar som finns länkade hos kostdoktorn.se/Nytt, det skulle ge bra effekt för påtryckningar på livsmedelsindustrin, politiker, professorer, sjukvården, äldrevården, skolan/förskolan och allehanda dietister, nutritionister och liknande LCHF-fientliga yrkesgrupper.

  Kostdoktorn är ju stor, givetvis denna blogg också, Tommy Tappar, Mats Lindgren, Monique, LCHF-ingenjören, Ann Fernholm, m fl – tillsammans blir det väldigt många som driver kost och hälsa framåt.

  Flertalet bloggägare är sig själva nog – varför är det så?

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  Jag tror inte heller på organisation/förening med styrelse och medlemmar, men helt klart är att LCHF med Annika Dahlqvist i spetsen har fått kosten och hälsan högt upp på föredragningslistan. Det har vi tjänat på som konsumenter. Vi har till viss del fått bättre livsmedel, tycker jag.

  Många bloggare surfar på hennes LCHF-våg.

  Dr Annika har verkligen varit en ”plogbil” som dessvärre fått många snöbollar i huvudet, inte minst av media.

 19. 19

  Instämmer med (17) Arvid att ett samarbete mellan olika förespråkare för LCHF ”..skulle ge bra effekt för påtryckningar på livsmedelsindustrin, politiker, professorer, sjukvården, äldrevården, skolan/förskolan och allehanda dietister, nutritionister och liknande…”

  Man kanske kan vara en samarbets-organisation på nätet – utan styrelse i vanlig bemärkelse. Det vore bra för LCHF-rörelsen att ha flera namn/ansikten som ”tillsammans” kan prata om (för) LCHF ’i offentligheten’ s a s.

 20. 20

  Den starkaste drivkraften, för att vara LCHFare är väl att man mår bra av den kosten, och det påverkas inte av bildande av en ny förening.
  De som vill att en förening skall bildas bör försöka visa på fördelarna med det.
  Som de nu är så verkar det vara en ganska stor samsyn mellan olika LCHFare utan en förening.

 21. 21

  LCHF är ingen organiserad förening. Det är en religion! En dyrkan av moder Jord och naturens grundläggande evolutionära renhet. Till skillnad mot Fader vår, som förlåter vilket skit som helst, bara vi ångrar oss. Så låter Moder Jord oss betala dyrt för våra synder. Hon förlåter ingenting. Allt ska sonas med lidande (:

 22. 22
 23. 23
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  LCHF är ingen organiserad förening. Det är en religion! En dyrkan av moder Jord och naturens grundläggande evolutionära renhet

  Det är nog sant men jag föredrar att kalla det LCHF-kulturen men det är ungefär samma sak.

 24. 24

  Med eller utan bössa är vi kanske en jägar- och herdekultur, måhända även också en permakultur. Annars är nog egentligen LCHF motsatsen till kultur. Eftersom vi odlar i kulturer och skapar kulturer.

 25. 25

  de ligger mycket i de du säger tycker jag hur profetiskt det än låter 🙂 !!

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Arvid:
  Har du något förslag på hur detta ’samarbete’ ska organiseras?

 27. 27

  LCHF kan ses som livsstil.

  Men vi LCHFare har en del gemensanna intressen. T. Ex. Att socker måste deklareas tydligare, på innehållsförteckningar.

 28. 28

  Jag föreslår ett frivilligt LCHF-forum förslagsvis PhpBB som jag har goda erfarenheter av själv. I forumet kan LCHF:are dela med sig av olika recept och erfarenheter. Vad gäller föreningar så tror jag att människor lokalt kan välja själva vad de vill anordna och driva. Matlagningskurser eller föreningsbyråkrati.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Det finns ju många LCHF-forum på internet, tex Kostdoktorns forum, Kolhydrater i Fokus, Facebookgrupper etc. Vad skulle bli bättre av att starta ytterligare ett forum?
  Vad gäller att starta lokala LCHF-föreningar är det självklart upp till LCHF-arna själva.
  Men jag tror att vi är många som har upplevt att sådana försök har runnit ut i sanden efter ett tag. Det är för enkelt att äta LCHF och man behöver inte någon lokal förening för det, i normala fall.

 30. 30

  Kanske det vore till nytta med en sammanställning av LCHF-resurser på nätet. Elller finns det redan?

 31. 31

  Det finns bra skäl både för och emot att vi organiserar oss.

  Jag har själv tagit upp frågan på Kostdoktorns forum som Rickard länkade till här ovan.
  Det finns ju vissa centrala saker i samhället som vi som enskilda medborgare inte kan göra så mycket åt, som t.ex. mat på dagis, i skolor och på sjukhus, men som vi i någon slags organiserad form skulle kunna påverka med större tyngd.

  Samtidigt är det absolut ett tungt argument i att om vi inte organiserar oss så finns det ingen motpart att angripa för de intressen vi utmanar.

  Kanske någon form av kooperativ, där medlemmarna bestämmer vad som skall jobbas med i organisationen?

 32. 32
  Per Spektiv säger

  Låt oss alla blomma och sprida våra frön. I god jord kan det bli som i denna repris:
  https://annikadahlqvist.com/2014/12/25/det-ar-en-ros-utsprungen/

 33. 33

  När jag gjorde min konstruktiva kritik av LCHF-rörelsen så var inte tanken alls den att man ska bilda en Förening på vanligt sätt. Då kan karaktären av underifrån växande folkrörelse hämmas. Utan mer som en klubb kanske på 15-40 personer som ser till att man precis som Rolf Löfgren säger säkrar begreppet LCHF. Patenterar en loggo , som andra aktörer kan använda sig av som en kvalitetssymbol. Nu kan ju kvällspressen kalla vad som helst för LCHF. Likadant kunde en sådan ”klubb” kunna fungera som remissinstans åt våra myndigheter. Kanske lite av samordnare när det gäller att ta tillvara bra lokala kommunalpolitiska initiativ för spridning till alla Sveriges kommuner. m.m.m.m.
  Men det som mest slog mig var den totala passiviteten (OBS Annikas blogg ett viktigt undantag) när det gäller motståndet mot TTIP i Sverige, som om det skulle genomföras kunde slå undan våra möjligheter att göra bra val i livsmedelsbutikerna. Här hade väl en liten klubb med de självutnämnda pionjärerna inom LCHF-rörelsen kunnat vara en av medlemsorganisationerna. Som tillsammans med mängder med liknande NGOs över hela Europa utvecklar ett motstånd.
  Jag lärde mig oerhört mycket i den intervju jag hade med Matthias Rath – som med sin Foundation är en av de verkligt slagkraftiga delkrafterna inte bara mot TTIP, utan också mot GMO. Matthias Rath betonade gång på gång att en organisering av alla goda krafter är av nöden. Att LCHF -arna hör dit är väl en självklarhet.
  Ingemar Ljungqvist, chefred. 2000-Talets Vetenskap

 34. 34

  @ Annika Dahlqvist:
  Ett samfund bildas nu som heter ”Medvetna Trossamfundet” och Lchf passar in här. Kan också göra det möjligt att barn får en anpassad kost i skolan.
  Kan ju finnas många skäl att hänvisa till en trosuppfattning. Trossamfundet väntar nu på organisationsnummer.

  Det borde skrivas mer om detta här på forumet.

  trossamfundet.se

 35. 35

  @ Dennis:
  ooppss, det här är ingen tro!! Det är ren kemi och inget annat. Du äter dig frisk eller du äter dig sjuk bara att välja som jag ser det…din kropp bryr sig inte om vad man tror om sin mat utan kommer att processa maten precis som den gjort under 2,5 miljoner år!! Kika in på cellandning, citronsyracykeln etc på youtube. Där har du bra källor som kan förklara kemin bakom processerna!

 36. 36

  Du missuppfattar mig. Vad jag menar är att det skulle kunna gå att hänvisa till ett trossamfund och på så sätt kan barn få rätt kost i skolan (LCHF) eftersom det är så omöjligt p.g.a. Livsmedelsverk.
  Nu är registreringen under behandling men om stadgarna godkänns så finns inskrivet i dom att skolan ska ge den kost som valts att äta utan läkarintyg till den som är ansluten till detta samfund.
  Om de inte får det så blir det ett fall för Diskrimineringsombudsmannen.
  Vi behöver hitta alternativa vägar för framgång i kostfrågan. T.e.x. så får en del slippa äta fläskkött enbart med hänvisning till religiösa skäl.
  Se medvetnatrossamfundet.se

 37. 37
  Lilian Rooth säger

  Annica. Jag anser att du skall fortsätta som hittills. Du har så mycket information som du ger ut. Det finns föreningsnördar. Låt dem bilda sig en förening men du skall inte bindas upp i den. En förening behöver inte ledas av ämnesspecialister. T ex Hjärtlung består väl endast av lekmän och hur aktiva är de medlemmarna?

 38. 38

  Jag tycker det är jättebra som det är, de som vill ha en organisation kan ju vara medlemmar hos Kostoktorn, och vi andra och de också (som är medlemmar hos Kostdoktorn) kan läsa och skriva hos Annika. Vi behöver FRIHETEN, är inte det LCHFs signum? För mig är det det i alla fall. 🙂

 39. 39

  Arvid Skrev:

  Jag är inte heller för en organisation – däremot ett samarbete mellan alla LCHF-bloggar som finns länkade hos kostdoktorn.se/Nytt, det skulle ge bra effekt för påtryckningar på livsmedelsindustrin, politiker, professorer, sjukvården, äldrevården, skolan/förskolan och allehanda dietister, nutritionister och liknande LCHF-fientliga yrkesgrupper.

  Kostdoktorn är ju stor, givetvis denna blogg också, Tommy Tappar, Mats Lindgren, Monique, LCHF-ingenjören, Ann Fernholm, m fl – tillsammans blir det väldigt många som driver kost och hälsa framåt.

  Flertalet bloggägare är sig själva nog – varför är det så?

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 17 Arvid:
  Har du något förslag på hur detta ‘samarbete’ ska organiseras?

  Ett förslag är att alla på kostdoktorn.se/Nytt gör ett inlägg om LCHF-magasinet! Hittills har jag bara sett att du själv dr Dahlqvist, LifeZone, Kostdoktorns forum, Tommy Tappar, Margareta Lundström, kanske någon jag missat.

  Det vore väl ett bra samarbete bloggägare emellan. Alla surfar på den LCHF-våg som du är urmoder till. Inte är det särskilt många som länkar till dig heller av dom som finns med på kostdoktorn.se/Nytt.

  Några som är extra framträdande och med sen lång tid tillbaka är ju Halva Lindha, LCHF-ingenjören, Ett sötare blod, Martina Johansson, Anna Hallén, Jonas Bergqvist, Matfrisk, 56-kilo och några andra som jag sällan eller aldrig besöker. Där ser jag aldrig att dom nämner LCHF-magasinet.

  Denna vecka har LCHF-magasinet kommit till alla prenumeranter – ser fram emot att magasinet omnämns hos alla. Gör LCHF-magasinet större!

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Arvid:
  Ja man ser ju där hur många av bloggarna som inte visar något engagemang i LCHF-magasinet, som är ”vår egen” tidning – då är det svårt att tro att de skulle visa något engagemang i en gemensam organisation.
  Men man vet ju inte. Kanske någon skulle göra en ”marknadsundersökning”?

 41. 41

  @ Annika Dahlqvist:
  Många tjusiga kvinnliga bloggare har dessutom fått sitt ansikte på LCHF-magasinets omslagssida under åren. I år tror jag det bara varit Moniques goda recept.

 42. 42

  En aspekt som inte ventilerats är att hantera den enorma kunskapsbas som skulle kunna uppstå genom att samla sk anekdoter om kostens påverkan på hälsan. Stora mängder av värdefulla data plöjs ständigt ner i glömska i alla dessa blogspalter. Om alla dessa patientfall skulle kunna samlas på ett någorlunda vetenskapligt accepterat sätt – vilken tyngd skulle det inte ge åt våra argument! Jag inser att det skulle innebära ett antal myrstackar av arbetsvilliga medarbetare, så det är kanske en utopi.

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 Erling:
  Ett jättejobb. Och hur skulle man få till det forum där detta skulle samlas? Min blogg har inte det heltäckande antal besökare som skulle kunna täcka upp.
  Och sen allt jobb till ingen nytta. Etablissemanget skulle bara fnysa föraktfullt, och många människor tror fortfarande på etablissemangsprofessorerna och nutritionisterna.
  Men någon är välkommen att försöka en sådan samling.
  Kostdoktorn.se skulle kunna vara ett ställe, men där finns redan ett anekdotställe, och han är troligen nöjd med det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa