Sensommar – förhöst

Så här på sensommaren – förhösten har jag som allra svårast att hålla vikten nere. Det börjar med hallontiden i juli. Jag hamnar i hallonsnåren på tomten och i skogen och äter hallon från buskarna. Det kan bli litervis. Sedan kommer äppeltiden. Vi har tre äppelträd på tomten, och äpplena är gudomligt goda. Dessutom tomater och morötter som maken odlar.
Men när skördetiden är över brukar det gå bra att komma ner i vikt igen.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Om jag minns rätt skrev Sten Sture Skaldeman att han en period per år åt mer kolhydrat rik mat och gick upp en del i vikt. För att sedan återgå till den normala LCHF kosten och gå ner kilona igen. Han förklarade det med en naturlig säsong variation, och att det i längden gynnade vikt anpassning. Man kan likna det med björnars säsong variation, med mycket bär på hösten och kraftig viktuppgång.

 2. 2

  Var glad att du inte även har plommonträd på tomten, Annika! Väldigt lätt att överäta söta plommon.

 3. 3
  Docent Göran säger

  @ LenaK:

  Så sant!

  Jag har märkt samma tendens till viktuppgång hos mig själv när det blir för mycket frukt och grönsaker.

  I vår trädgård har vi grävlingar som ”städar” upp under plommon och äppelträd och de ska enligt naturen pss som björnarna lägga på sig inför vinterdvalan.

 4. 4

  Blåbär har varit en stor del av kosten den senaste tiden och jag har även ätit äpplen. Jag ser inte så smal ut och jag behöver inte riskera att dö av uttorkning under vinterns sömnperioder (:

  Nu börjar köttet sina i frysen. Det är dags att förbereda den för årets jakt och slakt.

  Skulle det varit dåligt med kött nu så här års så är det ju tur att naturen är full av mat.

  Min våg har gått sönder och det är skönt att slippa f-nskapet. Helt onödig, bättre med en spegel.

 5. 5

  Naturen är fantastisk i sin oändliga rikedom.

  https://www.youtube.com/watch?v=cfRqqcThvE0

 6. 6

  LenaK Skrev:

  Var glad att du inte även har plommonträd på tomten, Annika! Väldigt lätt att överäta söta plommon.

  För att inte tala om fikon och vindruvor! Men som tur är går det över.

 7. 7
  Docent Göran säger

  Jag undrar hur det är med lingon. Här i de lappländska glesa tallskogar och sandiga marker verkar det finnas hur mycket lingon som helst. På någon timma plockade vi nyss en hel hink – det räcker för vintern.

  En favorit just nu är lingon och vispad grädde som efterrätt men även strösslade över stekt blodkorv.

  Lingon kanske är ett undantag från regeln vad det gäller fetma eftersom björnar inte lär äta lingon. De är ganska sura bär. Men det kanske bara är rävar som ratar de sura lingonen. Kråkbär lär vara en favorit bland björnarna men är varken söta eller sura – trista bär helt enkelt.

  Plommon borde nog ha varningsskyltar på sig.

 8. 8

  @ Docent Göran:

  8,9g/100g kolhydrater
  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/440

  10,2g/100g kolhydrater för blåbär
  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/442?q=bl%C3%A5b%C3%A4r&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

  Det var mer än jag trodde, har för mig det står 7g kolhydrater på de frysta blåbär jag köper.

 9. 9

  Man kan ju fråga sig varför bären och frukten finns till om inte för att ätas. Skogens bär är ju inte förädlade på något sätt och är rika på allt som människokroppen behöver och kan tillgodogöra sig på bästa sätt, varför rata dem eller minimera intaget då hälsofördelarna är stora. Detsamma gäller våra ”bas”rotfrukter. För min del undviker jag socker, de flesta ceralier förutom havregryn. Lagar maten från grunden, undviker all ”konstlad”mat utan att vara ”nördig.” Promenerar varje dag och går på konditionsgympor dock utan att slava. Är pensionär så jag har tid och ork till detta.

 10. 10
  Lars Pekkala säger

  Docent Göran Skrev:

  Jag undrar hur det är med lingon. Här i de lappländska glesa tallskogar och sandiga marker verkar det finnas hur mycket lingon som helst. På någon timma plockade vi nyss en hel hink – det räcker för vintern.

  Enligt Karl E Arfors så har lingon samma verkan som Metformin mot blodsocker.

 11. 11
  Per Nord Englund säger

  Jag är, och har varit diabetiker typ 1 sedan 1973, och jag håller ungefär samma vikt sedan dess, möjligen gick jag ned några kilo i vintras när jag blev tvungen att amputera ett halvt ben Jag är 166 cm lång och väger runt 64-65 kg.

 12. 12

  Daniel Skrev:

  Det var mer än jag trodde, har för mig det står 7g kolhydrater på de frysta blåbär jag köper.

  Kanske blåbären är lite utspädda, säger jag utan att veta.. Halten socker är ju mycket beroende av mognadsgraden på resp bär. Ska man hantera blåbär industriellt utan att de blir mos får de nog inte vara övermogna.

 13. 13

  @ Docent Göran:
  Lingon på blodkorv är nog rena medicinen. Fast lite socker finns det. Beroende på var man tittar får man enl Daniel 8.9g/100g och jag såg 11 g/100g. Det blir väl å andra sidan inte så mycket åt gången med hänsyn till syra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa