Löfvens Global Deal visar att han inte förstår vad som händer

Inlägg av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  I överhets-Sverige är den friska oberoende debattkulturen noll. Lars Bern är undantaget som bekräftar regeln. Han släpps heller aldrig in på de etablerade sk debattsidorna.

 2. 2

  Vi saxar därifrån:
  ”Han har i sin naivitet tillskrivit 25 ledande företagsledare för att få deras uppbackning vid en storstilad lansering i New York i nästa vecka. Han har självklart fått nobben av 24 av de inbjudna som givetvis inte vill få en tvångströja med svenska kollektivavtal på fler ställen än i Sverige.”

  Tänka sig! Och en bit till:
  ”Samme Löfven har reagerat starkt på kritiken mot TTIP-avtalet och dess ISDS-mekanism från ledande franskt och tyskt håll, där man i praktiken dödförklarat handelsförhandlingarna. Löfven har tillsammans med sin handelsminister Ann Linde uttalat sitt starka stöd för avtalet… Att han och Linde inte begriper att TTIP-avtalet innebär den exakta motsatsen mot den Global Deal som Löfven samtidigt försöker lansera, är ytterst pinsamt.

  Löfvens oförmåga att förstå ens det mest elementära av de krafter som styr den nuvarande världsutvecklingen är väldigt allvarligt för Sverige.”

  För att belysa de kommentarer vi just erbjöd på TTIP-tråden här. Denne Löfvén är uppenbarligfen en olycka. Och den uppreklamerade ”statsrådsberedningen” har inte kunnat rädda honom ur det elände han placerat sig i..

  Efter vad läser i dagens tidning skall de diskutera CETA i Bratislava på söndag. Jag befarar att de då röstar igenom den ”provisoriska” tillämpningen, som i praktiken blir permanent.

  Alla länder i EU har s.k. representativ parlamentarism. Bättre finns inte i princip. Men den har brister. ibland kastar den fram fel personer till statsledningarna. Det är då det uppstår förtvivlade men kraftlösa massdemonstrationer av den typ som idag arrangeras i sju tyska städer och på tre ställen i Sverige.

 3. 3

  Piltson Skrev:

  förtvivlade men kraftlösa massdemonstrationer

  Ja, och det är därför det kan vara värt att fundera på om det inte kan finnas andra praktiska instrument.

  Almarna i Kungsträdgården räddades genom att folk klängde sig fast vid dem, så att kedjesågarna inte kom åt, och poliserna inte lyckades riva undan dessa personer.

  Ett par dagar senare kom Piltson och arrangerade föreläsningar och underhållning i Kungsträdgården varje dag till dess kommunalfulmäktige backade, ledda av Hjalmar Mehr.

  Vi behöver nåt sånt för TTIP/CETA. Det räcker inte att skrika hur stora folkmassor som än kommer.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Piltson:
  Hur ska detta gå till i praktiken, i fallet TTIP/CETA?

 5. 5

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är en “bra fråga“, som intervjuobjekt vanemässigt säger när de inte har svar. Om jag hade haft uppenbara förslag så skulle jag ha lagt fram dem.

  Men vi kan jämföra situationerna. I fallet Almarna fanns det ett fysiskt objekt att rädda. Det har vi inte här. Inget fysiskt att klänga sig fast vid. Så då blir motsvarigheten handelsministerns fysiska person.

  Man kan tänka sig att ställa ett litet bord utanför det hus där hon bor med hövlig litteraturutdelning av en vakthavande folkhälsoapostel i entimmespass mellan t.ex. 07.00 och 23.00 varje dag tills hon gör ett verklighetsbundet uttalande. Media skall inbjudas till första dagen och sedan kanske en gång i veckan, när man kan komma med nåt nytt. Polisen skall i förhand godkänna detta som en godtagbar demonstration.

  Ja, det vore ett slags belägring, men stillsam och saklig. Man kan också tänka sig att bevaka hennes dagliga “agenda“, så att det alltid dyker upp någon med litteratur och frågor varje gång hon gjort ett offentligt framträdande.

  Hennes svar till Jens Holm i Riksdagen var pinsamma i sin tomhet och brist på relevans. Holm sade sig nedslagen men uppförde sig alldels för väluppfostrat. När reguljära parlamentariska organ och rutiner inte fungerar behövs andra instrument som harmlöst kan fogas in i ett civiliserat samhälle. Andra har kanske bättre förslag?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Piltson:
  Dessa tillvägagångssätt skulle kunna uppfattas som åtalbara trakasserier av en politiker.
  Och skulle man söka tillåtelse av polis innan kan jag inte tänka mig att man skulle få det.

 7. 7

  När detta kommer igång dyker det upp nyfikna personer, som man kan ge litteratur. Ännu bättre om man kan programlägga ett kort anförande av en sakkunnig person VARJE DAG. alltså miljövård, livsmedelskvaltet, slaktrutiner, luftutsläpp, arbetarsklydd… allt sådant där nuvarande regler hotas av försämring.

  Vid almarna hade vi stadsplanerare, trädgårdsmästare, miljöskyddare, parkentusiaster….Flera välkända personer som kom och pratade informellt. Ett par var urdåliga, men huvudsaken var att det pågick nåt av intresse.

  Nu vet inte jag var och hur handelsministern bor och om där finns möjligheter till ett litet utomhusmöte i närheten. Men om det går kan ni räkna med att det kommer publik. Ett dussin åhörare på ett sånt möte har större opinionsbildande effekt än tusen torgskrikare.

 8. 8

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Möjligt, men det förtjänar hon ju!

  Och om det dras inflör domstol så har det en enormt opinionsbildande effekt. Precis vad som behövs. Greenpeaces ”läsrum” i Berlin blev stängt av polisen men då hade det hunnit bli världsberömt

 9. 9

  Piltson Skrev:

  När reguljära parlamentariska organ och rutiner inte fungerar behövs andra instrument

  Ja, och då kan en domstol vara ett effektivt forum.

  Då fick man äntligen uppmärksamhet i de medier som inte velat skriva om TTIP/CETA. Det finns historiska exempel på hur civilrättsliga domstolsutslag lett till önskvärda lagändringar. T.ex. upphävandet av obscenitetslagen i England efter målet mot Lady Chatterley´s Lover.

  Jag tror också att vi tidigare föreslagit nåt sådant för att få folk att fatta Livsmedelsverlets istadighet när det gäller kostanvisningar. I varje fall pratade vi om det.

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Det var denna grupp som räddade almarna
  https://www.alternativstad.nu/

  Kul att se att de finns kvar, och som en gren av ”Jordens vänner”, som nu står bakom TTIP-demonstrationerna!

  Såvitt jag minns så tvekade de inte inför något ”åtalbart” om det kunde förväntas ha en samhällsförbättrande effekt på sikt.

 11. 11

  Politik är konstigt? Inte nog med att vi numera håller sverigedemokrater och populister i handen. Vi samarbetar nu med Jordens vänner som i snart 10 års tid kämpat för köttfria måndagar. Det borde finnas utrymme för en bredare debatt.

 12. 12

  Redan efter ingressen som lyder: ”En viktig del i den styrande västliga oligarkins plan för den nya världsordningen” slutade jag att läsa.

  Så brukar konspirationsteoretiker som har lite för många tomtar på loftet uttrycka sig.

  Annika Dahlqvist borde rensa upp lite på den här bloggen så att även normala människor har nytta av att läsa här.

 13. 13
  I LIke Neil Young säger

  Reefer Skrev:

  Redan efter ingressen som lyder: ”En viktig del i den styrande västliga oligarkins plan för den nya världsordningen” slutade jag att läsa.

  It´s your loss – dessvärre. Du får tänka om.

 14. 14

  Reefer Skrev:

  även normala människor

  Kan du klargöra vad som avses med en ”normal människa”?

  Jeanette Wintersons mor sade åt henne:
  ”Why be happy when you can be normal?”

  Hon använde citatet i en boktitel. Om de som läser här skall antas vara abnorma, vill jag gärna veta vad ”Reefer” kräver för att man skall anses normal.

 15. 15
  Docent Göran säger

  Reefer Skrev:

  Så brukar konspirationsteoretiker som har lite för många tomtar på loftet uttrycka sig.

  Det är verkligen trist att läsa en kommentar som din på denna låga B-nivå. Om du nu seriöst vill kritisera Lars Berns briljanta analyser av vår omvärld får du anstränga dig lite mer.

 16. 16

  Demonstrationen mot TTIP i Berlin lockade åttiotusen personer idag, omtalas på TV. Svårt att förstå hur Merkel totalt kan förbigå detta.

  I München blev det inte så många eftersom det kolliderade med Oktoberfest, där man nu stoppas av polisen om man har ryggsäck, tydligen en större katastof där..

 17. 17
  Docent Göran säger

  @ Piltson:

  Det är väl inget fel i att demonstrera på gator och torg?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Piltson:
  Man såg på Nyheterna ikväll att tusentals personer demonstrerade i olika städer, det var även flera intervjuer med demonstranter.
  Det kan aldrig vara meningslöst när det är så många som demonstrerar så att det uppmärksammas så stort i TV-Nyheterna.

 19. 19

  @ Docent Göran:
  @ Annika Dahlqvist:

  Nej, inget fel.

  380,000 personer på gatorna i sju städer idag, säger arrangörerna. Men nån effekt är inte att vänta. En företrädare för näringslivet intervjuades, sade att detta måste man sätta sig över, eftersom landet ”behöver detta avtal”.

  Kan han säga. Det är inte näringslivet som drabbas av skadeståndskrav under ISDS. Det är staten.

  Det är inte näringslivet som drabbas av försämrade regleringar. det är människorna.

  Det är inte näringslivet som drabbas av regleringsstopp på grund av ängslan för ISDS. Det är människorna.

  Det behövs alltså andra organ och påverkningsdmöjligheter. Frågan är var och hur vi skall hitta sådana.

 20. 20

  Så var finns förmånstagarna?

  På lång sikt är det näringslivet, eftersom slappare regleringar kan ge billigare produktion.
  På kortare sikt är det jurister som tar enorma arvoden för representation under ISDS.
  Några andra förmånstagare kan jag inte se.

  Men enligt Capaldos prognoser är förlorade arbetstillfällen att vänta. Det har kontinentala fackförbund uppfattat, de är framför allt de som demonstrerar.

  Men i Sverige har tydligen ingen uppfattat någonting. Eller har jag fattat fel?

 21. 21

  Och lite bredare sett så handlar det om i vad mån ”folkvilja” är ett legitimt maktfilosofiskt begrepp. Europas historia har sett diverse despoter som inte ansett det.

  Men de var personer. Nu är det ett kollektivt, icke folkvalt organ, EU-kommissionen, som står för övergreppen. Det är en nyhet. Vad jag ännu inte fattat är hur de folkvalda politikerna utan att bräka finner att detta är i sin ordning.

 22. 22
  Lars Henrik säger

  Piltson Skrev:

  Men i Sverige har tydligen ingen uppfattat någonting. Eller har jag fattat fel?

  Att döma av Sveriges Radios frågor och kommentarer i nedan artikel från demonstrationen i Göteborg så har du rätt.

  Avtalen kan, enligt motståndarna, ge företag möjlighet att stämma stater om de med sina regleringar minskar deras vinster.

  [Min fetstil]

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6519117

 23. 23

  Lars Henrik Skrev:

  enligt motståndarna

  Men snälla nån, detta är ju grundpricipen i ISDS-upplägget. Skulle förespråkarna mena något annat så är det ju bara belägg för att de inte fattat ett gryn och inte vill fatta.

 24. 24

  @ Lars Henrik:
  Sista meningen: ”Jag skulle säga vi är i varje fall 200, sen pågår detta i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt då. Sen också i tio tyska städer och de är lite fler.”

  ”Lite fler” är alltså 380,000 minus 200?

  Ett mått på folkupplysningen i Sverige,

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Piltson Skrev:

  detta är ju grundpricipen i ISDS-upplägget. Skulle förespråkarna mena något annat så är det ju bara belägg för att de inte fattat ett gryn och inte vill fatta.

  Piltson Skrev:

  ”Lite fler” är alltså 380,000 minus 200?

  Ett mått på folkupplysningen i Sverige

  Exakt! Så mycket för journalistik i Sverige idag.

 26. 26
  malamatina säger

  Vi var nog bara ca 150 till 200 personer på Mariatorget i Stockholm igår. Vad gör man? Det känns så hopplöst!

  (Demonstrationen i Humlegården mot Nobel Center på Blasieholmen i fredags samlade ca 1000 deltagare.)

 27. 27
  Docent Göran säger

  @ malamatina:

  Roligt att höra att det trots allt är ”några” som orkar ta sig i kragen och protestera offentligt och det är detta man måste glädjas åt. Det har också visat sig genom historien att det är just denna typ av manifestationer som förändrat världen även om detta krävt en hel del osjälviska offer.

  Samma sak när jag själv demonstrerade mot Monsanto/TTIP i Göteborg i maj. Det kändes mycket bra trots att vi var ”löjligt” få deltagaare i jämförelse med t.ex. Göteborgsvarvet som drog 50 000 deltagare.

  Jag ser det hela som att vi är ”David” som slåss mot ”Goliat”. Framför allt har vi verkligheten och vetenskapen på vår sida och det betyder att vi kommer att ”vinna” till slut men vi får därför aldrig sluta kämpa mot det sjuka i vår värld – det är faktiskt vår moraliska ”plikt” som samhällsmedborgare..

 28. 28

  @ Lars Henrik:
  Jag sände Lasse Nilsson en email och frågade vad som avses med ”enligt motståndarna”. Skall meddela svaret här.

  Kommer inget svar skall jag ringa dem och fråga hans chef rörande förutsättningar och krav för den roll han placerats i. Skall meddela svaret här.

 29. 29

  malamatina Skrev:

  Vad gör man?

  Jag hade ett förslag i kommentar 5 ovan.

 30. 30

  @ Piltson:

  ”Alla länder i EU har s.k. representativ parlamentarism. Bättre finns inte i princip.”

  Direktdemokrati är att föredra, i mitt tycke. Det skulle iofs. betyda att EUs icke-folkvalda styre borde ge bort en stor del av sin makt, och EU återgick till att endast vara en samarbetsarena för diplomati (eller slopas helt…vilket många redan varnat för att ändå kommer ske)

 31. 31

  Antal demonstranter mot TTIP igår enligt polisens bedömningar, som är lägre än arrangörernas.

  Stuttgart: 20.000
  Köln: 55.000
  Leipzig: 15.000
  Berlin: 70.000
  Frankfurt: 25.000
  Totalt: 320.000

  Rapporteras i Norge, som bara indirekt berörs av avtalen:
  https://www.nrk.no/urix/trur-det-er-amerikanarane-som-vil-tene-pa-ttip-1.13138741

  I Danmark:
  https://folketidende.dk/Udland/Hundredtusinder-af-tyskere-viser-modstand-mod-handelsaftaler/artikel/379522

  Video som visar deltagande i Hamburg
  https://www.redglobe.de/component/yendifvideoshare/video/247-demonstration-against-ttip-and-ceta-in-hamburg

  Rapport på svenska i Finland, dramatiska bilder:
  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/17/tiotusentals-protesterade-i-tyskland-mot-frihandelsavtal

  Omfattande rapportering på spanska och diverse slaviska språk som jag inte kan läsa. Någon rapport från Sverige stod inte att finna.

 32. 32

  Några siffror från Hamburg och München hittade vi inte, kommer kanske senare.

  Markus, direktdemokrati kan bli väldigt rörigt. Man hade det på Alternativ Stad. Beslut fattades på s.k. stormöten, men blev aldrig verkställda, eftersom det inte fanns några organ för detta och många av dem som röstade på stormötena inte deltog i andra sammanhang.

  Inom EU är den katastrofala bristen att beslut fattas av kommissionen, som inte avsvarar till något organ. Det är uppställt så att det skall se ut som om den verkställer beslut av parlamentet. Den kallar sig parlamantets ”verkställande arm”, vilket är fel, eftersom kommissionen inte behöver agera enligt parlamentets anvisningar om den inte vill.

  Det är faktiskt fröet till ett totalitärt system och det tycks inte finnas någon möjlighet att på reguljärt sätt ändra EU:s författning. Det skapades av Walter Hallstein, som tidigare varit professor i juridik under Hitler.

 33. 33

  Piltson Skrev:

  rapport från Sverige

  Jo, här har vi faktiskt Dagens Nyheter:
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/70000-demonstrerade-i-berlin-mot-frihandelsavtal/

 34. 34
  Lars Henrik säger

  @ Piltson:
  Även SVD rapporterade lite:
  https://www.svd.se/hundratusentals-tyskar-mot-ttip

 35. 35
  Docent Göran säger

  Varför bor man inte i Tyskland?

  Folk verkar vara mer intresserade av att försvara demokratin i praktisk handling där vilket kanske kan bero på historiska erfarenheter.

  Dessutom har BigPharma inte lyckats krossa alternativmedicinen där.

  Men hur är det där med LCHF?

 36. 36

  Heja Lars Bern !

  Om hur att förändra Sverige till något för framtiden hållbart på min URL-länk.

 37. 37

  @ Lars Henrik:
  Svar från Lasse Nilsson, Sveriges Radio:

  ”Det är inte jag som ”avser” eller tycker något om detta utan de
  som arrangerade demonstrationen och då i synnerhet Roger A.”

  Han har tydligen refererat arrangörerna. Att dessa skulle vara så
  dåligt informerads är lte överraskande. Vem kan Roger A. vara?

 38. 38

  @ Piltson: ”Någon rapport från Sverige stod inte att finna”.

  Igår eftermiddag fanns ett inslag på SVT Nyheter … idag finner jag inte igen det … det verkar som om det har tagits bort? Ska söka bättre.

 39. 39
  Lars Henrik säger

  Piltson Skrev:

  Vem kan Roger A. vara?

  Han kan ju ha varit oinformerad? Men i sådant fall ett olämpligt intervjuobjekt kan man tycka. Kan det ha varit intentionen, dvs att måla upp en bild av okunnighet. Kanske långsökt?

 40. 40
 41. 41

  @ sofia:

  Där läste vi detta:
  ”I en nyligen genomförd enkät betvivlar 28 procent av de tillfrågade tyskarna att avtalet kommer att föra något gott med sig.”

  Inte så nyligen. Den siffra vi hört i flera veckor var 17 procent. Hur är procentfördelningen i Sverige?.

 42. 42

  Annika Dahlqvist Skrev:

  åtalbara trakasserier

  Ängslig respekt för obekväma lagar är en ovidkommande spärr för utomparlamentariskt påverkansarbete. Den ”medborgerliga olydnaden” är den maktfaktor man utnyttjar.

  Greenpeace har systematiskt utnyttjat den, och utan Greenpeace hade vi inte fått veta vad som faktiskt står i TTIP-texterna. Likaså Snowden naturligtvis och några av de avslöjanden som gjorde slut på Richard Nixon.

  Läs Wikipedia om detta. Lite tokigt översatt, begreppet ”civil” stämmer inte på svenska.,

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Civil_olydnad

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 Piltson:
  Jag tror inte att trakasserier av enskilda politiker är något som vinner folkets sympati. Tvärtom.

 44. 44

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Tvärtom.

  Ja, det är absolut möjligt med tanke på allmänhetens dåliga upplysning om dessa hot. Det bör inte få bli ett hinder.

 45. 45
  Piltson säger

  Från anti-TTIP-kampanjen idag:

  The CETA end game is on! Last Friday in Bratislava, our trade ministers agreed to push through the EU-Canada free trade deal at the EU summit in October.

  Our protest has finally opened their eyes about the treaty’s inherent risks. But they still believe they can fix everything with some kind of last-minute declaration of doubtful legal value. Should our governments give in to lobby pressure, it will be up to the Members of the European Parliament (MEPs) to defend the European common good. This is why we have to step up the pressure and tell our MEPs not to be fooled by worthless cosmetic assurances but instead vote down CETA.

  This will be a herculean task, but possible with your help. Via the CETA CHECK tool, tens of thousands have already contacted their MEPs. Together we made sure that lawmakers and the wider public learned about CETA’s risks and threats. We have so far received over 1200 answers from MEPs, representing most countries and from all political families. We can use many of these statements to point out why the Parliament should oppose CETA.

  We won’t stop here though. We are preparing the next stage of the CETA CHECK: It will make it possible for you and every European citizen to pressure your MEPs directly by asking them if they will vote against CETA.

  Remember: CETA is just as risky and dangerous as TTIP. It allows foreign investors – including 41.000 US companies registered in Canada –to sue the EU or its member states for protecting their citizens. It gives Canadian and European corporations privileged access to influence EU legislation and regulation. It can also be used to weaken the protection of European consumers, our environment and our social rights.

  Your pressure has already led to TTIP’s political standstill. Together, we now need to provoke this for CETA. This treaty has already been negotiated and our European leaders seem determined to push it through against all resistance from the people who elected them.

  The vote on CETA in the European Parliament will be a crucial one. Even though formally the deal needs to be voted in all national parliaments, large parts of it – we do not know yet which ones – are bound to be applied provisionally, i.e. enter into force immediately.

  By favouring CETA, our leaders have decided to side with the lobbies and go against the will of the majority of citizens. However, they have not taken into account our compassion and determination – the exactly qualities that can drive CETA off the cliff!

  Your Stop TTIP team,

 46. 46

  EU-rådets omröstning om CETA äger rum nästa vecka. Att intresset för detta har slocknat här betyder inte att oppositionen har minskat:

  https://www.reuters.com/article/us-eu-canada-trade-idUSKCN12B17S?il=0

 47. 47

  I England har man uppfattat att Belgiens federala uppbyggnad kan innebära en spärr:.

  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-37603878

  I Svèrige?

 48. 48

  Och EU-parlamentet skall debattera CETA OM TIO MINUTER. Här är en länkt för dem som vill lyssna:

  https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20161012-0900-COMMITTEE-INTA

 49. 49

  Diverse ledamöter stod faktiskt upp och framförde de betänkligheter som olika medborgargrupper lagt fram. När mötesordföranden märkte detta begränsade han talartiden till en minut per ledamot..

 50. 50

  Sedan kom några inbjudna ”experter” från olika affärsintressen. De fick två minuter per talare. Några inbjudna representanter för medborgargrupperna sågs inte till.

  Detta var alltså EU:s handelsutskott. Nästa vecka skall rådet ta ställning, och sedan kommer omröstnng i hela parlamentet.

 51. 51

  Den franskspråkiga enklaven i Belgien tackade nej till CETA sådan den nu föreligger och vill ha nya garantier, framför allt om det förkättrade ”investeringsskyddet” ISDS. Detta har medfört att handelministrarna måste skjuta upp sin överläggning denna vecka och det planerade undertcknandet nästa vecka inte kan bli av.

  https://www.theguardian.com/world/2016/oct/19/eu-canada-free-trade-deal-delayed-belgium-ceta

  Redan för ett år sedan fick fru Malmström besked om deras inställning men tog inte hänsyn till det, skriver Süddeutsche Zeitung idag. Och Guardian ser det som ett tecken på att folkviljan äntligen fått ett grepp på makteliten.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/19/people-power-ending-ttip-eu-free-trade-deals-ceta

  Nå, EU-kommissionen har tidigare visat att den bara kan struntra i regionala beslut som den inte gillar, fast sådant knappast har täckning i EU-stadgan. Om en vecka får vi veta om CETA överlever

 52. 52

  Global Research, oberoende forskningsorgan, välkomnar stoppet i ”Vallonien” ooh upprepar att CETA är ”svindel” på sex olika punkter.

  https://www.globalresearch.ca/the-great-ceta-swindle-signing-of-trade-deal-hits-last-minute-glitch/5551960

  Man antyder att Cecilia Malmström håller på att tröttna – begripligt isåfall.

 53. 53

  Kanada har sägs ha gett upp om CETA!

  Handelsministern har åkt hem från Bryssel, så det blir inget undertecknande nästa vecka. Dom verkar lite sura efter nio års förhandluingar.

  https://www.tagesschau.de/wirtschaft/kanada-ceta-verhandlungen-101.html

  För detta kan vi tacka Paul Magnette, chefsminister i Belgiens fransktalande provins. Han varnade om detta för redan ett år sedan, men det brydde man sig inte om. .

  Detta väcker hopp om en liknande utgång TTIP, för där är problemen likartade.

 54. 54

  ”Det är snarare märkligt hur man kan tillåta att ett belgiskt delstatsparlament ges vetorätt över hela processen” skriver Dagens Industri idag.

  https://www.di.se/opinion/frida-wallnor-parlamenten-bor-inte-rora-handelsavtalen/

  Tack så mycket, men Belgiens författning föreskriver att delstaterna måste vara överens i avtal med andra länder. Skall Sverige kanske se till att det blir ändrat, och hur skulle det gå till?

  ”Men det betyder också att utsikterna för att få igenom framtida, mer kontroversiella handelsavtal som TTIP med USA och det kommande med Storbritannien ser allt sämre ut” skriver DI vidare.

  Jo, Österrikes regeringschef har återigen upprepat att man där inte kan gå med på TTIP sådan den idag föreligger.

  Nåt annat svenskt inslag hittar vi inte i den kaskad av kommenmtarer som vallonernas ståndaktighet har utlöst – över femtio stycken. .

 55. 55

  Jag är glad och tacksam för att det inte blir något TTIP.

 56. 56

  Vallonien har gjort oss alla en stor tjänst, skriver Paul de Clerck hos Jordens Vänner. De har ifrågasatt varför stater skall kunna stämmas på skadestånd och varför vedertagna rutiner för lagstiftning skall åsidosättas:

  “Wallonia, the Belgian region taking the lead in its steadfast opposition to CETA, is doing us all a favour. For a start, they are exercising their democratic right to raise concerns about a proposed EU deal. One of the most important issues raised by Wallonia is how CETA would give power to foreign investors to sue governments for huge compensation if democratically agreed decisions to protect citizens or the environment interfere with their profits…“

  De var de första som verkligen studerade texterna och angrep dessa orättvisor. Försöket att röja undan dem i Tyskland ledde bara till ett kosmetiskt ingepp:

  “…the Walloon parliament … seriously looked at the text of CETA and debated the pros and cons of such an agreement before taking a principled position. Sadly, similar criticism of CETA in Germany led to the drafting of an additional declaration to the agreement that acts as a palliative without addressing any of the issues raised… Again, the Walloons are right to not be fooled by this PR exercise and remain steadfast in their opposition as long as their concerns are not answered properly.“

  Hela texten här: https://www.euractiv.com/section/trade-society/opinion/wallonias-stand-on-ceta-is-good-for-europe-and-the-world/

 57. 57

  Skäll inte på EU för att dess folk i sista minuten lyckades genomdriva sina egna intressen och stoppa ett orätttfärdigt avtal, skriver nu en juridikprofessor i Kanada till sin egen handelsminister!

  https://thetyee.ca/Opinion/2016/10/22/CETA-Failure-Reflects-Public-Rejection-Trade-Deals/

 58. 58
  I Like Neil Young säger

  Cecilia Malmström, politruken som enligt egen utsago ”inte har sitt mandat av Svenska Folket”. kan ju suga hårt och länge på denna mening.

  ”Again, the Walloons are right to not be fooled by this PR exercise and remain steadfast in their opposition as long as their concerns are not answered properly.“

  Hon som är expert på att vifta bort demokratiargumentet med dagisutalanden som ”Jamen det är ingen fara”

  Mycket märkligt att i demokratins högborg Sverige existerar ingen debatt överhuvudtaget om dessa ur demokratisk synvinkel monstruösa texter. Det är lixom bara puts väck.

 59. 59

  Och tänk här har vi en SVENSK kommentar som faktiskt tar upp precis de saker som bekymrat oss i ett halvår:

  https://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=70430

 60. 60

  I Like Neil Young Skrev:

  demokratins högborg Sverige

  Jag är inte så säker på det. Har i många år haft en känsla av att bristen på en ordentlig författningsdomstol leder till övergrepp som inte kan röjas undan. Denna funktion skall i Sverige skötas av ”lagrådet”, som verkar tandlöst.

  Skulle välkomna synpunkter och tillrättavisning om detta.

 61. 61
  Bo Blomberg säger

  Vallonien har räddat oss, heder åt deras delstatsparlament, och skam åt Sveriges riskdag och regering och opposition som tydligen fastnat i EUs honungsfälla och slutat att läsa på och diskutera det man ska besluta om i EU. jag liksom de flesta tror jag, är för frihandel, men det har vi haft med väldigt många under väldigt lång tid utan att man behöver införa privata skiljedomstolar (vi har såvitt jag förstår haft såna klausul också tidigare, och det har tydligen funkat…) och riskera att vi inte kan fatta beslut om vad som ska gälla i Sverige inom viktiga områden som hälsa, miljö mm ifall vi anser att det ska vara ”skarpare” regler än vad transnationella företag anser. Om nu eu- kommissionen lagt till div dokument som ska ”säkra” detta så får dom se till att detta hamnar i avtalen och inte i nåra ’sidodokument’ som inte har nån legal kraft mot den andra parten som undertecknat avtalen!
  Tack Vallonien! (Och tack Storbritannien som gav EU byråkratin en spark i baken), hoppas dom tar detta ad notam, för jag är nämligen fortfarande positiv till det mesta som EU infört rörande ’fria rörligheten och en gemensam marknad’.

 62. 62
  Bo Blomberg säger

  Och tack Piltson för ditt engagemang och dina texter! Ge inte upp -(du verkar ju inte vara en sån som gör det! Och när jag ändå uttalar tack – så tack för Kulinaria också!)

 63. 63

  Bo Blomberg Skrev:

  tack för Kulinaria

  Tack, det var ju uppmärksamt, men så få människor köpte den att förlaget vill inte se mera material från Piltson. Så den nya boken försöker jag nu kränga i USA istället.

 64. 64

  Lyssna på Paul Magnette när han tar avstånd från CETA! Ojojoj vad bra. Han är oerhört bestämd och för fram hela artilleriet av argument som sysselsatt oss här i flera månader. Det absolut underbart.

  Cecilia Malmström dras fram efter 14 minuter. Men OBS att han inte säger nej. Han ber bara om ytterligare förhandling för att komma ifrån ”förräderiet mot demokratiska grundprinciper”. Han är f.d. professor i författningsrätt.

  Kanadas handelsminister tackade nej till sådan förlängning, så det är Kanada som får ta ansvaret om det inte går igenom. Nu sätts Magnett under tryck av Juncker m.fl. att ändra sig på måndag.

  https://www.youtube.com/watch?v=B5GhqxWeqzQ

  Han har blivit bristfälligt refererad i både Tyskland och England. Jag skall söka en transkription och översätta anslående bitar om jag hittar en. Här är mera om honom.

  https://www.politico.eu/article/meet-monsieur-paul-magnette-the-man-killing-ceta-deal-trade-agreement/

 65. 65

  Står det verkligen inget om detta i svenska tidningar?!

  Här spelas Västeuropas nutidshistoria upp med tillspetsad dramatik vars like vi inte sett sedan… ja sedan t.ex. Suezkrisen 1956 eller när det var. Och det hänger på en liten språkenklav med ungefär tre miljoner människor, om vilken andra sällan hör ett ord. Det är helfestligt, som ett drama av Samuel Beckett – ni minns väl “I väntan på Godot“?

  Vi cyklade i Belgien för många år sedan. När man trampade från den flamländska in i den franska regionen kunde man läsa vad flamländarna kritat på asfalten vid språkgränsen: “Gud vad skönt att bli av med er“.

  Sån var stämningen i Belgien den gången. Hur den är idag vet jag inte, men här har denna minoritet lyckats ordna nåt som en halv miljon torgskrikare i andra länder inte klarade. Tack vare att de just i år har en chefsminister som fattar vad det handlar om och vältaligt kan uttrycka vad han fattar.

  Få se hur det går i morgon. Detta kan vara ett ödesmoment för Europa.

 66. 66
  Bo Blomberg säger

  Kan du få fram nåt översatt så vore jag tacksam. Jag såg avsnittet och hängde förstås inte med med min gamla skolfranska, förutom att jag hör dåligt så var det ju hög fart på det textade också. Hans kroppsspråk var övertygande och jag fattade han inte var emot handel med Kanada utan att det handlade om hemlighetsmakeriet i förhandlingsmetoden och bristen på debatt och respekt för demokratiska principer. Mycket bra, jag tror och hoppas att han inte viker ner sig, eftersom det han efterlyser kan ju inte köpas bort genom att ge Vallonien nåra andra köttben s a s. Varför har vi inga politiker med den integriteten och moraliska resningen?

 67. 67

  Nej, Mignette backar inte under påtryckningar

  https://www.wort.lu/en/politics/ceta-belgium-s-wallonia-misses-eu-ultimatum-on-canada-trade-pact-580eecfb5061e01abe83ae74

  Men nog är det lustigt att Europas öde och respekt för tydligt uttalad allmän folkvilja skall vila på en knorr i Belgiens författning.

 68. 68
  Lars Henrik säger
 69. 69
  Lars Henrik säger

  Och Jonas Sjöstedt (V) tar bladet från munnen!

  Vi är många som inte vill ha ett avtal där företag kan stämma stater för utebliven vinst. Låt oss tillsammans se till att CETA-avtalet har mött sitt Waterloo, skriver Jonas Sjöstedt (V).

  Sätt stopp för odemokratiska avtal
  https://www.expressen.se/debatt/satt-stopp-for-odemokratiska-avtal/

 70. 70

  – Efter flera sömnlösa nätter kan man tillåta sig att känna ”viss eufori”…

  Att spelet är riktigt illa kan man förstå utifrån denna text, där man via AGENDA 2030 – försöker att hävda företagens intressen:

  https://medium.com/insurge-intelligence/un-plan-to-save-earth-is-fig-leaf-for-big-business-insiders-2b91c106bb03#.k6f361rps

 71. 71
 72. 72

  @ Bo Blomberg:
  Jag är själv inte så förfaren med franska, men såvitt jag uppfattade är kärnan i hans argument protest mot att man frångått rättsstatliga grundprinciper, inte kritik av ”frihandel”, vilket är en obetydlig del av detta avtal.

  Men det nämndes inte i något referat vi såg. CETA är en ulv i fårakläder, och journlisterna har helt lurats av fårakläderna.

 73. 73
  I Like Neil Young säger

  Till Piltson.

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

  Studio Ett – den 24/10 kl 16.03 – 58 minuter in i programmet – timme 2.

  Nåt av det grövsta jag hört.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa