Kostfonden ska utvärdera kost vid diabetes typ 1

Kostfonden kommer nu att utvärdera kost, med avseende på mängd av kolhydrater, vid typ 1 diabetes.

Det ska bli mycket spännande att se hur det går med blodsockerstabiliteten vid olika kolhydratintag vid typ 1-diabetes.
Vissa säger att typ ettor bör nolla kolhydraterna, andra säger att det behövs en liten kolhydrattillförsel för att hålla en bättre balans. I så fall i vilka former ska kolhydraterna ingå?

Stöd Kostfonden!

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Ett viktigt initiativ. En vän till mig med denna allvarliga sjukdom är genom vårdens grepp om situationen numera underkastad åtta medikamenter dagligen med allt sämre allmäntillstånd som konsekvens. Kosten har vården inga begrepp om – hårresande självklart – medan jag hittills förgäves för att inte säga desperat pläderar för LCHF.

 2. 2

  Själv känner jag mig nästan stolt att vara månadgivare till kostfondens viktiga studier.
  Den här studien är extra viktig eftersom Typ1 ofta får dietistråd pga av sin sjukdom. Förenklat betyder det att dom påminns betydligt oftare om den kost SLV rekommenderar, en kost som vad vi vet oftare leder till diabetes typ 2 än t.ex en paleo kost eller LCHF, som bägge ofta botat typ 2, åtminstone de när de drabbade hållit strikt vid låkolhydratkost, dock anekdotisk ännu. Å andra sidan finns det inga anekdoter om diabetes typ 1 som botats av en normalkost och insulinpump. Sjukdomen ”bromsas” då endast med tidig genomsnittsdöd som oundviklig prognos. Den enda kända klara skillnaden på Typ 1 och ingen diabetes när typ 1 diagnostiseras hos sjukdomsfria åtminstone innan vuxen ålder är insulinbrist, vad jag förstår. Eftersom vår kost idag är en diabetes-2 drivande kost, i genomsnitt kännetecknat av ett matöverflöd kopplat till snabbare kolhydrater än förr och fler än 3 mål mat om dagen som oftare än förr leder till fetma, borde det bli självklart att ge typ 1 råd att hålla sig borta från de kända bovarna till diabetes 2, eftersom de tydligen har större risk att även bli tvåor. Att man ersatt egenproduktion av insulin med insulinpump med obegränsad tillgång till insulin betyder knappast att man kan äta vad som helst. Speciellt som det visat sig att ”intensiv blodsockerbehandling” i ett antal stora försök lett till viktökning och för äldre typ 2 patienter ett förkortat liv. Accord studien är ett exempel. Att typ 1 nu oftare än förr blir typ 2 beror på en ökad användning av insulinpump kan inte uteslutas. Att man ”inte vet något om kost” beror naturligtvis på att när läkemedelsindustrin får fram forskningsresultat som skulle minska insulin och medicinering för diabetespatienter har man all rätt – i denna korrupta värld inklusive Sverige – att helt enkelt inte publicera resultaten! Men Socialstyrelsen måste godkänna alla studier på människor så man tycker att ett minivillkor för försöksgodkännande borde var inlämning av alla rådata till Socialstyrelsen, av nu uppenbara skäl.
  Socialstyrelsen har här en verklig uppgift. Läkemedelsföretagen kommer att hävda att det blir ”dyrare mediciner” i så fall. Men vi kan då även slippa deras farligare mediciner, eftersom tveksamheter då ej kan begravas som nu sker. Med hjälp av Kostfondens studier framstår plötsligt ett hitintills omöjligt alternativ: Att ersätta långtidsmedicinering med patientanpassad kost. Alltså en studie läkemedelsbolagen skyr lika mycket som en oberoende jämförelse av ej patenterbara naturmedel med mediciner. Alltså förväntar åtminstone jag en uppladdning från läkemedelsbolag i syfte att smutskasta Kostfonden och alla resultat dom skulle kunna nå fram till. Dessvärre i Sverige. Ankdammen verkar ha varit fylld med krokodiler, alldeles för länge. Sjäv simmar jag inte längre i grumliga dammar. Istället är jag en anekdot som botat mycket besvärlig ”livslång” kärlkramp med hjälp av LCHF och intermittent fasta istället för ofta återkommande stentningar och medicinering betalt av det allmänna. Inga kostnadsbesparande sådan anekdoter utan kostbyte, vad jag känner till. Och heller inga större oberoende studier om kostens enorma potential att minska hjärtsjukdomar. Inte ens insulin, som alltid är högt vid både diabetes 2 och kärlsjukdomar vill man mäta. Enda alternativet att sänka det permanet är kostval. Och man vill heller inte mäta LDL partikelstorlek eftersom stora LDL partiklar är bra och inga statiner kan då längre säljas. Om du inte redan stöder Kostfonden gör som jag, döva samvetet med en hundralapp i månaden så att vi åtminstone gör något för att slippa ”standardkost ” om vi hamnar på sjukhus i framtiden !

 3. 3
 4. 4

  @ Arvid:
  Intressant och glädjande att han ordnat till det för sig på så kort tid, efter att ha varit så dålig !
  Som Jason Fung skriver blir Typ1 ofta även typ 2 med mer övervikt ju mer intensivt socker kontrollen ställs via mer insulin via insulinpump. Normaldoktorn verkar inte känna till något alls, utan rekommenderade mer insulin när vikten ökat 45 kg och efter ökad insulinresistens!
  Suck !

 5. 5
  jala säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa