Hur sockerindustrin flyttade skulden från socker till fett

Artikel i NYT.
Sockerindustrin betalade på 60-talet stora summor pengar till forskare vid Harvard för att de skulle skriva ihop forskningsöversikter som pekade på att det var det mättade fettet som var skuld till de ökande hjärtsjukdomarna, och inte sockret.

Och på den vägen har det fortsatt…

Artikeln i JAMA.

Även i Dagens Medicin om detta.

I Epoch Times.

Karin Bojs i DN.

 

Comments

 1. 1

  Intressant artikel. Här nämns en rad av de auktoriteter som drogs fram i “Piltsons kommentarer“ för åtta år sedan. Marion Nestle försöker byta fot utan att det märks.

  Piltson hälsar att han nu avbryter övervakningen av TTIP/CETA, eftersom han funnit mera intressanta ämnen att ägna sig åt efter att ha firat sin 85-årsdag med två extra skedar kokosolja och inser att han själv kommer att vara avslutad innan eländet med dessa avtal bryter ut.

 2. 2
  ulf henell säger

  I den ICA affär jag brukar handla, måste jag gå förbi en lång hylla med ”godis” för att komma till kassan. Och vid varje kassa finns det en korg med ”godis”.
  Jag tycker det är stötande, provocerande och djupt omoraliskt, för även handlarna borde vara medvetna om sockrets skadeverkning. Sedan går det mycket bra för ICA-handlarna enligt SVD. Den närmaste förklaringen till denna girighet som jag kan komma på, är att ICA- handlarna samarbetar med läkemedelsindustrin. Med tanke på krisen i sjukvården – och så barnens hälsa, så är det sorgligt att handlarna inte tar sitt ansvar.

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  @ ulf henell:
  Coop är på samma spår med en lång rad med godisbehållare på väg till mejeridisken, precis innan finns en uppritad hage på golvet, för kanske framför allt flickor att hoppa på. Man ska bli på lekhumör vid godisbehållarna. Till mejeridisken ska ju alla kunder.

  Jag har ifrågasatt placeringen av godisbehållarna och fick till svar, att fanns inte dom så skulle kunderna handla någon annanstans! Alltså – man skulle göra sina hushållsinköp någon annanstans.

 4. 4

  Man har alltså vetat sedan 60-talet att det är socker som är farligt, men skyllt på fettet och ingen har reagerat tidigare!?
  Helt makalöst egentligen.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  @ Elsabeta:
  Önska Piltson grattis på födelsedagen och tacka för den gedigna bevakningen av fulhandelsavtalen!

 6. 6

  Grattis Piltson och tack för dina kommentarer.

 7. 7

  @ Elsabeta:
  Piltsons insats är monumental och den kommer att leva tills ”big buisniss” har raderat Annikas blogg. Han har medvetandegjort den största konspirationen på Jorden, genom historien. Han är en viktig kugge till att den svenska censuren ( ALLA massmedier) misslyckades att hemlighålla det totala auktoritetssveket. Folkets medvetande har slagit tillbaka den riktiga ondskans krafter.

  Likaså sprider sig idag medvetandet att vår sockerkonsumtion är roten till att människors sinnen förslavas i självdestruktion.

  Det finns hopp för människan. Vi kanske, kanske har en framtid i alla fall.

  Kämpa för att bli medvetna människor!

  Jag rekommenderar Piltson att Ecosia, crop circles 2016. Stonehenge monokulturer har blivit omänskliga och lämnat episka vetenskapliga begränsningar bakom sig. De lyfter oss till en högre geometri!

  Vad är det som händer?

 8. 8
  Elvir Hamidovic säger

  Annika, läs dina facebook meddelanden!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Elvir Hamidovic:
  Jag är urdålig på Fb. Jag hittar tex inte ditt meddelande.

 10. 10

  Georg W Skrev:

  Piltsons insats är monumental

  Jag kan inte hålla med om detta. Frågan är ju i vad mån man når fram. Efter vad jag uppfattat kan det vara totalt sex personer som uppfattat vad vi här skrivit i några hundra kommentarer till TTIP/CETA..

  Resten av dem som läser här är lika oförstående eller liknöjda som resten av folket. Vilket väcker tankar om de bloggmediets samhällsroll. Det fungerar mest som forum för intern kverulans för personer som inte är så intresserade av sakinformation.

 11. 11

  Här är fakta på hur Livsmedelsbranschen förvanskade bevis om sockers farlighet och skyllde på SMÖR istället;

  https://www.epochtimes.se/sockerindustrin-avledde-diskussionen-om-socker-i-artionden/

 12. 12

  Piltson Skrev:

  kan det vara totalt sex personer som uppfattat vad vi här skrivit

  Jag gissar på 3000 och jag har alltid rätt! Men det viktiga är att många har blivit medvetna om vad den fria demokratiska ordet står för i landet Sverige. Hur många visste innan dessa 1000 kommentarer att näringslivet totalt kontrollerar politiken och massmedier.

  I Sverige kommer vi inte att bli någon kritisk massa som vet sanningen. Men vi VET att Sverige är genomkorrupt!

  Alla vet något om ttip- Men ingen mer än vi 3000 som är insatta i ärendet, kan diskutera problemet. Tack igen, Piltson! Vi kämpar inte ensamma!

  Kolla in den multinationella livsmedelsindustrins veteåkrar runt Stonehenge i södra England. Du som kan forntida symbolspråk och har ett öppet sinne. Cropcircels 2016, är något som inte kan förklaras med mindre än att något större än människor gjort dem. DE är det fysiska beviset som inte kan bortförklaras med någon som helst rappakalja. Dessutom måste vi fråga oss varför myndigheter inte bejakar dessa övernaturliga bilder. Varför ägnar sig inte intelligensian åt att tolka och förklara dessa meddelanden? Svar: De är begränsade till idiotins gräns eller vet redan svaret?
  Flera av dessa bilder är framtida datumangivelser för katastrofer och terrorattentat! Egentligen inget lämpligt alls för Annikas blogg. Men här krävs en förklaring eller acceptans för vad det är! Kan någon bevisa att det är strunt, utan att själv prata strunt. Så får jag ge mig. Tills dess är jag förlorad.

  Jag håller med om att bloggar kan ge en falsk bild av medvetenhet. Men visst är det gött att det i alla fall finns några medvetna människor här på Jorden. Faktum är att hur få vi än är så är det ändå vi som är representanter för en ny medvetenhet. Vi får inte dö ensamma och tysta med våra insikter. De måste spridas. Ta fighten för framtidens barn!

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Veckans Affärer:
  https://www.va.se/nyheter/2016/09/19/sockerindustrin-har-fatt-oss-att-tro-att-fett-ar-farligast/
  ”Sockerindustrin har fått oss att tro att fett är farligare än socker i 50 år – och det är en enda studies fel.”
  ”Vi måste fråga oss själva hur många liv och dollar som kunde ha räddats, ifall industrin inte hade manipulerat vetenskapen på det här sättet”, säger en expert.”

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Som alltid är frågan om hur vi skulle kunna få ”vanliga människor” att börja ”tänka”.

  Själv tror jag på verkligheten!

  Med tanke på alla som blivit metabolt sjuka (halva mänskligheten?) på grund av bl.a. sockerindustrins verksamhet är jag positiv till förändringar och att allt fler just börjar ”tänka” på grund av denna verklighet som man upplever inpå ”bara skinnet”.

  Inte ens alla samer når Wittgensteins nivå när de funderar på sin existens. (Savois teori 🙂 )

 15. 15
  Docent Göran säger

  @ Docent Göran:

  Är det några som drabbas av det metabola syndromet idag är det ursprungsbefolkningar som samerna och här är det just socker och mjöl som spökar – knappast överkonsumtion av renlever eller renhjärnor.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Man kan undra vad professorer som Rössner, Marcus och Hellenius tänker när det läser om dessa ”avslöjanden” i stora medier. De har ju grundat sina karriärer på denna industrimanipulerade forskning. Och nu är det jobbigt att pudla…

 17. 17
  I Like Neil Young säger

  @ Georg W:
  No 12

  Det intressanta är att när man diskuterar detta ämne så blir man automatiskt försedd med både foliehatt och dumstrut…Well So be it , then.

  Det som jag har svårt att förstå är tystnaden kring detta fenomen från ”etablissemangets” sida.
  Man försöker förklara bort det med Doug and Dave och diverse andra skrattretande ”teorier”

  Faktum kvarstår – i beckmörker på oerhört kort tid skapas ett GIGANTISKT geometriskt ytterst intrikat och exakt mönster , oftast i nån form av gröda , utan att stjälkarna bryts.

  Jag skulle vilja se dom som lyckas åstadkomma nåt liknande i fullt dagsljus med en armada av folk och under kontrollerade former på kort tid. (och ja jag vet att det finns filmer på försök hit och dit).

  Som jag ser det är hoaxarna orelevanta. Mysteriet kvarstår. Och tystnaden från ”vetenskapen” är talande. Man vill inte ta i det med tång och jag fattar varför…

  Eller ….så finns det några som vet vad som pågår – men den sanningen är lika undertryckt som Cocosfettets nyttighet.

 18. 18
  Docent Göran säger

  @ Georg W:
  @ I Like Neil Young:

  Själv tror jag inte på något övernaturligt siande om framtida händelser eller andliga substanser av materiell natur. Verkligheten är tillräckligt komplicerad ändå utan sådan ”oändliga” substanser.

 19. 19
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Absolut.Jag har full förståelse för och respekt för din ståndpunkt.

  Oavsett det – fältcirklarna finns där och andra människor än George och jag,kanske t.o.m du, måste ju ha en åsikt om hur dessa hamnar på plats.

  Om du inte vill ge luft åt den åsikten så har du min fulla sympati.Du är i gott sällskap av runt 99% av den grupp människor i världen som med all rätt kan kalla sig välutbildad.

  Det finns många teorier om dessa cirklar – jag har följt fenomenet sen jag började med Internet 1997..cirklarna i sig är imponerande – människors teorier om vilka budskap dessa kan innehålla och hur dom kan hamna på plats…finner jag oftast idiotiska.

  I dagsläget är fältcirklarna ett regelrätt mysterium som jag ser det. Varken mer eller mindre.

 20. 20
 21. 21
  I LIke Neil Young säger

  @ Josef Boberg:
  En sån där artikel skulle aldrig komma in idag – den är från 2010 – ju längre bak i tiden du går ju högre relevans i tidningsartiklarna.

  Konstigt nog var det i AB jag för första gången fick höra talas om Gurkmeja – det var en artikel som liknade denna.

  https://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10753100.ab

  Av nån anledning ringde en klocka hos mig då – och sen dess är mina prostatabesvär puts väck.

 22. 22
  Collins Kocmoc säger

  Tack grabbar. När en anomali uppstår och blir en fysisk verklighet bör man undersöka saken noga, vetenskapligt, det gäller inte cropcirkels, fältcirkar. En vetenskaplig smygtitt och man är evigt förlorad. Ett högre medvetande existerar. Det är bara vi stackars månniskor som är okunniga idioter.. Det är slut med det Nydén kunskap som förmedlas förändrar vår hjärna och det finns ingen väg tillbaka. Budskapet är kärlek och fred. Dessutom är jag fast övertygad om att vi talar för detta högre medvetande. Vi är framtidens språkrör på en omedveten planet. Vi är de ufon som folk bör lyssna på.

 23. 23
  Docent Göran säger

  Apropå samer och socker har vi just avnjutit en ”gudomlig” åtta (!) rätters samiskt inspirerad middag vid Stora Sjöfallet – egentligen mot våra LCHF-principer att äta så sent och så mycket och nu har jag svårt att sova. Till mitt försvar kan jag säga att det var ganska lite socker i maten förutom efterrätten och där lämnade vi hälften.

  Nå – någon gång ska ”de heliga synda”. En av kockarna som var ganska kraftig berättade att han hade testat LCHF och gått ned ordentligt i vikt och mått väldigt bra men tyvärr hade han börjat ”synda” oavbrutet igen och återfått sin kroppshydda. Han erkände att efterrätten var väl söt.

 24. 24
  Konsument i Sverige säger

  Socker i allt…

  Barnbarnen äter Felix djupfrysta köttbullar KRAV Ekologiska
  Ingredienser:
  Nötkött (63 %), potatis, lök, potatismjöl, betfiber, salt, koriander, svartpeppar och SMÄLT SOCKER.

 25. 25
  I Like Neil Young säger

  Jag har börjat ändra synsätt lite grann angående sjukdom och kolhydrater.
  Jag tror inte det är så farligt längre att få i sig nåt enstaka födoämne med lite kolhydrater , kanske dagligen t.o.m – det farliga tror jag är näringsbrist. d.v.s brist på vitaminer och mineraler.

  Så är man frisk för övrigt – och får i sig ovan nämnda i adekvat mängd – så tror jag man klarar det extra påslaget av kolhydrater. Givetvis så ska man ju inte dra på sig övervikt i onödan – men det goes ju without saying ….s.a.s…:)

  Vissa är ju känsligare än andra – personligen undviker jag kolhydrater så långt som möjligt p.g.a att jag har oerhört lätt att lägga på mig vikt.

 26. 26
  Kenneth Thorberg säger

  @ I like Neil Young

  Jag är nyfiken på att testa kokosfett som du skrev om i en kommentar. Var på ICA o hittade härdat fett. Är det något du rekommenderar? Tack på förhand.

 27. 27

  Håller med! Det är näringsbrist och det som orsakar näringsbrist som allt handlar om.

  Jag frågar mig varför jag aldrig får maginfluensa? Jag tror det har att göra med att jag dricker opastöriserad bonnamjölk! Det ger stålmage!

  Däremot får jag fortfarande kramp i benen av magnesiumbrist. Depressioner kryper på när D-vitaminet sjunker. C-vitaminbrist är ett helvete som kallades skörbjugg, men som är mycket vanligt bland folk idag. Omega 3 vet jag inte riktigt vad det gör, mer än att konsumtion av omega 3 höjer skolresultaten för engelska skolbarn.

  https://www.youtube.com/watch?v=HZd7EkJEBA8

 28. 28
  Lars Henrik säger

  @ Kenneth Thorberg:
  Härdade fetter är ’omgjorda’ på kemisk väg. Jag skulle tyvärr inte rekommendera detta för invärtes bruk.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Kenneth Thorberg:
  Härdade fetter är konstgjort hårdgjorda. Så vitt vi vet är det farligt för hälsan att äta dessa produkter. De ökar risken för hjärtinfarkt tex. Så det bästa är att köpa ekologiskt kokosfett, det är lättast att få tag i i hälsokostbutiker eller på nätet.

 30. 30
  Kenneth Thorberg säger

  Tack Lars- Henrik o Annika. Jag misstänkte att det inte var tjänligt som föda eftersom det var härdat fett.

 31. 31
  I LIke Neil Young säger

  Det här Cocosfettet har jag använt ett tag nu.

  https://www.shopping4net.se/Haelsokost/Livsmedel/Diverse/Cocosa-extra-virgin-coconutoil.htm

  Finns givetvis att köpa i andra webshopar också eller ute på ”stan”

 32. 32
  I LIke Neil Young säger

  Georg W Skrev:

  Håller med! Det är näringsbrist och det som orsakar näringsbrist som allt handlar om.

  Kanske inte exakt allt – men förmodligen mycket mer än man tror i dagsläget.

  De flesta västerländska folksjukdomar beror förmodligen på en kombination av högt insulin ihopparat med näringsbrist.

  Jag tror många sjukdomar som bryter ut beror på näringsbrist – en person som är ”halvfet” t.ex men som har bra med näring cirkulerande i kroppen kanske inte behöver bli sjuk ens..

  När det gäller äldreboenden t.ex så tror jag många äldre som bor där dör mycket snabbare och lever med sämre livskvalitet än man borde p.g.a den oftast idiotiskt dåliga maten , krämer , saftsoppor , kaffebröd , mycket stapelbara kolhydrater utan näringsinnehåll , franskbröd ,mannagrynsgröt , etc

  Mat som ger många kalorier och är tom på vettig näring.

  Lägg därtill rätt hård medicinering för många…..Egentligen är det horribelt.

 33. 33

  @ Kenneth Thorberg:
  Om du går till hyllan med olivolja på ICA eller Willys, så hittar du där ekologisk kokosfett för 130kr per kg. Jag tror det är billigast i Sverige. Det är ett resultat av konsumentpåverkan på ICA och Willys. Fast det verkar som leveranserna är lite osäkra, eftersom hyllan gapar tom allt som oftast, eller så är det fler än jag som köper 10 burkar åt gången.

 34. 34
  LCHF-Bengt säger

  Det finns 5 kg hinkar med kokosfett som jag brukar köpa på nätet. 800 någonting kostar den då.

 35. 35
  LCHF-Bengt säger

  @ Georg W:
  Det priset lät nästan för billigt för att vara sant, måste titta om mina affärer överhuvudtaget har ekologisk kokosfett.

 36. 36

  Kung Markatta är bäst! En hundring för 675g. Mina gamla vänner som tar upp till 200kr per kg, måste nog tänka om ifall jag ska handla av dem igen.

  https://www.kungmarkatta.se/nyheter-och-press/posts/2016/juni/fairtrade-virgin-kallpressad-kokosolja-675-ml/

 37. 37
  Lisabet säger

  Jag köper hinkar med kokosfett på nätet, från Crearome. Jag brukar köpa det deodoriserade, alltså utan smak, men ekologiskt. 5 kg kostar 459:-. Jag använder mycket kokosfett och köper två hinkar åt gången och får det då fraktfritt.

 38. 38

  @ Lisabet:

  Ska du köpa riktigt kokosfett därifrån kostar det 880kr för en 5kg hink. Din produkt är för utvärtes bruk, sorry. Crearome måste sänka priset annars köper jag inte av dom.

 39. 39
  Kenneth Thorberg säger

  Hur använder ni initierade kokosfettet ? Är det t ex ok att hetta upp det eller ska man undvika det ?

  Glad för tips.

 40. 40

  @ Kenneth Thorberg:

  Frukostkaffet blandas med två matskedar kokosfett i en tom kokosfettsburk och skakas. Utmärkt ketogen frukost. Speciellt för bantare, eftersom man blir mätt och belåten. Ibland blandar jag i grädde och buljong.

 41. 41
  Lisabet säger

  #38 Nej, den är matkvalite, och ekologisk. Jag vill inte ha kokossmak på all min mat. Har du uppgifter på att deoderiseringen är skadlig?

 42. 42
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Socker i allt…

  Barnbarnen äter Felix djupfrysta köttbullar KRAV Ekologiska
  Ingredienser:
  Nötkött (63 %), potatis, lök, potatismjöl, betfiber, salt, koriander, svartpeppar och SMÄLT SOCKER.

  Socker i allt…
  Barnbarnen äter det här också – Schysst Pulled Chicken – som rekommenderas av TV-kocken Amir:
  Innehållsförteckning:
  – Kycklinglårfilé 93 %, salt, kryddor, FARINSOCKER, SOCKER, vitlök, paprika, lök, KARAMELLISERAT SOCKER.
  Bortsett från allt socker, så var det väl ok. Inga konserveringsmedel.
  Leverantör Schysst käk. http://www.schysstkäk.se

 43. 43
  Kenneth Thorberg säger

  @ Georg W:
  Tack för att du tar dig tid. Jag har två småttingar som jag vill ska ha i sig så mycket nyttigt som möjligt. Är det nån annan som har tips på hur man kan använda kokosfett för små barn ?

 44. 44

  Kenneth Thorberg Skrev:

  @ Georg W:
  Tack för att du tar dig tid. Jag har två småttingar som jag vill ska ha i sig så mycket nyttigt som möjligt. Är det nån annan som har tips på hur man kan använda kokosfett för små barn ?

  Tips – dadelbollar: Nötfria, mjölkfria, glutenfria:
  https://cleaneatingbyannika.se/mumsiga-notfria-dadelbollar/

 45. 45

  @ Lisabet:

  Även Unilevers transfett är av matkvalitet. Visst är det konstigt att industriellt processad kokosfett kostar 40% mindre än naturligt kallpressad och obehandlad. Jag anser att varmpressad kokosfett är förstörd kokosfett, men jag har inga belägg för det, eftersom kokosfett är värmetålig. Det har nog mer med min religiösa övertygelse att aldrig äta något som en maskin spottat ut. Producenterna tjänar mycket pengar på min religiösa övertygelse (;

  https://kosmetikkompaniet.se/product.html/kokos-olja-eko?category_id=4

  https://kosmetikkompaniet.se/product.html/kokos-natur-virgin-eko?category_id=4

  Hämta hem pdf-dokumentet på mitten av sidan.

 46. 46

  Farmor Skrev:

  Kenneth Thorberg Skrev:

  @ Georg W:
  Tack för att du tar dig tid. Jag har två småttingar som jag vill ska ha i sig så mycket nyttigt som möjligt. Är det nån annan som har tips på hur man kan använda kokosfett för små barn ?

  Tips – dadelbollar: Nötfria, mjölkfria, glutenfria:
  https://cleaneatingbyannika.se/mumsiga-notfria-dadelbollar/

  Tips – Tortillabröd (passar bra att vika ihop lite och ha i strimlat kött, fiskkuber, grönt…)
  https://stupideasypaleo.com/2013/08/23/simple-paleo-tortillas/

 47. 47

  Kenneth Thorberg Skrev:

  Hur använder ni initierade kokosfettet ? Är det t ex ok att hetta upp det eller ska man undvika det ?

  Glad för tips.

  Det går utmärkt att steka i kokosfett.

 48. 48
  Lisabet säger

  Unilevers kokosfett är härdat, till skillnad från Crearomes. Visst är det upphettat, men inte extraherat med lösningsmedel, utan pressat.
  Deodorisering innebär upphettning, i det här fallet med vattenånga. Här finns en beskrivning https://kosmetikkompaniet.se/dokument/3511_eko_ny.pdf
  Det icke-deodoriserade har inte genomgått så många steg, men eftersom jag använder kokosfett i stort sätt i all matlagning, så vägrar jag ha kokossmak på allt.
  Jag är allergisk mot mjölkprodukter, så smör går bort.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa