Mosley på TV1

Ikväll var det en timme Mosley på TV1.
Jag vet inte allt han kom fram till, och han påstod att fynden var säkert bevisade. Man blir ganska uppgiven. Bl a kom de fram till att kvinnor ska äta innan de tränar, och män ska träna före maten. Detta för att kvinnor förbränner fett!
Reagerade ni på andra påståenden?

De kom fram till att juicer med antioxidanter inte gjorde någon nytta. Det tror jag också. Men de kom fram till att de gjorde skada. Det har jag svårt att tro på.
De kom fram till att viktnedgång inte var till nytta. Det har jag läst förut. Men jag tror att LCHF är till nytta, även med viktnedgång.

Kostdoktorn länkar till en utmärkt intervju med Mosley på BBC.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Litar inte på Mosley,,,,

 2. 2

  Viktnedgång inte till nytta? Man konstaterade väl nyligen om jag inte minns fel att det inte finns någon hälsosam fetma? Såg inte på Mosleyprogrammet, får titta på play. Men jag tycker att man säger en hel del märkliga saker emellanåt, såg de två tidigare. Där hade man någon konstig psykologstudie om chokladätande – man skulle med någon sorts visualisering minska sitt ätande – verkade inte fungera särskilt bra.
  Sen så kanske man inte ska köpa alla hälsoindustrins smarta drycker mm med antioxidanter det kanske är att kasta bort pengarna. Det hade väl varit bättre om man fokuserat på att man inte ska vräka i sig en massa kolhydrater när man tränar som ökar fria radikaler och eldar på inflammation.
  Den som verkar ha mest vettiga saker att komma med är den kvinnliga akut-läkaren som kan komma med en hel del nyttig kunskap, bl a hur man snabbt upptäcker en stroke.

 3. 3

  Tyvärr springer även BBC Big Food/Pharmas ärenden. Hela systemet är korrupt.

 4. 4

  Något som inte har med Mosley att göra men med svenska läkare på tv4. I förrgår hos Malou handlade programmet om hjärthälsa. Både husläkaren i programmet och en docent som var hjärtläkare sa att det är socker som är farligt för hjärtat och inte fett. Igår slog doktor Mikael fast i Nyhetsmorgon att LCHF inte är farligt.

  Så nog rör det på sig i Sverige i alla fall.

 5. 5
  foie gras säger

  Juice med eller utan antioxidanter är inget att rekommendera (med tomatjuice och andra grönsaksjuicer som undantag). Trodde det var allmänt känt att sedvanlig fruktjuice fräter på tänderna. Barntandläkare kan vittna om eländet och eländet gäller inte bara barn.

 6. 6

  Menar du denna kicki ?

  (Kopiera och klistra in i läsaren.)

  >https://ki.se/nyheter/ny-forskning-motbevisar-snall-fettvav<

 7. 7

  Några dagar innan KI’s rapport kom den här i motsatt riktning.
  >https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fetma-okar-inte-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar<

  I Mosleys program var det också två motsatta åsikter som presenterades.

  Jag reagerade också på uppgiften att vi bara behöver viss mängd protein per dag – de tränade med proteindryck. Den mängden protein tog bara hänsyn till muskelbyggande vad jag förstår, men proteinernas aminosyror behövs för väldigt mycket annat i kroppen så det är fel att bara titta på en funktion.

  Antioxidanterna var också lite märklig. De konstaterade att kroppens egen produktion av dessa går ner om vi får dem via kosten. Är det verkligen en dålig sak? Kan det inte vara bra att kroppens maskineri får vila ibland?

 8. 8

  Erik 2 Skrev:

  Antioxidanterna var också lite märklig. De konstaterade att kroppens egen produktion av dessa går ner om vi får dem via kosten. Är det verkligen en dålig sak? Kan det inte vara bra att kroppens maskineri får vila ibland?

  Detta får mig att tänka på kolesterol – att det skulle vara så att kroppens egenproduktion av kolesterol går ner när man äter mat som innehåller kolesterol, t ex ägg?

  Kanske är även detta bra att kroppens maskineri får vila ibland?

 9. 9

  Antioxidanter är ämnen som ”offrar sig”, låter sig oxideras, bland annat vid kontakt med fria radikaler. Fria radikaler är ämnen som saknar minst en elektron. Detta gör den benägen att roffa åt sig en i omgivningen vilket ofta (långt ifrån alltid) ger negativa effekter.

  När våra kroppar själv producerar antioxidanter sker det ofta(st?) i närheten av där de behövs. När vi äter/dricker a. måste de vanligen färdas länge genom kroppen innan de når en fri radikal att förgöra. Under denna långa färd är sannolikheten stor att den oxideras i förtid. Möjligen kan den ha signalerat sin närvaro så att kroppens egenproduktion sänks vilket kan förklara varför onödigt stor antioxidantkonsumtion visat sig suboptimalt.

  Vårt immunförsvar använder fria radikaler för att bekämpa oönskade mikroorganismer. Ett av de organ med högst produktion av fria radikaler är urinblåsan vilket kan vara skälet till att urinen hos friska vanligen är steril eller näst intill.

  Ovanstående är, i den mån det avviker från traditionella åsikter, mina hypoteser.

 10. 10

  Vad jag förstår så var fria radikaler nödvändiga i vissa fall samt att tillförsel av antioxidanter gjorde att kroppens produktion av antioxidanter minskade

 11. 11

  Nizze Skrev:

  Vad jag förstår så var fria radikaler nödvändiga i vissa fall samt att tillförsel av antioxidanter gjorde att kroppens produktion av antioxidanter minskade

  Jag förstod det så också, därför min jämförelse med kolesterol.
  Huruvida det skulle vara nyttigt för kroppen vet jag inte.

 12. 12
  Anne Öhrn säger

  Apropå hälsosam fettma, se Anna Sparres blogg,
  https://4health.se/det-finns-ingen-halsosam-fetma

 13. 13

  Detta att kvinnor drar mer nytta av att äta innan träning när det kommer till fettförbränning har jag sett en annan rapport om. Tyvärr kommer jag inte ihåg var och i vilket sammanhang. Tycker att det är ett spännande resultat och skulle gärna vilja veta hur detta kan förklaras. Om jag minns rätt påstod man i Mosleys program att det var 22 % av kvinnorna som fick en ökad fettförbränning av träningen om de åt innan träning så vänder man på det så är det 78 % som inte får det…. Av männen så var det 8 % som fick en förbättring om de tränade på fastande mage. Studiens upplägg var väl ok men det var inte något jättestort deltagarantal så inget att dra lägga någon jättevikt vid, mer att se som en grund för ett beslut att forska vidare på om man bedömer att det har en reell betydelse. För egen del är det viktigt att träna för att jag mår så mycket bättre av det både till kropp och själ. Fettförbränningen styr jag genom kosten.

  Sen detta med att trycka i sig juice som antioxidant… Personligen tror jag att det gör större nytta med att äta hela frukter i så fall eftersom det med juice blir lite väl mycket fruktos för levern att hantera på kort tid, vilket ökar risken för skadlig fettinlagring.

  Lyssnar man på Ron Rosdale, Dominic D’Agostino, Michael Eades m fl så finns det nackdelar med att överdosera protein. Jag tycker att de presenterar övertygande argument för sin ståndpunkt. Det de undersökte i programmet var om man fick bättre muskeltillväxt av gymträningen genom att dricka en proteinshake efter träningen. Det var återigen en ganska liten grupp som testen gjordes på men ingen i proteingruppen fick mer muskler i jmf med placebogruppen. Man säkerställde att bägge grupperna åt en adekvat mängd protein i övrigt under dagen. Jason Fung som förespråkar fasta har i sin genomgång av gjorda studier sett att muskeltillväxt främst är kopplat till träning och inte kost. Nya studier pekar på att en väldefinierad ketogenkost som per definition är proteinbegränsad är muskelbesparande och att kroppen återvinner nedbrutet protein. Till skillnad mot en primärt kaloribegränsad kost som i biggest looser.

  Jag kan nog tro på att en del övervikt är ofarlig t ex för de ffa kvinnor vars övervikt sitter lokaliserat till rumpa och lår. Men jag vänder mig mot att synsättet att överviktiga per definition är lider av ohälsa det ger att smala i så fall är hälsosamma vilket leder till att smala vaggas in i falsk trygghet.

 14. 14

  Haha, man undrar ju hur seriös medicinsk forskning egentligen är när två forskarlag kommer fram till diametralt motsatta åsikter.
  Visserligen kan det finnas avvikelser i de riktiga vetenskaperna som biologi, fysik, kemi etc men inte på det här viset. Det skulle aldrig accepteras i någon annan vetenskaplig disciplin.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fetma-okar-inte-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar

  https://ki.se/nyheter/ny-forskning-motbevisar-snall-fettvav

 15. 15

  På den tiden när vi tränade med Bengt Bedrup så visste vi att kosten var viktig. ”Undvik socker, bröd och mjölmat. Och ta det försiktigt med potatisen!”
  https://www.dietdoctor.com/se/fina-kostrad-trana-med-tv.

  Detta var 1963, då nämndes diabetes 2 vid sitt rätta namn nämligen SOCKERSJUKA.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa