Varför är högutbildade friskare och lever längre?

Artikel av Lars Bern.

Lars hypotes är att högutbildade har större möjligheter och intresse av att köpa och äta bra mat.
Big farma och Livsmedelsverket hjälper inte till att informera folket om vad som är nyttig kost, så man måste själv ta reda på det.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Problemet med högutbildade svenskar är att de sannolikt inte bryr sig om mat alls, grejen är att vara smal och vältränad dvs man hyllar fettskräck på alla plan. I detta konstanta späkande profilerar sig inte minst nygammal ståndshögfärd: det gäller att distansera sig från sk vanligt folk.

 2. 2

  tradisjonellt var det jo lavtlønnede som spiste best. Rent kjøt og kankje helst fisk. Nå er jo basisvarene så at….

 3. 3
  Lisbeth Nilsson säger

  Kan det vara så att de som har ”hög” utbildning är vana vid att se företeelser från flera perspektiv och har större vana vid att analysera och systematisera och därför drar slutsatser från olika artiklar som förekommer i ett ämne. Det betyder inte att alla ”högutbildade” är bildade människor

 4. 4

  Väldigt generellt: Högutbildade röker mindre, har högre positioner (mindre stressutsatta), tränar regelbundet, har bättre ekonomi och äter mer eko-mat!

  En till sak
  Många universitets och högskoleutbildningar har informationssökning som en central roll och bygger på att du ska läsa, bearbeta och snabbt dra slutsater .
  Grejen med många högutbildade är att de oftare läser mycket om allt möjligt även efter att utbildningen är klar.

  Jag går efter devisen att jag ska läsa om olika saker även sånt jag inte egentligen vill läsa. Exempelvis om du håller en tidning läser du snabbt igenom det som intresserar dig. När du gjort detta har du 20 sidor kvar. Målet är att du ska läsa dessa 20 sidor, för det är ju där du kan lära dig något nytt.

  I detta forum. Jag håller på LCHF, men bara för det struntar jag ju inte i att läsa vad veganer, livsmedelsverk mfl. skriver. Det styrker ju mig i mina argument och man ska inte hålla med alla. Alldeles för många använder internet för att söka information som man redan bestämt själv och letar bara likasinnade vilket man hittar.

 5. 5

  @ Majsan:
  ”Lära sig nytt” från sånt man tror sig inte vara intresserad av, är klart men inget vi handlar dagligen efter! Bra kommentar!
  Alltså naturligtvis naturligtvis även läsa det som veganer och andra bygger sina slott med så att vi vet var felen sitter eller ibland även tänker efter/om för en mer nyanserad ställning. Vore skönt när även veganerna gör detsamma!

  Annars tror jag att man kan sammanfatta många av dom bästa sidorna för ett friskare liv i just ”mindre stress”. För att återknyta till ovan, igen, så var jag var egentligen inte ”intresserad” av filmen på länken nedan, men började av någon anledning se den, och lärde mig då helt nya saker, precis som du skrev!
  Bl.a att själva immunsystemet kan försämras våldsamt av stress och ibland leda till ond bråd död utan att någon kan sätta fingret på att stress låg i botten. Filmen visar emellertid ett övertygande samband.

  Notera att filmen har text på över 50 språk och även Svenska finns gömt där, under ”kugghjulet”.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYG0ZuTv5rs

 6. 6

  Jag tror det är så. Själv är jag ingenjör och när jag ser mig omkring i mina umgängeskretsar så är flertalet av de få medvetna högutbildade kvinnor. Några har bara gymnasiekompetens, men det är oftast kvinnor ☺
  Sen stöter jag på många högutbildade på jobbet som varken bryr sig eller verkar förstå vad jag ”svamlar om”
  Så sammanfattningsvis är de flesta offer för livsmedelsindustrin men allt fler börjar vakna som tur är.

 7. 7

  Jag tror att det är en omedveten konsekvens att en större andel av högutbildade är smalare än de som har en lägre utbildning. De har knappast varit förskonade från propagandan om att fett är farligt, snarare tvärt om.

  Det är ju fortfarande så att en stor del av välutbildade är överviktiga.

 8. 8

  Majsan Skrev:

  Högutbildade // har högre positioner (mindre stressutsatta),

  Håller inte med om att stressen minskar med hög position.
  När jag som nyexad hade mitt första ingenjörsjobb ”nära golvet” så gjorde jag mina ritningar och var helt fågelfri ledig så fort jag stämplat ut på kvällen.
  Nu är jag VD på ett bolag med miljardomsättning och verksamhet som snurrar dygnet runt 365 dagar per år. Det är komplext och ett stort ansvar för alla anställda, verksamheten och mot styrelse samt aktieägare. Jag kan definitivt säga att det inte är mindre stressande…

 9. 9

  @ Melker:
  Jag generaliserade rätt hårt i min text, och vet förstås inte hur du har på ditt jobb, men. När du hade ditt första ingenjörsjobb var du inte lågutbildad, du var rimligen då som lägst gymnasieingenjör. Jag säger inte att du är slipper stress på högre positioner men du är trots allt den som har makten och många gånger också pengarna. Stress, när det är du som bestämmer är inte lika tärande som för den som får stressen uppifrån visar flera undersökningar. Det är tydligt i exempelvis hemtjänsten där det inte är chefen som behöver lämna den gamla pensionären i misär för att springa till nästa brukare.

  Att göra karriär är ofta ett val personen i fråga gör, och känns för de flesta inte tvingande, för även om du är både civilingenjör och civilekonom kan du faktist arbeta som städare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa