Samband mellan fysisk aktivitet och längre liv

En studie visar statistiskt samband mellan fysisk aktivitet och längre liv. I titeln står att det är två saker som förlänger livet, men jag hittar bara fysisk aktivitet i artikeln.
Motsvarande resultat har hittats massor av gånger, och så vitt jag förstår har man sett att de som är fysiskt aktiva är friskare och lever längre. Man tolkar det då som att fysisk aktivitet ger bättre hälsa och längre liv.
Det tycks aldrig falla någon in att orsakssambandet kan vara att bättre hälsa ger bättre förutsättningar för fysisk aktivitet.
Inte så att jag vill förneka hälsoeffekten av fysisk aktivitet, men man skulle vilja se en riktig jämförande interventionsstudie.

 

Comments

 1. 1

  Bra tänkt.. ju friskare man är desto roligare är det med fysisk aktivitet..

 2. 2

  Helt rätt. Orsak och verkan kan ju ingen veta från sambandet, men tydligen hade ingen som presenterade resultatet tänkt på det som du Annika!
  Fysisk aktivitet som långdistans jogging och cykling har väl dessutom en motsatt effekt på allmänhälsan än vad man funnit HIIT ger. Den senare bygger upp utan att slita ned eftersom den ger upphov till ökade naturliga tillväxthormoner, medans de tidigare har en förslitande inverkan åtminstone på leder. Träffade nyligen en regelbunden långdistanscyklist drygt 40 år som redan hade gått igenom blodtryckssänkande trots cykling varje vecka. Kostens inverkan glöms ofta men själv glömmer jag aldrig den invalidiserande kärlkramp jag hade i ca 7 år efter 58 års kolhydratrik kost som försvann efter en dryg månad med strikt LCHF!
  Skrev din kommentar också till MIrror:
  ”Since cause and effect was never established in the study, only a strong association between longevity and exercise, could it not be that those that were healthiest also were able to exercise and lived longest? I am healthy today and I like to take a walk. When I was sick with angina a few years ago I wasn’t even able to walk more than house -car, car – shop and v.v.”

 3. 3
  Nisse Hult säger

  @ sten:
  Hej Sten
  Hur menar du med gått
  igenom blodtryckssänkande?

 4. 4

  Jag brukar ofta också fråga hur det lagt upp hypotesen i undersöknigar.

  För nått år sedan kom det fram en studie där man jämförde hur snabbt man gick mot ens allmänna hälsa. Där hade i alla fall reportrarna den goda smaken att i förbifarten nämna att det kunde hända så att man gick sakta för att man redan hade dålig hälsa.

  I vintras var det en läkare som framstod i TV att de flest pigga, aktiva äldre också var mer livsglada. Hans slutsat var att: Om man är livsglad är man också friskare, aktivare och lever längre.

  Ingen nämnde att man kanske naturligt tappar en del livsgnista när det är dags att dö, som ett sätt att förbereda sig på döden, som ju faktist drabbar oss alla. Det blir en tid för eftertanke och avslut.

 5. 5

  @ Nisse Hult:
  Han hade redan drabbats av högt blodtryck och fått medicin för det trots sin myckna fysiska aktivitet ! Han hade slutade med medicinen på eget bevåg då jag pratade med honom. Varför vet jag inte exakt. Han var fortfarande pigg iaf, trots att leder och knän börjat säga ifrån.

  Läser man ”runners world” eller liknande verkar alldeles för mycket handla om knän och dvs. skador för att konceptet skall verka hälsosamt.
  I en annan artikel läste jag att medellivslängden för ”American footballers” var betydligt kortare än för genomsnittsamerikanen! Rikligt med insulindrivande föda lär ge ett kortare men kanske intensivare liv. Men eftersom det kan bli mycket ont på slutet gäller inte ens ”Bättre 5 friska år än 10 med smärta”, för många gamla idrottare.

  Och en studie på möss visade t.ex att färre receptoref för IGF-1 medförde längre livslängd.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12714272

  Men studieledarna för studien som Annika nu refererade till har inte visat att de ens tänkt att orsak och verkan skulle kunna vara sammanblandade.
  Lagom är nog bäst även för sport men knappast för kolhydrater som man ju inte bara kan bli fet och hjärt- och sockersjuk av utan även få dvs. tarmsjukdomar från. (IBS, SIBO, Crohn’s,… Flera av dem som tydligen kan botas genom att ta bort kolhydrater)

 6. 6
  Nisse Hult säger

  @ sten:
  Men man behöver inte sockerknarka bara för att man håller på med cykelsport. Funkar mycket väl art köra efter ”train low race high” metoden. Kokosolja och vatten är perfekt bränsle under cykelträning.

 7. 7

  Det är väl samma sak som med studierna på maratonlöparna som alla var smala. Då drog man slutsatsen att du bli smal om du springer mycket och länge utan en tanke på att om du är överviktig är det nog betydligt motigare att springa mycket och länge… När jag får den typen av påståenden slängd i ansiktet brukar jag slänga tillbaka med att de som är lite korta borde spela mer basket eftersom man klart ser samband mellan basketspelande och längden. De flesta brukar då få upp ögonen för den haltande logiken i den typ av slutledningar.

 8. 8
  Elisabeth G säger

  @ HelenaB:

  Jämförelsen med basketspelarna är klockren, Helena!

  Jag tänker också på den s.k. forskningen som kom fram till att det är farligt att sova för mycket. Man hade kommit fram till att de som sov mycket hade ökad dödlighet. Inte en tanke på att man kanske sover mycket eftersom man är sjuk… Vad trött man blir på alla dessa nissejönsar och så mycket pengar – våra skattepengar – som slösas bort på ren sk-tforskning.

 9. 9

  @ HelenaB:
  Utmärkt exempel !
  Någon som har tid (en annan pensionär som slutat jobba t.ex) skulle kunna få ihop en utmärkt sammanställning bara med hjälp av grodorna som redan nämnts här !

 10. 10

  @ Nisse Hult:
  Mitt i prick. ”Min cyklist” hade slutat ”karbladda” men fortsatt dricka ganska mycket sockerdricka eller ”sportdricka” med några vitaminer och en gnutta salt som man ju vill kalla sockdrickan idag. Hela distanssportgänget borde ta del av artikeln länkad till nedan, skriven av cycklist för andra cyklister. Han skriver bl.a att upprepade långvariga (cardio) träningspass kan ha en mycket negativ inverkan på hjärtat, precis som min bekant tydligen erfarit början av. Kände inte till artikeln när jag talade med honom.

  https://semiprocycling.com/the-dangers-of-long-term-endurance-exercise

  Bl.a fritt översatt: ”…Under långvariga tränigspass får inte hjärtat alltid så mycket syre det behöver och när samtidigt kraven på det inte avtar och det blir överväldigat lämnar det ibland efter sig små ärr som ökar i antal varje gång man tränar på samma vis. Tydligen även i kranskärlen eftersom de har en tendens att bli stela med ökande avlagringar av plack….”

  Framtida katastrofer för t.ex cyckeltränande kan tydligen undvikas genom att ställa om sikte eller metod i tid. Att den första budbäraren som sprang ”Marathonloppet” dog direkt efter ankomsten till Aten var alltså knappast ingen olyckhändelse utan statistiskt sett det mest sannolika resultatet av den enorma ansträngningen. Men det betyder ju inte heller att sofflocket är någon säker plats.

  Däremot svettas jag gärna ut alla slags tungmetaller och andra miljögifter genom ordentliga bastubad föregånget av en del oraffinerat havssalt så att kroppen ser att den ”har råd” att svettas ut den gamla saltblandningen man dragit på sig under åren genom rökning (cadmium), tandlagning och fisk (kvicksilver), bly (bilkörning m.m.), plus en del NaCl.
  Och om jag inte tar en liten nypa av samma salt till efter bastun känns det som om det fattas något dan därpå!
  Att bastubad dessutom skyddar mot kärlsjukdomar har flera längre Finska studier visat.

  https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=11406945

  Lågt kolesterol har ingen effekt alls i jämförelse, bortsett från att man tydligen kan förkorta livet med hjälp av det enligt senaste studier.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa