Borde vi införa sockerskatt för Norges skull?

I Ett sötare blod.

Norge har tydligen infört en sockerskatt (?) men norrmännen åker till Sverige för att köpa läsk, så hälsan (vikten?) har inte blivit bättre i Norge.

Annars är det främst för barnens skull som vi borde införa en sockerskatt. Många barns framtida hälsa kommer att förfaras om de fortsätter med sitt nuvarande sockerintag.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  tyvärr avskaffas inte svenskheter som lördagsgodis och fredagsmys av sockerskatt.
  Snaskkulturen förblir med nya pigga vägar.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 foie gras:
  Men folket kanske uppfattar ett budskap att socker inte är bra för hälsan?

 3. 3
  Lotta Ljunggren Thomasson säger

  Senast läst på Aftonbladet: socker gör dig inte fet! Ny studie, men måste prenumerera på Plus för att läsa vidare. Skamlöst! Hur bemöta detta?

 4. 4

  Problemet är väl framför allt alla livsmedel som innehåller socker. Kommer man åt det med en sockerskatt?

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Lotta Ljunggren Thomasson Skrev:

  Senast läst på Aftonbladet: socker gör dig inte fet! Ny studie, men måste prenumerera på Plus för att läsa vidare. Skamlöst! Hur bemöta detta?

  Vi kanske ska vara glada för att de flesta inte kan läsa skiten p g a betalmuren 🙂 Det gäller även dyngan som DN lagt bakom sin dito (även om denna är lätt att forcera).

 6. 6

  De exotiska härligt klingande norrmännen och norrkvinnorna är ofta fullsketna med pengar, så jag tror att information om sockrets effekter samt meditation sannolikt kommer vara effektivare i att få våra nordiska systrar och bröder mer motiverade att göra det bästa för sin egen hälsa.

 7. 7

  Vi har hatt sukkerskatt i veldig mange år. Litt over 7 kr. pr. Kg.
  Det er også en egen avgift på «godis» som sjokolade og en del andre varer.

  Dette er ikke noe som er innført nå

 8. 8
  foie gras säger

  @ Annika Dahlqvist:
  hoppas kan man alltid – jag stöttar sockerskatt men tror också att marknaden återkommer med sött med tillsatser som fiffigt undgår beteckningen socker.

 9. 9
  foie gras säger

  @ Jørn M. Vikse:
  har konsumtionen minskat och folhälsan blivit bättre? Har marknaden levererat nya sötsaker med tillsatser som undgår beteckningen socker?

 10. 10

  Jag har flera i familjen som jobbar i Norge och de brukar sägat att generellt är norrmännen smalare än svenskarna. Vi har diskuterat hemma om det beror på små luncher, mer fisk, aktivare liv, något annat eller allt tillsammmans, för utbudet på godis och läsk är ungefär som i Sverige.

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:
  Jeg tror aldri noen har dratt den direkte linken sukker/diabetes=sykdom. senest var det jo den episoden på TV med de to engelske tvillinger, ene skulle spise bare karbohydrater, andre skulle spise bare protein og fett. Til slutt oppsummerte de med at LCHFèren hadde gått mer ned i vekt, men mistet mer muskelmasse og fått verre sukkermetabolisering. Den andre hadde gått ned mindre i vekt, men også hadde bedre sukkermetabolisering.(altså kvittet seg med sukker bedre). Dette konkluderte dem igjen med at, ved å svelte kroppen for sukker, ble sukkermetaboliseringen svekket.(altså ikke så bra) dette var jo en kort studie over 2mnd, og jeg skulle gjerne sett hva som skjer etter 2 mnd…..men slike studier/underholdningsprogrammer er jo ikke akkurat conducive…Vel, kan du kommentere d hele. Har jo god erfaring med LCHF så lenge jeg klarer holde meg til dietten…..

 12. 12

  @ foie gras:
  Jeg finner ikke informasjon om når sukkerskatten ble innført. Jeg mener den har eksistert veeeeldig lenge. Det begynte som en lyx-skatt.
  Om den har hatt noen effekt på godisforbruk ?
  Det er vanskelig å si, siden det er vanskelig å sammenligne.
  Sjokolade har alltid vært «dyrt» i Norge (det er jo bl.a. derfor grensehandelen er så stor)
  Vi har vel ca. de samme problem med overvekt som Sverige.

 13. 13

  @ Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Vi «bader» i penger

 14. 14

  @ Jørn M. Vikse:
  Ni betalar 50 spänn för en dubbel espresso. Jag förstår inte hur ni kan leva där 🙂
  Jovisst ja, ni tjänar dubbelt så mycket som vi.

 15. 15
  foie gras säger

  @ Jørn M. Vikse:
  Choklad är i sig inte detsamma som godis. Så är fallet endast i sockerdränkta kulturer där kvaliteten inte spelar någon roll begravd i det söta.
  BORT DET.
  Kolla alltid kakaohalten på förpackningen och välj en så hög halt som möjligt.
  Fin kakao i chokladen är grejen. Leta efter kvalitetschoklad gärna från ekologiska småodlare i Syd och Mellanamerika som säljs med hög kakaohalt – jag använder numera endast 100 procents kakaohalt dvs inget tillsatt socker alls.
  Resultatet är choklad med stor varm bitterhet i eftersmaken som påminnelse om kakaons äkta dimensioner; När chokladen slipper sockret vaknar magin!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa