Mättat fett gav bättre hälsa

Jag ser på Fb att Ralf Sundberg och Elisabeth Puur har länkat till en artikel i Washington Post, som berättar om hur Minnesota studien visade att i gruppen som åt mättat fett dog färre än i gruppen som åt fleromättat, med omega-6 fetter.
Om dessa resultat hade publicerats när de uppdagade sig hade kanske inte det mättade fettet blivit så nedvärderat som det blev.

 

Comments

 1. 1

  Hade studien publicerats när det begav sig hade det förstås blivit svårare att demonisera det mättade fettet.

  Den stora vinsten hade ändå varit att förståelsen för hur farliga de industriella transfetterna är hade kunnat komma fram betydligt tidigare.

  Det intressanta för oss idag är att få nya studier på plats som tittar på samma sak med dagens förutsättningar…

  Margariner idag innehåller inga transfetter längre
  Vad blev utfallet i en match mot det mättade fettet idag?
  Vi LCHF:are tror ju oss veta att margariner fortfarande är väldigt skadliga
  Att få svart på vitt en gång för alla i den frågan skulle vara en enorm vinst för oss alla.

 2. 2

  Enkelt..margariner behövs inte eftersom smör är ett bättre alternativ..Detta borde Livsmedelsverket informera om.

 3. 3

  Såg just denna länk ..i en fb-grupp som handlar om ..god hälsa och näring.
  https://www.runnersworld.com/weight-loss/new-weight-loss-study-high-carb-diet-beats-high-fat

  Ja, jisses! ..en del tror tydligen fortfarande att kolhydrater i mängd är ’rätt och riktigt’..

 4. 4

  @ dufva:
  Margariner är ofta baserade på omega-6 fetter som bedöms inflammatoriska och ofta utvunna med hjälp av lösningsmedel, alltså ganska onaturliga. Håller med Tomas i #2. Det de kan vara bra för är nog mest producenterna, så länge dom kan fortsätta att hålla en tydligen påhittad kolesetrolfara vid liv.

 5. 5

  Jag tycker mig minnas att när den här nyheten kom i april så talades det om en annan studie i Sidney, vid ungefär samma tidpunkt som studien i Minnesota. Om jag kommer ihåg rätt så kom dom fram till samma sak, men det publicerades inte heller. Har i alla tider varit svårt, för att inte säga omöjligt, att komma fram med nåt som gått emot den tidens allmänna uppfattning. Har sett lite grann på serien ”Cosmos” på Kunskapskanalen och där radar man upp forskare och uppfinnare som förlöjligas och sätts i fängelse för att dom påstår nåt som inte godkänns av de styrande. Tänker alltid på Semmelweiss och hans handtvättande när jag ser och läser om sånt här.

 6. 6
  Lars Henrik säger

  Vem är Elisabeth Puur?

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Lars Henrik Skrev:

  Vem är Elisabeth Puur?

  Nu vet jag och jag gillar henne redan 🙂

  https://www.kostdemokrati.se/elisabethpuur/2012/09/18/ny-kronikor-doktor-elisabeth-puur-se-gmo-film/

 8. 8

  @ NIsse:
  Bra påpekat Nisse!
  Semmelweiss är absolut den största skandalen i den etablerade medicinen någonsin. Vaccin uppfanns ca 100 år tidigare men fortfarande idag insisterar man att vaccineringar ligger bakom minskad barndödlighet och minskad dödlighet i allmänhet, när skillnaden kom efter att vettig hygien infördes!
  Semmelweiss spärrades nästan in på mentalsjukhus och dog iaf tydligen där när han så sent som på 1850-talet vågade stå upp och kräva att läkare, de åtminstone ofta då närmast gudomliga, skulle nedlåta sig till simpel handtvättning mellan opeartioner.
  Man gick då med otvättade händer från obduktioner direkt till barnafödslar. ”Universitetssjukhus” kombinerade ofta många olika grenar för att få bredd i utbildningen, och Semmelweiss noterade en flerdubbdlad dödlighet på ett sådant ”fint” sjukhus jämfört med ett vanligt sjukhus med ett par läkare och barnmorskor.

  Skandal att inte ett Semmelwiespris för hygien delas ut årligen i varje land, tillsammans med en kort summering av hans liv och vågade stordåd som sparat miljontals liv.
  Rakt emot etablissemanget som då ville fortsätta att ”hålla sjukligheten uppe” eller man kanske bara var lika dum då som nu när man insisterar att diabetiker bör äta socker som vanliga, eller gäller det även för dagens diabetiker att hålla sjukligheten uppe med hjälp av socker och täta måltider?

 9. 9

  Apropå Semmelweiss och hans tragiska död på ett mentalsjukhus, efter att ha blivit förhånad och förlöjligad på alla sätt och vis av ”de lärde” från eliten av den dominerande läkarklassen, så fick jag faktiskt en smärre shock häromdagen, när jag avslutade läsningen av boken med titeln ”Dissolving Illusions, Disease, Vaccines and the Forgotten History”, skriven av Suzanne Humphries och Roman Bystrianyk, där nämner hon förstås också doktor Semmelweiss och hans kamp mot ”puerperal fever as a disease mediated by doctor arrogance”…
  Tills nu dessa nya experimentella ”vacciner” kom ut på marknaden, bestående huvudsakligen av nukleinsyror plus någon sort av adjuvanter, enligt vad de farmaceutiska företagen själva behagar upplysa oss om, så har jag alltid trott att de vacciner, som hittills har använts mot främmande och för kroppen farliga substanser, till stor del har skyddat mänskligheten och gett oss en bättre hälsa och ett längre liv…
  Vårt immunförsvar ska bara tränas upp och utsättas för olika ”challenges”, vilket alltså vaccinerna i teori borde hjälpa oss med, så att vi redan är skyddade när vi sedan själva kommer i kontakt med dessa främmande farliga microskopiska partiklar…det låter ju plausibelt, för vad vet vi, vanliga dödliga, om det komplexa immunsystemet med sina makrofager och dendritiska celler och T helper celler och T killer celler…och att utan det ena systemet, så funkar inte heller det andra systemet, det adaptativa, med B celler och anti-bodies etc…och visst har man läst Dickens och om slummen i London och om hur vi hade det själva på 17- 1800 talet på svenska landsbygden…och hur många av mina egna förfäder har inte emigrerat till Amerika, det förlovade landet…för att slippa hungersnöd och fattigdom och barnautnyttjande och dåliga hygieniska förhållanden och kyla, man sov ofta i närhet med gårdens djur…dom funkade som element på den tiden… och de lite yngre här på bloggen tror kanska att vattentoaletter har funnits sen tidernas begynnelse?? Det är fel..
  När jag var liten sprang man ner till stallet, där fanns ett torrdass på ytterväggen, vanligtvis med tre olika storlekar på hålen, i en enkel brädskiva…så man kunde välja…
  Suzanne har ingående beskrivit outhärdliga förhållanden också på de nya platser dit folk sökte sej, städer utvecklades och befolkades undan för undan i och med att gruvor och nya industrier behövde arbetskraft, där även barn utnyttjades…så inte att undra på att folk blev sjuka och svaga och att pest och kolera härjade vilt…stod på nåt nummer av Scientific American att Spanska Sjukan tog mellan 50 och 100 miljoner människoliv, så sent som 1917-18…alltså mer eller mindre ungefär 100 år ago… Man blir förskräckt..
  Så nu tror jag mindre på vacciner och lite mer på att anförskaffa hyggliga levnadsförhållanden för jordens befolkning och hålla vår planet så välbevarad som möjligt…
  skulle inte vilja att Johan Rockströms roliga historia om dom två planeterna besannades…

 10. 10

  Till moderator
  Förlåt, ser att det var fel tråd för den här kommentaren…?
  Borde kanske hellre vara på plats i tråden om vaccinationskritisk allmänläkare??

 11. 11
  Christer Kamb säger

  #10 mormor

  Jag tror nog att redaktören tillika moderatorn liksom läsarna blir mer känsliga av särskilt längre OT’s i samband med nypublicerade inlägg som tilldrar sig uppmärksamhet och mer frekvent diskussion än äldre inlägg. Och du själv förlorar uppmärksamhet från ”dina ev intresserade läsare” (din målgrupp) som kanske missar din kommentar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa