Mättat fett gav bättre hälsa

Jag ser på Fb att Ralf Sundberg och Elisabeth Puur har länkat till en artikel i Washington Post, som berättar om hur Minnesota studien visade att i gruppen som åt mättat fett dog färre än i gruppen som åt fleromättat, med omega-6 fetter.
Om dessa resultat hade publicerats när de uppdagade sig hade kanske inte det mättade fettet blivit så nedvärderat som det blev.

 

Comments

  1. 1

    Hade studien publicerats när det begav sig hade det förstås blivit svårare att demonisera det mättade fettet.

    Den stora vinsten hade ändå varit att förståelsen för hur farliga de industriella transfetterna är hade kunnat komma fram betydligt tidigare.

    Det intressanta för oss idag är att få nya studier på plats som tittar på samma sak med dagens förutsättningar…

    Margariner idag innehåller inga transfetter längre
    Vad blev utfallet i en match mot det mättade fettet idag?
    Vi LCHF:are tror ju oss veta att margariner fortfarande är väldigt skadliga
    Att få svart på vitt en gång för alla i den frågan skulle vara en enorm vinst för oss alla.

  2. 2

    Enkelt..margariner behövs inte eftersom smör är ett bättre alternativ..Detta borde Livsmedelsverket informera om.

  3. 3

    Såg just denna länk ..i en fb-grupp som handlar om ..god hälsa och näring.
    https://www.runnersworld.com/weight-loss/new-weight-loss-study-high-carb-diet-beats-high-fat

    Ja, jisses! ..en del tror tydligen fortfarande att kolhydrater i mängd är ‘rätt och riktigt’..

  4. 4

    @ dufva:
    Margariner är ofta baserade på omega-6 fetter som bedöms inflammatoriska och ofta utvunna med hjälp av lösningsmedel, alltså ganska onaturliga. Håller med Tomas i #2. Det de kan vara bra för är nog mest producenterna, så länge dom kan fortsätta att hålla en tydligen påhittad kolesetrolfara vid liv.

  5. 5

    Jag tycker mig minnas att när den här nyheten kom i april så talades det om en annan studie i Sidney, vid ungefär samma tidpunkt som studien i Minnesota. Om jag kommer ihåg rätt så kom dom fram till samma sak, men det publicerades inte heller. Har i alla tider varit svårt, för att inte säga omöjligt, att komma fram med nåt som gått emot den tidens allmänna uppfattning. Har sett lite grann på serien “Cosmos” på Kunskapskanalen och där radar man upp forskare och uppfinnare som förlöjligas och sätts i fängelse för att dom påstår nåt som inte godkänns av de styrande. Tänker alltid på Semmelweiss och hans handtvättande när jag ser och läser om sånt här.

  6. 6
    Lars Henrik säger

    Vem är Elisabeth Puur?

  7. 7
    Lars Henrik säger

    Lars Henrik Skrev:

    Vem är Elisabeth Puur?

    Nu vet jag och jag gillar henne redan 🙂

    https://www.kostdemokrati.se/elisabethpuur/2012/09/18/ny-kronikor-doktor-elisabeth-puur-se-gmo-film/

  8. 8

    @ NIsse:
    Bra påpekat Nisse!
    Semmelweiss är absolut den största skandalen i den etablerade medicinen någonsin. Vaccin uppfanns ca 100 år tidigare men fortfarande idag insisterar man att vaccineringar ligger bakom minskad barndödlighet och minskad dödlighet i allmänhet, när skillnaden kom efter att vettig hygien infördes!
    Semmelweiss spärrades nästan in på mentalsjukhus och dog iaf tydligen där när han så sent som på 1850-talet vågade stå upp och kräva att läkare, de åtminstone ofta då närmast gudomliga, skulle nedlåta sig till simpel handtvättning mellan opeartioner.
    Man gick då med otvättade händer från obduktioner direkt till barnafödslar. “Universitetssjukhus” kombinerade ofta många olika grenar för att få bredd i utbildningen, och Semmelweiss noterade en flerdubbdlad dödlighet på ett sådant “fint” sjukhus jämfört med ett vanligt sjukhus med ett par läkare och barnmorskor.

    Skandal att inte ett Semmelwiespris för hygien delas ut årligen i varje land, tillsammans med en kort summering av hans liv och vågade stordåd som sparat miljontals liv.
    Rakt emot etablissemanget som då ville fortsätta att “hålla sjukligheten uppe” eller man kanske bara var lika dum då som nu när man insisterar att diabetiker bör äta socker som vanliga, eller gäller det även för dagens diabetiker att hålla sjukligheten uppe med hjälp av socker och täta måltider?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.