Är fasta en Quick Fix för viktnedgång?

Det är det förstås. Det finns inget effektivare sätt för viktnedgång än fasta. Om man sen också får hälsovinster är det ju ännu bättre. Se Jason Fungs filmsnuttar om fasta hos Kostdoktorn.se.

Efter fastan är det förstås viktigt att återuppta LCHF-kosten, möjligen med mindre matmängd än tidigare, eftersom vikten tenderade att hålla sig för hög med den mathållning men iakttog då. Man får som vanligt prova sig fram till vad som fungerar bäst för en själv.

 

Comments

 1. 1

  Snabbaste som finns och effektivt.
  Men om fasta inte kombineras med LCHF blir det svårt att börja och svårt att få bra långtidseffekt. Sedan kan man varva fasta med festa så länge man följer upp festa med fasta, som jag ser det.
  Jason Fung har nog varit den största bidragsgivaren för min del sista året.
  Hans förklaring till höjt morgonsocker för oss med dålig blodsockerkontroll sätter hela kolhydratsligan på plats eftersom det då blir bra att låta levern släppa ut överskottssocker under inflytande av lågt insulin. ”Fysiologisk insulinresistens” existerar alltså inte och extra piller, insulin eller kolhydratsmacka på kvällen förvärrar alltså bara grundorsakerna till högt morgonsocker medans fasta till slut tar kål på rötterna till det.

 2. 2
  Caroline säger

  Nej, det anser jag absolut inte, men en positiv biverkan av en fasta är det ju oftast.
  Fastar regelbundet, om jag mår hyfsat, 10-14 dagar vår och höst.
  Det leder till minskad smärta och bättre ork för min del (har fibromyalgi).
  Men, att använda fastan för att gå ner i vikt anser jag är förkastligt, då du måste lägga om din kost rejält om du ska behålla viktminskningen efteråt. Oftast drar du tillbaka vikten så fort som du går tillbaka till dina gamla kostvanor – och det gör de flesta 😉

 3. 3

  Jag höll fastekurser på 80-talet – och minns att om man inte lägger om sina vanor efteråt så blir det ingen varaktig viktnedgång.

 4. 4
  Nisse Hult säger

  @ Caroline:
  Kan man tolka detta som att du fortsätter med dåliga kostvanor i stället för att ändra på dessa?

 5. 5

  Det effektivaste sättet att gå ned i vikt och behålla resultatet är att ändra sina vanor på sikt till något som passar en själv, det kan vara olika. Det finns väl ingenting som är nyttigt med quickfixar. En snabb viktnedgång är inte nyttig, speciellt om man har någon kronisk sjukdom och inte är stark eftersom det tar på krafterna att gå ned i vikt snabbt.
  Om det inte handlar om ren fåfänga så är det bara negativt med ”quickfixar” eller att ”rasa i vikt”, ett uttryck som används som om det vore något bra och eftersträvansvärt.

 6. 6
  marianne lind säger

  Hur mycket cocosolja? Och hur? Väger ca 70 kg. Vill nån svara?

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  @ marianne lind:

  Du måste testa själv, är man ovan med mycket fett i maten kan man få magproblem, men efterhand kommer kroppen att lära sig.

 8. 8
  Utlandssvensk säger

  Hej hopp,

  Jason Fung foresprakar periodisk fasta. For mig ar detta en Magic Bullet nar inget annat har bitit, kombinera LCHF med 16:8 ibland 24:0 da och da. Har kickat igang kroppen som gatt i sta. Minskar hunger sug och tanken att man maste ata tre ggr per dag. Det ar ok att kanna hunger da och da! Och hans patienter kureras från bade insulinresistans och fetma.

 9. 9
  marianne lind säger

  Nej jag är inte ovan. Har ätit lchf många år. Har bara inte vågat mej på cocosoljan pågrund av min allergi. Lider inte av fettskräck annars. Ska försöka. Tack tack.

 10. 10

  Om man äter LCHF eller liknande ketogen kost så nej, då är det bara en förlängning och fördjupning av det du redan gör.

  Om du äter en traditionell högkolhydratskost så ja, då kortvarig fasta bara innebär kalorirestriktion vilket bara resulterar i klassisk svält/kaloribantning.
  Längre fasta kan ge vissa hälsofördelar förutom viktnedgång, men där får man en väldigt mycket bättre effekt med en ketogen kost kombinerat med korta fasteperioder på mindre än ett dygn.

 11. 11
  Elisabeth G säger

  Jag fastade en vecka i slutet av 1970-talet och gör aldrig om det. Den veckan var hemsk och några hälsovinster gjorde jag inte. I boken ”Autoimmun kokbok: läkande paleokost”, som recenserats i LCHF-magasinet (och som har mycket att erbjuda även om jag inte gillar fruktinslagen), varnar författarna för fasta eftersom det stressar en redan sjuk kropp ytterligare.

  Däremot tror jag mycket på att bara äta när man hungrig. För min del innebär det helt naturligt en ”fasta” mellan kl. 19 och kl. 10 (ungefär).

 12. 12

  Att börja med några dagars fasta med 500 – 600 kcal för att sedan gå direkt på LCHF kan vara ett intressant alternativ.

  Jag känner en som första dagen han fastade åt 500 kcal med ägg och bacon. Andra dagen åt han bara ett enda ägg. Tredje dagen åt han ingenting. Därefter gick han direkt igång med LCHF och slapp övergångsbesvär som är så vanliga.

  Det skulle vara intressant om den inledningen till LCHF fungerar lika bra för andra eller om han är ett intressant undantag.

 13. 13
  Elisabeth G säger

  @ Pingo:

  Maken och jag gick igång med LCHF direkt. Maken hade omställningsbesvär i ca tre veckor men själv klarade jag mig med en halv dags besvär så det där är nog väldigt individuellt.

 14. 14

  @ Pingo:

  Om du äter 5-600 kcal om dagen så fastar du inte. Tekniskt sett fastar du inte ens om du får i dig en enda kalori.

 15. 15

  Intresserade mig för vattenfasta 2015 och har sen dess fastat 5 gånger och ca 10 dagar per gång, med 3-5 månaders mellanrum. Dricker bara vatten på fastan, samt fyller på elektrolyterna med typ himalayasalt.

  Lever efter LCHF sen 2013, vilket passar väldigt bra med vattenfasta eftersom kroppen då redan är ketos-anpassade. Tar ca 3 dagar för kroppen att komma in i djup fasteketos och efter det går fastan som på räls (lite euforiskt t.o.m.).

  Så länge man kan fortsätta att äta nyttigt (lchf) speciellt direkt efter fastan men även under resten av året, så fungerar fasta utomordentligt som en booster för viktnedgång. Därtill om man har haft platåer i flera år, så kan man sätta en ny setpoint för kroppen med vattenfasta.

  Planerar även nu min nästa fasta, troligtvis blir det i oktober 2016.

 16. 16

  Kvothe – Jag har precis börjat på en vattenfasta. Dock dricker jag Te / Yerba Mate med små mängder Erythritol i för att ha åtminstone något att se framemot på ”måltiderna”, förutom vatten förstås.
  Jag har laddat upp med multivitamin/mineral- och kalktablett för att kompensera bortfallet.
  Jag fyller på elektrolyterna med Seltin istället för himalayasalt.
  https://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/
  Seltin är ju natriumreducerat med tillsats av kalium / magnesium.

  Hur gör du för att avbryta fastan efter 10 dagar?

 17. 17

  Hej Mats M

  Skippa helst erythrotolen, dock kan du dricka lite te/mate. Tänk på att sänka dosen/mängden då du har tomt ”system”. Kom ihåg att dricka ordentligt med vatten.
  Därtill ”mättar” hett vatten och värmer upp kroppen, jämfört med iskallt vatten.

  Kroppen hushåller med mineraler så inga tillskott behövs, men kan tas ändå.
  Fastade första gången helt på vatten, men mycket bastubad och svettig motion gjorde att jag fick dåligt allmäntillstånd den 10e dagen. Varefter jag fastar med salttillägg och mår bättre.

  Genereellt bryter jag fastan under en tidsperiod som är lika lång som 40% av själva fastetiden. Så under 4 dagar för en 10 dagars fasta. Jag bryter i huvudsak med hemkokt kycklingbuljong (underbart gott).
  Dag1. Några koppar kycklingbuljong.
  Dag 2. Kycklingbuljong å nån dl kokt kyckling.
  Dag 3. Kycklingbuljong, kyckling, surkål, yoghurt, kimchi (mjölksyreprodukter)
  Dag 4. Samma som ovan och mindre portioner vanlig lchf mat.

  Har mätt ketoner under fastan och brytet, fasteketosen fortsätter i ca 6 dagar efteråt om du äter typ lchf.

 18. 18

  Misstänkte det. Det finns nog tusen sätt att fasta på beroende på ens ”konfiguration”.
  Jag för min del är ingen sån där typ NewAge hälsofastare som funderar på utsvettning av gifter och dyl.
  Jag funkar nog mer som stenålders mannen – typ aktiveras och skärps av hungern, men när ”mammuten är nedlagd” så är det lchf mat som gäller och kanske inte buljong.
  Min mage och tarmsystem tar detta utan ett enda knorrande 🙂

 19. 19

  Jag fastade ett antal gånger under min vegetariska ungdomstid. Sammanfattningsvis så var det upp som en sol och ner som en pannkaka. Första 7-dagarsfastan botade jag min ungdomsallergi (eller så hade jag blivit vuxen). Andra var en 3-veckorsfasta under en tentamensperiod och jag skrev fullt överallt. Jag blev en perfekt fungerande människa och kunde gå med t-shirt i november.

  Sedan spårade det ur i efterföljande fastor. Min kropp tog över mitt medvetande och gjorde vad den ville med mig. Jag avbröt fastan, men i affären snattade jag två chokladkakor (en unik händelse, jag stjäl BARA skatt och moms, inget annat!) och avslutade fastan med det. Kroppen ville bara dö i tre dagar och jag har inte fastat sedan dess.

  Däremot har jag med åren utvecklat en människovänlig anorexi. Där jag egentligen alltid, dagligen, har tom mage och tom tarm. Jag får kämpa för de essentiella aminosyrorna och måste äta maximalt näringstät föda.

  Jag förstår nu att fastan bränner det fett jag har i kroppen och när det är slut skriker mitt undermedvetna efter energi. Samma sak när jag började med ketogen diet utan att öka fettkonsumtionen. Kroppen tvingade mig att öka fettintaget! Energi och dess påverkan på vårt undermedvetna, är ett oerhört intressant metabolt forskningsområde.

  Jag tror att jag som lchf-are får i mig för lite kalorier? Men jag mår bra ändå och gör det jag ska. Jag ser fram mot den dag då vi enkelt, dagligen kan kolla vårt biokemiska tillstånd vetenskapligt.

 20. 20

  @ Mats M.:

  Tror inte heller på nåt ”rensande av tarmplack och andra gifter ur kroppen” eller annan smörja som vissa främst juice-fasta-förespråkare yrar om.

  Fasta gör man för att man tror på en vetenskaplig teori om dess nytta, därtill efter dag 4 går det av bara farten. (lätt euforiskt).

  Min teori som fick mig att prova på fastta, är baserad på bl.a. Dr. Jason Fung, plus den norska dokumentären Sult (https://www.youtube.com/watch?v=kH9GT-IrFQ4).

  Tror jag har lite fett-lever(NAFLD) och kan vara i riskzonen att bli prediabetisk (båda är inte konstaterade). Dels för att jag inte kommer i så hög ketos som andra ens på strikt lchf, utan endast vid längre fasta. (Tidigare i år, då jag prövade PF 23:1 i två veckor ( ca 2 månader efter 4:e fastan), ökade min ketos till densamma som jag har på vattenfasta )
  Dels att jag står på en viktplatå mer än ett år trots lchf. (Nu 120kg (28% kroppsfett, 33% muskler ), 195cm, 30 år )

  Teoriserar själv att det konstant sänkta insulin/blodsockret under fastan, tillsammans med en högeffektiv ketos bränner lite fett främst i levern (Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)) och andra ställen där fettet inte bör vara. Större delen av energin tas dock från den normala fettreserven.

  En ökad insulin-känslighet, fortsatt hög förbränning och x antal mindre kilon fettvikt är en bonus. Därtill teorierna om att kroppen vårstädar (sk. autophagy) under längre fastor, dvs att kroppen istället för skapa konstant nya celler så reparerar den gamla/sjuka celler och åtgärdar problem (cancer som både är ett problem och socker/insulin-driven borde också drabbas under fastan).

 21. 21

  @ Georg W:

  Då du fastar, om din kropp har ca 10% kroppsfett kvar så signalerar kroppen tydligt att det är dags att sluta. Det kvarvarande fettet är essentiellt för kroppens funktion och skall inte användas som näring. Därför kommer kroppen att börja kannibalisera på musklerna som primär energikälla.
  Risken finns då att hjärtmuskeln m.fl. organ tar skada och om fastan fortsätter kan plötslig död bli följden.

  Vilket är vad som skett om normal-viktiga/undernärda personer fastar längre än ca 30-40 dagar.

  För mig med 25kg överflödigt fett (35kg totalt) har jag räknat att jag teoretiskt borde kunna fasta utan problem i:
  25kg kroppsfett * 7000 kcal = 175000 kcal / 3000kcal/dag = 58,33 dagar

  Tänker inte fasta så länge, men funderar dock på att prova en 21 dagars fasta snart.

 22. 22

  På samma sätt som jag inte ser lchf som en ”Quick fix” utan som en livsstil, ser jag min 16:8 som en imitation av tiden då mat inte fanns tillgänglig hela dygnet. Tror det är mer i linje med hur kroppen är anpassad.

 23. 23

  @ Kvothe:

  Är inte en övervägande del av kroppsfettet vatten? Du kanske klarar en vinter utan vatten. Men jag är tveksam till att du kan leva och arbeta så länge på din egen energi, det kräver nog hibernation.

  Jag gissar bara 🙂

 24. 24

  @ Georg W:
  Förstår inte riktigt vad du menar nu George.
  Kroppsfett till skillnad från rent matfett har en del vatten i sig som tilkommer i själva lagringen, det är uppmätt att 1kg kroppsfett = ca 7000 kcal, medan 1kg matfett = 9000 kcal.
  En björn klarar sig en vinter i ide/dvala utan vatten, om den han fettförråd.
  Människan klarar sig ca 3 dagar (kanske en vecka) utan vatten. Eventuellt lite längre vid djup meditation där personen sänker hjärtslagen och liksom hibernerar också.

  Åtm på 10 dagars fastor har jag inga problem att vara fysiskt aktiv eller arbeta.
  5 fastor a’la 10 dagar, så 50 dagar hittills sen 2015.

  Den längsta fastan i världen gjordes i skottland av en gravt överviktig ung man på 70-talet. Under läkar-övervakning fastade han i 382 dagar och gick från 207kg till 80kg.
  (Se studien ”Features of a successful therapeutic fast of 382 days’ duration”)

 25. 25

  Jag menar bara att med varje glukosmolekyl som omvandlas till fett medföljer 200 vattenmolekyler. Så att en mycket stor del av fettet är vatten. Frågan blev lite komplex plötsligt. Jag gillar dina beskrivningar! Men är det verkligen så enkelt?

 26. 26

  Jag vet inte om jag har svagare psyke än andra. Men det gäller väl att vara vaksam på näringsbrister. som kan yttra sig hur som helst och framför allt på psyket. Irritation var en del av fastan vill jag minnas. Tror det är viktigt med seriösa analyserande samtal under fasta.

  Lycka till med dina fastor och viktnedgång!

 27. 27

  @ Kvothe:
  Tack, Kvothe.
  You know your stuff – bör ta detta på riktigt allvar – fett-lever(NAFLD) och kan vara i riskzonen att bli prediabetisk – shit…. Har också svårt att komma i ketos trots vattenfasta. Lite höjt blodsocker trots fasta. Kraftig övervikt /snart 60…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa