Tore Persson är död

Tore Persson var narkosöverläkare, musiker, skådespelare och LCHF-are. Han var tydligen fullt aktiv men dog efter några dagars hjärtsjukdom den 11 augusti 2016, vid 63 års ålder.
Överläkare Björn Bragée har skrivit en minneskrönika över Tore.

Tore har skrivit många bra artiklar om kost, T ex LCHF är traditionell mat, och hans föreläsningar  finns även på You Tube, tex Den blöta sanningen.

Vi sörjer och saknar Tore Persson.

Integrativ-medicin: Föreläsningar

 

Comments

 1. 1

  Jag beklagar sorgen för alla som sörjer honom, men det han säger och det du säger ger mig ingen ro. Jag vill veta mer detaljer.
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/08/14/konspirationsteori-mord-pa-lakaren-tore-persson-som-forklarar-fetmans-kalla/

 2. 2

  Det var ett sorgligt besked även om jag inte kände honom personligen, men jag har sett flera av hans youtube-föreläsningar och uppskattat dem. Har saknat honom live på olika LCHF-event.

 3. 3
  Lars Wester, fd distriktsläkare. säger

  Tore vikarierade två somrar på Hallstavik och Väddö vårdcentraler. Hans entré med boots, skinnväst och hästsvans lever fortfarande kvar hos personal och patienter. Att han var en uppskattad doktor och kollega med ”tusen järn i elden ” minns vi också. Sorgligt att han rycktes bort alldeles för tidigt

 4. 4
  Docent Göran säger

  Jag har sett några av hans föreläsningar på ”nätet” (Länge leve detta!) och blivit vederbörligen imponerad av stringensen och avsaknad av all ”högfärd”. Ja hela hans uppenbarelse väcker min sympati och att han betraktade världen med samma radikalitet som jag själv bidrar säkert till detta.

 5. 5

  Det är djupt oroande när företrädare för LCHF dör i tidig ålder.
  Det är ovanligt att dö så tidigt som vid 63 års ålder och ännu värre
  vid 51 som hände tidigare.

  Det är ingen bra reklam för LCHF och leder till oro att äta så.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Peter:
  Tyvärr ger LCHF ingen garanti för ett långt friskt liv, men det borde i alla fall öka chansen till ett friskt liv. För att få reda på den statistiken måste någon föra statistik, och det är det ingen som gör.
  Alltså vet vi inte hur länge vi ska leva, och det vi kan göra är att glädja oss över den förbättrade hälsa vi får nu när vi äter LCHF.
  Det jag tycker mig ha märkt är att LCHF-are inte drabbas av långvarig plågsam metabol sjukdom, med fotsår och amputationer etc. Det är vi ju glada för om vi slipper.

 7. 7
  Docent Göran säger

  @ Peter:

  När alla hälsomarkörer blir bättre av LCHF är det faktiskt svårt att tro att LCHF skulle kunna bidra till förtida död.

  Det omvända är nog mer troligt och kanske är jag själv och min fru exempel på att man som allvarligt sjuk kan leva längre mot alla odds på strikt LCHF.

 8. 8
  Cavewoman säger

  Regerade precis som Peter. Vi har ju även en annan förespråkare som gick bort 2015 som inte ens blev 50.

 9. 9

  Det är faktiskt ”ganska” många som dör utan att ha ätit LCHF!
  Vi kan väl ligga lite lågt med att döma ut.

 10. 10

  @ Arvid:
  Så är det Arvid, tycker som du. Man kan inte börja gissa och dra falska slutsatser, det är inte bra.

 11. 11
  Elisabeth G säger

  Vad alla (?) som nu vill döma ut LCHF inte tänker på är att ingen av oss har ätit LCHF sedan barnsben. Om man ätit enligt Livsmedelsverkets råd i femtio år kanske det inte ger evigt liv att äta LCHF under tio år…

  För egen del är jag övertygad om att jag inte hade levt i dag utan LCHF. Tänk efter innan ni drar slutsatser! Professor Göran har helt rätt. Om alla hälsomarkörer förbättras finns det ingen anledning att tro att kosten bidrar till en förtida död. Nej, det är snarare det gamla bagaget som spökar.

 12. 12

  @ Elisabeth G:
  Bra svar Elisabeth. Jag är inte speciellt smart men även en sådan som jag förstår att det är väldigt många faktorer som kan spela in när det kommer till hjärtsjukdom – inte bara kosten vi äter. Om man talar generellt om LCHF:are så tror jag att det finns en del som känner sig så pass friska efter en period av LCHF att man börjar fuska lite med annan mat. Man faller tillbaka lite till gamla vanor.

 13. 13

  Tråkigt att läsa om hans bortgång. Läste med intresse och glädje hans artiklar. Han skrädde inte orden precis. Men jag förstår hur detta kan uppfattas av gemene man och framför allt skolmedicinen, som får vatten på sin kvarn. Vi vet ju vilken hälsosam kost vi äter, men vi vet ju också hur motarbetade LCHF-kosten är av läkare och dietister och jag är rädd för att Tores, och tidigare Per W´s, bortgång nog kan öka motståndet. Samtidigt ska vi inte göra samma misstag som våra ”motståndare”, som jag tycker har alltför rigid uppfattning om vad som är rätt och fel i mathållningen. Vi måste vara öppna för att LCHF inte är lösningen på sjukdom och för tidig död. Kanske finns det nåt inslag i kosten som inte främjar hälsosamt liv.

 14. 14

  Var det nån som såg Michael Mosleys program igår? (Medicin Med Mosley) De hade konstaterat att lågt kolesterol var det bästa för överlevnad, det var nåt ställe i Glasgow som tydligen var experter. Man skulle undvika bla ägg och rött kött. Nå vad säger ni.

 15. 15

  Å ena sidan si, å andra sidan så! För eller emot LCHF? Med alla tips om hur data kan manipuleras i bakhuvudet förstår man att väldigt mycket hänger på vem som anses ha tolkningsföreträde, men om så kallade riskfaktorer, som båda sidor accepterar, kan påverkas i positiv riktning av t ex LCHF borde LCHF vara i rätt riktning.
  Elisabeth G Skrev:

  ingen av oss har ätit LCHF sedan barnsben

  Den kost, som serverades hemma strax efter krigsslutet liknade i stort det vi kallar liberal LCHF. Sen blev det ju mera socker och vitt mjöl vartefter utvecklingen och välståndet fortskred.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 NIsse:
  Det kommer nog även i fortsättningen att hända att LCHF-are dör, och vi måste lära oss att klara av det. Vad är alternativet? Att börja äta mjöl och socker igen?

 17. 17
  Lars Johansson säger

  Svar på Annika nr. 16. Alternativet är en nyttigare kost med ungefär det jag har varit inne här och skrivit. Jag har påpekat att kött ger ökat insulinpåslag och just då skulle köttet minskas enligt Annika för sedan återgå till högt köttätande igen och detta faktum glömdes då bort. Jag har påpekat detta till Jonas Colting som inte ville tro det och sedan ändå startar sitt Hälsoparti baserat på fel. Smör och annat animaliskt fett är inte nyttigt fett enligt Maj-Lis-Hellenius. Där vill vi se växtbaserat fett. LCHF i de flesta fall tänkt som växtbaserat då har vi ingenting emot utan det är de här i mina ögon grova sakliga felen som jag sakligt har varit inne och påpekat som brukar kritiseras av oss som vill ha växtbaserad mat. Bemöt gärna den kritiken, varför man ihärdigt rekommenderar motsatsen (högt insulin) än vad man skulle rekommendera till en grupp där man vill ha egentligen lite påslag av insulin och socker och så vidare och varför man gör ett hälsoparti baserat på hur stora fel som helst som motsäger den egna filosofin bara för att man ska få äta kött.

 18. 18
  Cavewoman säger

  Mjöl och socker är absolut inte lösningen,men kanske lite grova kolhydrater så att man gynnar microbiotan i tarmen. Jag läste en amerikansk undersökning på ett antal low-carbare och de hade väldigt utarmad tarmflora. Ett mångfald av många olika arter är ju förknippat med god hälsa.

 19. 19
  Docent Göran säger

  @ Cavewoman:

  Vad jag har förstått har nästa hela den västerländska befolkningen en utarmad tarmflora och det beror knappas på att folk i gemen äter någon lågkolhydratskost.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Lars Johansson:
  Jag brukar säga att vi inte bör äta mer protein än vårt basbehov. Behovet stiger för de som är fysiskt aktiva. Srtärkelse bör vi äta minimalt av, och socker ska vi utesluta helt. Grönsaker kan vi vara liberala med, det är enbart giftbesprutning av dem som vi ska undvika.
  Resten av behövd näring och energi kan utgöras av naturligt fett. Inget frosseri är önskvärt. Växtbaserat fett har sämre näringsvärde än animaliskt, förutom kokosfett som är utmärkt för människor. Mai-Lis Hellenius säger fel om detta.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Cavewoman:
  Jag tror också att det är nyttigt med en lämplig mängd av grönsaker, även rotsaker för de som inte är extremt kolhydratkänsliga. Obesprutade förstås.

 22. 22
  Cavewoman säger

  De flesta äter skitmat med raffinerat socker och mjöl, sådant utarmar tarmfloran. Vattenlösliga fiber är sådant som tarmbiotan gillar och lever av inte vetemjöl, socker, kakor bullar och godis. Kan rekommendera en bra bok i ämnet THE GOOD GUT av Justin och Erica Sonnenburg. Tyvärr finns den bara på engelska.

 23. 23

  Lars Johansson Skrev:

  Jag har påpekat detta till Jonas Colting som inte ville tro det och sedan ändå startar sitt Hälsoparti baserat på fel.

  Om hälsopartiet här. Jag gillar deras agenda.

  HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE – ELLER ?

 24. 24
  Cavewoman säger

  Ett sätt att tillföra lite bra bakterier är att göra hemgjord surkål.Det enda som behövs är vitkål och JODFRITT salt. Sedan så får man äta vattenlösliga fiber så att man matar dom så att dom förhoppningsvis stannar kvar. Probiotika och Prebiotika.

 25. 25

  En enstaka persons död, hur värdefull hon eller han än må ha varit, är en mindre trängande fråga än det övervälde i vilket TTIP/CETA skulle placera Europas folkhälsosträvanden.

  Så jag måste härmed föreslå fortsatt uppmärksamhet på den ”tråd” som handlar om det.

 26. 26

  Håller absolut med dej…men enligt mej ska du inte tro att folk inte bryr sej om detta problem, är bara det att du och Ingrid är så proliferativa i era inlägg och länkar att vi andra helt enkelt inte hinner med!! Själv sitter jag uppe på höjderna ovanför Isola Rossa på Sardinien i en gammal primitiv stenbelagd ”stazzu” ….augusti är ju semestermånad här nere ju…med närmsta granne ett yngre (allt är relativt..) par med 10 getter, 15 höns…och antagligen en tupp??….och 8 enorma svart-bruna grisar, 3 katter som hjälper till att ta råttorna, och en vakthund som skäller natten i ände p g a vildsvinen som tar sej in överallt och bökar upp och förstör var dom kommer åt… Dom ger oss allt från hemmagjord salami, färska fikon, ricotta av deras getmjölk…och ingen pastorisation där inte!!…plus en massa andra delikatesser…hur skulle Italien kunna gå med på ett sådant avtal som TTIP/Ceta?? Skulle vara vår undergång…. Har dock inte följt den sista utvecklingen, har gräsligt dålig connection här, men kan inte tro att det går igenom för vår del..!?
  Grannarna runt om är många över hundra år, min grannes mormor dog förra året i en ålder av 104…hon var aktiv in i det sista och hjälpte till med barnvaktning…längre ner på vägen bor en tant som just fyllt 103 och är ute och går varje dag med sin yngsta son, som bara är plus 70, rena barnrumpan… Tror dom äter som fåglar och jobbar som slavar med sina grönsaksodlingar…!?! Ingen junk food, inga söta pressade drycker, lite frukt, kallpressad olivolja, mycket grönsaker, färskt vin, bröd, ägg, ost, prosciutto, fisk då o då, nån tallrik hemmagjord pasta med köttfärssås…

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  @ NIsse:
  Vad än Per och Tores hädanfärder nu än berott på och hur tragiska dom än är för deras närmaste och ”rörelsen” så är det precis som Piltson skriver – inget jämfört med TTIP och hur många som dör av ”skolmedikamenter” , ”vanlig mat” och pesticider varje år – detta är ju vad som orsakar mänskligheten riktigt outsäglig skada – på alla de sätt.

  Dö ska vi ju alla göra – jag gör det helst efter ett så friskt liv som möjligt och det tycker jag lågkolhydratskost ger mig.

  Går TTIP igenom så antar jag att vi har en 10-15 år på oss innan vi som samhälle förgäves kommer att försöka krafsa oss upp ur ett avgrundsdjupt råtthål.Det får bara inte hända.

 28. 28

  Jag tycker att tråden spårar ur…!
  Vi kan väl nöja oss med att beklaga sorgen av en medmänniska – oavsett…!

  En intressant person som jag inte alls känner, men lyssnat och sett till på några youtubefilmer. Dessutom en populär läkare har jag läst i kommentar här ovan.

  Kanske ska vi be bloggägaren att avsluta kommentarer i detta inlägg?

 29. 29

  Varken i Kostdoktorns eller i Dr Annikas blogg har jag inte vid ett endaste tillfälle läst att LCHF skulle ge ett evigt liv. Har ni? Vad åt Tore hemma i köket, vet ni det? Tänkte väl det. Vilket kroppsligt arv bar Tore med sig, vet ni det? Tänkte väl det. Vet ni i detalj vad Tores bortgång berodde på? Tänkte väl det. Att sedan ifrågasätta kosthållningen på grund av Tores bortgång är ju rent ut sagt, löjligt. Ofta skojas det (med viss underton) med uttrycket, ”jag vill dö frisk”. Jag tycker om det uttrycket och jag hoppas gå hädan på det viset. Jag är 67 år och ätit LCHF under 8 år och jag har tappat 26 kilon och mina värden är toppen och inga tråkiga nyheter och inga obskyra forskningsrapporter kan få mig att ändra min kosthållning. Jag håller med Arvid ovan, tycker tråden spårat ur.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker också att vi nu avslutar spekulationerna om orsaken till Tores död.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa