Läkare belagd med kostrådgivningsförbud

Ortopedkirurgen Gary Fettke i Tasmanien, Australien, som har insett att LCHF (Han uttyder förkortningen Low Carb Healthy Fat) är den bästa kosten för diabetiker och metabolt sjuka, och har givit kostråd till LCHF, har fått föreläggande från medicinsk myndighet, AHPRA (Australian Health Practitioners Regulatory Authority) att han inte får ge råd om kost till patienter vare sig i personlig kontakt eller på nätet. Förbudet innebär hot om delegetimering om han inte lyder.
Han uppges inte vara kvalificerad att ge kostråd. AHPRA har inte kommenterat innehållet i hans kostråd.

Han har nu överlåtit sin Facebook-sida till sin hustru Belinda: Belinda Fettke No Fructose.
De har också en annan sida: NoFructose.com
Videos, Dr Gary Fettke

Nu är det krig mellan LCHF och etablissemanget, åtminstone i Australien. Och även i Sydafrika, där professor Tim Noakes befinner sig i juridisk process.

 

Comments

 1. 1
  Ingemar edfors säger

  Tur att man inte jobbar där!

 2. 2
  Docent Göran säger

  Detta var nog den största dumhet som etablissemanget i Australien kunde hitta på. Jag såg på den nya siten som drivs av hans fru (genialt drag!) att det alldeles nyss var över TUSEN kommentarer.

  Det hela blir som en präriebrand som myndigheterna bara inte kan släcka.

  Jag såg nyligen att i England är det nu ungefär lika många som kör Low Carb (20 % av befolkningen) som i Sverige. Läkemedelsindustrin känner sig verkligen hotad av oss och det hotet är förvisso reellt. Jag räknade igår ut att läkemedelsbolagen rimligen säljer insulin för ungefär 2 500 miljarder kronor till världen 500 miljoner diabetiker. Om nu 20 % inte behöver insulinet längre torde försäljningsförlusterna redan idag röra sig om 500 miljarder kronor.

  Dessa siffrorna låter helt otroliga men om endast en tiondel är sant förlorar de ändå 50 miljarder varje år på grund av LCHF-trenden.

 3. 3

  «Nu är det krig med etablissemanget»
  Annika…Det har det vel vært en ti års tid 🙂

 4. 4
  Gert Wahlström säger

  Så, varför gör inte ”etablissemanget” en forskning på området ”mat för diabetiker”?
  Det tar bara en vecka för att förstå att diabetiker mår bättre av att inte äta socker!!
  Har man glömt bort att det är SOCKERSJUKA det handlar om?

 5. 5
  Hanveden säger

  Göran Petersson Chalmers har propagerat för att LCHF bör uttydas Low Carb – Healthy Fat
  https://publications.lib.chalmers.se/publication/170320

  mLCHFh .

 6. 6

  Jag tycker vi alla ska köra med uttrycket ”sockersjuka” för att få tillbaks förståelsen för den kopplingen.

 7. 7

  Inte tycka utan vi ska kalla det för vad det är!
  SOCKERSJUKA! Punkt!
  Resten är ett påhitt av läkemedelsindustrin för att folk inte ska koppla sammanhanget!
  Men att säga Healthy Fat är ju genialt <3

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Gunilla:
  Problemet är att med ’Healthy Fat’ kan man mena lite fett, och i form av fleromättade oljor och margarin (som Paúlun). Men om man direkt förklarar vad man menar så är det ju OK.

 9. 9

  Förbjuda råd om hälsosam mat går bra. Men reklam för ohälsosam mat med lögnaktiga argument går hur bra som helst!

  https://www.kostdoktorn.se/chokladflingornas-mirakel-forebygg-hjartsjukdom-med-tillsatt-socker

  Politikerna verkar vara vilse i pannkakan.

 10. 10

  Är det så att du var den första läkaren i världen som drog ut i krig mot etablissemanget angående LCHF? Alltid coolt att vara först, även om det kostar.

 11. 11

  Förslag: gå in på Belinda Fettke No Fructos FB sida och be att få bli vänner samt indikera att du gillar sidan och vill ha inlägg från henne. Dela sidan också, eller inlägg som dyker upp där som du gillar. Man måste supporta andra som jobbar för bättre hälsa och kost via de möjligheter man har även om de kan förefalla blygsamma.

 12. 12

  Belinda Fettke blogg:
  https://www.nofructose.com

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Kareng:
  Det är många läkare som har förespråkat lågkolhydratkost under decennier och sekler, men jag var mest uppmärksammad i Sverige från 2005 och några år därefter. Sen var det jag som lanserade beteckningen LCHF i min blogg 2006.
  Det var också jag som anmäldes av två dietister till Socialstyrelsen år 2005, och senare, i jan 2008, blev godkänd beträffande mina lågkolhydratråd. Det var första gången som lågkolhydratkost blev godkänd av en statlig myndighet. Jag vet inte om den har blivit det senare heller.

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ Kareng:

  Det är därför Annika är vår ”hjältinna” 🙂

 15. 15

  Mer än lite märkligt att det är OK att förbjuda läkare att ge kostråd som gör patienterna friska utan mediciner.

  Kan producenterna av mediciner ha något med det att göra ?

 16. 16

  Häftigt att Dr Dahlqvist är omnämnd i en blogg från andra sidan jorden (Nya Zeeland)!
  Världen börjar bli liten nu. 🙂

  https://profgrant.com/2016/08/16/australias-response-to-the-diabetes-epidemic-shooting-the-messenger/

 17. 17

  @ iAnna:

  Jag publicerar vad de skriver i Nya Zeeland, eftersom inte alla orkar klicka på länkar:

  ”In 2005 the Swedish dietetics authorities tried to silence Dr Annika Dahlqvist. Their heavy-handed actions led to a court case in 2008 which Dr Dahlqvist won, publicising the benefits of LCHF all over Sweden, and as a result a significant proportion of the Swedish population soon knew about the diet, and butter sales went up – leading to much hand-wringing around the world among people committed to outdated bad advice, but no adverse effects in the Swedish population – according to the Swedish government’s health data base, heart attacks are now at an all-time low.”

  🙂

 18. 18
  Olle Holmqvist säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ber att få återupprepa (som naturaliserad skåning):
  Först kom Annika som en snöplog, sen kom alla andra efter på sparkstötting.

 19. 19

  Olle Holmqvist Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Ber att få återupprepa (som naturaliserad skåning):
  Först kom Annika som en snöplog, sen kom alla andra efter på sparkstötting.

  Bra uttryckt! 🙂

 20. 20
  Docent Göran säger

  @ Olle Holmqvist:

  Låt mig till din eulogi till Annika addera följande kommentar som jag nyss skickade till Dr. Kendrick’s blog.

  —————

  I have now decided to write another chronicle at the Swedish blog of our LCHF pioneer Dr. Annika Dahlqvist who, with the severe risk of losing her licence, in fact changed the rules to now allow LCHF-advice for the treatment of obese and diabetic patients through the official verdict 2008. She paid though a stiff price as a “rule changer” but survived to the enjoyment of us adherents of this way of “cultural” life.

  The chronicle I have just begun writing has now the working title “LCHF and healthy teeth”. The reason is that I , myself, after 40 years of intermittent struggle now finally seem to have regained my full tooth health together with the health of my heart as far as this may be possible and with the dubious strong departure point at the heart emergency department 17 years ago.

  To refresh my memory I have now pulled some books from the shelves and most notably the one written by the acknowledged “best dentist in the world” during the first half of the past century, Weston Price, who in the spirit of the probably equally acknowledged best physiologist of the world during the late 19th century (or ever?), Claude Bernard, worked against the ignoble practices of the dentistry of his time and with a scientific attitude to finding out the cause for the disastrous state of affairs at that time and he arrived at the most likely culprit being the “white man’s food” after his famous endeavour to visit all remaining indigenous people remaining during the 1930th. The title of his master piece book is “Nutrition and Physical Degeneration” and to resist the overwhelmingly convincing photographs accompanying the text you have to be as immune to science, and the advocates of this science like Dr. Kendrick, as the present day advocates of the statins.

  Another book I am just now consulting for my chronicle is that of Dr. Kraft, “Diabetics Epidemic & You”, where I again learn that hyperinsulinemia is probably a much better word for this disease than diabetic and since CVD goes hand in hand with diabetes he, with his wast clinical experience in the field categorically claims “Those with cardiovascular disease not identified with diabetes are simply undiagnosed”. What I though cannot understand is that Dr. Kraft can keep almost completely clear of how what we eat contributes. I noted the same avoidance with Professor Unger in his great “game changer” and price-awarding talk about the interaction between insulin and glucagon in the pancreas to regulate blood sugar levels among diabetics.

  Could it be that the topic of nutrition and disease is such an incredibly big Hippocratic “elephant in the room” that you, as a part of the medical community, better ignore it if you want to survive in although Dr. Dahlqvist “made it” – but of course she is our “hero” and heroes get scars if they survive and knowing this could be a reason to keep away.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa