Mycket Cederholm och Hellénius i Läkartidningen

I senaste Läkartidningen är det mycket av äkta paret Cederholm och Hellénius. Först 5 frågor till C, ang nyttig kost. Han vill att vi äter bär, frukt, fullkornsspannmål, fisk. Det onyttigaste är grillad fläskvål och palmoljefriterade chips, avsaknad av grönsaker, och sockersaker. Vi ska välja olja före smör.
Läkare ska lita på Livsmedelsverkets rekommendationer. ”Alla” näringsexperter tycker samma sak, och därför ska vi lita på dem.
Själv väljer han magra mejeriprodukter, nötter och olivolja, bönor och linser.

Sen får de 5 sidor att skriva om nyttig kost. Hjärtinfarktdödligheten har minskat i Sverige och medellivslängden har ökat. Detta tror de sig veta beror mest på att kolesterolet har sänkts genom ’nyttigare’ matvanor hos befolkningen.
Jag orkade inte läsa hela artikeln, jag blev för trött.

Min kommentar: Det är visat att högre kolesterol, även ’det onda’ LDL, har samband med bättre hälsa och längre liv. Den minskade hjärtinfarktdödligheten kan mycket väl bero på ökade interventioner med ballongvidgningar och coronar bypass-operationer.

 

Comments

 1. 1
  Anna Maria Kraft säger

  Varför ska man lita på Tommy C och Mai-Lis H???
  Citat från artikeln:
  ”Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Tommy Cederholm: Deltar i och leder internationella forskarstyrda studier som villkorslöst delfinansieras av företag som Nutricia, Nestlé Medical Nutrition och Fresenius Kabi. Ger föreläsningar som arrangeras av företag som Nutricia, Nestlé, Fresenius-Kabi och Arla; arvoden utbetalas till Uppsala universitet. Medförfattare och redaktör till medicinska läroböcker.
  Mai-Lis Hellénius: Inbjuden föreläsare på internationella och nationella vetenskapliga möten arrangerade av bl a Pfizer, Merck Sharp & Dohme, Astra, Sanofi-Aventis, Schering-Plough, COOP, Unilever, Sveriges försäkringsförening, AFA, Nordea och Posten. Samtliga arvoden insättes på forskningskonto på Karolinska institutet. Skrivit populärvetenskapliga böcker som givits ut på ICA bokförlag, Forma Books, Massolit och Max Ströms Förlag, samt kapitel i läroböcker utgivna av Studentlitteratur.”
  Med denna ”referenslista” i minnet skulle jag nog välja bort mycket av det de rekommenderar.

 2. 2

  «
  Den minskade hjärtinfarktdödligheten kan mycket väl bero på ökade interventioner med ballongvidgningar och coronar bypass-operationer.
  »
  Och mindre røkning och mindre transfett (det blev mer transfett som följd av margarin hypen)

  Jag sitter på tal från statistisk sentralbyrå i Norge som visar en svak men stødig økning i antall hjertinfarkt drøm 1993 frem til i dag.
  Det närmar seg kriminelt när man drar slutsatser man inte får dra, bare föe at det er slutsatser man vil dra.

 3. 3
  Ann-Therese Samuelsson säger

  Snälla, ni som har akademiska titlar inom medicinen, låt dem inte stå oemotsagda! Är själv både anställd och patient på Akademiska, misstänker starkt att forskningen och behandlingen inom diabetesvården grundar sig i Cederholms åsikter. Hur många fler ska undanhållas möjligheten att få bli friska(re)?

 4. 4
  Kjell Holmsten säger

  Läkemedelsindustrin och Sjukvårdsindustrin vill inte ha friska patienter. Hur många gånger måste detta upprepas!

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  Anna Maria Kraft Skrev:

  Med denna ”referenslista” i minnet skulle jag nog välja bort mycket av det de rekommenderar.

  Ha..ha.. Med den referenslistan skulle man ju lika gärna kunna välja en Kalle Anka-tidning och presentera den som fakta. Det har ungefär samma relevans – för vanligt folk alltså. För MSM-media, TTIP-ivrare, Politiker och BigEverything + Brunskjortorna i VoF är det dock en annan femma.

 6. 6

  Men nog borde hjärtinfarkterna öka ordentligt med den otroliga sockerkonsumtionen idag jämfört med för 30-40 år sen? Om det är sockret som är orsaken? Överlevnad i hjärtproblem är ju en annan sak som kan bero mkt på operationsframsteg o vissa läkemedel typ Trombyl…tänker jag

 7. 7

  Vi får nog vänta några år på att Cederholm och Hellenius tystnar på naturlig väg. De är ju falska profeter som inte vill ha kunskaper.

  Vetenskapen går ju framåt ett dödsfall i sänder. För deras del blir det allt mer plågsamt eftersom tiden går så vi får ju hoppas att de dricker läsk och massor av snabbmat.

 8. 8
  Elisabeth G säger

  @ I Like Neil Young:

  Såja, såja, nu ska vi inte klanka på Kalle Anka. Han är klokare än så. 🙂

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  @ Elisabeth G:
  Det har du faktiskt helt rätt i!

 10. 10

  Jag kan inte låta bli att citera läkaren Nisse Simonson. Han skriver så här på sin Facebooksida:

  ”Lågt kolesterol = tidigare död

  Det kommer att visa sig att vi under 50 år har tagit livet av ett omätligt antal människor genom att tömma deras kroppar på en av för vår överlevnad viktigaste substanser-KOLESTEROL.

  Jag har nu läst igenom 101 studier ,som bevisar detta.
  De finns samlade i boken : ”Low cholesterol leads to an early death” av David Evans.”…

  Läs gärna resten direkt på Facebook.

 11. 11
  Hanveden säger

  Det enda man behöver läsa är kommentarerna till ”FÖRFATTARINTERVJUN 5 frågor till Tommy Cederholm” och ”ÖVERSIKT Matens betydelse för åldrande och livslängd” av ”Uffe Ravnskov, med dr, docent, Oberoende forskare” i Läkartidningen.

  Det makarna: ”Tommy Cederholm, professor, överläkare, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet; geriatriska kliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala” och
  ”Mai-Lis Hellénius, professor, överläkare, institutionen för medicin, Karolinska institutet; hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, Solna” säger är mer av en papegojas upprepning av vad olika läkemedelsfirmor och höga tjänstemän inom Livsmedelsverket ständigt upprepar för att det skall låta som sanning…

  mLCHFh B-) .

 12. 12
  Hanveden säger

  Här mer från Läkartidningen: ”Ny evidens för nyttan av primärpreventiv lipidsänkning”

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2016/07/Ny-evidens-for-nyttan-av-primarpreventiv-lipidsankning/

  Läs även där kommentarerna…

  mLCHFh B-)

 13. 13
 14. 14
  Reefer säger

  Jag misstänker att det är den artikeln i läkartidningen som ligger till grund för DN:s ”så här tycker vetenskapen att du ska äta”-artikel idag som är gömd bakom en betalvägg:

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-har-tycker-vetenskapen-att-du-ska-ata/

  Någon som är prenumerant där kanske kan bekräfta eller dementera det?

  Väldigt trist att såna som Hellenius och Cederholm fortfarande får stort utrymme trots att vi i många år nu vet att det finns gott om bevis för det mättade fettets ofarlighet och nyttan med att dumpa kolhydraterna i kosten och att vegetabiliska oljor med dess omättade fetter kanske inte är alls är speciellt nyttiga, utan tom tvärtom.

 15. 15
  Humlan säger

  Idag på P1 med ”Hälsokorrespondenten” kl.15.04 ska folk få ringa in och tala om vad som gett dom hälsa.
  Intressant o höra om det ringer in nån om LCHF.

 16. 16

  @ Humlan.
  Det fanns inget om lchf. Och gissar jag rätt så släpps sådant inte fram där. Det närmaste man kom var en dam som ville motionera ner några kilon. Det närmaste man kom i svaret var kalorier in=kalorier ut, ät mindre, spring mer.

 17. 17
  Anna-Lena säger

  Jag orkar inte ens läsa artikeln överhuvudtaget. Men det slår mig om exempelvis hjärtinfarkter ökar, är det LCHF-kostens fel, om de minskar är det Livsmedelsverket och medelhavskostens förtjänst. Det lustiga är, att detta kan ske på samma geografiska område, inom samma tidsperiod. Märkligt!

 18. 18

  Har inte smörförsäljningen exploderat i Sverige senaste tiden? Kanske därför dödligheten minskat?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa