Att stoppa hjärtinfarkten innan den kommer

Jag reagerade på TV-reklamen från Hjärt-lungfonden om att ett enkelt blodprov kommer att visa om man riskerar att få hjärtsjukdom. Jag skrev till fonden och frågade vad de menar. Jag fick till svar en länk till hemsidan för SCAPIS, en planerad stor studie på 30000 människor, ang riskfaktorer för hjärtsjukdom. Forskarna ska försöka hitta riskfaktorer som man kan motverka och på så sätt minska hjärtsjukdomar.
Bland proverna de ska ta är blodsocker, så de kanske kommer att komma fram till att blodsockerhöjande mat är farligt för hjärtat?

Kategori: Hjärtkärlsjukdom

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Forskarna bakom SCAPIS-studien tillhör etablissemanget som fortfarande vägrar inse att lite höga kolesterolvärden är bra för vår hälsa. Så att man skulle dra någon intelligent slutsats om kosten är nog att hoppas för mycket. När jag som huvudman i fonden förslog en speciell forskningskampanj för att studera sambanden mellan kost och hjärt-kärlsjuklighet avvisades förslaget med att sådan forskning skulle skada Hjärt-Lungfondens anseende. Därefter fick jag sparken som huvudman.

 2. 2
  Gunnar Lantell säger

  De sa ingenting om statiner?

 3. 3
  S.Samelsson säger

  Det finns redan hjälp att få, när det gäller hjärtsjukdomar. Om ni inte har läst Dr. Matthias Rath
  Varför djur inte får hjärtattacker….men människor dör av dem! Läs den boken, där får man allt
  förklarat på ett begripligt sätt, många har blivit hjälpta av honom.

 4. 4
  Patrik säger

  Fullständigt vansinnigt. Hjärtskärlsjukdom är en livsstilssjukdom. ”Modern” medicin har nån slags kollektiv masspsykos.

 5. 5
  Mats Lindberg säger

  Man talar i reklamen om att man kan få individuellt anpassad behandling. Det finns ingen sådan!
  Man har två standardbehandlingar: statiner och motion. Hela idén om att hitta riskmarkörer är meningslös utan tankar om hur man tolkar dem. Hälsoforskningen har fastnat i ett tänkande om läkemedel som ”normaliserar” riskmarkörer. Det är i analogi med förenklingar som att ”hastigheten dödar i trafiken”. Meningslöst.

 6. 6

  Jag har också sett reklamfilmen för Hjärt-lungfonden och skakade på huvudet.

  I samband med att någon anhörig dör så uppmanas de sörjande att donera till Cancerfonden eller Hjärt-lungfonden beroende på dödsorsak.

  Det är direkt osmakligt för ingen av dessa fonder sysslar med något vettigt.

 7. 7

  Håller med! Bättre att mäta HbA1c, c-peptid och högkänslig sänka istället för kolesteroler. Har man särskild anledning kan man lägga till arteriografi, kärlultraljud och koagulationsutredning. Det skulle spara massor av lidande och pengar! Det får vara slut på svansandet för industrin!

 8. 8
  Mormor säger

  Har kollat SCAPIS hemsida och de olika avsnitten om forskning etc….inte ett enda vettigt ord…. tyvärr!! Dom har i alla fall förstått att hjärt- och kärl-sjukdom hör ihop med diabetes…”studier visar att diabetiker har en kraftigt ökad risk för kärlkramp och hjärtinfarkt plus att det finns en sämre prognos för patienter med diabetes…man förstår dock inte orsaken..” Och sen finns ett avsnitt om nya läkemedel, som är skrämmande… Dom ställer stort hopp om bättre läkemedel inom diabetesforskningen, dock är de befintliga effektiva, men vissa har oönskade biverkningar…(så synd då…) och insulin och vissa andra är viktökande, vilket man försöker undvika i samband med diabetes….dock finns även andra läkemedel, som hjälper bukspottkörteln att producera mer insulin, men det kan slita ut och förstöra de insulinproducerande cellerna..hoppet står nu till en konstgjord bukspottkörtel, med en insulinpump som ska opereras in i kroppen och funka som sensor… Help!! Byta kosthållning vore väl enklare??
  Plus att ett avsnitt pratar om en polyester-säck, som ska byltas över ett förstorat hjärta så att det minskar i volym…eller också att man helt enkelt kunde skära bort en del av hjärtat….i och med den önskade (??) volym-minskningen borde patienten bättra på sin hjärtsvikt…. Är folk inte kloka?? Läkare eller inte läkare… Måste säja att man blir minst sagt brydd…men antagligen har jag förstått fel..!!? Alltså icke ett enda ord om en förbättrad kost, vare sej det gällde den nu sedan åtta år godkända LCHF…eller om läkarna på Scapis kanske föredrar benämningen den ketogeniska dieten….skulle det gå bra också!?! Alltså inte ett ord…!? Man blir förtvivlad….

 9. 9
  ByPass x2 säger

  MIn spontana reaktion och magkänsla är att detta bara är ännu ett sätt att fånga in ”kunder” till den korrupta och kriminella läkemedelsindustrin.
  Är ganska säker på att samtliga 30.000 försökskaniner kommer att konstateras ha ”för höga” kolesterolvärden och därmed påtvingas statiner och blodtryckssänkande giftiga hälsovådliga kemikalier.
  Som vanligt ett spel för gallerierna, med all säkerhet till stor del sponsrat av medicinindustrin.

  Mig lurar de inte i alla fall — inte en gång till…
  Det får räcka med drygt 30 års statinförgiftning,
  Har hållit upp i 2 år nu och mår bara bättre för var dag som går 😉

 10. 10
  ulf henell säger

  För tre och ett halvt år fick jag ett hjärtstopp. Bra hjälp fick jag av en läkare som var närvarande vid händelsen. Polis, läkarbil, ambulans och en bil från brandkåren infann sig. Färd till sjukhus och operation, sedan tre dygn i respirator, tro jag.. Jag var då 67 år, är 71 nu..
  Ser jag tillbaka på mina vanor fram till denna händelse, så finner jag ett mönster. För det första var jag medveten om kolhydraternas inverkan på vikten. Det förstod jag, men jag förstod inte deras inverkan på mina artärer. Sedan blev det mycket av den nyttiga frukten, och då visste jag inte något om mängden kolhydrater i frukt, som till exempel bananer.
  Sedan hade jag tagit till mig varningar om det farliga fettet.. Så det blev mycket lågfettkost..
  Eftersom jag relaterade kolhydraterna endast till min vikt, så blev det en chokladbit här, en öl där, och annat smått och gott dagligen – ett dagligt snaskande.
  Annars motionerade jag regelbundet, utan att överdriva. Hade också en hund, som ville ut regelbundet.
  Så fick jag efter en lång tid en allvarlig hjärthändelse.
  Mycket skickliga kirurger och läkare tog hand om mig.
  Några veckor på avdelning, sedan utskrivning med mediciner:: blodförtunnande, statiner och blodtryckssänkande.
  Av statinerna fick jag ont i magmusklerna, läkarna provade ut flera sorter, efter ett tag sa jag NEJ.!
  Vid den tiden hade jag läst en artikel av en läkare som skrev, att om man satsar på livsstilsförändrande aktiviteter, så kanske man inte behöver några mediciner. Så jag gick på hans linje.
  Eftersom jag var säker på att jag inte hade högt blodtryck, hade själv mätare, så begärde jag att de skulle ta bort medicinerna. Eftersom jag hade sju läkare under en kort tid, så tog en av dem bort blodtrycksmedicinen helt. Då hade jag den blodförtunnande medicinen kvar.
  Men man skall ha klart för sig att inte alla läkare var villiga att ta bort någon medicin.
  Av den blodförtunnande medicinen fick jag ångest på efternatten, vilket jag påpekade för en läkare, men det hade han aldrig hört talas om. Men i Fass kunde jag läsa, att medicinen jag fick, kunde ge andnöd, och det är väl inte så långt ifrån ångest.
  Hur som helst, idag tar jag inga mediciner. Motionerar regelbundet och tror mycket på egenskapade övningar i Tai Chi. Äter lågkolhydratskost typ LCHF, utan överdrivet fett intag. Mår bara bättre och bättre, bra..

 11. 11
  Lars Henrik säger

  De kommer säkert att ”hitta” att fettet i det söta kolhydratladdade kaffebrödet orsakar hjärtsjukdom plus det att folk inte rör på sig tillräckligt!

  Lösningen är mer statiner eller, ännu bättre, nya kolesterolsänkare (med lång patenttid kvar) samt mer vegetabiliska fetter och ett medlemskap på F&S!

 12. 12

  När ska den stora massan inse att det inte finns något grundläggande intresse hos vare sig Hjärt- o Lungfonden eller sjukvården i allmänhet, att man håller sig frisk? När jag nämnde ämnet näring till min läkare härom dagen så tittade han på mig och skakade på huvudet. Stackare!

 13. 13
  Nisse Hult säger

  Annika har du svar varför det talas så lite om Arteriografi-mätning på din blogg?
  Borde väl vara klockrent, många viktiga data man får fram där.
  Har nyss varit till Ö-vik och min årliga mätning.

 14. 14
  Hanveden säger

  Ang Arteriografi mätning här i mat&hälsa 1/2013 bla Karls blodkärl blev 42 år yngre…

  https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

  mLCHFh B-) .

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Nisse Hult:
  Jag var själv till Hudiksvall, för ett antal år sen, och gjorde arteriografi, och hade bra värden. Men man läser inte mycket om arteriografi. Jag har känt att det viktigaste är att vi äter LCHF, och alla olika mätningar är sekundära. (Blodsocker tycker jag dock är bra att kolla ibland)
  Därför har jag inte skrivit så mycket om arteriografi.

 16. 16

  Donal O’Neills och Aseem Malhotras film The Big Fat Fix är rena antidrogen till SCAPIS-projektet. Filmen har premiär den 22 juli på thebigfatfix.com. Den är värd att se. Den är underhållande, vacker och tidvis humoristisk även om levnadssättet inte är främmande för lchf:are. Hoppas den översätts snabbt och att den kommer ut till en bred publik.

 17. 17

  @ Nisse Hult:
  Det är en för bra mätningsmetod! Det är bättre med gissa, hittepå o sen medicinering. Klirr, klirr i storbörsen!

 18. 18
  Docent Göran säger

  Att sjukvården är så korrupt som den är knappast någon tillfällighet med tanke på att den helt och hållet befinner sig i händerna på en industri som vill tjäna så mycket pengar som möjligt på denna sjukvård.

  All så kallad screening som utförs, från kolesterolmätningar, mammografi till för den delen kärlmätningar, som angiografi, är knappast till av något intresse för vår hälsa utan bara en del i detta sjuka sjukvårdssystem. Man fiskar helt enkelt nya ”offer” med dessa metoder. Det är först när man själv blivit allvarligt sjuk och ”misshandlad” av vården som man möjligen kan börja se igenom den gigantiska korruption det är frågan om genom att börja tänka självständigt. Det är också då man hittar till bloggar som Annikas och Lars Berns men den bistra sanningen är att det ändå bara är ett fåtal av oss som verkligen gör det. De flesta litar tyvärr fortfarande till medicineringen i dagens sjukvård.

  Kostdoktorn lockar människor som söker alternativ kost för att de så gärna vill få attraktiva kroppar genom att bli av med överskottskilon och vem vill inte det? Denna vår fåfänga drabbar oss tyvärr oftast innan vi blivit allvarligt sjuka men erfarenheten visar att den fåfängan ofta ändå inte är en tillräcklig drivkraft för att vi ska lyckas hålla fast vid en sund LCHF-livsstil.

  Återfallen duggar tätt, speciellt när sjukvården direkt motarbetar oss när vi själva gör oss friska och inte längre är beroende av dom. LCHF är idagt ett växande hot mot industriintressena bakom dagens hälsokatastrofer.

  och och på egen hand börja leta efter

 19. 19

  Docent Göran… jag håller med dig och inte håller med dig. Idén bakom mycket screening och business. Men samtidigt anser jag att en god hälsokontroll kan leda till att man – inte i första hand skaffar en massa läkemedel – utan man lägger om kost, rör på sig lite mer m m. Med tanke på att en del säger att omkring 40% (från en amerikansk siffra) har tecken på metabola problem fastän de är smala och långt innan de känner sig sjuka så är det nog inte så dumt med en god HÄLSOvård innan SJUKvården måste sättas in.
  Sen är du lite negativ mot Kostdoktorn. Trots allt påpekas det där att lchf lever man med inte för utseendets skull utan främst för hälsans skull. Att sen gott åskådningsmaterial handlar om viktminskning gör det tydligare för dem som ännu inte vågat prova lchf.

 20. 20
  Nisse Hult säger

  @ Docent Göran:
  Docent Göran
  Håller inte med dig, i detta fall när det gäller Arteriografmätning. Den gör man inte för att sätta sig i klorna på pillerindustrin. Den gör man för att bilda sig en uppfattning om hur det står till med artärspänst. Är det några varningsklockor som klämtar? Bör man ändra på nått i sin livsstil? I mitt fall som hårdtränande 60+åring vill jag veta om speed har förbättrats sen förra årets mätning som redan då var mycket bra och värden i år var ännu bättre, vilket jag anade efter ännu ett rekordåk på i Vasaloppet & Vätternrundan. Det krävs spänstiga kärl för att cykla runt Vättern på 9,22 som 60-åring ska du veta.

 21. 21
  Mats Lindberg säger

  Mätvärden kan vara av intresse för individen om hen har kunskapen och motivationen att agera utifrån dem. Tyvärr ser jag ytterst lite av det tänket i vården. Det finns undantag, t.ex ögonvården, som regelmässigt kollar diabetesförändingar och laserbehandlar om det behövs. Det stora problemet är mätvärden som bara skapar oro och där ingen vettig behandlingsplan finns. Det är som bekant skadligt för hälsan att gå runt och oroa sig över hälsan!

 22. 22
  Hanveden säger

  @ Hanveden:
  Karl lär ha fått en del insinuationer om hans förbättrade kärlhälsa och intag av rödbetsjuice av kolleger.. Rödbetsjuice är tydligen lika bra som viagra…
  Läs här från artikeln jag länkade till i inlägg 14.

  ”Mat i stället
  för Viagra
  När Nobelpriset delades ut för
  upptäckten av kväveoxid dröjde det
  inte länge förrän potensläkemedlet
  Viagra kom ut på marknaden.
  Potensläkemedel bygger just på att
  med hjälp av kväveoxid få blodkärlen
  att slappna av. Men vad
  många inte känner till är att
  du kan få samma effekt
  med rätt mat!”

  ”NÄR KARL ARFORS SLUTADE med socker
  och mjöl blev hans blodkärl 23 år yngre.
  Med tillskott av rödbetsjuice, kosttillskottet
  L-argiplex, c-vitamin och
  folsyra föryngrades de ytterligare 19 år!
  70 år gammal hade han nu lika fina blodkärl
  som en 26-åring.
  – Jag blev väldigt förvånad att man
  kan påverka sin hälsa i så hög grad utifrån
  vad man äter, säger Karl Arfors som
  vet vad han talar om. Han är professor
  i mikrocirkulation
  och inflammation och
  forskade under många år
  bland annat i USA.”

  mLCHFh B-) .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa