Tidigare död av mättat fett?

I tidningen Må bra.
Där anges att de som äter mättat fett dör tidigare. De hänvisar till en artikel i New York Times, och en studie från Harvard.

Forskarna på Harvard har vad jag har förstått länge hävdat att omättat fett är bättre än mättat. Vegetariska motiv?
126000 personer som följts i 30 år. Det kan knappast vara LCHF-are. Begreppet LCHF har inte funnits så länge.

Här fick jag länk till en pressrelease från Harvard. Den är en oförblommerad hyllning till det vegetabiliska omättade fettet.
Jag fick ett meddelande om att Uffe Ravnskov tillsammans med Zoë Harcombe troligen kommer att skriva ett Letter to the editor, i ärendet. Vi får återkomma till det när det blir publicerat.

Uffe Ravnskov
Zoë Harcombe

Ett Abstract av studien.

En artikel kritisk till Harvardstudien. Av prof Grant Schofield

En artikel av Marika Sboros: Why is Harvard sticking the knife into butter again?

 

Comments

 1. 1

  Det skulle dreje sig om en artikel i JAMA Internal Medicine 176:6, men jeg kunne heller ikke finde den.

 2. 2
  Ulrika säger
 3. 3
 4. 4
  Ingvar Bergdahl säger

  Jag har mailat till skribenten och begärt att få adressen till Harvard-studien.

 5. 5
  Docent Göran säger

  Herregud – säger jag bara!

  När ska detta nonsens upphöra?

  Förutom Annikas blog är Dr. Malcolm Kendricks en av mina favoriter och där har han en serie artiklar (eller kanske krönikor) som alla handlar om orsakerna till hjärtsjukdom. Artiklarna kommenteras ofta av kompetenta läkare, forskare samt patienter av olika slag och det rör sig ofta om mer än 200 kommentarer. Till den senaste artikeln, nr 18 i serien, som handlar just om blodfetter och matvanor där han bland annat jämför England och Frankrike la jag nyss in följande kommentar.

  ———

  This interesting post reminds me of the eminent physician and physicist John Gofman, University of California, who was the first scientist to be able to correctly analyse lipid profiles in the blood in the early 50-th with his ultracentrifuge where he could sort out the lipids of different density but to the disinterest of the medical community.

  Gofman demonstrated that saturated fats could raise the amount of LDL in the blood but that it was the cabohydrates that elevated the VLDL. He also pointed out that the measurement of total cholesterol was a “false and highly dangerous guide” to the effect of diet on heart disease.

  Another eminent scientist in the field of lipid metabolism at that time was Pete Ahrens, Rockefeller University, who was of the same opinion as Gofman. When he gave lectures he would show photos of two test tubes of serum obtained from the same patient – one when the patient was eating a high carbohydrate diet and one on a high fat diet. One test tube would be milky white indicating lipemia. The other would be absolutely clear.

  The milky plasma was obtained on the carbohydrate rich diet and the clear plasma on the high fat diet. What made the serum white was the VLDL particles who mainly carry triglycerides but also some cholesterol.

  —————–

  Den mesta informationen till min kommentar hämtade jag från den bok som var min egen (och även kostdoktorns) ögonöppnare för sju år sedan, Gary Taubes ”Good Calories, Bad Calories”.

  Själv kan jag bara inte förstå hur man kan vända ryggen till en sådan oerhört rik och seriös källa till insikter i hur kostvetenskapen har hamnat så snett som den gjort idag. Boken påstås vara svårläst men jag själv ser den mest som ett ymnighetshorn som man kan ösa ur men ett sådant kräver förstås en allvarlig insats om man nu ska tömma det. Boken är en formidabel vetenskapsjournalistisk forskningsinsats. Att Gary Taubes fått flera internationella journalistiska priser är är mer än begripligt och han är i mina ögon väl värd dessa priser.

 6. 6
  foie gras säger

  Käre Gud giv mig idag mitt silkeslena opastöriserade smör på grädden från kossor som betar i Loiredalen och tack för att det bara är att gå till min osthandlare runt hörnet för ett himmelskt sortiment av smör och käre lille Gud, håll din hand över Frankrike vareviga dag.

 7. 7

  @ foie gras:
  Var finns gilla-knappen i detta system!!!

 8. 8

  Här är länken till den publicerade studien:
  https://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2530902
  Två observationsstudier studerade och frågorna baserade på en lista av matvaror:

  ”Dietary information was collected with SFFQs.19,20 In each SFFQ, we asked how often, on average, the participant had consumed a specified portion size of each food during the preceding year. The number of listed foods was 61 in 1980 and was expanded to 116 to 150 in 1984 and thereafter; additional frequently used foods were reported in an open-ended section”

  Utan den listan och de gängse använda recepten för maten i fråga är det svårt avgöra hur exakt man varit i uppskattningen av fettinnehåll och hur resten av matens innehåll kunnat påverka. Vi rör oss inom ett område med hur många samverkande faktorer som helst. Var det inte en svensk undersökning av olika fettyper, där man blandade de olika fettyperna i muffins?!

 9. 9
  Göran säger

  högst ovetenskapligt, ganska tidigt står det att de blandat mättat fett med transfetter??

  synd att måbra inte har höge kriterier på studier??

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  Jag gick in på tidningen Må Bra:s hemsida för att kolla upp vilka ägarna till tidningen är.

  Jag ser att mailadresserna är @mabra.aller.se så jag antar att det har med Allers förlag att göra.
  Hursomhelst när jag kollade runt lite så hittade jag detta.

  Jag måste säga att premissen är underlig, ungefär som att man skulle vara rasist för att man tycker att invandringsfrågan sköts illa i Sverige. Hursomhelst jag bryr mig personligen faktiskt inte om ifall folk är feta, smala, långa, korta, gamla, unga eller vilken hudfärg eller kön man råkar ha. För mig har alla lika värde och rättigheter i grunden såväl som skyldigheter.

  Feta människor verkar känna att det är nån form av hetsjakt på dom. Handlar det verkligen om det?

  För mig är den allt överskuggande faktorn, hälsofaktorn. Det är det frågan handlar om – tycker jag. Inte nån form av skönhetsfaktor.

  Eller är jag ute å cyklar?

  https://www.mabra.com/storsta-snackisen-pa-instagram-just-nu-somliga-feta-kvinnor-om-fettforaktet/

 11. 11
  Nisse Hult säger

  @ I Like Neil Young:
  Och sen kan ju en fråga vara vem som skall betala fakturan för ohälsan som genereras över tid, personen ifråga själv eller tippa över till andra. Gissar att det blir lugnt med tryckande på den första gillaknappen. Känslig fråga men tyvärr verklighet varje dag

 12. 12
  Markus säger
 13. 13

  No Health Benefit to Replacing Fat With Carbs
  By Nicholas Bakalar
  July 11, 2016

  https://well.blogs.nytimes.com/2016/07/11/no-health-benefit-to-replacing-fat-with-carbs/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa