Mängden kött i maten

Jag frågade SLV om hur mycket kött de rekommenderar. Åsa Brugård Konde svarar att rekommendationen är högst 500 g rött kött och chark per vecka.
Men tanke på att vi äter andra proteinkällor under veckan, som t ex fisk och fågel, så är väl 500 g rött kött per vecka inte helt fel. Lite snålt för en stor fysiskt aktiv man kanske. Eller?

Kategori: Myndigheter

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Det låter väl helt ok. Blir vi inte mätta kan vi dryga ut proteinerna med härliga feta såser och smör.

 2. 2
  Lars M säger

  Jag tror rekommendationen är rent trams och baserad på miljöhänsyn och har inget med hälsa att göra. Om de skulle kunna komma fram till en säker koppling mellan rött kött och ohälsa, så är jag övertygad om att det hänger ihop med tillagningsmetoden, dvs bränt kött är ohälsosamt. Förresten vad är specifikt med rött kött? Har inte Ralf Sundberg påtalat att det inte är någon skillnad på muskelfibrerna i sk rött kött och kycklingkött? Man kan med gott samvete strunta fullkomligt i SLV:s och WHO:s rekommendationer ur hälsosynpunkt, det är jag övertygad om.

 3. 3

  I vår familj lever vi nog på mindre än 500g per vecka tillsammans. Det blir mycket fågel, fisk och skaldjur och 3-4 ägg per dag och person.

 4. 4

  500 g räcker mer än väl och blir över.

 5. 5

  Många reumatiker upplever att de mår bättre om du utesluter rött kött och har man känslig mage mår man definitivt bättre av kyckling och fisk än gris- och nötkött.

 6. 6

  Erling Skrev:

  I vår familj lever vi nog på mindre än 500g per vecka tillsammans. Det blir mycket fågel, fisk och skaldjur och 3-4 ägg per dag och person.

  Vi har nog en liknande konsumtion på två personer och det är bara helt lagom tycker vi. När jag var barn på 60-talet så levde vi gott på ca 1-1,5 kg rent kött per vecka för 2 vuxna och 3 barn. Sen blev det kyckling o fisk också.

 7. 7
  Ann-Charlotte säger

  Man behöver ju inte äta något från djurriket bara för att kunna vara fysiskt aktiv. Se bara på Serena Williams som vunnit US Open 3 gånger på vegankost. Men hon äter väl mycket kolhydrater istället. Så vegankost är ju ingen hit om man äter LCHF. Men det går faktiskt bra att vara vegetarian och få i sig proteiner, och alltså äta LCHF. Det är faktiskt bättre för miljön. Även om man inte slutar äta kött så kan man ju minska mängden, för djurens och miljöns skull.

 8. 8
  Lars M säger

  Berglins i SvD:

  https://bit.ly/29vGPHI

 9. 9

  Är faktiskt trött på alla dess råd av olika slag som kommer med jämna mellanrum.
  Serena Williams ser ut att leva gott på grönsakerna. Detsamma gör Skidskytten Björn Ferry på LCHF. Serenas kropp ser ut att få i sig en hel del energi i form av kolhydrater.

  Både hon och Björn är toppidrottare, så åt var och en det som passar bäst för den.

 10. 10
  Bustas säger

  Nu verkar det som om det inom LCHF: rörelsen blivit en tävlan i att äta minst kött för att liksom lägga sordin på frågan om köttätandet. Var vi inte överens om att vi alla är olika? Kön, vikt, fysisk aktivitet mm spelar in. Jag tänker inte ”spela med” i de som påstår att köttproduktionen ger miljöproblem och därmed tävla i att äta så lite kött som möjligt för att göra LCHF-livet så där ”lagom” för att skaffa ”poäng” i vem som äter minst kött men ändå är LCHF-are. Hustrun och jag ligger tillsammans på c:a 2 kilogram kött i veckan. Sedan blir det makrill och ibland kyckling som variation.

 11. 11
  Erling säger

  Ikväll är det ankbröst på menyn. Hur räknas det? Fågel naturligtvis, men mycket rödare till färgen är det svårt att tänka sig. Bra LCHF-mat, med väl 1 cm tjockt späcklager.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Bustas:
  Tack och lov är det fortfarande fritt att äta som man själv vill.
  Själv tror jag att mycket protein bidrar till överviktsproblem, så jag försöker hålla nere på köttmängderna.

 13. 13
  Eva Dalkvist säger

  Många tror ju att odlad mat är mer miljövänlig men det är tyvärr inte sant. All odling där man använder plog och harv medför att jorden under långa tider blir ”naken” och därför utsätts för erosion av vatten och vind. På detta sätt försvinner hela tiden jord ut i haven.
  Det enda sätt att klara av att behålla och öka jordlagret är att låta djur beta. Man kan också odla utan plogning och efterlikna naturen så att jordlagren inte försvinner.

 14. 14
  Hans Ahlén säger

  @ Eva Dalkvist:
  Ett utmärkt exempel på det du skriver är Nordamerika. Innan Nordamerika befolkades av den vite mannen fanns det buffelhjordar som strövade på kontinenten men då fanns det ett jordlager på 80 cm. Idag finns knappt någon jord kvar. Ett mer närliggande exempel är Östersjön som får ta emot allt som kommer från de plogade jordarna med övergödning som resultat.

 15. 15
  Bustas säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Vad menas då med rött kött? Är 100 gram rött kött 100 gram proteiner? Så klart inte.
  Om hustrun och jag äter 2000 gram kött tillsammans per vecka är det så klart 1000 gram per person och vecka.
  Låt oss säga att vi äter endast blandfärs för enkelhetens skull. I blandfärs finns det ca 18-19 gram proteiner per 100 gram färs. Beroende på vilken fetthalt blandfärsen har så skiftar andelen protein med något enstaka gram. Då blir alltså 1000 gram c:a 190 gram per person och vecka, eller om man så vill, 27 gram protein per person och dag. Det kanske är för mycket protein för vissa men för oss har det fungerat fantastiskt bra under åtta års LCHF: tuggande. Det är något vi kommit fram till genom erfarenhet och tester genom åren mycket tack vare dig Dr. Annika. Givetvis tillkommer det några extra gram proteiner under sommarhalvåret då vi ”skattar” vår trädgård men under vinterhalvåret undviker vi förgiftade importerade proteiner i så kallade ”grönsaker”. .

 16. 16
  Bustas säger

  Eva Dalkvist Skrev:

  Många tror ju att odlad mat är mer miljövänlig men det är tyvärr inte sant. All odling där man använder plog och harv medför att jorden under långa tider blir ”naken” och därför utsätts för erosion av vatten och vind. På detta sätt försvinner hela tiden jord ut i haven.
  Det enda sätt att klara av att behålla och öka jordlagret är att låta djur beta. Man kan också odla utan plogning och efterlikna naturen så att jordlagren inte försvinner.

  Du har så rätt Eva. Att låta kreaturen äta och skita i naturen är givetvis det optimala. Idag odlas grödor som utarmar jorden. Vi äter dessa grödor och det vi tuggar i oss lämnar vi i toaletten vars innehåll slutligen hamnar i haven. Torrdassets tid är förbi och därmed utarmar vi våra jordar liksom kossans uteblivna existens på ängarna har samma effekt. Hualigen.

 17. 17
  Lars Henrik säger

  Jag smockar nog i mig en 150-200 gr kött och 3-4 ägg varje dag. Tillkommer ofta en proteindrink eftersom jag mår bättre efter styrketräningspassen då. Återhämtningen blir snabbare. Dessutom lite ost och övriga smärre proteinkällor.

  Efter vad som berättats här är det väl främst en ökad cancerrisk p g a tillväxtfaktorer som det varnas för. Då undrar jag om det är någon skillnad i risk för en person som tränar och en som är inaktiv vid samma proteinintag? Den ene ”förbrukar” s a s proteinet men (antar jag) inte den andre.

 18. 18

  Jaha. Jag äter nog åtminstone 1½ kg i veckan, jag. Och då är jag bara en liten men rätt aktiv tant. Runt 2 hg om dagen. Ibland slår jag mig lös på lite ”smörgåsmat” också, då blir det så klart mer. Kyckling äter jag aldrig längre om jag inte får tag på en alternativt uppfödd fågel. Varför ska man äta det absolut sämst uppfödda köttet från det kanske mest plågade djuret om man inte måste? Vars fett för övrigt består till en icke föraktlig del av fleromättade fetter.

  Skulle dock gärna äta mer fisk och skaldjur, men det har jag tyvärr inte råd med, så det får bli lyx.

  Ägg äter jag förstås, 2-3 stycken om dan. Det blir en 70 g protein om dagen för det mesta, ibland något mer.

  F.ö. håller jag med Eva och Bustas. 🙂

 19. 19
  Lars Henrik säger

  hemul Skrev:

  Kyckling äter jag aldrig längre om jag inte får tag på en alternativt uppfödd fågel. Varför ska man äta det absolut sämst uppfödda köttet från det kanske mest plågade djuret om man inte måste?

  Mycket bra sagt tycker jag!

 20. 20

  @ Lars Henrik:

  Delar helt din erfarenhet, skulle jag dra ner på köttet kommer träningen att bli lidande. Att träna tror jag är otroligt viktigt. När kroppen är frisk vill den röra på sig. Minns förr hur jobbigt det var att tvinga sig ut på ett motionspass men numer ser man bara fram emot lite svett och motstånd.

 21. 21

  Går det inte att träna med fett som bränsle?

 22. 22
  LCHF-Bengt säger

  @ Peter:

  Kosten består av 60-70 % fett, så energin kommer i huvudsak från fettet.

 23. 23
  Elisabeth G säger

  Med tanke på att man brukar säga att vi behöver 1 gram protein per kilo kroppsvikt (målvikt, om man är överviktig) och dag är 500 g rött kött per vecka orimligt om man inte äter mycket protein från andra källor. 500 g kött blir ca 100 g protein. Fördelat på sju dagar blir det ca 14 g protein per dag. Skulle tro att de flesta av oss väger något mera än 14 kg. 🙂

  För en normalviktig, normallång kvinna torde proteinbehovet ligga på 65 g per dag. Detta innebär, om man bara tar proteinet från kött, 325 g kött per dag. Så nej, 500 g per vecka är inte rimligt.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Peter:
  Det går utmärkt att träna med fett som bränsle. Det räcker dessutom hur länge som helst eftersom man (normalt) har flera kg fett upplagrat i kroppen.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Elisabeth G:
  Jag tror att 1g protein per kg är onödigt högt räknat. Man kan nog gå ner mot ½ g per kg om man inte är fysiskt arbetande, utan att få proteinbrist. Resten av energin tar man mest från fett.

 26. 26
  Lars Henrik säger

  Peter Skrev:

  Går det inte att träna med fett som bränsle?

  Absolut, energin kommer från fettet i maten men för muskeluppbyggnaden och reparation av kroppen behövs mer proteiner vid träning (i synnerhet styrketräning) än vid ett mer stilla liv.

  ——————————-
  Men jag undrar fortfarande över faran med högt proteinintag vid träning jämfört med oträning.Någon som vet?

 27. 27
  Docent Göran säger

  Jag vet inte om jag ska skämmas just nu efter att ha svalt den sista tuggan på den åttonde korven (utan bröd) vid utgången på IKEA och nu mår fint när jag sköljer ned maten med en kopp kaffe medan hustru är inne och shoppar. Samtidig kan jag inte låta bli att notera de flesta bara äter en eller två korvar men med bröd eller äter en glass. Kanske hälften av gästerna här är kraftigt överviktiga så detta kan ju knappast bero på antalet korvar de äter.

  Sedan tänker hustru och jag gå till restaurangen för att äta våra klassiska köttbullar utan tillbehör förutom extra BEA.

  Undrar om en kommentar som den här kan spä på alla fördomar om oss normalviktiga LCHF-are som återfått vår hälsa och dessutom mår så förbaskat bra?

 28. 28

  @ Docent Göran:
  Måste vara oerhört frustrerande besök hos Kamprad eftersom Du ständigt tröstäter!
  Det här fick jag fram om Bullens pilsnerkorv:

  Bullens pilsnerkorv … Innehåll. Gris- och nötkött, vatten, nöthjärta, nötlunga, potatismjöl, fett från gris, bindväv från gris, mjölkprotein, salt, …
  Smarrigt va?

  Vad IKEA har i korven kanske Du vet? Kanske det mesta vi predikar om vad gäller livsmedel är nys?
  🙂

 29. 29
  Docent Göran säger

  @ Erling:

  I stort sett låter det ganska bra tycker jag – inälvsmat det mesta och bindväv!

  Det är väl potatismjölet vi ska se upp med.

 30. 30

  Lars Henrik Skrev:

  Tillkommer ofta en proteindrink eftersom jag mår bättre efter styrketräningspassen då

  De här proteintillskotten, som atleter gärna äter, är det någon som vet vad sorts protein de innehåller och varifrån de utvinnes? Växt- resp animaliskt protein har ju helt olika egenskaper vad gäller tillgänglighet och innehåll av aminosyror, eller hur? På den tiden galnakosjukan bröt ut gjorde man foderprotein av djurkadaver, antagligen s.k. fullvärdigt protein men ändå dödligt.

 31. 31

  @ Docent Göran:
  Ja det hade varit värre med glassar eller munkar!

 32. 32
  Docent Göran säger

  @ Erling:

  Kanelbullarna på IKEA är förstås inte att leka med – jag ser att folk som inte är magra äter dom. Sedan gör IKEA reklam för sina grönsaksbullar och de bullarna måste också vara rena rama döden för en sann LCHF-are 🙂

  Godisavdelning här vid utgången är helt i klass med den hos COOP i Gällivare.

  Det blev inga köttbullar i restaurangen – vi backade inför den långa kön. Istället blev de sex korvar till – man måste tänka lite på vikten. Magra dör i förtid!

 33. 33
  Melker säger

  @ Erling:
  Vassleprotein (whey) är nog det vanligaste.

 34. 34

  @ Melker:
  ”För att komma upp till det proteinintag som Sveriges olympiska kommitté rekommenderar för styrkeidrottare, 1,6–1,7 gram protein per kilo kroppsvikt och dag, krävs i de flesta fall inget proteintillskott.”

  Tror nog att en omelett är både godare och billigare med samma verkan.

 35. 35
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  De här proteintillskotten, som atleter gärna äter, är det någon som vet vad sorts protein de innehåller och varifrån de utvinnes? Växt- resp animaliskt protein har ju helt olika egenskaper vad gäller tillgänglighet och innehåll av aminosyror, eller hur?

  Precis! Idag finns vegetabiliska proteintillskott samt vassleprotein (whey) och biffprotein. Jag använder whey-protein med den högsta renhet jag kunnat köpa (whey 100).

  Helst hade jag velat ha biffprotein men det fanns inte utan sötningsmedel och smakämnen. Det fanns däremot ”naturligt” whey.

  Det brukar anges på förpackningarna vilka aminosyror och i vilka halter som ingår.

  Det går förståss att få i sig detta protein via vanlig mat men, som jag tidigare skrev, känns kroppen bättre när jag intar det snart efter ett pass. Och, inte att förglömma, min sambo kanske inte är sugen på något proteinrikt till just den middagen. Då är det praktiskt att ha tillskottet till hands 🙂

 36. 36

  @ Docent Göran
  Du behöver nog inte skämmas. Det lär inte vara mycket protein i den korven. Näst största ingrediensen är vatten. 😀

 37. 37

  @ Lars Henrik:

  Nu har jag ingen erfarenhet av proteintillskott, men skulle det vara bättre än riktigt kött?

 38. 38
  Melker säger

  Erling Skrev:

  @ Melker:
  ”För att komma upp till det proteinintag som Sveriges olympiska kommitté rekommenderar för styrkeidrottare, 1,6–1,7 gram protein per kilo kroppsvikt och dag, krävs i de flesta fall inget proteintillskott.”

  Tror nog att en omelett är både godare och billigare med samma verkan.

  Definitivt godare 🙂
  Priset är dock inte så tokigt, 119 kr/kg och då innehåller det 76g protein/100g. Det blir 4kr för en rekommenderad 25g proteindos direkt efter träning. Motsvarar 3 ägg och du måste köpa billigast möjliga ”fulägg” för att få dem förr 1,33 kr/st.

  Själv tar jag dock inte proteintillskott eftersom jag äter både mycket kött och mycket ägg och dessutom är lite ”naturmänniska” och anti alla piller och pulver.

  Dock borde jag nog göra det för det är inte alltid enkelt att få i sig 170 gram protein per dag. Verkan lär också vara som störst direkt efter träning och då är proteinshaken praktisk.

 39. 39
  Melker säger

  Häpp, jag övertalade visst mig själv och beställde precis 1 kg Whey-100 🙂

 40. 40
  Ann-Charlotte säger

  @ Bustas:
  ”Nu verkar det som om det inom LCHF: rörelsen blivit en tävlan i att äta minst kött för att liksom lägga sordin på frågan om köttätandet.”

  Jag tycker snarare att de flesta inom ”LCHF-rörelsen” verkar hävda att det inte är några problem alls med kött. Jag tror själv det är bättre för hälsan att äta kött och fett, än kolhydrater, men för miljön är just köttkonsumtionen sämst av allt. Varför verkar så få vilja inse det?

  Och odlad mat är såklart inte miljövänligare eftersom en stor del av den används som djurfoder. Hur mycket av köttet i Sverige är gräsbetat kött – nån som vet?

 41. 41
  Lars Henrik säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  @ Lars Henrik:

  Nu har jag ingen erfarenhet av proteintillskott, men skulle det vara bättre än riktigt kött?

  Nej, jag tror inte det men det påstås vara i en mycket lättupptagen form. Det är antagligen därför jag tycker att jag mår bättre när jag kan ta en proteindrink direkt efter träningen. Sedan blir det förståss mat ändå även om det kanske tar ett par tre timmar. Och om det skulle visa sig bli en mindre proteinrik måltid den kvällen så är det ju ett enkelt sätt att komplettera med en drink.

  Dessutom sägs det, som Melker också nämner, att verkan är störst direkt efter passet.

  Melker Skrev:

  Motsvarar 3 ägg

  Det kan vara 4 ägg faktiskt. Ett normalstort ägg innehåller 6-7 gram.

  Det är Whey 100 som jag kör med. Jag har precis köpt en enkilosförpackning 🙂

 42. 42
  Lars Henrik säger

  Ann-Charlotte Skrev:

  för miljön är just köttkonsumtionen sämst av allt.

  Jag tror det beror helt på hur djuren fötts upp. Naturbete tycker t o m Naturskyddsföreningen är något positivt för miljön på många sätt medan uppfödning medan spannmål och kraftfoder definitivt är sämre. Dessutom sämre för djuren då det inte ens är deras naturliga föda. CAFO-uppfödning är ett skräckexempel på just detta.

  Med djur i bete har man kunnat visa att jordalager kan byggas upp och återställas och därmed bidra till större upptag av kol från luften.

 43. 43
  Docent Göran säger

  @ Ann-Charlotte:

  Det är så lätt att hamna i meningslösa pseudodebatter där huvudfrågan skyfflas undan.

  Vi som blev sjuka på grund av de officiella kostråden blev bevisligen friska när vi istället satsade på LCHF men detta blev underligt nog väldigt upprörande för etablissemanget men dock begripligt när man inser att vi friska människor inte bara slår mot läkemedelsindustrin utan även mot hela jordbruksindustrin.

  Idag är vi ett reellt hot mot den rådande ordningen med tanke på att ungefär hälften av jordens befolkning idag antingen är diabetiker eller prediabetiker, dvs. befinner sig i det metabola syndromet och som vi själva gjorde innan vi ändrade livsstil i grunden. Denna sjuka halva av världens befolkning skulle också bli frisk om den satsade på LCHF.

  I försvaret av denna sjuka situation finns ingen gräns för de fula knep som har använts för att misskreditera oss och detta med köttkonsumtionen är bara ett av dessa fula knep. Med den brist på moral och den korruption som genomsyrar vårt samhälle, och inte minst massmedia, är det i mina ögon rent skamligt när man försöker ifrågasätta hälsan hos oss LCHF-are genom att göra vår köttkonsumtion till en moralisk fråga om miljön och dessutom försöka förvandla oss till sjuka veganer istället.

  Som du påpekar måste vi med samma moraliska indignation peka på att köttproduktionen helt och hållet måste ske genom gräsbetning.

  Till min glädje antogs nu min motion till Naturskyddsförening och som handlade just om vikten av gräsbetande djur för både vår hälsa och vår miljö.

 44. 44
  Markus säger

  Serena Williams är ”vegan”… som bl.a. äter kyckling, ägg och räkor när det passar henne. Eller ”chegan” som hon kallar sig.

  https://www.usatoday.com/story/sports/tennis/2013/01/14/australian-open-venus-williams/1832413/
  https://www.fitnessmagazine.com/mind-body/inspiration/serena-williams-interview/

 45. 45

  Ann-Charlotte Skrev:

  Och odlad mat är såklart inte miljövänligare eftersom en stor del av den används som djurfoder.

  Jag tror det är tvärtom jag. Att kött inte är miljövänligt bl.a. just därför att djurfodret är odlat.

 46. 46
  Ann-Charlotte säger

  Tack för svar alla! Bra att få fler argument 🙂 Jag är själv LCHF:are och mår väldigt bra av det, skulle aldrig mer äta kolhydrater, men vill ändå se fler perspektiv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa