De senaste rönen om mättat fett?

Jag var på ett föredrag av Mai-Lis Hellenius för 1-2 år sen. Hon påstod där att LCHF är farligt, och att folk dör i förtid av att äta den kosten. Jag frågade efter bra jämförande studier som bevisade det hon påstod, och då sa hon att hon skulle komma till det. Det gjorde hon emellertid inte.
Jag läste nu att hon fortfarande påstår att de senaste åren har det kommit starkare evidens för det mättade fettets farlighet. Mai-Lis svarar inte när jag mailar henne i olika ärenden.
Är det någon annan som har fått tillgång till hennes referenser som visar att naturligt mättat fett är farligt?
Det skulle vara lämpligt att en journalist frågade henne, och sedan bad en alternativ vetenskapsperson, som tex Uffe Ravnskov eller Ralf Sundberg om en bedömning av hennes referenser.

Kategori: Kolesterol, Fetter

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Mai-Lis Hellenius har hela sin karriär tjänat Big Pharmas intressen och hon reagerar som en hund genom att inte bita den hand som föder henne. Bara tanken att det blir stopp för förskrivningen av statiner t.ex. måste få alla inom industrin att rysa.

 2. 2

  Du kommer aldrig att få något svar från henne, av den enkla anledningen att det finns inget.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Lars Bern Skrev:

  Bara tanken att det blir stopp för förskrivningen av statiner t.ex. måste få alla inom industrin att rysa.

  Och snart kan vi glömma den tanken helt.Får vi TTIP kan det förmodligen på nåt snirkligt affärsjuridiskt sätt anses som ett ”handelshinder” att överhuvudtaget taget tänka tanken att minska eller förbjuda förskrivningen av Statiner.

  och man vill väl inte bli stämd heller – hur skulle det se ut när man ska iväg och jetseta med sina NWO/Bilderbergskompisar…

  At the BilderbergParty.

  BigBank-Bilderberghotshot:
  Hey Yo Löfven – what was that stunt your country tried to pull with that statinprohibition…..that didnt look to good…

  SvetsarLöfven:
  Ehhhh…well yo know …in Swidän wi still have a ting called democraty that pipol bilivs in – dej dont know that te Bilderbärgs kansseld it years ago…pipol still think we has it…

 4. 4

  Jag skulle inte bry mig ett dugg om Maj-Lis.Hon kommer att bli dement mycket snabbare än oss andra. Hon verkar tycka om kaloriräkning och svältkost.

  Stalltipset är att hon knaprar en hel del piller i sin ”visdom”.

 5. 5
  Ann-Therese Samuelsson säger

  Hon är tuff som vågar stå fast vid detta, i egenskap av…expert? Snart får hon stå där med dumstruten neddragen över öronen.

 6. 6

  Det enda ”negativa” med LCHF (enl. Dr. Eric Berg USA) kan vara att kroppen kan bli försurad om man inte till proteinet o fettet äter 7-10 koppar av bl a vitkål, grönkål, broccoli, sparris el spenat etc. minst en gång per dag. Gärna som drink. Detta för att höja kaliumnivåerna som är viktigt för leverfunktionen.

 7. 7
  Kristina A säger

  Hej Annika!

  Jag tror inte heller att du får svar, men jag kan för skojs skull fråga en ung nybliven distriktsläkare på mitt jobb som var och besökte Maj-Lis på överviktsenheten för drygt ett halvår sedan. När läkaren varit där och sen skulle presentera ”nyheterna” på jobbet så handlade det egentligen om att röra sig ännu mer, tiden för motion var än mer uppdelad under veckan och ska ha gett ”fantastiska resultat”….

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Kristina A:
  Hör gärna med den distriktsläkare du har kontakt med om de vetenskapliga beläggen för att naturligt mättat fett är farligt att äta. Han kan ju fråga Mai-Lis om han inte kan svara själv.

 9. 9

  Att fettet är ”mättat” betyder att det inte ”hungrar” efter atomer att reagera med. Därför är det mindre risk att mättat fett ”stökar till det” i vår metabolism. Kanske måste man förklara på den nivån för att Mai-Lis Hellenius skall förstå. Fast hon verkar märkligt oemottaglig för den enklaste logik…

 10. 10
  Brelle säger

  Vad finns belagt om mättade fetter och LCHF-kost omkring inflammationer i hjärtats kranskärl?
  Kolesterolet finns i blodomloppet/hjärtat och blir farliga beläggningar först vid inflammation, eller?
  Jag har just fått fem ”stentar” inlagda i hjärtats kranskärl. Har ätit LCHF i åtta år. Andelen smör och grädde, alltså mättade fetter, har ökat under senare år i min kost.
  Att dra slutsatsen om att det var fel är enkelt.
  Råd och recept om statiner var läkarens svar på inflammationerna, detta för att minimera min framtida risk. Finns det andra ”svar”?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Brelle:
  Det finns vetenskapliga belägg för att mättat fett inte medför mera kranskärlförkalkningar än omättat fett. I ditt fall kan man ju inte veta hur utvecklingen skulle ha blivit om du ätit mera omättade oljor. Det bli i stället en fråga om statistiska skillnader mellan olika fetters inverkan.
  Sunt förnuft säger att ingen sentida industriell kost kan vara bättre än människans ursprungliga föda, och där ingår mättat animaliskt fett. Men naturligtvis inte i större mängd än vi behöver för näring och energi.

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Brelle:

  Jag håller som vanligt helt med om Annikas kloka synpunkter.

  Som själv allvarligt hjärtsjuk, med mina kranskärl allvarligt igensatta sedan 17 år, är jag övertygad om att ett av mina viktigaste beslut när jag då tackade nej till en omfattande bypassoperation och alla hjärtmediciner var att samtidigt sluta äta de fleromättade fettsyrorna och istället satsa på smör. Att jag samtidigt slutade med allt godis och började med daglig motion genom att cykla till jobbet har säkert bidragit lika mycket till att jag idag kan vara så ”kaxig” som jag är. Att stentar och/eller bypassoperationer i stort sett är meningslösa i det långa loppet visar statistiken och det var därför jag själv avstod.

  Mercola har också ofta kloka synpunkter på sambandet mellan vår hälsa och vår kost och idag kom ett intressant inlägg om faran med kolhydraterna i vår moderna industrimat.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/07/27/elevated-blood-sugar.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160727Z2_NB&et_cid=DM114225&et_rid=1590345105

 13. 13
  Anders S säger

  Så kallade ”vetenskapliga bevis” finns det gott om. Här är lite att gräva i:

  ”Europeiska kodexen mot cancer”

  https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sv/vetenskapliga-bevis

  https://cancer-code-europe.iarc.fr/images/doc/6_diet.pdf

 14. 14
  Kristina A säger

  Hej igen Annika.

  Jag pratade med läkaren på mitt jobb när jag var tillbaka efter semestern. Hon skulle leta fram titeln på EN forskning som visat att LCHF/mättade fetter inte är bra. Jag har inte fått den än, hon glömde nog det och har gått på semester, så jag återkommer igen om några veckor hon är tillbaka. Hon tyckte det var konstigt att du inte fått svar av Maj-Lis.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa