Aloe Vera riskerar leverskador

Krönika av Anna Bäsén i Expressen.

Pyramidföretaget Forever living har tjänat många miljoner på att sälja Aloe vera-produkter med olika hälsopåståenden, bl a bantning. I några fall har ämnet orsakat leverskador. Anna själv fick förhöjda levervärden.

Synpunkter och erfarenheter?

Kategori: Tidningsartiklar

 

Comments

 1. 1
  ByPass x2 säger

  När Fulmedia debatterar hälsofrågor har det hitintills i efterhand visat sig vara lögn, överdrifter, undanhållande av fakta och/eller agenda från Big-Farma och Big-Food!
  Vet själv ingenting Aloe vera och har ingen egen erfarenhet av någon Aloe vera-produkt utan detta är enbart min spontana reaktion på den alltid ljugande Main-Stream-Median.
  Ta bara fortfarande ständigt felaktigt utbasunerad ”information” om t.ex. LCHF och Kolloidalt silver…

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Men VitaePro bluffen lever och frodas med ständigt ny TV Reklam

 3. 3

  Jag klurar på hur mycket själva viktminskningen bidrar till förändringarna i levervärdena. I kroppsfettet, och möjligen även i bunden vätska, finns slagg/gifter som kroppen måste ta hand om när den gör sig av med fettet och vätskan vid viktminskning – det borde kunna synas på levervärdena under viktminskningen för att sedan normaliseras när viktnedgången är klar. Men jag försvarar inte alls Forever Livings koncept. Det är t ex riktigt illa att de marknadsför en näringsfattig produkt som näringsrik.

 4. 4

  @ Xiro:
  Intressant ! Jag fastade 5 dar i rad med 2 dar emellan (5:2) och en dag efter första perioden kände jag en konstig otäck arrythmia under ca en halvtimme som dock snabbt gick bort efter ett glas kokt men ljummet vatten.
  Sedan ”rensade jag levern” genom att röra en äggula i ett kvarts glas med grädde, föregånget av ca 5 kapsyler aktivt kol. Fettblandningen var enligt 1930-talsreferenser det man hittat som bäst stimulerade ett kraftigt gallflöde. Det aktiva kolet för att hjälpa till att absorbera gifterna från levern om allt inte var ordentligt uppbundet, för att hindra rundgång, s.a.s.
  (Gallan har vad jag förstår den dubbla funktionen att släppa ut både emulsionsmedel och de föroreningar den bundit upp från blodet samtidigt)
  Efter den erfarenheten fortsatte jag samma blandning en dag av ätdagarna mellan fastor. Jag rundade även av de sista två fastedagarna med att ersätta citronvatten med gradvis ökande dos av buljong kokt på oxben. Sedan inga sidoeffekter.
  Betydligt billigare och säkrare att minska vikt och insulinresistens med hjälp av fasta a la Jason Fung, men han har inte skrivit något om din vinkling på leverns roll under vitktminskning eller hur man kan sortera ut det, vad jag vet.

 5. 5

  @ sten:
  Spännande metod du beskriver! Hur mår du nu? Du skriver – ”inga sidoeffekter”. Varför menar du att man måste göra denna ”leverrening”?

  Forever Living är ett riktigt blufföretag, lurar in människor att sälja deras dyra produkter med pyramidspelsliknande metoder. Man ska inte ha något med dem att göra.

 6. 6
 7. 7

  Jag är mycket osäker på om det beror på Aloea Vera. Deras viktminskningsprodukter handlar ju om en form av fasta. Fastar man så kommer levern att kräkas ur sig en massa gamla gifter. Bäst är att fasta någon dag typ 5.2 eller liknande.

  Jag fastar ett dygn i veckan och tre sammanhängande dygn en gång i månaden. Efter första dygnet tar jag en koltablett så de gifter som levern kräks ut absorberas av kolet och inte absorberas av tunntarmen. Gör jag inte det så får jag jämnt sitta på porslinstronen.

 8. 8
  Annelie säger

  Med tanke på allt annat skräp som finns i Forever livings produkter så är det märkligt att skylla på aloe vera som i sin rena form är en utmärkt medicinalväxt. Läser man på innehållsdeklarationen på deras olika produkter så inser man fort att det knappast är de naturprodukter som försäljarna försöker lura i folk. Bl a så har de bantningspulver där andra ingrediens är fruktos. Jag är inte förvånad över att Anna Bäsen fick sämre levervärden vid en svältkur där man endast äter fruktos, sötningsmedel, förtjockningsmedel, smakämnen, undermåliga mineraltillskott etc….

 9. 9

  Aloe Vera Verkar kunna vara skadligt om det intas under längre tid.
  https://livertox.nih.gov/AloeVera.htm

  Getter är kända för att äta allt möjligt, men Aloe Vera äter de inte. Inte jag heller. Det smakar och luktar för äckligt. Äckligt är även företag som profiterar på människor genom pyramidspel och Multi Level Marketing (MLM), anser jag. Dessa företag bör man undvika för sin egen och för andras skull, anser jag.

  På huden är Aloe Vera skön om man bränt sig och mycket effektiv. Då skär man av ett färskt blad och delar det lateralt med en kniv. Sedan skär man längsgående i gelen som då rinner ner och kan fångas upp i en kopp och kan förvaras i kylskåp ca 2 veckor.

  En flaska med 99% Aloe Vera ca. 200-250ml och konserverande tillsatser kan med fördel förvaras i kylskåp och bör kosta ca 100kr och Aloe Vera ska naturligtvis vara första ingrediensen även på innehållsförteckningen. Flaskor som säger 100% Aloe Vera på framsidan är nästan alltid bluff.

  Man kan bli torr i huden av att bränna den och även av Aloe Vera och då är den bra att kombinera med olika organiska oljor som innehåller nyttiga antioxidanter.

 10. 10
  Anna D säger

  Har använt Aloe Vera’s gel utan att banta. Vid en blodprovstagning visades mkt dåliga levervärden. Hade då ”medicinerat” mig med Aloe Vera i ca 1 mån. Slutade med produkten och mätte levervärden igen efter ca 2 mån, då de var i stort sett bra igen. Är helt övertygad att det var gelen. Även läkaren hade hört talas om liknande fall. Aloe vera är ok utvärtes, men skulle säga att den är skadlig invärtes. I alla fall för levern.

 11. 11

  @ Anna D:
  Tack för info Anna D.

  Den behövdes för att skingra mitt tvivel

 12. 12

  Blev kontaktad av en försäljare för Forever Living för ett par år sedan. Han försökte få mig som kund och få in mig som försäljare. Lockade med att man kan tjäna stora pengar på detta. Han och hans dotter jobbade enbart med detta och levde gott! Jag var skeptisk och tackade nej. Kanske borde jag ta reda på hur han mår nu eftersom han påstod att han drack Aloe Vera gelen varje dag och hade nog gjort det under flera år.

 13. 13

  min fru blev inlagd pga av Forever living-produkterna, fortarande sviter efter 2 år!!!! hatar bolaget, dom ljög oss rakt upp i ansiktet, nu bekräftas det igen!!

 14. 14

  Hälsokost och kosttillskott ingår i kategorin matvaror och är mycket dåligt och godtyckligt prövade och övervakade av myndigheterna. Bara de inte är direkt och omedelbart dödande kan de säljas. Via nätet finns det bara tullen, som kan ta stickprovskontroller på narkotika. Vem som helst kan tjäna pengar på att kränga förpackningar med vackert utseende och fagra löften – dock utan förpliktelser. Gechäftet spelar såklart på människors rädsla för ond och bråd död. Här är big pharma i gott sälskap.

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  @ Erling:
  Dessvärre är det nog så.Det gäller att vara noggrann och försiktig och välja med omsorg när man köper sina tillskott.

  Om Livsmedelsverket ville göra skäl för sitt namn – på ett sant demokratiskt och för folket värdefullt sätt – så skulle man kolla upp att dom tillskott som finns tillgängliga faktiskt också innehåller det dom säger och i korrekt mängd.Då skulle man verkligen kunna sägas göra skäl för skattekronorna i stället för att bara hänga BigPharma i kjolarna.Nåt annat jag skulle vilja se är korrekta mätningar på vad vattnet EGENTLIGEN innehåller som produceras av alla dricksvattenverk i Sverige.

 16. 16
  Ingrid säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Nåt annat jag skulle vilja se är korrekta mätningar på vad vattnet EGENTLIGEN innehåller som produceras av alla dricksvattenverk i Sverige.

  – Jag håller fullständigt med dig! – Jag har sedan flera år alltid kokat vattnet innan jag dricker det, och numer häller jag alltid i en skvätt kolloidalt silver också!

  – Sen om vi diskuterar dricksvatten, så kan man även fundera över det här med allt rötslam som sprids på åkrarna – inte direkt så hälsosamt, med tanke på vad det ”kan innehålla”…

  Livsmedelsverket borde sannerligen engagera sig mer i dessa frågor, och dessutom arbeta preventivt – och som du skriver ”på ett sant demokratiskt och för folket värdefullt sätt”… vad gäller kosttillskott, rent vatten och potentiella miljögifter… – etcetera!

 17. 17
  Annelie säger

  @ Anna D:
  Tog du ren, färsk aloe vera då eller en produkt med en massa annat i också?
  Det är känt inom naturmedicinen att aloe vera har en kraftigt laxerande effekt samt att det i större mängder kan irritera tarmen. Man kan även vara allergisk mot aloe vera. Men ingenstans har jag läst att det kan ge leverpåverkan… så frågan är om det beror på kraftig överdosering eller om det är pga att gelen blivit behandlad och uppblandad med annat? Skulle gärna se en seriös analys av det hela.

 18. 18
  Anna D säger

  @Annelie
  Jag tog Forever Livings Aloe vera gel produkt (gul dunk).Tog en hutt på morgonen o en på kvällen. Efter en dryg månads användning (hade nästan gjort slut på en dunk) bokade jag en läkartid för jag var så extremt trött, hade yrsel, illamående och klåda. Kopplade inte ihop det med mitt intag av Aloe vera till att börja med. Läkaren frågade om mitt alkoholintag. Dricker inte speciellt mkt. Efter några dgr började jag fundera om det kunde vara Aloe vera gelen och bestämde mig för att sluta med den. Vid nästa mätning såg levervärdena redan bättre ut och efter ca 2 1/2 mån var de i stort sett normala igen. Läkaren sa att jag inte var den första patient som hon haft med leverpåverkan troligen orsakad av Aloe vera juice. Av företaget Forever living fick jag höra att jag troligtvis var en av de få som inte ”tål” denna produkt. Har inget problem med de andra hudprodukter som företaget säljer, men Aloe vera juicen:gelen ska man vara jäkligt försiktig med. Bra laxermedel, men det är väl i stort sett allt.

 19. 19

  Det går att få förhöjda levervärden av många saker. Aloe Vera är en grönsak och ett livsmedel men visst kan det hända att någon mår dåligt av Aloe vera och det är som vilken allergi som helst. Vissa tål inte tomater andra kan inte äta ananas. Inget konstigt med det. Att sedan levervärdena påverkas kan vara olika anledningar. Hur ser levern ut innan personen börjar med AloeVera. Har han eller hon ätit mycket värktabletter eller andra mediciner då kan man må dåligt.
  Det är mycket som påverkar vår lever som vi stoppar i oss tex ett glas vin eller en öl.
  Kvällspressens skit för att få ’sälja lösnummer’ är tragiskt.

 20. 20
  Anna D säger

  Mina levervärden var helt bra bara 10 mån innan jag började med Aloe vera juicen. Jag har inga allergier i övrigt mot något annat livsmedel eller något överhuvudtaget (förutom infantila kommentarer). Det här var en så kraftig och tydlig påverkan av min lever, att det inte råder några som helst tvivel att det var Aloe Veran. Om nu företaget erkänner att produkten kan ha en leverpåverkan på så många människor borde det banne mig finnas en text på produkten som varnar för detta. Speciellt eftersom det inte ger någon tydig allergisk reaktion utan smyger sig på levern utan att man märker symptom förrän det kan vara för sent. (En allergi mot ex vissa livsnedel ger ju en direkt reaktion.) Att skylla på kvällstidningar är bara larvigt. De har avslöjat mången buffel och båg.

 21. 21

  Jag har många vänner som dricker Aloe Vera varje dag. Även på mitt jobb finns det personer som gör detta. Jag tror inte alla dessa går omkring och har förhöjda levervärden eller har leverskador.
  Det sägs även att grönt the påverkar levern.
  Är helt säker på att det är olika faktorer i livsstilen överlag av det man intar som påverkar levern.

 22. 22

  Egentligen är det lite komiskt. Jag fick min första Aloe vera-kaktus för 30 år sedan. Under den vildaste veggistiden. I stället för mjölk drack man fruktjuice och örtteér. Speciellt något leraktigt som hette ’fo tsi tong’. Nyligen fick jag höra att det blev förbjudet, för det var rena slakten på levern. Många fick permanenta leverskador.

  Dessutom var alkohol och kolhydrater vegetariska, även rökning är vegetariskt. Så alla förstår egentligen att det var ganska synd om levern i ungdomen. Tur den var frisk och stark OCH överlevde.

  Aloe vera användes främst att bota vegetarianens munsår och utslag runt munnen. Baddar man såret med en Aloe vera-stjälk. Känner man snart hur det börjar att spänna och klia i såret. Det torkar ut och in och försvinner snabbare. Stor märkbar effekt på skinnet.

  Ack, mindre ljuva ungdomsminnen. Det är historia nu och idag vet vi att munsår och utslag runt munnen, är ett förstadium till skörbjugg och beror på C-vitaminbrist. Lite askorbinsyra med bikarbonat. Så försvinner skörbjuggen permanent (?). Det hjälper att sluta röka också, men framför allt betyder skörbjugg-mjölsjuka. Man visste då att mjölet minskade näringsupptaget?

  Jag minns att jag då undrade om Aloe vera skulle ha lika stor effekt på insidan som på utsidan. I denna tråd fick jag svaret. Endast en idiot som inte bejakar försiktighetsprincipen testar Aloe vera oralt, botulin ska man inte äta. Den effekten vill man inte ha inuti kroppen. Bara på rynkor 🙂

 23. 23

  Här finns en länk om leverhälsa som har en hel del bra tankar. Webbsidan Save Out Bones har massor med bra info om hur man tar hand om sitt skelett så att det är starkt hela livet och man inte drabbas av osteoporos. Speciellt kvinnor kan ha stora problem med det.
  Men den här länken handlar om hur man skyddar levern från skada. T ex cancer i lever och pancreas är extremt dödlig och det finns nästan inga behandlingar att erbjuda förutom alternativa metoder som delas på webben. Läs mer om vad du kan göra för att skydda levern.
  https://saveourbones.com/avoid-these-7-liver-harming-habits-that-also-hurt-your-bones-3-will-startle-you/

 24. 24
  Annelie säger

  @ Anna D:
  Ja, då är det tydligt att det är Forever livings produkt som orsakade skadan. De borde verkligen förse dina produkter med varningstext samt informera presumtiva kunder om riskerna. Min fundering är ifall det beror på aloe veran i sig eller pga att du drack en hel dunk (!). Själv använder jag färsk aloe på brännskador och solsveda, vilket fungerar utmärkt

 25. 25
  Markus säger

  Precis som flera i tråden påpekat känner jag en som fick problem med levervärden efter rejäl bantning. Iofs. anekdotisk bevisföring, men ja.. Tar inte ställning om Aloe vera eller FL:s produkter, dock.

 26. 26
  Anna D säger

  Som jag skrev tidigare drack jag Aloe vera gel utan att banta. Ca 2 ”huttar” om dagen. Den drastiska försämringen av mina levervärden efter ca 1 månads användning gjorde att jag blev riktigt dålig. Forever living menar att jag är ”allergisk” mot Aloe vera.. Det tycker jag är ett konstigt argument då jag under tiden jag intog Aloe inte överhuvudtaget märkte av min s k allergi. och vilka allergier yttrar sig så? Ett annat argument från dem var att Aloe veran rensar ur tarmen på slagg och gift som i sin tur påverkar levervärdena initialt, men om man fortsätter ta gelen så försvinner de. Om det är så att det är konstaterat att en bieffekt av Aloe vera kan vara försämrade levervärden tycker jag företaget har en skyldighet att ha med det på sina förpackningar. I övrigt vill jag bara säga att jag verkligen gillar deras övriga sortiment av hudvårdsprodukter.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Markus:
  Jag kan inte låta bli att undra: Levervärden är väl inte något man kollar rutinmässigt varje halvår hos friska människor. Hur kom det sig att vederbörande ”fick problem” med levervärdena? Kan du berätta hur det gick till?

 28. 28
  Markus säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Han fick suspekta problem med hälsan och fick/fixade självmant (nåndera), sina levervärden uppmätta, har jag för mig. Det kan ha gjorts på privata sektorn. Men, jag kan inte riktigt detaljerna kring det. Anekdot, som sagt.

 29. 29

  @ kicki:
  Pingos svar nedan håller jag med om helt och hållet som viktigt skäl för leverrening. I fett lagras näring och en del annat både bra (Vitamin D) och dåligt ???
  Alltså om AV kombineras med fasta så kanske biverkningarna kommer därifrån, men utan riktiga studier med vettig kontroll för just fasta vet vi inte vad A.V. kan eller inte kan orsaka.

 30. 30
  Markus säger

  @ Markus:

  BLODvärden var det han talade om, inte levervärden, nu när jag tänkte efter. Man skall inte låta hjärnan associera för fritt.

 31. 31

  Aloe Vera är ett fantastiskt läkemedel! Det användes i Australien som läkemedel. Dess mest fantastiska egenskaper framkommer om man har någon form av infektion, I mitt fall fick jag ett rent otroligt resultat när jag använde växten på en fistel på ryggen! Jag hade besvärats av fisteln i minst ett halvår, eftersom det gjorde väldigt ont när jag lutade ryggen mot något ryggstöd!
  Jag frilade gelén på den platta sidan av bladet och fäste den runda mot micropor-tapen och applicerad gelén mot fisteln. Sedan ytterligare en tapebit i kors.
  Sedan gick jag och lade mig, låg på sidan, och somnade.
  På morgonen gick jag ut i badrummet och tittade i spegeln. Jag kunde inte se någonting där fisteln hade varit kvällen före! När jag kollade i sängen hittade jag plåstret och en liten gul kula, som en gulärta ungefär!. Jag gick tillbaka till badrummet och synade ryggen där fisteln hade setat
  JAG KUNDE INTE SE EN PRICK ENS (!) av den där bedrövliga fisteln som irriterat mig så länge, och jag har inte fått tillbaka något trots att det är ca 20 år sedan! Snacka om läkemedel!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa