COOP har fel fokus

På Coops hemsida coop.se skriver man att Coop river matpyramiden i Almedalen.
På 70-talet tog Kooperativa Förbundet fram matpyramiden för att göra det enkelt att äta prisvärt och hälsosamt. När Coop nu 40 år senare ser hur folk faktiskt äter kan vi snabbt konstatera att den inte längre fungerar. I toppen på svenskarnas matpyramid ligger nu hela 30 procent tomma kalorier. Därför har vi kommit fram till det drastiska beslutet att det är dags att riva matpyramiden. Almedalen blir startskottet för Coops nya strategi för hur vi pratar om hälsosam och hållbar mat.
Om man ser efter vilka detaljer Coop tycker är fel i våra matvanor så tycks det vara att vi äter för mycket socker och kött, och för lite frukt. Coop kommer att samla etablissemangets experter och myndigheter i Almedalen, för att resonera sig fram till vilka åtgärder som ska vidtas.

Vad gäller sockret tycks de flesta vara ense om att konsumtionen ska ner. Men när det gäller köttet är det olika uppfattningar.  Det borde rimligen finnas en kompromiss om mängden kött som är lämplig att inta.
Om vi säger att hälften av proteinintaget lämpligen kan utgöras av kött, så blir det ca 50 gram protein, dvs ca 250 gram kött per dag. Vi är väl ense om att det bästa köttet är det närproducerade, med god djurhållning, och utan antibiotika, och förhoppningsvis minimalt av kraftfoder. Det bästa sättet att få detta är ekologiskt svenskt. Då borde man kunna räkna ut hur mycket kött som bör produceras i Sverige. Nästan 10 milj människor som äter i snitt 250 gram kött per dag, hur mycket blir det per år i landet?  (Jag försökte räkna men trasslade in mig i decimalerna) Någon matematiker?

(Fruktens nytta är övervärderad. Den innehåller mycket socker, och inga nyttigheter, tex C-vitamin, som inte också finns i grönsaker, som innehåller mycket mindre av socker.)

 

Comments

 1. 1

  Är besviken på coops vurmande av skräpmat. När veckobladen från livsmedelsaffärerna dimper ner i brevlådan varje vecka har Coop alltid de värsta skräpmatserbjudande. Det är Coca-Cola Cola, margariner, spannmål, färdigkryddat kött, godis. De verkar tametusan sätta en ära i att ha flest skräpmat- och sockererbjudande. Synd, de kunde gå i bräschen för att erbjuda bra mat till konsumenterna och medlemmarna, som motsats till de andra livsmedelsjättarna. Så gör de tvärtom…

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  Coop är på deken, förlust på cirka 1 mille vilket motsvara ICA:s vinst. Grått och trist är det oxå,,,,

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  @ Ulf:
  Det beror på att hela matvaru-ladu-konceptet är ett systemfel i grunden.Det är uppbyggt kring ohejdad kosumtion av, i grunden, skit.
  Om hela svenska folket körde relativt strikt LCHF så blir det garanterat så att ca 75% av allt som rör ”matkonsumtion” försvinner – från producenter genom hela ledet till matvaruladan i sig.
  Om man ska snacka miljövinster så kan jag knappt se ett bättre koncept, samhällsvinsterna på 10 års sikt borde bli enorma på alla sätt.

  MEN…och det är ett stor men….Det här gillar givetvis inte BigBank, BigAgro, BigFood, BigMoney och BigPharma.
  Så man kommer att ta till alla medel att diskreditera ett sån synsätt. VoF är bara en kugge i det maskineriet.

 4. 4
  Bustas säger

  Jordbruksverkets hemsida säger:”Förbrukningen av kött 2015 var i princip oförändrad jämfört med 2014 enligt preliminär beräkning, med 87,3 kg/person”
  87.3 kg ./, 365 dagar är 239.18 gram per person och dag.

 5. 5

  Coops nya tänkande bygger förmodligen på falska profeters läror om klimat och deras lärjungars inom veganrörelsen predikningar. . Människors tarmsystem är inte gjort för veganism. Det liknar mer hundens än apornas. Enligt en österrikisk studie ”our results showed that a vegetarian diet is associated with poorer health (higher incidences of cancer, allergies, and mental health disorders), a higher need for health care, and poorer quality of life”. (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088278).
  Att tro att människan har en avgörande påverkan på klimatet är att tro sig själv om för mycket. Politiker lägger ner miljarder och åter miljarder på det utan att vädret blir bättre, eller behöver bli bättre. Liksom när det gäller myten om kolhydraternas välgörande inverkan på människor så kommer Al Gores, Rockströms m fl penninginbringande myter om klimatet att punkteras.
  Och Coop kommer att trappa ner sin obefintliga lönsamhet ännu mer.
  Köttförtäringen i Annikas text motsvarar 2 500 000 kg kött per dag. När jag var barn slaktades en fet, fin gris vid drygt hundra kilos vikt. Det motsvarar 25000 grisar per dag om man översätter det enbart i griskött (men då minskar kanske befolkningen i landet). Då åt man i stort sett allt på grisen utom benen. Då var en stor del av födan för grisen kli och skummjölk, ungefär samma föda som Livsmedelsverket idag vill att människor ska äta..

 6. 6
  Elisabeth G säger

  @ I Like Neil Young:

  Du har så rätt! Jag minns när jag som relativt nybliven LCHF:are tittade mig omkring i mataffären och kunde konstatera att det mesta som fanns där inte var något att äta. Och då var detta ändå en lanthandel där man inte (som i många affären) ansträngde sig för att pracka onyttigheter på kunderna.

 7. 7

  2 500 ton kött per dag, utslaget på Sveriges totala befolkning.

 8. 8
  Docent Göran säger

  Om detta ”nytänkande” från COOP’s sida var det jag nyss såg i deras nyrenoverade ”tempel” i Gällivare så är det lätt att bli förskräckt.

  Redan i ingången finns en gigantiska avdelning med kakor och nybakat och när man träder ut ur templet en lika gigantisk avdelning med godis av alla sorter.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  Alla Coop-butiker tenderar att vara uppbyggda på samma sätt och se lika ut varhelst man befinner sig i Sverige, precis som andra livsmedelskedjor. När man väl är inne i butiken så vet man inte i vilken stad man befinner sig. Allt för att kunden/medlemmen ska känna igen sig!

 10. 10
  Docent Göran säger

  Nu kom jag på att jag kan strö lite grus i maskineriet och skickade därför följande meddelande till kundtjänsten.

  Det ska bli intressant att se om jag får något vettigt svar.

  ———–

  Av utspelet i Almedalen förstår jag att COOP nu ska satsa hårt på en linje för att befrämja folkhälsan i fortsättningen och denna tanke ligger mig själv oerhört varmt om hjärtat.

  Men om detta ”nytänkande” från COOP’s sida reflekteras i det jag såg i ert nyrenoverade varuhus i Gällivare blir jag förskräckt.

  Redan i ingången finns en gigantiska avdelning med kakor och nybakat och när man träder ut ur varuhuset en lika gigantisk avdelning med godis av alla sorter.

  Kan ni försvara en sådan varuhusorganisering med tanke på er nya strategi?

 11. 11

  Jag har pratat med min Coop här hemma om att jag tyckte att man skulle ta bort godisfacken, som är strategiskt placerade straxt innan mejeriavdelningen – mjölk, ägg, smör…. Det är dessutom en uppritad hage vid godisfacken som gör barnen på gott humör. Svaret blev – hade vi inte godisfacken så skulle kunderna gå någon annanstans.

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Elisabeth G:

  Det slår mig att det nog ser likadant ut i alla livsmedelsbutiker – skräpmat till 100 % ?

  På vår resa hem från Lappland gick jag in på ICA i Vilhelmina och där fanns egentligen ingenting som jag kunde köpa utom i ett hörn av en frysdisk där man hade lokalt fångad fjällröding och som var väldigt lockande för 139 kronor kilot. Jag plockade på mig ett antal paket men när jag kom till kassan utbröt kaos för förpackningarna hade ingen streckkod och det tog gott och väl tio minuter innan kassören och butiksledningen hade rett ut frågan om betalningen.

 13. 13
  Nisse Hult säger

  @ Ulf:
  Med andra ord är Coops snacka om att riva matpyramid bara skitsnack som vanligt, för socker och skräp är lönsamt och därför gör man allt för att trycka ut detta. Snacka om hyckleri. Och alla politiker med runda magar fattar som vanligt nada. Inkl ”nollan” till Folkhälsominsiter.

 14. 14

  På vår återfärd från Säffle passerade vi Karlstad och strax före hittade vi ett köpcenter utefter Bergviksvägen, utrustat med Ohlsson i Insjön, (Claes Ohlsson) och COOP Forum. Köpte en svensk korsvimpel och lite annat nödvändigt. Varuhusen är sig lika oavsett kedja, fullt av komplett onödiga matvaror vackert förpackade. Det blir att promenera kilometervis mellan hyllorna för att hitta det man vill ha. Dock ska erkännas att restaurangavdelningen i anslutning till COOP Forum var helt OK, Buffe med bra val av grönsaker till helstekt entrecote. Handlade dessutom skor och sandaler på ECCO. Svenska fötter är bredare än de sydeuropeiska även efter 15 år i sydfrankrike, så man får passa på.

 15. 15

  Jag blir så ledsen när jag tänker på konsekvenserna av de kostråd jag växte upp med och som hann förstöra min metabolism under fyrtio år innan jag fick bättre kunskap via internet.

  Matpyramiden lärdes ut på hemkunskapen, och de nya kostråden med nyckelhålet gjorde att jag åt enorma mängder bröd (utan smör), pasta och müsli. Lägg därtill fettskrämd och äggskrämd (kolesterolet), och stundtals vegan… Inte undra på att jag blev så sjuk!

  I texten nedan från coop framgår det i en enda mening att idén med matpyramiden kanske inte var så klok, och att coop borde ha reagerat:

  ”Kritikerna reagerade snabbt och menade att intagandet av allt för mycket bröd och potatis ledde till osund fetma.”

  https://www.coop.se/globala-sidor/omkf/kooperativ-samverkan/var-historia1/tidslinjen/1930-1960/1943/ett-provkok-blev-ett-provkok/

 16. 16
  Konsument i Sverige säger

  Alla livsmedelsbutiker börjar med färggranna blommor och färggrann frukt och grönt – kunden ska bli på gott humör direkt vid entrén.

  Därefter kommer plock buffésallad och rakt på manuell disk med färdig typ plockmat. Sen kött och chark som inte behöver frontas särskilt väl – dit hittar dom flesta ändå. Sen blir det djupfryst, diverse burktillbehör, och torra varor samt stapelvaror typ toapapper, kaffe osv. Det är också sånt man nödvändigtvis söker upp trots att man inte direkt passerar.

  SEN kommer LÖSGODISBOXARNA straxt innan mejerierna och till sist vid kassakön så finns än en gång godis som man kan bli sugen på medan man väntar.

 17. 17

  En frisk människa i dagens Sverige går till livsmedelsaffären en gång i månaden och köper några kg smör, kaffe, kokosfett och grönsaker.

  Alla borde besöka en livsmedelsaffär och fundera på om det verkligen finns en chans för mänskligheten? Med tanke på att alla gifter som finns där och snart kommer att befinna sig i människors kroppar. Nej, mänsklighetens jaktmarker där vi numera införskaffar vår föda, dödar och skadar dem som äter det. Maten bryter ner sina konsumenter. Livsmedelsaffären är ett giftigt träd, med giftiga frukter och trädets rötter förgiftar hela vår planet.

  Inget företag i Sverige har orsakat den konventionella industriproduktionen av livsmedel mer skada än COOP. Deras vetenskap och smarta populistiska publik-/konsumentköpande reklam och info. Står bakom den ekologiska revolutionen.

  https://www.coop.se/Vart–ansvar/Ekoeffekten/

  COOP har väl varit döende i ett halvsekel. Det är underligt att de/vi finns kvar.

 18. 18

  Ifjol köpte jag en flintastek på COOP och tillagade den. Det var det äckligaste jag ätit på mycket länge. Det blev bara några tuggor och sedan åkte resten på komposten. Sedan blev jag illamående varje gång jag såg erbjudanden om flintastekar.

  I år köpte jag en flintastek av en av konkurrenterna för att kolla och den smakade helt utmärkt så nu vet jag vart jag ska köpa detta framöver.

  Ett tips är att kolla vilken producenten är och hålla sig till de som gör gott kött.

 19. 19
 20. 20
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Livsmedelsaffären är ett giftigt träd, med giftiga frukter och trädets rötter förgiftar hela vår planet.

  Suveränt!

 21. 21

  Det här anser jag vara livets och LCHF’s viktigaste dokumentär! Vår ekologiska matfilosofi är räddningen för planeten. Vi måste stoppa monokultursmaten NU!

  Bieffekten
  58 min
  Sista chansen: 1 dag kvar!

  Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vars konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof.

  Information om Bieffekten
  Kan ses till:
  imorgon 23.59 (1 dag)

  https://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten?info=visa

 22. 22
  I Like Neil Young säger

  Erling #14

  Varuhusen är sig lika oavsett kedja, fullt av komplett onödiga matvaror vackert förpackade.

  Så är det – det finns ingen mening i att hänga ut COOP enbart – alla kedjorna är i princip lika

 23. 23

  @ Docent Göran:
  Har Du tappat ansiktet? det finns ingen bild i Din ruta!

 24. 24
  Docent Göran säger

  Jag har kanske fått tillbaka ansiktet nu 🙂

 25. 25

  Om man vill ändra på inköpsmönstret får man starta med att programmera om konsumenternas hjärnor, sedan löser marknadskrafterna resten. Det första dock inte snutet ur näsan! Fast med sceanser som i Säffle går det framåt, är jag övertygad om. Opinionsbildning! (populärt just nu).

 26. 26

  @ Docent Göran:
  Välkommen!

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  Erling Skrev:

  Om man vill ändra på inköpsmönstret får man starta med att programmera om konsumenternas hjärnor, sedan löser marknadskrafterna resten. Det första dock inte snutet ur näsan! Fast med seancer som i Säffle går det framåt, är jag övertygad om. Opinionsbildning! (populärt just nu).

  Sant, sant. Och det är just där som den stora kampen står. Kampen om sanning och korrekt information och ickekorrupt forskning
  Den som VoF-sidan, Mammon, Skolan, MSM ,Politiker, PK-folk och Oligarkerna kapat och korrumperat.

  Så länge det får fortgå ohejdat – så sprattlar bytet i säcken

 28. 28
  Lars Henrik säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Och det är just där som den stora kampen står. Kampen om sanning och korrekt information och ickekorrupt forskning

  Exakt detta!

  Man har under årtionden lyckats få de mest vinstgivande produkterna inom livs- och läkemedel att vara närmast synonyma med modern vetenskap och därmed sanningen inför den stora allmänheten. Lakejer i media har med tiden visat sig högst beredvilliga att, med- eller omedvetet, stå till tjänst i det arbetet. Det är i den bilden som kilen måste slås in om så bara genom att så starka tvivel (det som idag redan pågår).

  Resan är nog lång men vi ska kanske inte misströsta. Medan vi sitter i det något trångsynta medielandskapet i Sverige tycks andra röster få mer utrymme i andra och större länder. Team Kostdoktorn har varit mycket duktiga på att vidarebefordra dessa alternativa nyheter. När dessa vinner terräng kommer det oundvikligen att påverka även oss.

  Under tiden ska vi passa på att spara det s k ”etablissemangets” påståenden på säker plats. De kan visa sig vara trevliga att ha. Inte minst som historiska dokument om galna idéer.

 29. 29
  Bustas säger

  Ser för mig den dag då det bara finns fyra sorters butiker då det gäller livsmedel. Då går jag till slaktarens butik och sedan en sväng runt hörnet där jag kliver in till grönsakshandlaren som även har kryddor. Sedan snett över gatan till mejeributiken som idag också erbjuder färska lant-ägg. Makrillen köper jag hos fiskhandlaren på väg hem. Om vin är ett livsmedel, ja då får det väl bli fem butiker då da. Utopia!? Säg inte det. Så såg det ut för inte alls så länge sedan. Det var på den tiden då vi inte var riktigt så feta som vi är idag. Men, sedan vaknade jag.

 30. 30

  Annika, 250 gram kött om dagen per svensk blir 913 miljoner kg kött per år. Utan att inskränka på odling av sånt som vi människor kan äta kan Sverige producera 390 miljoner kilo naturbeteskött https://www.svt.se/opinion/betande-djur-en-viktig-del-av-ett-framtida-hallbart-jordbruk
  Detta ger ju också mejerier, d v s massor av mat. Och kapaciteten för naturbete ökar ju om man omvandlar åkermark till naturbete – det hade säkerligen varit positivt för miljön och landskapen skulle blivit trevligare. Man hade ju kunnat börja med veteåkrarna, så att folk äter mindre av det och generellt börjar tåla mjölk bättre. Slutar vi dessutom homogenisera mjölken kommer våra kroppar trivas ännu bättre med den.

 31. 31

  Ica kan de med, som en del varit inne på. Se speciellt sid 2-3, som är första uppslaget på veckans ICA Maxi-reklamblad 🙂
  https://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=v808hx9k

 32. 32
  Lasse P säger

  @ Xiro:
  Varför tål man mjölk bättre om man äter mindre vete?

 33. 33

  Jag tycker att COOP har varit bra på att ta fram ekologiska livsmedel. Man var faktiskt föregångare – Det tog ganska lång tid innan ICA började med sitt ekologiska sortiment.
  Därför tycker jag att man är litet orättvisa i sin totala sågning av COOP – naturligtvis finns det massor av mat/godis mm som är extremt dåliga även där.

 34. 34

  @Lasse P:
  Vete kan ge läckande tarm (leaky gut)

 35. 35
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Nu kom jag på att jag kan strö lite grus i maskineriet och skickade därför följande meddelande till kundtjänsten.

  Det ska bli intressant att se om jag får något vettigt svar.

  Nu fick jag följande svar som kanske var väntat och det verkar finns ett likhetstecken mellan efterfrågade varor och hälsosam mat om man ska tro butikschefen.

  —————-

  Hej Göran,

  Tack för din fråga och för ditt engagemang runt Coop.

  Coop har under en lång tid haft folkhälsan och dylika frågor högt upp på agendan.
  Ekologisk och hälsosam mat, tips på lämplig konsumtion (matpyramiden) samt tillagning av god mat hör för oss ihop.

  Hoppas du i stort känner dig tillfreds med Stora Coop i Gällivare.
  Vi får mycket beröm för vår nya enhet och dess upplägg.
  Lätt att hitta och fokus på mat hör till dom mest vanliga kommentarerna.

  Du nämner bröd och konfektyr i din fråga och dessa kategoriers placering.
  Bröd är en färskvara som nästan alla kunder har på inköpslistan.
  Vi har samlat alla bröd vilket är naturligt.
  Butiksbakat bröd är en trend som kommer mer och mer den har vi annamat i Stora Coop Gällivare.
  Färskheten prioriteras.
  Konfektyr är placerat i stort sett likt tidigare.
  Någon inverkan på var denna kategori placeras i storbutiker p.g.a. uttalanden i Almedalen finns ännu inte inom Coop.
  Denna butiks inre planering gjordes i årsskiftet 2015/16.

  Trevlig sommar önskar

  Stormarkandschef

  Emil Åström

 36. 36
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Den moderna sjukan bland chefer. PK-korrekt mumbojumbo tugg om värdegrunder, hållbarhet, allas lika värde, grönt synsätt bla..bla..bla bla….m.m..m.m.

  Politiker och chefer älskar dessa plattityder och till intet förpliktande uttalanden som lägger sig som en mental smet över människor, organisationer och hela landet och med säkerhet kommer att styra skutan åt h-e.

  Är det inte konstigt så säg. Ju mera vi får av dessa uttalanden som är så snälla, gulliga och som fluffiga moln…Ju mera hårda och allvarliga problem verkar vi få inom alla sektorer i samhället.

  Det är en paradox som heter duga det. Jag antar att det är hög tid att vakna upp ur sliskträsket.

  Det finns nåt som heter vanlig normalt förstånd men det försöker man rationalisera bort genom att ge människor en s.k värdegrund.´Förmodligen är mumbojumbot nån form av strategi för hjärntvätt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa