Att inte sola är lika farligt som att röka

Artikel på SVT debatt.

Att helt undvika den högtstående solen mitt på dagen ger en D-vitaminbrist som ökar cancerrisken lika mycket som att röka.
Undvikande av sol ökar dessutom risken för hjärtsjukdom, stroke och blodproppar.
Solkräm minskar inte risken för cancer, snarare tvärtom.

Kategori: D-vitamin

 

 

Comments

 1. 1

  Att sola är jättebra och jag har sett att ½ timme varannan dag är optimalt och man får maximal nytta av solen utan att bli brun.

 2. 2

  Oj vad trevligt att läsa vettiga synpunkter från högre uppsatta läkare på nyhetssidor som når lite vidare än Annikas blogg, som ju har propagerat för samma i många år!
  Vid ett besök till Sverige nyligen lade jag märke till att omfattande inglasning av balkonger och verandor nu är vanligt. En klar risk med detta är att man gärna sitter lite varmare och längre i sol som värmer, men utan det viktiga UVB som tas upp av glaset. Men den dåliga UVA-strålningen går visst igenom glaset.

  En djurpark med tropiska växter och djur byggdes och glasades in, i Frankrike tror jag det var.
  Alltför mycket av både växter och djur dog i förtid och man funderade länge på orsaken.
  Till slut gissade man sig till att glaset tog upp för mycket UVB, mätte och provade. Man investerade sedan i specialglas som släppte igenonom UVB, och vips försvann problemen! Har ingen aning var man köpa sånt glas. Någon som vet?
  Men det kan ju vara bra om man också (åter-) får bättre metabolism, något som tydligen sjunker med förhöjd insulinresistens, enligt Jason Fung. .

 3. 3
  Ingrid säger

  Att utevistelser är gynnsamma för individen är bekräftat inom miljöpsykologin, och att det även nu omtalas att solen via D-vitamin kan förebygga diverse sjukdomar – det låter än bättre… MEN, tyvärr har vi ett system där exempelvis oerhört många gamla inte ens får komma ut, eftersom det inte hinns med… – Då spelar det nästan ingen roll hur mycket forskning som finns – eftersom den inte når fram… Och det gäller ju även mycket annat av det som diskuteras här…

  – MEN, ATT LEVA PÅ HOPPET OM BÄTTRE TIDER ÄR FUNDAMENTALT… – ELLER HUR?

  – OCH EN DAG KOMMER FÖRÄNDRNGEN, GARANTERAT… (säger optimisten)…

 4. 4

  Sen är det roligt att myndigheter av olika slag tycker att 400-800 IE D-vitamin räcker när man betänker att en helkroppssolning en halvtimme mitt i sommaren ger 10 000 IE.

 5. 5

  Men glöm inte att statiner hämmar D-vitaminproduktionen! Sola och låt bli statinerna – då blir det bra!

 6. 6
  Lars Pekkala säger

  Jag har funderat mycket på det här med solskyddsmedel och hudcancer.

  Då jag var barn var det aldrig frågan om solskyddmedel därför har jag funderat på om dagens kost kan vara orsaken till att många får hudcancer.

  Innan jag lade om kosten till LCHF så blev jag alltid röd om armar, hals och ansikte innan det blev brunt.

  Numera har jag under flera år upptäckt att jag inte blir rödbränd av solen utan jag blir brun ganska omgående, därför funderar jag som så.

  Har ätit LCHF i 10 år och följaktligen så borde jag inte ha något övers av socker i mina blodbanor och i min hud.

  De som fortfarande äter enligt kosttallriken antar jag har ganska sockerfyllda hudceller, kan det vara så att solbrännan då kan skada hudcellerna och omvandlas till hudcancer?

  Antagligen är jag ute och cyklar i frågan……men ändå.

 7. 7

  Man borde kanske göra de ansvariga i Nybro kommun uppmärksamma på artikeln – där har man satt upp solskydd så att de små förskolebarnen inte ska råka träffas av några farliga solstrålar när de leker ute.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/skydd-mot-cancer-borjar-i-forskolan

 8. 8
  Magnus säger

  @ Lars Pekkala:

  Jag tål solen bättre idag med mer naturligt fett i kosten.. Kanske kolesterolet och c-vitamin inte är så upptaget med att reparera och skydda andra viktiga prylar :)?

 9. 9

  @ Lars Pekkala:
  Utan bra med fett har dom fettlösliga vitaminerna A,D,E och K lite svårt att göra nytta.
  Dessutom finns dom naturligt i kosten i riktigt fett, och borttagna ur t.ex lättmjölk och ”avfettad” yogurt, helt enkelt.
  Sen har vi t.ex betakaroten i morötter som går rakt ut i urinen utan tillräckligt med fett, plus andra fettlösliga antioxidanter som tar samma meningslösa väg.
  Men har man bytt ut även omega-6 oljorna mot stabilt mättat fett blir det inte så mycket kvar att oxidera i huden, som jag ser det. Annars kan även en B-vitaminbrist ligga bakom hudrodnader. B3 eller Niacin. ”Rednecks” blev dom kallade i USA för att dom åt majs utan att preparera den riktigt så att niacinet inte kunde tas upp och solkänsligheten ökade. Men drar man ned på kolhydrater blir det t.ex mindre majs.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Lars Pekkala Skrev:

  Numera har jag under flera år upptäckt att jag inte blir rödbränd av solen utan jag blir brun ganska omgående,

  Jag har noterat samma sak.

 11. 11

  Lars Pekkala Skrev:

  Innan jag lade om kosten till LCHF så blev jag alltid röd om armar, hals och ansikte innan det blev brunt.

  På min fettvettskrämda tid blev jag bara röd, aldrig brun (kanske hade funkat om jag varit tillräckligt envis, men det gjorde ju ont!). Numera anstränger jag mig inte, men konstaterar att den bruna färgen dyker upp ganska lätt.
  Jag tål värme på ett helt annat sätt också.

 12. 12

  @ sten:
  Annars är väl syftet med inglasade balkonger att man öppnar upp när solen skiner och stänger igen om det börjar regna. Man får ett uterum helt enkelt. 🙂

 13. 13

  @ Janne I Jämtland:
  Går utmärkt utom när det blåser, som ofta tidigare i år. Värre i höghus.

 14. 14

  @ sten:
  Alternativet till inglasad balkong är väl att man sitter inomhus istället. Att sitta på en blåsig balkong är inte kul, varken I höghus eller lägre 🙁

 15. 15
 16. 16

  Titeln på den här tråden:

  *Att inte sola är lika farligt som att röka*

  Måste vara den bästa titeln på ett blogginlägg, någonsin, i Universum.

  Alla förstår och jag vet/känner hur skadligt rökningen är! Att överbeskydda sig från solens livgivande strålar, är kanske till och med farligare än att röka!!!

  Allt är inte lagom i landet Sverige, ibland behövs det tillräckligt. Det är Solens NATURLAG!

  Personligen tycker jag att vi ska dyrka Solen lika mycket som Moder Jord.

  Dessutom är det nu bevisat att SVT debatt är 10 år efter den här bloggen. Vad gäller kunskapsinhämtning och medvetandeutveckling. Religiöst får jag nog vänta 10 år till.

 17. 17

  Är det någon som vet ”varför” referensintervallet ändrades under år 2010?
  Jag läser på ett analysresultat från Aleris följande:

  2009-10-01: 56 nmol/L (ref. 25-105)
  2010-04-01: 29 nmol/L (ref. 25-105)
  2010-08-01: 68 nmol/L (ref. 75-250)

 18. 18
  Håkan säger

  Jag tyckte jag brände mig lätt på den tiden jag tog statiner. Någon som har liknande erfarenheter?

 19. 19
  Lena i Umeå säger

  Precis som flera här vittnar om tål jag solen väldigt mycket bättre sen jag började äta LCHF-kost.

  Jag har växt upp med att sitta i skugga, täcka mig med kläder, misslyckas ibland och därmed vara hänvisad till både skugga och täcka mig under flera dagar. Jag har under årens lopp vant mig vid att noggrant sola med klocka, dvs. börja försiktigt med en kvart, nästa dag sola 20 minuter och sakta men säkert öka några minuter varje gång. För att kunna vara ”off-white” efter sommaren har det krävts en trogen sol under hela sommaren för att mitt sakta utökade solande skulle ge resultat.

  För några år sedan insåg jag att jag inte längre blev röd, utan blev mer åt det bruna hållet direkt. En helt underbar insikt när man varit rädd för solen hela sitt liv.

 20. 20

  Dom återkommande kommentarerna om att kolhydratfattig kost ger bättre solskydd och sist nu även om att statinerna kan minska naturligt solskydd är mycket intressanta. Egna erfarenheter långt före LCHF är att ta Vitamin D långt innan man åker till solen verkar ge ett ”grundskydd”, något som man alltså kanske inte behöver tänka på när man slutat med lågfettkost.
  Enkel studie för kostfonden ?

 21. 21

  @ Erling:
  Tack för tipset Erling. Det hade jag på känn men visste egentligen inte (y)

 22. 22

  Även jag bränner mig knappt i solen längre. Förr blev jag mycket röd. 2 år på LCHF nu.

  Hälsade nyss på min frus farbror som är 100 år och fortfarande jobbar på sitt lantbruk! Han är ute i stark sol varje dag och har aldrig ens sett solkräm. Han är helt klar och pigg, rak i ryggen, och har nära till leende och skratt.

 23. 23

  Lars Pekkala Skrev:

  Jag har funderat mycket på det här med solskyddsmedel och hudcancer.

  Då jag var barn var det aldrig frågan om solskyddmedel därför har jag funderat på om dagens kost kan vara orsaken till att många får hudcancer.

  Innan jag lade om kosten till LCHF så blev jag alltid röd om armar, hals och ansikte innan det blev brunt.

  Numera har jag under flera år upptäckt att jag inte blir rödbränd av solen utan jag blir brun ganska omgående, därför funderar jag som så.

  Har ätit LCHF i 10 år och följaktligen så borde jag inte ha något övers av socker i mina blodbanor och i min hud.

  De som fortfarande äter enligt kosttallriken antar jag har ganska sockerfyllda hudceller, kan det vara så att solbrännan då kan skada hudcellerna och omvandlas till hudcancer?

  Antagligen är jag ute och cyklar i frågan……men ändå.

  Japp, hudcancer är inget annat än bränt socker.

 24. 24
  Anders S säger

  Använd solglasögon!

  Kom ihåg att skydda ögonen med bra glas i solglasögonen som tar bort skadlig UV-strålning.

  ”Ögonmelanom är svårt att behandla, nästan hälften av patienterna dör. Vid ögonmelanom uppstår tidigt metastaser, dottertumörer, och nästan alltid hittar man dem i levern.”

  https://ki.se/forskning/ogonmelanom-svart-att-behandla

 25. 25
  ErikL säger

  Ännu en här som inte blir bränd av solen längre! Kan vara ute och segla utan solkräm numer, och när man är ute på vattnet blir soleffekten stor! Behöver på sin höjd skydda flinten 🙂
  Blir brun ganska direkt. Så visst skyddar vår kost huden, vilket jag även märker på vintern, då jag ofta förr fick torr hud…
  Och återigen varnades idag för att sola….. suck

 26. 26
  Helena Hesselmark säger

  Vi bodde i början av 80-talet i 5 år på sluttningen av Kilimanjaro i Tanzania på ca 1200 meters höjd.
  Den ende som blev ”solbränd” var vår son som var 10 år då vi kom ut. Solbrun troligen pga. fotboll och annan idrott.
  Våra afrikanska vänner och min makes optikerelever var alltid så förvånade över att vi var mörkare i skinnet när vi kom tillbaka efter att ha tillbringat somrarna i Sverige. Naturligtvis eftersom solen här inte bränner som i Afrika och vi kunde tillbringa mer tid i solen oskyddade.
  Ingen av oss brukar ligga i solen utan rör oss mest. I Afrika jagade vi och campade och var alltså mycket utomhus men blev sällan solbrända mer än till armbågarna. Vi hade en höger- och en vänsterstyrd Landrover, så det blev jämn solbränna på båda armarna!
  I detta sammanhang kan jag kanske nämna en absolut off topic kommentar. Efter några år i Afrika blev vi tillfrågade med stort allvar av några optikerelever om det var säkert att vi inte var albinos. Dvs saknade pigment. Just på Kilimanjaro fanns det bland chaggastammen ganska många albinos.
  Nej, det var vi ju inte. Vi var vanliga bleka européer, wazungu på swahili. Vi frågade varför de trodde det?
  Det glädjande svaret var att de ansåg att vi var mycket mer lika afrikanerna till sättet och brydde oss mycket mer om dem än andra européer gjorde.
  Nu har vi varit hemma i 31 år men har fortfarande kontakt med riktigt många av Bo´s gamla elever som skriver till oss ibland ”now you have another grandchild Mama Helena”.
  Ursäkta utsvävningen.

 27. 27
  Gerd Elisabeth Grini säger

  @ Lars Pekkala:
  Det samme oppdaget jeg allerede første sommeren jeg la om kostholdet til LCHF
  med fett og masse D-vitaminer.
  Fantastisk å ligge i solen uten tanke på solbrenthet og solkrem.

  Jeg fikk assosiasjoner til steking av fett i panne. Biffen blir svartbrent av smør, men hvis du klarner smøret (ghee) vil biffen tåle brenningen bedre?

 28. 28

  Jag hade en massa barn som inte tålde solen. Deras mammor brukade skicka med solskyddsfaktorn till dagis. Annars hade de solskydd på dagiset och alla var noga med att smörja in barnen innan de gick ut och lekte.

  Men så växte barnen upp och blev LCHF-are. Så nu klär de av sig när solen skiner och de ser ut som chokladbitar alla tre. Ingen av dem har några problem med att tillbringa en heldag, nakna i solen, på stranden eller i båten. Precis som när jag var barn!

  Men lilla Mamma, 87 år, är ett sorgligt kapitel. hon blev lurad av solhatarna och har hela sitt åldrande liv skyddat sig för solen och kan inte sluta skydda sig. I år har fläckarna på hennes kropp exploderat. Hon söker nu hjälp hos sjukvården och kämpar nu frenetiskt för att bli en duktig LCHF-are, till slut. Hon ska börja med intermittent fasta och jag ska nu fixa kolloidalt silver åt henne.

  För övrigt är Mamma väldigt frisk och socialt aktiv, bortsett från att hon inte kunnat låta bli det ”välsignade” brödet. Som gjorde att hon överlevde kriget. Som varje dag de senaste 20 åren förstört hennes tarms arbete och blodsocker.

  Jag vill gärna tro att hennes nya insikter ska göra att hon vänder sin kropps utveckling och att hon får uppleva sina sista år i full klarhet och vigör. Teoretiskt sett så är det möjligt och hon försöker verkligen.

  Jag trodde själv under några år att solen faktiskt var skadlig och vill återigen tacka Annika för att hon återuppväckte tron på Solens helande kraft för mig. Även Mats Humble (ödmjuk) är jag ett stort tack skyldig, en sann hjälte!

 29. 29
  Ingrid säger

  Undersökning: Barn är mer framför skärm än i naturen på sommaren:

  https://www.svt.se/kultur/undersokning-barn-ar-mer-framfor-skarm-an-i-naturen-pa-sommaren

  Barns lekförmåga har förändrats med tiden – mycket beroende på att föräldrar inte tar ut sina barn i naturen, och dessutom låter dem tillbringa alltmer tid framför en skärm…

  Detta är någonting att tänka på, och relaterat till ”insupandet av solkraft” 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa