LCHF-magasinet nr 2 2016

LCHF-magasinet har åter dumpit ner i postlådan. Den är mycket läsvärd som vanligt.
Ur innehållet: Bo Zackrisson skriver om hur paleotrenden i USA banar väg för att paleo ska bli större i Sverige också. Var och en måste prova sig fram till vilken kostmodell som passar bäst för den.
Jag skriver om argumenten från etablissemangets ’kostexperter’ för att bekämpa LCHF, samt om periodisk fasta.
Martina skriver om kortisol och binjurestress.  Lars-Erik Litsfeldt skriver om hur etablissemangsföreträdarna kan hålla sig så fria från påverkan av nya studierön. Kanske de tycker att de är lika galna som teorin om kall fusion?
Jerker berätar om hur han blev frisk från ulcerös kolit.
Bo Zackrisson berättar om USA-resan i anslutning till Karibien-kryssningen.  Skaldeman berättar om sin tid som medarbetare till Calle Carlsson på Hälsovårdshemmet i Österäng.
Erik Edlund redogör för ketoacidos och LCHF under lupp. Flera läckra recept från Monique och Tommy.
Bosse om Bengt Sjöberg som donerar miljarder till forskning om cancer. Han äter själv ketogen kost.

Prenumerera på LCHF-magasinet!

Kategori: Tidningar

 

Comments

 1. 1
  Lena i Umeå säger

  Spännande nummer. Har några artiklar kvar att läsa. Detta är en av de få tidningar som jag prenumererar på där jag läser vartenda ord.

 2. 2
  margaretha säger

  Längtar redan efter nästa nr. Bara ett fel med tidningen, den blir utläst för fort. Men jag tar fram gamla nr och läser om.

 3. 3

  Jag, saknar onekligen tidningen. Går hemma och är sjukskriven och har kört efter LCHF och vi mådde utmärkt bra av detta. I maj när jag träffade min läkare efter kontroller sen 1 år tillbaka med för höga levervärden. Jag blev rekommenderad att omedelbart sluta med LCHF …. läser och läser och vet inte vad jag ska göra nu … min man har gått ner 14 kg och har inte haft några problem med sin mage. Men som nu är orolig med flera toalettbesök om dagen. Själv tycker jag att jag är tröttare och orkeslös. Hjälp mig !! Vad ska jag göra ?

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  @ Mita:
  Har ni båda slutat med LCHF nu?

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Mita Skrev:

  Själv tycker jag att jag är tröttare och orkeslös.

  Trötthet och orkeslöshet är ett mycket vanligt övergångsbesvär. Det försvinner med tiden allteftersom din kropp blir mer van att hämta energin från fett. Det kan ta upp till ett par månader eller så även om man är konsekvent. Se till att du verkligen får i dig tillräckligt lite kolhydrater och tillräckligt med energi från naturligt fett, alltså tillräckligt mycket fett. Då ger du kroppen en chans att anpassa sig.

  Vi är överlag ganska dåliga på fettförbränning om vi sedan länge vant kroppen att hämta energi från mer eller mindre snabba kolhydrater.

  Kom också ihåg att när ni tagit bort kolhydrater har ni också tagit bort de vitaminer och mineraler som fanns i kolhydratkällorna. Det är viktigt att försöka ersätta dessa, t ex med kolhydratfattiga överjordsgrönsaker eller inälvsmat.

  Mita Skrev:

  min man har gått ner 14 kg och har inte haft några problem med sin mage. Men som nu är orolig med flera toalettbesök om dagen.

  Magproblem är också en vanlig övergångseffekt. Man kan testa att minska mängden mejerivaror (förutom smör!). Man kan också testa med probiotika från apoteket. Det finns fler tips på Internet.

  Lycka till!

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Mita:
  Levervärdena brukar förbättras efter övergång till LCHF. Det är kolhydraterna som försämrar levervärdena.
  I övrigt måste du och din man prova er fram till vilken kost som ni mår bäst på.

 7. 7
  Åggan säger

  Hej,

  Jag äter lchf sen januari i förebyggande inflammation osv och trivs bra med det då jag mår fint och inte är sugen/hungrig. Har ingen diabetes, är 45 och mkt smal och god kondition samt hyfsat senig kropp.
  Jag läste nu i en blogg ”blodsocker kan öka något när man äter mycket lite kolhydrater. Det beror på att kroppen frisätter glukagon när blodsockret blir lågt.”
  Jag läser vidare om detta glukagon i Wikipedia men blir inte klokare. Inte alls.

  Är det något jag överhuvudtaget behöver tänka på? Hela tanken med lchf är väl ett lägre blodsocker såklart. Min fråga hur högt kan glukosen bli då med glukagon processen? Kan det bli så högt som på för mycket carbs?!

  Är det viktigt att jag köper en glukos- och ketonmätare?

  /Åggan

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Åggan:
  Blodsockret brukar bli bättre på LCHF eftersom man inte tillför kroppen så mycket blodsockerhöjande kolhydrater. Men för den som är insulinresistent eller har diabetes2 kan hormonet glukagon ’löpa amok’ och man får ett förhöjt fasteblodsocker, där kroppens egen ’glukoneogenes’ (slå upp ordet på wikipedia) tillverkar för mycket glukos. Hur dessa funktioner samverkar är delvis oklart.
  Högt intag av kolhydrater är oomtvistligt negativt för ämnesomsättningen, men det är oklart hur lite kolhydrater som är bäst för kroppen. Det finns de, särskilt typ1diabetiker, som rapporterar svängande blodsocker på nollkolhydrat, och bättre bs-stabilitet på upp till 20 – 30 gram kh per dag.
  Var och en måste prova sig fram till vilken kolhydratnivå som fungerar bäst för den.
  Jag tycker att alla som har problem med blodsockret borde ha tillgång till blodsockermätare.

 9. 9
  Åggan säger

  Tack Annika för ditt svar.
  Ja jag är nu införstådd med glukoneogenes och glukagon nu. Jag är inte diabetiker. Sist jag mätte långtidsblodsockret var det 35 men då var det innan januari då låg jag på högre kolhydratintag. Jag ligger nu på omkring 20-50 / dag. Jag mår oerhört bra. På morgonen kan jag ibland fasta till kl 12 utan det minsta behov av mat. Sen kör jag igång en stor lunch med ägg kokosolja smör ruccola osv. Tycker du att en keton- samt blodsockermätare är ett måste för mig?

  Kan man på något sätt märka när glukagon ”löper amok” även när man inte har någon diabetes eller skall man lita på hur man mår?
  Jag har en enorm ork som nästan aldrig sinar. För att vara en sådan tanig liten person så är detta konstigt för andra 🙂 Jag har gjort en del tester som visar på att min muskelstyrka ligger på övre delen för kvinnor – detta mätt med ett arbetsterapeutiskt/sjukgymnastiskt verktyg man klämmer med handen (vet ej vad det heter).

  Sen har jag bara en snabb fråga till här Annika. Jag dricker 50% rödbeta 50% lingon 1 dl om dagen för blodtryckssänkning samt kärlföryngring. Detta har gett god effekt på mig. Hur ställer du dig till detta (där ju rätt sött) intag i samband med en för övrigt bra lågkolhydratdiet?

 10. 10
  Åggan säger

  9,5 gram kolhydrater i 1 dl rödbeta/lingon som jag dricker 1 g /dag. Dessutom: Rödbeta lingon har också visat att antioxidanter i lingon som quercetin eller quercetin-innehållande ämnen bryter detta motstånd så att glukos kan tas upp i muskelcellerna. https://wellnox.se/diabetes2

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9, 10 Åggan:
  Om man mår bra och håller vikten tycker jag att man kan vara lugn. Kanske kolla ett fastebodsocker vid tillfälle. Man behöver nog inte ha en egen blodsockermätare. Ketonmätare tycker jag inte att du behöver ha. Din kost verkar vara bra!
  Om det metabola tillståndet börjar krokna tror jag att man känner att något inte är som det ska. Då kan man kolla ett fasteblodsocker, och ett blodsocker ca 1 timme efter måltid, och ett HbA1c. Om de ligger bra så är det inte det felet.
  1 dl rödbets-lingonjuice om dagen tror jag är helt OK för den som inte är uttalat kolhydratkänslig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa