Jordgubbar och potatis är de mest giftbesprutade grödorna

Krönika av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  Docent Göran säger

  Trots att man vet att de ’tjusigt’ röda jordgubbarna nu är fulla med gift händer det ändå att man ’faller för frestelsen’ och köper en kartong och egentligen för att det inte finns några andra ekologiska bär.

  Som tonåring var jag själv jordgubbsodlare i begränsad omfatttning och alla bär (några hundra liter) såldes vid vägkanten. På det sätter lyckades jag spara ihop till en moped. Att spruta några jordbruksgifter på jordgubbarna fanns inte ens i sinnevärlden och det var naturgödsel som gälllde. Däremot jagade jag snöskatorna som smög mellan raderna.

  Apropå nyttiga röda bär köpte jag här i Gällivare nu frusna lingon som jag är övertygad om är både vilda och obesprutade.

 2. 2
  Anders S säger

  Docent Göran Skrev:

  Apropå nyttiga röda bär köpte jag här i Gällivare nu frusna lingon som jag är övertygad om är både vilda och obesprutade.

  Men kanske inte helt opåverkade av utsläpp från Nato och USA:s flygbombningar av Norrland i övningssyfte? Det är mycket gift som sprids i Norrbotten med Europas största landtäckande militära flygövningsfält, NEAT, som sträcker sig från Treriksröset ner till Piteälven i höjd med Boden och täcker ett luftrum på 24 000 kvadratkilometer.

  Kollat var lingonen är packade? Inte så miljövänligt om de packats i anläggningen utanför byn Swidwin i nordvästra Polen och åkt tur och retur på lastbil mellan Haparanda och Trelleborg.

  Plockarna flygs in från Thailand. ”Nej, vi anlitar inga europeiska plockare”, svarade Polarica när jag frågade om det inte vore mer miljövänligt att anlita personer som redan vistas i Sverige.

  Möjligt att Polarica har rätt ifall man tar hänsyn till hur många plockare som behövs för uppgiften och deras totala belastning på miljön.

  https://www.polarica.se/Global/Schyssta/Polarica%20QandA%20140722-SVE.pdf

 3. 3
  Anders S säger

  Det är svårt att få tag i ekologiskt odlade svenska jordgubbar istället för de giftbesprutade. Det finns en lista men det är inte många odlare med på listan:

  https://www.krav.se/jordgubbslista

  ”Ekologiska” från Spanien, Belgien eller Nederländerna som ligger högst i total giftanvändning anser jag inte vara något alternativ.

  Jag brukar fråga, högt, de som säljer jordgubbar varje gång jag passerar: ”Har ni svenska ekologiska eller bara giftbesprutade idag?” ”Bara giftiga? Tack, då ska jag inga ha.”
  Hoppas mitt tjatande ger effekt.

  Fast Kravs regler känns inte 100% miljövänliga. ”Jordgubbarna kan odlas på plasttäckta bäddar” och man kan använda ”flamning med gasolbrännare” istället för handrensning.

  https://www.krav.se/sa-har-odlas-ekologiska-jordgubbar

  Tomas Tengby som gör redaktionell reklam åt SR i programmet Meny ägnar senaste programmet åt jordgubbar. Ord som giftbesprutning eller ekologisk nämns överhuvudtaget inte. Dock lärde jag mig att fråga efter vilken sort man säljer och komma ihåg skillnad i smak och konsistens.

 4. 4

  Men det finns ju nästan inga ekologiska och jag älskar jordgubbar så vad gör man??

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  I går såg jag på MSM tv ett inslag om utter.

  Det kändes allt annat än bra!

  Läsning beordras – det är nåt som är gravt fel.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uttrar-allt-mer-utsatta-av-kemikalier

 6. 6

  Spridningen av vårt samlade rötslam i naturen är källan till föroreningarna! Inte bara de 250 000 ton rötslam som läggs på åkrar för foderproduktion varje år. Utan alla samlade miljögifter hamnar i avloppet till slut och sprids med lakvattnet och deponering.

  All deponering sker i naturen och alla dessa giftmolekyler har enligt FN förmågan att bli luftburna med vattenkretsloppet och kan därmed spridas till varenda kvadratcentimeter på vår jord.

  Några länder har börjat bränna rötslam. så snart bör dessa domedagsföroreningar ta slut, trodde jag för några år sedan. Sedan dess har ökningstakten på dessa miljögifter ökat med 9,5 procent per år.

  Vi är något mellan 5 och 10 personer här i Sverige som slåss aktivt mot företag och myndigheter, för att stoppa spridningen av rötslam. Vore vi 100 så vore vi livsfarliga för miljöförstörande myndigheter och de bönder som totalt saknar medvetenhet och moral!

  Till att börja med måste vi få stopp på dessa gifter i vår mat!

 7. 7

  Sötsaker som sötsaker. Nestle´s godis verkar ha en riktigt stark påverkan på folk. https://www.chicagotribune.com/news/local/breaking/ct-11-workers-hospitalized-itasca-willy-wonka-plant-20160617-story.html.
  En godisfabrik fick stängas på grund av giftiga utsläpp, vad man nu har giftämnen i en godisfabrik till. En del personer fick föras till sjukhus.
  Vad har de i alla sina födoämnen?

 8. 8

  @ tipp:
  Det var lithiumklorid som läckte ut från någon sorts fuktstabiliserande anläggning (kanske en torkanläggning). I normala fall skulle ämnet inte komma i kontakt med godiset. Men för säkerhets skull äter jag inte godis.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  Öl – Testfakta:
  Mest växtgift i EM-ölen
  https://www.testfakta.se/tester/livsmedel/mest-v%C3%A4xtgift-i-em-%C3%B6len

  ”Alla testade öl utom en innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat som kan vara på väg att förbjudas. Högst halter hittades i ölen från fotbolls-EM:s huvudsponsor Carlsberg. ”

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  Erling Skrev:

  Men för säkerhets skull äter jag inte godis.

  Tycker jag låter som en alldeles utmärkt klok ide!…:)

 11. 11

  Konsument i Sverige Skrev:

  Öl – Testfakta:
  Mest växtgift i EM-ölen
  https://www.testfakta.se/tester/livsmedel/mest-v%C3%A4xtgift-i-em-%C3%B6len

  ”Alla testade öl utom en innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat som kan vara på väg att förbjudas. Högst halter hittades i ölen från fotbolls-EM:s huvudsponsor Carlsberg. ”

  – Och dricker ytterst sällan öl, inte gott, har inte behov av neråtchack i avslappnande syfte och dessutom intollerant mot gluten. Har högt GI dvs ger blodsocker och insulintoppar – varför diskuterar vi över huvud taget öl i LCHF-sammanhang?????!!

 12. 12
  lipofil säger

  Karin Skrev:

  Men det finns ju nästan inga ekologiska och jag älskar jordgubbar så vad gör man??

  Vi odlar egna jordgubbar i pallkragar på gräsmattan. Går säkert bra på en balkong också i en plastlåda. Garanterat obesprutat.

 13. 13

  @ Karin:
  Proffsodlare använder ibland amplar för sina plantor, för att slippa sniglar och kontakt med marken. Har man en uteplats eller balkong mot söder fungerar det säkert, men man måste se till att plantorna får bra vattenförsörjning. Lycka till!

 14. 14
  Lars Henrik säger

  @ Karin, @ lipofil & @ Erling:
  Vi odlar i en 3 m2 stor låda på gräsmattan. Där lyckades vi få in 90 plantor från delade gamla plantor (de behöver tydligen delas ibland för att föryngras och fortsätta ge skörd). Planteringen är i övrigt tämligen lättskött och kräver sällan några åtgärder mer än vattning när det torrt och kanske rensning en gång per år.

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  @ Erling:
  Bra fråga Ehrling. Som alla vet så kan ju även en LCHF:are synda ibland. Och ska man nu synda nån enstaka gång kan ju en kall öl vara ett bra val.

  Men jag känner väl mest att vi diskuterar det dysfunktionella i att det är så mycket gift i all mat för det mesta. Och att BigAgro har lyckats med konststycket att få folk i allmänhet att tycka – ”jamen det är väl inte så farligt med lite gift i maten, det är ju så små mängder”.

  Det idiotiska i det resonemanget tror jag är uppenbart för alla som har en någorlunda frisk hjärna att tänka med. Och dessutom – om vi bortser från människan ett ögonblick – vi är ju inte Gaias enda invånare direkt. Att uppföra oss som vi gör mot planeten jorden och dess andra innevånare är inget annat än kriminellt.

 16. 16

  I Like Neil Young Skrev:

  Att uppföra oss som vi gör mot planeten jorden och dess andra innevånare är inget annat än kriminellt.

  Jag håller med till 100%! Människan är mänsklighetens värste fiende och kommer att utrota sig själv. Tyvärr händer en massa olyckor med vår planet som konsekvens. Att helt undvika kontaminerade livsmedel är omöjligt rent praktiskt. Men för mig är att undvika öl dubbelt verkningsfullt: både gifter och metabola utmaningar. Det gäller ju att begränsa skadeverkningarna så mycket det går. Vi, som är vakna och söker sanningen, har det naturligtvis bättre förspänt och kan väja bättre för alla försåt och faror.

 17. 17
  Ingrid säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Att uppföra oss som vi gör mot planeten jorden och dess andra innevånare är inget annat än kriminellt.

  – INSTÄMMER… !!!

  En sevärd dokumentärfilm, värd att ses flera gånger…

  Genetic Roulette – The Gamble of our Lives:

  https://vimeo.com/90061444

 18. 18
  Anders S säger

  Glutenfri öl, utan kolhydrater och utan glyfosat och E-tillsatser på midsommarfesten?

  Systembolaget listar glutenfria öl på sin sajt men inte hur mycket kolhydrater eller glyfosat som ingår. Enligt bolagets upplysning sålde man tidigare Koff, ett finskt öl. Men det har Carlsberg stoppat. Eventuellt finns ett gjort på durra i specialsortimentet.

  Se även en midsommardiskussion från 2013 på

  https://www.kostdoktorn.se/hur-man-hittar-ol-med-mindre-kolhydrater

 19. 19

  Hustrun läser sedan någon månad tillbaka om hjärnans plasticitet, 625 sid franska, så nu är det bara hjärnsubstans i huvudet på henne! Men det kom ut en lösning på problemet med ölbehovet kopplat till fotbollsmatcher: ölen friställer dopamin, vilket gör en piggare och vaknare, vilket behövs för att orka se när 22 pers sparkar på en boll i 90 minuter utan att göra mål!

 20. 20

  I kväll blir det nog tyvärr för många mål i fel kasse – då behövs det tröst också, ett bra lass gravlax och ett torrt vitt vin kanske?

 21. 21
  Konsument i Sverige säger

  Jordgubbskontroller i Halland:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/jakt-pa-jordgubbsfuskare

  …”Kontrollerna görs för att säkerställa att jordgubbarna är svenska om de säljs som svenska. ”…

  Visst kan det vara viktigt att ”svenska” är svenska, men hur besprutade jordgubbarna är måste ju vara än viktigare. Vad gör Jordbruksverket på torget – jo – dom mäter storleken på jordgubbarna med en mall!

 22. 22
  Ingrid säger

  @ Konsument i Sverige:

  – Tänk att det inte ännu har nått fram till alla myndigheter hur mycket miljögifter det finns även i Sverige, och hur miljögifter påverkar jord, människa och övrigt levande… RÖTSLAM EXEMPELVIS – ÄR ETT RENT FÖRDÄRV…

  – Vad spelar då storleken på en jordgubbe för roll… – JO, det blir ju då uppenbart än mer gift i en större gubbe… MEN, det var inte därför storleken mättes, eller hur?

  Som sagt, håller er ifrån både jordgubbar och potatis i dessa midsommartider – om ni nu inte odlar själva… Eller finner goda ekologiska produkter någonstans…

 23. 23
  I Like Neil Young säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Vad gör Jordbruksverket på torget – jo – dom mäter storleken på jordgubbarna med en mall!

  Snacka om att kostsamt fullständigt meningslös idiotaktivitet.Varende människa kan ju se storleken på en jordgubbe men verkligen inte hur mycket godis från monsanto eller bayer eller nån annan giftmånglare det innehåller.

 24. 24
  I Like Neil Young säger

  Erling Skrev:

  ett bra lass gravlax

  MMmmm…bara det inte är odlad så..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa