TV 4 Nyhetsmorgon med Ralf Sundberg imorse

Ralf Sundberg medverkade i Nyhetsmorgon i morse angående den metaanalys han gjort tillsammans med 16 andra forskare, vilken visade att högre LDL-kolesterol (det sk ”onda” kolesterolet) inte medför sämre hjärtkärl-hälsoprognos.

Ralf Sundberg har skrivit en artikel i Världen idag om ämnet: Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!

I Helsingborgs Dagblad.

Kategori: Kolesterol, TV, Radio

 

 

Comments

 1. 1
  siv wetterberg säger

  Det är JÄTTEBRA

 2. 2
  Gunnar Lantell säger

  Äntligen börjar det hända lite

 3. 3

  Ja Docent Ralf Sundberg kan verkligen sina ämnen. Det intressanta är ju att han är Docent efter den gamla måttstocken som var otroligt krävande och då behövdes det verklig kompetens. Han har därför mycket högre kompetens än de moderna bluffprofessorerna.

 4. 4
  Docent Göran säger

  Förutom att man ska ha fortsatt med sin forskning, ungefär en dubblering, efter sin doktorsexamen skall man hålla en docentföreläsning som bevisar att man behärskar sitt forskningsområde och kan göra det begripligt för en normal akademisk publik utan specialistkunskaper och en föreläsning som ska godkännas av institutionsledningen. Jag har faktiskt varit med på en docentföreläsning där den som ansökt om docenturen höll en föreläsning som ingen verkade förstå även om den gav intrycket av att vara mycket ’lärd’. Han blev därför underkänd.

  Man ska helt enkelt kunna göra sina specialistkunskaper begripliga.

  Jag tycker att Ralf Sundberg har en sällsynt god förmåga på den här punkten och till och med i kort inslag i ett nyhetsprogram som detta.

  Det vore också intressant att se ett program där han ställs mot någon statinförespråkare som Professor Hellénius.

 5. 5

  Varken Dagens Medicin eller Läkartidningen har skrivit om studien än. Men det är väl bara en tidsfråga, för är det någon som är intresserad av att sanningen kommer fram så är det väl läkarna. Detta vänder ju upp och ner på deras behandling av hjärt-kärlsjuka personer och i och med legitimationen så åligger det ju dom att hålla sig uppdaterade om utveckling på området.

 6. 6

  Jag tycker Ralf Sundberg förklarar på ett mycket begripligt sätt. Jag gillar att han säger ”varför skulle evolutionen tillverka något som är dåligt för oss”.

 7. 7
  Fredrik Kornberg säger

  Skönt med ärlig journalistik, inte van med det. Inget att göra med att jag tror att Det stämmer, Bara så trött på sensationsjounalistiken och det gamla vanliga gardet Hellenius, Claude Marcus, Rössner mfl.

 8. 8

  Off topic kanske – men det handlar delvis om journalistik. Blev upprörd över en artikel i DN i dag.

  Brian Clement driver tillsammans med sin fru Anna-Maria i Florida ett hälsoinstitut som de kallar ”Hippocrates health Institute”. De företräder en inriktning som anser att kost kan både förebygga och bota sjukdomar. Detta var för övrigt vad ”läkekonstens fader” Hippocrates hävdade redan ca 400 f.Kr. (”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat!”), så det är inte precis något revolutionerande nytt. Nu skulle Brian Clement hålla en föreläsning i ABF:s lokaler i Stockholm, men då har några inom organisationen VoF (”Vetenskap och Folkbildning” – ett namn som måste uppfattas som djupt ironiskt) plötsligt agerat och lyckats stoppa aktuell föreläsning. Denna lilla klubb för inbördes beundran har gjort sig känd för sitt rabiata motstånd mot allt nytt inom framför allt medicinen – och sina kränkande personangrepp på dem som tycker annorlunda. De tycks bara tro på det de kan se och ta på. För några år sedan utnämnde de som bekant Annika till ”Årets förvillare” då hon började bota diabetespatienter och överviktiga med kolhydratreducerad kost, LCHF. Det är djupt upprörande att denna lilla grupp av självutnämnda experter skall bestämma vilka alla vi andra skall få lyssna på. Det borde vara en rättighet i ett demokratiskt samhälle att var och en själv får ta del av information från olika källor och själva bilda sig en uppfattning. Jag trodde t.o.m. att det var en av demokratins grundpelare!

  Särskilt upprörande är det hela kanske i detta fall, eftersom det gäller liv och hälsa. VoF-arna kan man inte ta på allvar. Men värre är kanske att överläkaren och professor emeritus (enligt DN ”senior professorn”) Håkan Mellstedt yttrar sig i detta sammanhang och bl.a. säger (enligt DN): ”Det dyker med jämna mellanrum upp någon person som säger sig ha hittat en alternativ metod som kan bota cancer. Men det har aldrig funnits någon sanning i dem, och jag tror inte heller att det finns någon sanning i detta”.
  Att han kan TRO saker står honom förstås fritt, men att han PÅSTÅR att det aldrig funnits någon sanning i alternativa metoder för att bota cancer – det är en osanning så grov att DN:s hela redaktion borde rodna! För mig, som alldeles nyligen avstått från traditionell cancerbehandling och endast genom förändrad kost och en del kosttillskott blivit av med min cancer är detta särskilt motbjudande!
  I en demokrati måste man ju låta också märkliga personer som de i VoF få framföra sina åsikter, men vi bör försöka upplysa om vilka de är och att deras åsikter inte bygger på fakta, utan snarare emanerar ur en osund uppfattning om egen överlägsenhet och ofelbarhet. Det är en skam för ABF att de faller undan för påtryckningarna och tar tillbaka den utlovade uthyrningen av sina lokaler till Brian Clements föreläsning!

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  VOF:are är som ett litet MiniGestapo lett av NWO-Nazis.

  Dom skulle älska att TTIP kommer på plats och dom skulle älska ännu mera av överstatlig EU-Makt.

  Då kunde dom med sträckt vrist marschera mot alla alternativa metoder som inte var patenterbara.
  Kolloidalt Silver och Vitaminer skulle kunna medföra långvaring Internering. LCHF skulle vara ett ord som inte fick användas. Smör skulle utrotas till fördel för Margarin. Statiner och sockerlösning skulle delas ut till alla – gratis.

  https://www.mimersbrunn.se/article?id=1886

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  Sven Erik Nordin Skrev:

  Det är en skam för ABF att de faller undan för påtryckningarna och tar tillbaka den utlovade uthyrningen av sina lokaler till Brian Clements föreläsning!

  Det är inte bara en SKAM! Frågan är om det inte är brottsligt t.o.m enligt dom lagar rörande frihet (som finns än så länge) vi har i Sverige.

  Om nån skulle orka och vilja dra det till stämning – så borde det gå? Eller?

 11. 11

  Tittade på VoF-arnas behandling av lokalfrågan ovan på deras forum. Språkbruket ligger sannerligen på sandlådenivå. Mycket borde kunna ligga till grund för förtalsåtal. Är detta högt uppsatta akademikers samtalston är jag glad att min bana inte nådde så högt.

 12. 12

  Ja Ralf tassade försiktigt på och gjorde det absolut bästa av situationen. En stjärna till honom och ett par till till Nyhetsmorgons redaktion, som tog upp ämnet! De hoppas naturligtvis på debatt och mothugg, som ger högre tittarsiffror, men intet ont som inte har något gott med sig. Kan frågan om statinbehandling vädras offentligt ligger LCHF också i röret.

 13. 13

  Bra jobbat Ralf. Blir dock lite trött på dessa snuttefierade tingel-tangelreportrar o programledare. När Ralf Sundberg säger:
  -”Äldre far inte illa av högt kolesterol, särskilt inte det onda kolesterolet…”
  flikar Steffo Törnquist in med:
  – ”som man får av ägg o smör”. Steffo som för övrigt verka somna stående 4 min in inslaget när han inte tycker det är så spännande längre.

 14. 14

  Det var farmakologen Dan Larhammar som inledde kampanjen mot LCHF, och som,
  sedan hyllades i sockerindustrins tidskrift ”Perspektiv”.
  Cirkeln slöts, när Larhammar dök upp som. medförfattare till storindustrins skrift om socker(Där inget sägs om fruktosens roll i NAFLD.),

  Efter att VoF-styrelse-medlemmen Larhammar gjort propganda för socker, så har tidigare sockerkritisk voffare tystnat.

  Så voffarna låter sig ledas av en lobbyist för sockerindustrin. Varför vill någon vara med i en sådan förening?

 15. 15

  Nu rullar det på! Har just tipsat Dagena Medicin om artikeln i BMJ, så de inte alldeles hamnar på efterkälken! Fast nu är det väl prestigeförlust att ta upp den, hellre strutspolitik?

 16. 16

  @ Erling:
  Antagligen kramar de sina annonsörer i stället.

 17. 17

  Här kommer en länk om Big Pharmas påverkan, vetenskapligt konstaterad!

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/06/22/gratismaltid-kan-styra-lakemedelsval/

 18. 18

  Redan för sex,sju veckor sedan visste jag att något stort var på gång, men jag lovade Ralf att hålla tyst före dess BMJ slutligen kom ut i tryck:
  Men nu behöver vi vara flera som talar ut: som t.ex Agneta Schnittger och undertecknad:
  https://www.youtube.com/watch?v=lr5w0Pv-Pug&feature=share
  Hoppas den blev rätt (jag är ibland osams med tekniken). Annars ligger våra kloka ord på http://www.newsvoice.se under fliken livsstil

 19. 19
  Renée Manger säger

  Äntligen får dessa kunniga läkare komma till tals!
  Själv har jag vägrat statiner trots högt värde på det ’dåliga’ kolesterolet sedan man började kolla det. Läkarna på vårdcentralen har ojat sig men de har inte fått mig att vika…..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa