Maria Jallow gjorde en återställningsoperation

Artikel på SVT.se.
Hon vägde 170 kg när hon gjorde Gastric Bypass-op. Nu kände hon att hon hade kommit tillrätta med sitt matmissbruk (med LCHF, men det står inte i artikeln), och därför vågar hon sig på en återställningsoperation. Hittills har det gått bra efter operationen.

Men på bilden ser det ut som att hon äter bröd?!

Marias blogg: Härifrån och framåt.

Maria Jallow har skrivit en bok: Min feta historia, där hon berättar dels om sin viktresa, och en del om näringsfysiologi. Rekommenderas, boken är intressant och lärorik.

 

Comments

 1. 1
  Docent Göran säger

  Ja – då fick jag ju svar på min fråga som jag nyss skickade till SVT.

  Kan det vara någon tillfällighet att man inte nämnde LCHF i inslaget men tog upp läkarens ’ödesdom’ rakt av?

  Jag tror helt enkelt att LCHF är totalt politiskt ”inkorrekt” i massmedia som för övrig bara är ett eko av etablissemangets dogmer.

  Intressant som tusan!

  Jag misstänker nu att jag inte kommer att få något svar på min fråga vilket i så fall då får betraktas som en ’ultimat feghet” från reporterns sida. Men ibland har man fel i sina fördomar förstås. Även reportrar kan radikaliseras trots allt 🙂 Vi får se om jag får något svar.

  Sicken korrupt mediavärld vi lever i.

 2. 2
  Docent Göran säger

  Här är förresten mailet jag skickade till reportern.

  Hej och tack för intressant artikel.

  Socialstyrelsen anser som bekant sedan några år att en LCHF-kost nu är i överensstämmelse med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” för just viktnedgång och sjukvården skall därför stödja patienter som valt denna kost istället för att satsa på by-pass om jag nu förstått detta rätt. Jag själv som allvarligt hjärtsjuk och min fru i långt skriden diabetes har båda hamnat på idealvikter (- 20 resp -12 kg) stabilt under många år nu efter övergång till strikt LCHF och dessutom har vi återfått hälsan så långt detta nu är möjligt.

  Min fråga är nu om Maria Jallow kommer att satsa på LCHF-kost hon också. Det framgår inte av artikeln hur hon kommer ”trotsa” läkarna varningar om ‘oundviklig’ viktuppgång.

  Undrar

  Göran Sjöberg

  Docent , Chalmers

 3. 3

  Vad jag förstått så äter Maria LCHF sedan länge och kommer att fortsätta med det.
  På bilden ser det ut som fröknäcke med ost och gröna blad, vilket jag tror att många LCHF:are äter.

 4. 4
  Docent Göran säger

  Nu fick jag svar från reporten vilket förvånade mig. Kanske ett positivt tecken i tiden.

  Här är vår konversation.

  ———-

  Men ärligt talat är ju detta väldigt centralt i sammanhanget och jag kan nu bar inte förstå hur ni kunde undvika att ta upp detta. Frågan står ju faktiskt polärt mellan LCHF och GBP.

  Att nämna LCHF som själva motvikten mot läkarens kategoriska ’dödsdom’ av Marias ’nya’ inriktning’ måste väl då vara helt i överensstämmelse med den journalistiska grundprincipen. Min misstanke nu är att LCHF därför måste vara ett slags tabubegrepp inom media men jag hoppas förstås att jag har fel. Jag vill helst undvika att tänka i dogmatiska termer.

  För mig liksom för Socialstyrelsen är LCHF frågan om vetenskap och som dessutom stämmer med min egen syn på världen efter att ha tillbringat mitt liv i naturvetenskapens tjänst.

  Om du ärligt menar vad du nu säger kanske LCHF kan tas upp på ett seriöst vetenskaplig sätt hos SVT någon gång framöver och jag talar nu inte om något flamsigt program – sådan har aldrig tilltalat mig som forskare.

  Hälsar

  Göran

  Jun 7, 2016 kl. 7:20 PM skrev Karin Moberger :

  Hej Göran – i all hast: Maria har ätit LCHF i flera år och kommer nog fortsätta med det. Men det var en sidohistoria i sammanhanget och jag lämnade det därhän denna gång.

  Hälsar Karin Moberger, 0708-770413
  Skickat från min iPhone

 5. 5

  Jag fick inte nämna lchf i sammanhanget. Då hade folk slutat att lyssna på reportaget, enligt Karin. Jag sa många gånger under den timme som jag blev intervjuad att jag och många lärt oss att kontrollera vikt och sockerberoende genom att utesluta socker och spannmål. Det var mycket som inte kom med. Fokus var på återställningsoperationen. Kamerakvinnan ville att jag skulle ”laga mat” och det enda jag hade hemma var sesamknäcke (eget bakat) och en salladslök. Jag äter bara lchf sedan snart sex år tillbaka. ☺

 6. 6
  Docent Göran säger

  Hela sjukvården stinker i händerna på etablissemanget!

  I nyhetsbrevet från Mercola nu på morgonen tar han upp just frågan om motsättningen mellan GBP och LCHF.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/06/08/diet-balloon-system-for-obese.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160608Z2&et_cid=DM109830&et_rid=1520121045

  Nu tänker jag på den här ”stackars reportern” på SVT. Hon måste verkligen känna att hon sitter i en ”råttfälla” på SVT när hon inte ens vågade nämna LCHF.

  Nå media är korrupt över hela världen så hon är knappast ensam i sin ’vånda’ om hon nu inte har förvandlats till en cyniker för att överleva.

  I vår värld är modiga reportrar och modiga media undantag snarare än regel och detta är väl känt. Det kanske först när det gått så långt att reportrar inte längre anser det vara mödan värt att längre vara rädda och inte ’bryr sig’ om de råkar illa ut personligen som den mänskliga moralen växer. Detta inträffar när de beslutat sig för att inte längre ”fega sig”. Det också en sådan attityd, dvs mod, som vi ’mediakonsumenter’ beundrar.

  Jag kommer här att tänka på det australiska programmet ”Catalyst” om statinerna och den pålästa, modiga reportern, Dr. Demasi, som visste vad som skulle komma efter programmet. TV-stationen ABC utsattes omedelbart för ett enormt tryck från läkemedelsindustrin och var då tvungna att dra tillbaka programmet vilket säger allt om vår korrupta mediavärld och där SVT antagligen spelar i de absolut lägsta divisionerna.

  ”A very brave medical science reporter named Dr. Maryanne Demasi decided to do a two-part series on cholesterol”

  Denna attityd är i mina ögon nog det vackraste man kan tänka sig bland reportrar.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  @ Maria Jallow:
  Tack Maria för att du kommenterade själv här i tråden!

  Att du inte fick nämna LCHF i intervjun känns som en minst sagt märklig justering av sanningen. Kan det verkligen vara journalistisk god sed att dölja delar av historien och därmed medverka till en nedtystning av LCHF som verksam behandling i samband med övervikt och fetma? Det betvivlar jag starkt!

  Om sådant förfarande är ok på självaste SVT känns det ganska skamligt faktiskt. Bra att det nu lyfts fram i ljuset.

 8. 8

  @ Lars Henrik:
  Jag kan inte säga att det var på grund av ”feghet” utan helt enkelt så att när lchf nämns i olika reportage i media så slutar folk att lyssna. Jag märker det tydligt i den stödgrupp jag har på FB att det kommer in folk som planerar att operera sig och blir jättearga när jag dels talar om för dem att överviktskirurgi är ett väldigt dåligt val och att lchf är det bästa alternativet. De tycker jag är ”dum i huvudet” som inte förstår dem och att jag minsann inte vet allt etc. De brukar inte stanna i min grupp mer än max en timme för de blir ifrågasatta av både mig och andra i gruppen. En återställningsoperation är inget man bestämmer sig för att göra över en natt heller men steget dit är oändlig långt för många och många har så svåra komplikationer att det inte finns något annat val ändå men de äter inte lchf och precis som Torsten mässar för alla som vill återställas: – Man blir fet igen. Jag tappade räkningen på hur många gånger han sa det till mig. GBP jämförs inte ens med lchf, enbart med kaloriräkning. Jag önskar att jag fick komma ut i media och berätta mer men är lite tacksam att jag ändå kom ut i fyra minuter. Så många som lider och inte vet att de kan återställas för att läkarna inte berättar att det går.

 9. 9
  Docent Göran säger

  @ Maria Jallow:

  Tack för dessa klarlägganden.

  Som jag skrev till reportern verkar begreppet LCHF helt enkelt vara tabu och det är torligen på grund av att ”sanningen” om vår hälsa finns här och som så många av oss till slut (först när vi blivit allvarligt sjuka) har insett.

  Ja – media, och SVT i synnerhet, sopar bevisligen verkligheten och vetenskapen under mattan. Det kan inte bli mer tydligt än så här.

  För mig bekräftar detta ocskå bara att media går hand i hand med en totalt korrupt sjukvård. Här gäller det att klara sig själv som patient om man vill överleva de behandlingar de så gärna tjänar pengar på.

  Detta sjuka sjukvårdssystem verkar trots allt nu ha nått ”vägs ände”. Frågan är bara hur mycket mer elände och lidande det kommer att åstadkomma innan en ”revolution” inträffar.

  Jag väntar själv med spänning på det ögonblicket.

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Väääldigt intressant diskussion detta.
  Det bekräftar givetvis bara det man redan har räknat ut själv.
  Jag börjar alltmer inse allvaret i att vi inte längre har en regering och myndigheter för folket och folkets bästa, om vi nu nånsin haft det.

  Frågan är om inte SVT borde bolagiseras och frigöras från staten helt och hållet eftersom informationen ändå är så vinklad. Om det är en rent kommersiell kanal vet man ju med säkerhet att nån har en agenda. Med SVT i nuvarande form kan folk fås att tro att sanningen serveras.

  Det är otroligt sorgligt egentligen.

 11. 11
  Lars Henrik säger

  @ Maria Jallow:
  Jag kan förstå din upplevelse. Jag kan märka denna ovilja att lyssna när LCHF nämns även i min egen lilla verklighet. Möjligen är det så att man lyckats få LCHF att framstå i dålig dager, åtminstone något icke politiskt korrekt. Men det har ju i sådant fall t ex SVT själva bidragit till enligt min mening. Medvetet eller ej.

  Sorglig historia minst sagt. Speciellt då både Socialstyrelsen och SBU förklarat LCHF vara enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Lars Henrik Skrev:

  enligt vetenskap och beprövad vetenskap

  Ska förståss vara ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”. Möjligen tar jag ut svängarna lite i fallet SBU men de konstaterade ju att LCHF var en effektiv metod för viktminskning efter den vetenskapliga genomgång man utförde. Det borde ju minst sagt vara relevant i denna historia och gör SVT’s ställningstagande än mer märkligt.

  https://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/

 13. 13

  @ Lars Henrik:
  Det räcker ju tyvärr inte och sedan tycker jag själv att det är helt bakvänt att ignorera alla människor med både diabetes, andra sjukdomar och övervikt som bekräftar dagligen år ut och år in att lchf fungerar för det mesta för de flesta. Det är väl ingen som hört någon bli SJUK av lchf?
  När välutbildade läkare och psykologer står och på fullt allvar säger att övervikt inte går att hantera på något annat hållbart sätt än med överviktskirurgi blir jag mörkrädd. Att utsätta kroppen för detta kroniska trauma med näringsbrister och svälttillstånd dödar olika snabbt men det enda man tittar på är om personen gått ner i vikt eller ej. Så många undernärda, självmordsbenägna och heltidssjukskrivna som inte har något liv kvar efter sin överviktsoperation är inte så viktigt – de är ju smala.
  Alla som är nyfikna på min resa med lchf, med överviktsoperationen och återställningen får gärna följa mig på min blogg eller gillasida på FB. http://www.facebook.com/minfetahistoria
  Jag har lagt ner allt jag kan och läst i en bok som heter samma sak och som kom ut bara någon vecka innan min återställningsoperation. Mvh Maria

 14. 14

  OJ! Nu ser jag att Annika har länkat och även kommenterat min bok. Har du läst den Annika Dahlqvist? Då blir jag otroligt glad och ödmjukt tackar för det. 🙂

 15. 15
  Mormor säger

  Marias historia är inte bara otroligt sorglig, det är helt enkelt rena medeltiden……man bara baxnar när man hör vad hon och tusentals andra människor har behövt gå igenom av lidande på grund av läkarnas rent obefintliga och dessutom ovetenskapliga kunskaper… Man undrar vilken utbildning dom får, för att försätta folk i dessa situationer….och sen, som plåster på såren och lidandet, återoperera stympningen…man blir gråtfärdig för mindre!! Dubbel förtjänst förstås…!? Har den här kirurgen aldrig hört talas om hormonell styrning av metabolismen, hur kan dom bara fortsätta att råda överviktiga personer att äta mindre och springa mera, när man nu på webben hittar både Ron Rosedale och Jason Fung plus många andra…som har en vetenskaplig bakgrund från olika (många gånger amerikanska) universitet och håller sej ajour med utvecklingen om vilka precisa roller de tre makronutrienterna spelar… Ok, för tjugo år sen visste vi inte vad vi vet i dag…men att i dagens kunskapsläge fortsätta med dessa obsoleta och grymma behandlingar övergår allt förstånd….
  All min solidaritet till Maria…och jag önskar att många personer köper och läser hennes bok….så att en ändring på detta vansinne äntligen kan komma till stånd…och vi kan sluta att bli mörkrädda?

 16. 16

  Vi är negativa till de flesta upp i mathierkin, så en liten positiv sak från en stockholmsförort. En kvinna var hos distriktssköterskan och fick råd om någon krämpa. Och så var det det här med vikten, hon ville gå ner. ”Då är det lchf som gäller, svarade DS. Det rör på sig, om än i snigeltakt.

 17. 17

  @ Mormor:
  Tack! Jag hoppas det med. Det kommer fler böcker så småningom. Jag opererade ju mig 1995 så mycket har ju hänt sedan dess. Vi får vara enade och kämpa på!

 18. 18
  Docent Göran säger

  Nu fick jag ett svar från reportern på min förvåning över att LCHF inte nämndes i programmet. Men i ärlighetens namn känns detta svar för mig som en efterhandskonstruktion. Om LCHF nu inte är ett tabubegrepp på SVT, som hon hävdar, borde man rimligen ha nämnt att Maria har just LCHF som strategi för att undvika läkarens ’dödsdom’ – detta är ju centralt i sammnahanget tycker i alla fall jag.

  __________

  Hej igen, jag svarar lite kort för jag är ledig.
  Inslaget handlade om komplikationer efter GBP och om att det faktiskt går att göra återställningar, och att efterfrågan på återställningar ökar. Inslaget handlade inte om att jämföra GBP med LCHF. Det var ett uppföljande inslag efter ett tidigare inslag om komplikationer och brist på eftervård efter GBP.

  Hur det är i media generellt kan jag inte svara för, men jag vet att det absolut inte är ett tabubegrepp på SVTs nyhetsredaktion. Tvärtom, vi vet att det är ett högintressant ämne som många vill läsa/se inslag om.
  Jag vet också att vi har rapporterat om LCHF många gånger.
  Det hör inte hit, men själv är jag helt säker på att det är en mkt bra metod för viktnedgång för somliga.

  allt det bästa

  Karin Moberger
  Reporter

  SVT Riksnyheter
  Sveriges Television 10510 Stockholm
  +46(0)8-784 00 00
  +46 (0)708-77 04 13
  karin.moberger@svt.se
  svt.se/nyheter

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Maria Jallow:
  Jo jag har läst den, och tyckte att den var väldigt bra.

 20. 20
  Docent Göran säger

  Reportern verkar vara trevlig men det förändrar ingenting i sak och jag funderar nu på om jag ska göra en anmälan till Radionämnden (?) om att programmet inte tog upp ”den andra sidan” dvs. LCHF och att programmet därför inte kan anses vara opartiskt.

  Vad tror ni om en sådan anmälan?

  Jag har ju lyckats med andra skrivelser som bekant och det ger mig lite ’blodad’ tand. Det känns som att vi måste slåss för LCHF på många olika plan.

  Lite OT sitter jag nu och smälter besöket från två ungdomar som var hos mig hela dagen. De är ungdomar som är seriöst intresserade av sambandet mellan kost och hälsa och vi bytte böcker med varandra – det var väldigt stimulerande. De hade som jag förlorat allt hopp till sjukvården och sökte därför egna alternativa vägar för att komma bort från medicinberoende.

  Tänk om alla skulle ha deras inställning!

 21. 21
  Docent Göran säger

  Nu kunde jag inte ”hålla mig” utan gjorde för första gången i mitt liv en anmälan av ett program av rent principiella skäl och speciellt när nu LCHF är en godkänd behandling.

  ———————–

  Program: SVT Nyheter, Fick magsäcken inkopplad igen – 20 år efter fetmaoperationen

  Kanal eller station: SVT

  Sändningsdag: 2016-05-23

  Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:
  Frågan om hur fetmaepidemin ska bromsas är oerhört central i dagens samhälle och ett program som handlar om hur bypassbehandlingar skapar problem men problem som uppenbarligen även kan åtgärdas genom återställning är därför oerhört intresseväckande.

  Trots läkarens enträgna varningar för att viktuppgång efter en återställning är ”oundviklig” har patienten, Maria Jallow, uppenbarligen lyckats väl.

  Citat ur programmet:

  ”Trots läkarkårens eniga varningar om att återställningen kommer att göra så att hon går upp i vikt igen tror och hoppas hon ändå att hon ska kunna hålla sin vikt, trots att magsäcken är på plats igen, och därmed också mer hungerkänslor.
  – Äntligen har jag ett normalt tillstånd igen! Mitt matsmältningssystem har saknat någonting, men nu är pusselbitarna tillbaka och magen får göra det jobb den ska göra – att smälta maten och ta upp näring, säger hon lättat.”

  Efter kontakt med reportern Karin Moberger har jag nu förstått att anledningen till att patienten har lyckats så väl är att hon använt sig av den metod, enklast sammanfattad med beteckningen LCHF, som Socialstyrelsen efter noggrann undersökning 2008 fann i överensstämmelse med ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

  Med egen livslång erfarenhet av naturvetenskaplig forskning, och liknande positiva erfarenhet av just LCHF, anser jag att vetenskap som är väsentlig inom ett område som i detta aktuella program rimligen bör nämnas när det är av så central betydelse.

  Anmälare (För- och efternamn måste alltid anges): Docent Göran Sjöberg

  Om anmälaren är ett företag eller en organisation, ange kontaktperson här: Chalmers

  E-post: gran_sjberg@yahoo.com

  Adress: Velandavägen 29

  Postnummer: 46198

  Ort: Trollhättan

 22. 22
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Nu kunde jag inte ”hålla mig” utan gjorde för första gången i mitt liv en anmälan av ett program av rent principiella skäl och speciellt när nu LCHF är en godkänd behandling.

  Bra jobbat i denna arla morgonstund 🙂

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Docent Göran:
  Bra Göran!

 24. 24
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Bra att du tar tag i det.
  Som jag ser det så är detta att falla undan för korruption och maktfullkomlighet ett klockrent recept på att köra världen och samhället åt h****e och vill vi ha nåt kvar av vår värld i den form vi känner den så gör vi bäst i att sätta ned foten nu. Jag tror vi börjar nå vägs ände med det rådande systemet.

  Så ju fler som gör uppror mot vardagsvansinnet och inte ställer upp på NWO – dess bättre.

 25. 25

  Civil Olydnad? O nä bara tillfällig insolvent.

  Väldigt tråkigt om 100 000 tals plötsligt inte har pengar till tv licensen

  Funderar på följande brev till SVT Angående Tv licensen

  Bästa SVT
  Tyvärr måste jag tills vidare dröja med inbetalningen av min Tv licens. Detta då mina pengar för detta ändamål just nu tryter. Men skulle STV anstränga sig extra tex. vara rättvisa och sluta vara partiska i sina intervjuer och ålägga sina reportrar ett just och rättvist arbetssätt, skulle jag naturligtvis snarast anstränga mig för skrapa ihop att betala vad jag enl lagen är skyldig er. Jag
  är rädd för att detta kan ta tid, men jag gör så gott jag kan. Kanske ser jag mig tvingad att bet.
  i delposter

  Då jag inte gillar digitala överförelser. Kommer jag att handskriva min inbetalningsavi. Detta kan kanske stöka till det för SVT men det viktiga är ju att ni får era pengar

 26. 26

  @ Maria Jallow:
  Jag har provläst de första 20 sidorna i din bok, jag blev lite tårögd!
  https://www.bokus.com/bok/9789176990216/min-feta-historia-overviktskirurgi-valsignelse-eller-forbannelse/

 27. 27
  Ingrid säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa