Metabol kirurgi – standardbehandling för T2-diabetes

Diabetes in Control.

De ledande diabetologerna har inte LCHF på sin karta, utan deras kostbehandling av diabetes är fettsnål och kolhydratrik.
När inte denna kost + medicinering hjälper så ska viktoperation bli standardbehandling globalt mot T2-diabetes.

Det är skandal att inte LCHF kommer före kirurgi.

 

Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3

  Otroligt hur man kan pumpa gamla ideer med hjälp av samma propagandafilosofi som Goebbles ”uppfann” under Hitler. EGentligen uppfann han inget, talade bara om hur det låg till.”Upprepa en lögn offentligt tillräckligt många gånger tror flertalet att det ligger till på det viset”
  Som kontrast läste jag följande mycket intressanta bit från Mercola idag.

  ”To learn more about how fructose impacts your weight and health, I highly recommend reading Dr. Richard Johnson’s new book The Fat Switch. In it, he reviews groundbreaking new research showing that eating too much and exercising too little are NOT solely responsible for why you keep gaining weight or have trouble shedding those excess pounds.

  His research shows that metabolic syndrome (characterized by central obesity or increased waist circumference, high blood pressure, and insulin resistance) is actually a normal condition that animals undergo to store fat. Animals’ ability to gain ”hibernation fat” appears to be regulated by a switch in the mitochondria that is turned on and off by a common food that no longer provides survival advantage to humans living in contemporary society, namely fructose.”
  (Boken såldes inte som kindle så man får beställa, kanske med svindyrt porto.)

  OM det är riktigt blir hela överviktsproblematiken och Diabetes 2 plus metabolt syndrom och kärlsjukdomarna ett direkt resultat av vår ”vintersamla-brytare”, inställd att slås på med hjälp av frukt som mognar på hösten, för därinne finns fruktosen.

  Lågfettshysterin såg sedan till att fett ersattes med socker, vilket råkar vara 50% just fruktos, betydligt mer och renare och därmed skadligare än i frukt.
  Att gick snabbare utför i USA beror naturligtvis bl.a. på att deras billigare konstgjorda socker, fruktossirap, innehåller 55% och mer fruktos.
  Och när det metabola syndromet väl etablerats vet vi här väl att man snart inte tål mycket av några blodsockerhöjande kolhydrater.

  Hela lösningen i ett nötskal. Men SLV och Livsmedelsindustrin kommer kämpa emot i åratal, och fetmaoperationerna fortsätta.

  Alltså inser även jag nu att frukt bör bara intas en kortare tid på året. Och att man hittade så mycket hjärtsjuklighet i Egyptiska mumier bör bero på att de var ett av de få länderna att äta färsk frukt året runt, plus massvis med mycket lättorkad ditto resten av tiden.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  Jag gör så gott jag kan, se kommentaren!

  Det gör du! Tack Erling!

 5. 5

  Det är dax att ställa krav och tvinga fram en ändring. Det börjar bli så uppenbart att de inte vet vad de håller på med. Att prata med en läkare kan vara en väldigt påfrestande upplevelse, de säger att kost inte fungerar, för de börjar alltid med kostbehandling (med mer än 50% av energin från kolhydrater).

  De fattar inte hur en kropp fungerar och det är tragiskt, det är kanske dax att ifrågasätta om de arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. De jobbar idag inte med vetenskap, utan de jobbar enbart med att vara eniga i sin dumhet. Ordet konsensus få mig snart att se rött, är vi bara överens, så är det ingen som ifrågasätter.

  Det börjar bli dax att ifrågasätta deras rätt att fortsätta behandla människor, när de inte gör ett jobb för patientens bästa.

  Den Olydiga Diabetikern

 6. 6
  Dan Asplund säger

  Jag har länge undrat om rimligheten att alla röster som hörs från ”viktopererade” är de negativa rösterna. Finns det inget forum för dem som är evigt tacksamma, nöjda och lyckliga över det val de har gjort? Jag har i min bekantskapskrets en kamrat som gjort något sånt här, han har betalat det själv och är enligt vad han själv säger otroligt nöjd. Det var i och för sig bara ett år sedan operationen men han kan inte se några problem. Själv – med de kriterier jag själv har för att uppnå hälsa – verkar dessa ingrepp helt absurda, vansinniga och ett bevis på desperation. Men åter igen…de allra flesta måste väl ändå var nöjda, annars skulle man väl inte fortsätta, eller?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Dan Asplund:
  För ca 10 år sen deltog jag i forumet Viktop.se. De som var där var mycket nöjda med operationen. De blev jättearga på mig som tyckte att man skulle prova LCHF före op. Jag gav upp att delta där eftersom jag fick så mycket skäll.
  Jag vet inte hur stor andel av de viktopererade som är nöjda, och hur många år efteråt. Någon som vet? Men man kan anta att effekterna av näringsbrist, eftersom viktiga delar av matspjälkningssystemet är borttagna/bortkopplade, ökar med åren. Tex risken för benskörhet och demens.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Det är många som drabbas av komplikationer i form av näringsbrist och död, att inte först åtgärda med riktig mat är ett tecken på hur sjuk vården är,,,,

 9. 9
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag vet inte hur stor andel av de viktopererade som är nöjda, och hur många år efteråt.

  En intressant fundering i mina ögon.

  Själv tror jag att när man bestämt sig för någon drastisk behandling som förespråkas av ”etablissemanget” ska det mycket till för att man sedan efter den drakoniska behandlingen ska förneka att den var bra. I min närmaste omgivning där flera har genomgått behandlingar som jag själv aldrig skulle ställa upp på är man helt immuna mot ifrågasättanden. Detta är väldigt mänskligt i mina ögon.

  Det är väl först när det helt och hållet gått överstyr som man är villig att erkänna katastrofen. Det känns ju skamligt på något sätt att man gått på en sofistikerad ”bluff”.

  Vad säger egentligen statistiken när det gäller långtidseffekterna kring GBP? Det bör ju finnas sådan nu.

  Är det så att 90 % efter 10 år mår bra och inte har blivit alkoholister får man kanske se del hela som en ”framgångsrik” behandling om vikten nu också är stabil men är det tvärtom talar statistiken också sitt tydliga språk.

  Men med Thomas ser jag sjukvården idag som rent ”sjuk”.

 10. 10
  Dan Asplund säger

  Jo, har man lagt ut 75.000 kronor på något så ska det väl till lite extra för att erkänna om det var ett misstag. Det förstår jag också. Enligt min kamrat har han 5 års garanti och tillgång till medcinsk uppföljning under den tiden…men sen då, 5 år går fort.

  Statistiskt underlag finns ju vid det här laget helt klart, frågan är ju ifall det finns – någon intresserad, eller ens något intresse – att studera det?
  Något annat som jag funderat på är hur man ”säljer ingreppet”. Alltså hur får man kunder? Är det genom mun till mun metoden där individer som har gjort något de är nöjda med informerar sina vänner eller är det läkare på olika mottagningar som rekomenderar sina patienter att göra ingreppet?

  Sen är det ju en ekonomisk fråga… Hur många har råd med 75.000 kronor?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Dan Asplund:
  De som inte har råd kan ju prova LCHF + periodisk fasta i stället. Gratis och utan biverkningar.

 12. 12
  Dan Asplund säger

  Jo det är vi ju många som håller med om, men blotta tanken, för min kamrat att inte få äta godis o annat skit får honom att ta till vilka metoder som helst. Han vet ju hur jag äter och hur jag ser ut (precis som när jag var 20 – för 38 år sen, 191/78) och hävdar att det gör jag därför att det är nåt fel på min ämnesomsättning. Han är övertygad om att jag håller på med ett experiment som kommer att sluta illa. Illa hade det slutat om jag inte observerat stigande blodsockervärden i tid, DET är jag säker på!

 13. 13
  Helge säger

  Tror många glömmer att det stora flertalet människor har svårt att göra korrekta analyser utifrån ett komplicerat material. Det är det myndigheter och företag tagit fasta på sen lång tid tillbaka.

  De som opererar sig är knappast de med kritiskt tänkande parat med kunskapssökande, utan människor som litar på etablissemangets råd.

  Gör det dubbelt tragiskt.

  Klart man inte vill erkänna något som är gjort och inte kan göras ogjort, skapar ju ångest direkt.

  Att säga till en nyopererad att det var ett oklokt beslut och att det finns bra mycket bättre alternativ kan jag förstå inte gillas.

 14. 14
  Pingo säger

  Det är helt otroligt hur etablissemanget har förnekat vettig kost allt sedan William Bantings tid. Nu handlar det bara om att tjäna pengar på magoperationer eller mediciner som ska förhindra att fett eller kolhydrater absorberas.

  Bagerinäringen har sedan årtionden importerat vete från Nordamerika pga dess fina bakegenskaper, allt bröd blir ju så luftigt och fint. Detta vete är inte genmodifierat utan hybridiserats.

  Sedan en del år har man upptäckt att om man sprutar Roundup på åkrarna med vete och andra sädesslag mot slutet av säsongen så kommer sädeskornen att mogna till snabbare. Det handlar om en överlevnadsreaktion där säden gör allt för att överleva trots att moderplanatan är döende.

  Det gör att att Roundup hamnar i sädeskornen och det får vi i oss med konsekvenser för bla tarmfloran.

 15. 15
  Docent Göran säger

  Dan Asplund Skrev:

  men blotta tanken, för min kamrat att inte få äta godis o annat skit får honom att ta till vilka metoder som helst.

  Jag tror att det är där ”skruven sitter”.

  Flera i min närmaste omgivning har den attityden. En av dem är kraftigt överviktig och dessutom håller på att förlora synen och dessutom inte orkar någonting, äter söta frukostar men pyttelite när det är frågan om riktig mat och dessutom alltid argsint. Det är troligtvis diabetes det är frågan om men tanken på att testa sig för detta är långt borta. Detta hindrar inte personen att i stor sett hysa förakt för vårt sätt att äta trots att personen vet att min fru fick tillbaka synen och tappade 12 kg och dessutom nu har normalvikt på LCHF.

  Det hela är otroligt egentligen och det är som sagt flera som har samma attityd och här gäller just söta frukostar med lightprodukter och apelsinjuice, bröd och marmelad. Det är som att ha att göra med ett gäng narkomaner som dessutom försvarar sitt ’knarkande’ på alla upptänkliga sätt.

 16. 16
  Dan Asplund säger

  Det är ju så fruktansvärt tråkigt att se ens nära o kära – på alla håll och kanter – falla ifrån, bli sjuka och i allmänhet förlora sin hälsa. När man har nyckeln till problemet/problemens lösning och inte har den minsta möjlighet att nå fram med budskapet. Min – i vanliga fall – mycket kloka dotter sa vid ett tillfälle, efter en misslyckad ”predikan” att : Pappa, du får faktiskt sluta att försöka hjälpa människor med sina liv, det är ingen som orkar med dig och till slut har du inga vänner kvar.
  Jag är rädd för att det är en mycket korrekt analys av verkligheten.
  En annan – i vanliga fall ganska klok vän – sa vid ett tillfälle att jag inte löser några problem med att räta upp folks hälsa för varför ska vi sträva efter att bli så gamla? Det skapar ju bara ytterligare ”Världsproblem”… Detta fick mig att inse hur fruktansvärt olika vi ser på våra liv.

 17. 17
  Docent Göran säger

  @ Dan Asplund:

  Ja det är otroligt!

  Jag inser att vi har att göra med en officiell ”religion” som accepterar ”knarkande” och som katolikerna säljer ”avlatsbrev” där knarkarnas synder förlåts.

  LCHF är å andra sidan en kättersk religion där etablissemanget inte kan tjäna pengar och där folk är tvungna att sluta ”knarka”, gå den ’smala’ vägen, vilket inte är populärt bland knarkarna.

  På min utflykt med Naturskyddsföreningen igår träffade jag dock två ungdomar som var väldigt seriöst intresserade av att skaffa sig riktig kunskap om kosten och hälsan. De kommer nu och hälsar på mig och då ska vi ägna en hel dag åt att ”studera” tillsammans.

  Sådant ger mig hopp om framtiden.

 18. 18
  Ingrid säger

  @ Docent Göran:

  – Kul att höra att ungdomarna och du kommer att ”studera tillsammans”… Fantastiskt att de kommer hem till dig… – Det är nog på ett dylikt sätt som LCHF allra bäst sprids, alltså via naturliga möten… – Och sen, så leder det förhoppningsvis vidare till att de berättar för andra…

  – Lika tråkigt är det att höra att det är så många, som allt fler berättar om – och som väljer att fortsätta satsa på ”diverse beroenden”… – Om de bara visste hur bra man kan komma att må efter en seriös ”kost-upprensning”…

 19. 19
  Dan Asplund säger

  Mycket bra jämförelse.
  Visst finns det hopp, själv arbetar jag på ett handelsfartyg där de flesta i min ålder har hunnit skaffa sig en ansenlig övervikt och i många fall tvivelaktig hälsa, inget konstigt med det… alla är ju likadana – nästan. Om jag – som avvikande element – yttrar mig om lämpligheten eller olämpligheten med det ena eller andra födoämnet så är det ingen som lyssnar på mig, för vem är jag att uttala mig om sådant… en ingenjör fattar ju inte sånt!!! Men så inträffade här något märkligt, en ung grabb – 25 år – som har jobbat som PT kommer ombord som elev. Han har en enastående fysik och visar sig ha samma – egendomliga – personliga matpreferenser som jag. Hmmm… några började kanske fundera på att det kanske låg något i det sambandet och när denna pojke börjar förklara hur det ligger till (Han vet precis och har någonstans lärt sig allt detta via sina studier) så lyssnar faktiskt folk så det bevisar att ”predikandet” kan tas emot ifall bara ”pastorn” har tillräcklig auktoritet. Allt detta till kockens stora irritation då folk plötsligt ratar pasta, potatis, bröd och annat skit. Nåväl inte det Filippinska manskapet som äter ris – minst – 5 ggr om dagen. De kan aldrig ”frälsas”.

 20. 20
  Lekman säger

  @ Dan Asplund:
  Tack – det var jätteintressant att höra om kost och hälsa från det stora havet. I min omgivning på landbacken så är det de, som är mest sjuka och intar många läkemedel, som är minst intresserade av kost och hälsa.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Dan Asplund Skrev:

  Men så inträffade här något märkligt, en ung grabb – 25 år – som har jobbat som PT kommer ombord som elev. Han har en enastående fysik och visar sig ha samma – egendomliga – personliga matpreferenser som jag. Hmmm… några började kanske fundera på att det kanske låg något i det sambandet

  Mycket fin anekdot. Tack!

  Med just sådana ’exempel’ kan man övertyga. Dessa mycket visuella, imponerande och påtagliga tecknen på fysisk hälsa ger snabba genomslag i omgivningen. Bland ungdomar absolut där det visuella har stor betydelse men kanske i all synnerhet om det kommer i form av medelålders människor vars jämnåriga omgivning redan börjat visa tecken på metabolt haveri.

  Det är en betydande framgångsväg som bör efterföljas och får inte underskattas!

 22. 22

  En liten israelisk studie om framgången med GBP https://www.healthline.com/health-news/bariatric-surgery-patients-see-weight-gain-after-honeymoon-period-080515#1 Någon amerikansk undersökning – men jag kommer inte ihåg var jag läste det – kom fram till att hälften av alla misslyckades. Sen beror det väl på av som menas. Har träffat flera som några år efter operation är lika tjocka igen. Oberoende vad det beror på så är det är misslyckande.
  Sen en lustig reflektion. Efter en GBP så får man ”skönhetsoperation” avseende diverse ”överhäng”. Men om man har liknande efter en lyckad lchf-övergång så får man skylla sig själv, betala själv. Men så är väl den svenska sjukvården – röker jag och får lungcancer, frossar jag och får alla möjliga sjukdomar, super jag och blir alkoholist så finns hur mycket pengar som helst. Vill jag hålla mig frisk och vill ha hjälp med att kolla om jag är på rätt väg så finns ingen sådan. Till läkaren ska jag gå endast då jag hamnat i pillerbehovssituationen.

 23. 23
  Docent Göran säger

  @ tipp:

  Så sant!

  Detta passar helt in i bilden av en totalt korrupt sjukvård i händerna på läkemedelsbolagen.

  Att de som är inblandade bara inte skäms!

  Men en del gör det säkert om de nu inte bara är cyniker. Hela lokala styrelsen i Sveriges Diabetessorganisation är t.ex. här med ett undantag LCHF-are men de är ändå tvungna att officiellt motarbeta LCHF för att inte tappa sina sponsorer.

  Är det hela inte ”äckligt” när man tänker efter det minsta?

 24. 24

  Fick magsäcken inkopplad igen – 20 år efter fetmaoperationen
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fick-magsacken-inkopplad-igen-20-ar-efter-fetmaoperationen

 25. 25

  Dan Asplund Skrev:

  …för vem är jag att uttala mig om sådant… en ingenjör fattar ju inte sånt!!!

  Jag brukar efterlysa fler som tänker som ingenjörer! Dessa samt andra som arbetar inom ”hårda” yrken och vetenskaper vet att orsak och verkan hör samman, det gäller att finna formeln/sambandet. En bilmek av den gamla stammen som får i uppdrag att fixa skrammel i bakvagnen börjar inte med att fylla bränsletanken med ett Sepophan-preparat.

  Konventionella näringspratare börjar med avgränsningar; Mättat fett är farligt, ”kalorier” är farligt, ”kolesterol” ska bekämpas, fullkorn är nyttigt, ”hitte-på-fetter” är nyttigt, light är nyttigt, salt ska begränsas och annat du hört många gånger. Inom dessa gränser och utan nyfikenhet på vad som finns där bortom blir handlingsutrymmet väldigt litet.

 26. 26
  Docent Göran säger

  @ RS:

  LCHF nämns inte!

 27. 27
  Docent Göran säger

  @ RS:

  Jag kunde inte ”hålla mig” utan skrev följande mail till reportern på SVT.

  ———

  Hej och tack för intressant artikel.

  Socialstyrelsen anser som bekant sedan några år att en LCHF-kost nu är i överensstämmelse med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” för just viktnedgång och sjukvården skall därför stödja patienter som valt denna kost istället för att satsa på by-pass om jag nu förstått detta rätt. Jag själv som allvarligt hjärtsjuk och min fru i långt skriden diabetes har båda hamnat på idealvikter (- 20 resp -12 kg) stabilt under många år nu efter övergång till strikt LCHF och dessutom har vi återfått hälsan så långt detta nu är möjligt.

  Min fråga är nu om Maria Jallow kommer att satsa på LCHF-kost hon också. Det framgår inte av artikeln hur hon kommer ”trotsa” läkarna varningar om ’oundviklig’ viktuppgång.

  Undrar

  Göran Sjöberg

  Docent , Chalmers

 28. 28

  Docent Göran Skrev:

  Socialstyrelsen anser som bekant sedan några år att en LCHF-kost nu är i överensstämmelse med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” för just viktnedgång och sjukvården skall därför stödja patienter som valt denna kost istället för att satsa på by-pass om jag nu förstått detta rätt.

  Jo… – Göran – så är det.

  Socialstyrelsen godkänner lågkolhydratkost …för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Eller rättare sagt, de fastslår att sådan behandling är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

  Beslutet kan läsas här, och underlaget, en utredning av Christian Berne, professor och överläkare på Akademiska Sjukhuset, finns här.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa