Cyklisk fasta kan minska MS-symtom

I Dagens Medicin.
Eftersom jag har börjat intressera mig för, och även utövar, periodisk fasta, med viss framgång – så intresserar jag mig för rapporter om dess hälsofördelar.

För tillfället befinner jag mig vid LCHF Nolaskogs kursgård för en fasteperiod tillsammans med några andra damer. Vi har ett fantastiskt väder så det är lätt att distrahera sig ifrån tanken på de uteblivna måltiderna.

Ikväll ska vi titta på Jason Fungs alla små filmer om fasta, som finns att se hos Kostdoktorn.

 

Comments

 1. 1

  Den studie du länkar till är en musstudie som ger andra möjligheter än där människor är inblandade. Då kolhydrater och protein dominerar det de får under de fria ätdagarna så blir andelen energi från glukos (från såväl kolhydrater som protein) hög, därmed även insulin. Detta ger sannolikt svåra hungerkänslor, man sätter dem i nystädade burar under fasteperioden för att möjligaste mån avstyra koprofagi (äta sin egen avföring).

  Jag antar att det vore ohållbart att behandla människor lika radikalt. Forskarna gör vilka vinkelvolter som helst för att undvika att ta bort kolhydrater och tillföra fett.

  Hälsa Lena och andra vi eventuellt känner.

 2. 2

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

  Big Food vet naturligtvis att med mer fett blir det mindre matåtgång, mindre affärer och mindre marginaler. Typ kellogspaket för frukost måste ha varit världens mest lukrativa mataffär. Och med lättmjölk till stämmer deras annons på pricken: De som börjar äta ”kan” inte sluta. Med riktigt fett försvinner istället beroendet, det låga råmaterialpriset, lagringsbarhet i rumstemperatur och gradvis ökande försäljning till överviktigare kunder, som äter ändå mer om/när de börjar motionera…

  Alltså blir det ”vinkelvolter” av forskare eller sparken till forskare som inte kan leverear goda hyheter om kolhydrater. Samtidigt som även läkemedelsindustrin är beroende av att behålla ”civilisationssjukdomarna”, de sjukdomar vi idag istället lärt oss att kalla kroniska, vilka dock inte existerar hos naturbefolkningar, något som duktiga forskare fick fram redan i början på 1900-talet. Utan ordentligt med ohälsa – av samma mat – kraschar även deras aktier. Suck.

 3. 3
  Pingo säger

  I min bok är alla vettiga former av fasta det absolut bästa man kan syssla med. Det gäller bara att finna en form som man trivs med.

  Jag själv vattenfastar (med salt) ett dygn i veckan och tre dygn en gång i månaden helt utan hunger. Jag har noterat en del märkliga och mycket glädjande fenomen av detta men är inte säker på om det verkligen beror på min fasta eller om det beror på LCHF.

  Jag är en admin av två för en pytteliten grupp på Facebook som endast sysslar med fasta där vi ger goda råd och bla råder folk att avbryta sin fasta om det är risk för att det kan vara skadligt för dem. Ett mycket stort ansvar som än så länge fungerat bra. De som av någon orsak tvingats bryta kommer igen efter en tid och då går det fint.

  Facebookgruppen heter helt enkelt VF och står för VattenFasta. Vi vill inte ha för många medlemmar men några till klarar vi.

 4. 4

  När man börjar äta igen efter fasta kanske man är lite extra glupsk. Dr Henry J. Heimlich, nu 96 år gammal, räddade livet på en medboende med sin gamla enkla och effektiva metod, när denna satte i halsen. Lär Er detta knep och rädda nära och kära om det värsta skulle inträffa!
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/05/30/heimlich-fick-gora-en-heimlichmanover/
  Så här går det till:
  https://www.youtube.com/watch?v=GJ-ZckYEy9g

 5. 5
  Bodil Karlström säger

  Jag har PPMS och försökte mig på en 3 dagars fasta. Det gick inte bra! Jag tappade greppet om verkligheten. Jag går sämre och jag mår pyton. Hoppas att det inte blir permanent. Åter annars Terry Wahls diet. Blev mycket sämre, tappade greppet om verkligheten, balansen mm. Läst om det på nätet men vill varna alla med MS! Inga flerdagars, jag hoppas det ordnar sig, mår så mycket sämre

 6. 6
  Axel Westin säger

  @pingo
  Hej!
  Hur gör jag för att ansöka om medlemsskap i din Facebook-grupp VF(VattenFasta)?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa