Periodisk fasta vs jojobantning

LCHF-are brukar uttala sig nedsättande om jojo-bantning, och säga att den nedreglerar basalmetabolismen, sätter kroppen i svältläge, och liknande.

Men sen uppstod beteckningen periodisk fasta, varav en variant är 5:2 där det under de två fastedagarna per vecka är tillåtet att äta 500 – 700 kcal.
Jag tycker att skillnaden är svårförståelig. Förstår kroppen skillnaden?

Jag tycker att i praktiken, när man har gått ner till sin önskevikt, man skulle kunna ”halvfasta” tillbaka till sin önskevikt, när man har råkat gå upp några kilo. Eller helfasta? (Naturligtvis LCHF när man inte fastar)
Är detta jojo-bantning? Någon som kan reda ut begreppen?

I kommentar fick jag en länk till redogörelse för periodisk fasta.

 

Comments

 1. 1
  Bertil Lind säger

  Känns lite konstigt att försöka förklara begreppet jo-jo-bantning för just dig.
  Jo-jo-bantning innebär bara att man försöker svälta ner sig, oavsett metod och när man misslyckas och gått upp allt och kanske lite till, upprepar hela proceduren igen och igen och …
  Periodisk fasta innebär att man vill reducera insulinpåslaget (vilket ju är fettinlagrande) så mycket som möjligt. Detta kan man göra genom att begränsa ättiden till åtta timmar per dag sk 16:8 eller att köra 5:2 (dagar i veckan) eller genom att endast äta två ggr/dag, av någon anledning kallar man gärna de här varianterna för periodisk fasta.
  Inget av ovanstående har ju med LCHF att göra mer än att vi har mycket lättare att klara av fastorna beroende på mer fett i maten.
  Den springande punkten är att minska insulinpåslaget alltså hålla ner blodsockret.

 2. 2
  Göran säger

  Är det inte stor skillnad att utsätta sig för fasta om man är fettdriven versus glukosdriven?? Jag känner inget speciellt om jag fastar, blodsockret går ner lite och ketonerna upp lite, det tror jag inte händer lika lätt för en ”icke-LCHF:are”??!!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Bertil Lind:
  Jag tänker att skillnaden är just vad man äter när man äter. Om man äter LCHF så går det bra att både idka periodisk fasta och ”jojo-bantning”?

 4. 4
  Göran Wiberg säger

  Butter Bob Briggs pratar mycket om att inte äta frukost t ex. Då kan man ju lätt få en fasteperiod på 17 tim vilket inte innebär att man svälter utan att man äter på sin egen tjocka mage förutsatt att insulinet är tillräckligt lågt under tillräckligt lång tid. Jag har kollat med ketostickor att det stämmer och det vore ju konstigt annars.

 5. 5
  Patrik säger

  Hej Annika. Jag kör pf vardagar genom att hoppa över frukost, men det gör jag inte för att gå ner i vikt utan för att jag mår så bra av det. På lunchen äter jag mig mätt och är sällan hungrig innan. Tror faktiskt inte kroppen mår bäst av tre mål mat. Det är nog något Kelloggs hittat på.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ Patrik:
  Saken handlar om vikt och om hälsa. Jag kan inte säkert uttala mig om vilken fördelning av matintaget som är den bästa för hälsan. Men för vikten handlar det till slut också om matintagets storlek, och där tycker jag att man får själv finna ut hur man trivs med att hålla matmängden nere. Periodisk fasta, periodisk lågkalori eller ständig lågkalorikost? Allt med LCHF förstås.

 7. 7

  @ Annika Dahlqvist:
  Periodisk vattenfasta bör avgjort bli bäst. Anledningen är att tid x insulinpåslag är avgörande för effekt, vilket delvis är viktminskning för dom flesta, delvis ”utrensning”.
  Alltså ju längre tid helt utan mat, ju lägre insulin nås ner till, ju större ketondrift, ju mer gammalt leverfett och annat onödigt kan gå till förbränning. Onödigt som annars kunde bli härdar för infektioner. Sätt i perspektiv genom att antaga att man minskar insulinet med 0.1 mmol/l per timme, vilket naturligtvis går ned något med längden av fastan, vilket betyder betydligt lägre ”bottennivå” med 24 eller 48 timmar jämfört med 12 timmar eller kalorireduktion, i samma perioder. Alltså mer leverfett kan gå bort med längre fasta, menar jag.
  Men perioder är också viktigt: Om man bygger om ett våningshotell genom att riva ut allt under tre veckor (fasta 3 veckor!) och sedan får allt man behöver levererat och installerat under dom följande 3 veckorna går utmärkt bra när alla leverantörer och jobbare är upptränade. Alltså bör vi i våra fall börja med maximalt ett par dar i taget…

 8. 8
  Helge Kneese säger

  Det finns vetenskapliga studier som påvisat klara positiva hälsoeffekter med regelbunden fasta.

  Här tas flera av dem upp i lättläst form.

  https://www.collective-evolution.com/2015/12/11/neuroscientist-shows-what-fasting-does-to-your-brain-why-big-pharma-wont-study-it/

 9. 9

  Jojobanta betyder ju att man svänger upp och ner i vikt. Gör man det vid fasta om man återgår till LCHF mellan gångerna? Någon som har testat?

  För egen del tror jag inte på vattenfasta utan mer på Jasons förslag med buljong. På hälsohem jag besökt i min ungdom drack man potatisavkok. Men bara vatten. Usch.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Marianne:
  Det är bara en tankegång hos mig. Många LCHF-are har problem med vikten trots LCHF. Med fasta går alla ner i vikt. Dessa med viktproblem trots LCHF går antagligen upp i vikt igen när de äter som vanligt igen.
  Jag tror också att buljong är bra. Alternativt vatten med mineralsalt.

 11. 11
  Konsument i Sverige säger

  Köp en ekologisk kyckling på 1,8 kg – koka den med lite lök, morötter, lagerblad, salt, vitpepparkorn ev. några andra rotfrukter. När kycklingen är klar, ta upp kycklingen och låt vätskan fortsätta att koka sakta. Kycklingköttet fryses in i lämpliga lådor täckta med en del av vätskan. Låt resten av vätskan koka i sin gryta tillsammans med köttrester på benskrov till buljong, en timme eller två, kanske mer. Sila bort benskrovet. I kylskåpet blir buljongen som en stor geléklump. Går att frysa in också. Fasta med buljongen och ät kycklingköttet med currysås och t ex broccoli andra dagar.

  Det blir ca 8 portioner kycklingrätt och minst lika mycket kycklingbuljong.
  En ekologisk kyckling kostar ca 100 kr/kg, dyrt, men det blir mycket mat.

 12. 12
  Helena säger

  Jag äter 700 kalorier per dag och är inte hungrig skulle inte ha tid äta mer då skulle jag få lov äta dygnet runt… suck

 13. 13
  Eva Gustafsson säger

  Som jag tänker så är det just skillnaden mellan dagarna ”5” och dagarna ”2” som gör fasta till fasta och jojobantning till jojobantning. Äta sig ordentligt mätt på bra mat med tillräckligt mycket kalorier och näring och sen de andra dagarna, inget alls. / Eva

 14. 14
  Johan Ekstrand säger

  Ytterligare betraktelse ” Prolonged Fasting Reduces IGF-1/PKA to Promote Hematopoietic-Stem-Cell-Based Regeneration and Reverse Immunosuppression” på länken

  https://www.cell.com/cell-stem-cell/abstract/S1934-5909(14)00151-9

  Om jag förstår rätt så kan man därigenom reparera/förbättra immunsystemet.

  Logiken skulle då vara att när organen får jobba länge ”i lugn o ro” så förstärks immunsystemet/ hh Johan

 15. 15

  Det viktigaste om man eftersträvar långsiktig viktreduktion är att inte provocera kroppens sparfunktion.

  Äter man enl tallriksmodellen innebärande kolhydrater som huvudsakligt bränsle och minskar eller slutar matintaget reagerar kroppen direkt och drar ner basalmetabolismen. Effekten av lågkaloridieten blir viktnedgång i långsam takt under hunger och matthet. Vid återgång till normala måltider lägger kroppen till lite reservlager och jojobantningen är ett faktum.

  Äter man LCHF utan att överdriva proteindelen i kosten har kroppen efter ett tag ställt om till ketondrift och upplever då inte ett par överhoppade måltider som ett hot – det finns alltid fettreserv att ta i anspråk. Därvid bibehålles normal nivå på basalmetabolismen och vikten går ner utan påfallande hunger ellet matthet. Eftersom kosten innehåller små mängder kolhydrater blir insulinnivån låg och lugn. Ju mer kroppsfett man förbrukar – särskilt i lever och bukspottkörtel – desto känsligare blir kroppens reaktion på insulinet och därmed har man reducerat insulinresistensen.

 16. 16
  HelenaB säger

  Skillnaden mellan jo-jo bantning och period fasta.
  Jojo bantning = du reducerar primärt kaloriintaget x antal dagar/veckor för att sedan återta gamla matvanor när du inte orkar svälta längre.
  Periodisk fasta = du intar ingen eller mycket begränsad mängd kalorier under en begränsad tid allt från 16 timmar upp till 3 dagar vanligen. I ätfönstret äter du samma mängd mat som du skulle gjort en normal dag. Om du kör PF 16:8 och inte äter normala mängden mat i ätfönstret kan du mycket väl drabbas av att det blir en typ av jojo bantning. Risken för detta minskar vid LCHF eftersom man effektivt och enkelt kan öka energimängden i maten genom att äta mer fett.

 17. 17

  Är det sant att ämnesomsättningen inte går ner av fasta är ju det så klart en fördel. Annars håller jag med Annika, det är kaloriebegränsning det är frågan om och vilket sätt man åstadkommer det på kan ju vara den resandes ensak. A rose by any other name…

  Däremot tycker jag inte att man kan jämföra det med jojobantning. Med bantning – ja. Men jojobantning är ju vad som händer när man misslyckas med sin bantning och går upp igen. Och försöker igen. Och igen. Så fasta skulle väl kunna bli jojobantning men är inte synonymt med jojobantning lika lite som LCHF eller vanlig kaloribantning är det.

 18. 18
  Pingo säger

  Dr Jason Fung har gjort ett föredrag där han berättar vad som händer med ämnesomsättningen för Biggest Looser. Han berättar också vad som händer vid fasta. Han talar om några dagars fasta men att fasta en dag då och då går lika bra.

  https://www.youtube.com/watch?v=ETkwZIi3R7w

 19. 19
  iAnna säger

  @ HelenaB:
  HelenaB, mitt i prick som vanligt! 🙂
  Det handlar om att äta all sin mat under ett kortare tidsplann (periodisk fasta).
  Svält är när man får för lite mat under en längre tid.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 HelenaB:
  Som jag ser det är den springande punkten vad man äter när man äter. Om det är LCHF så kan man nog rumstera om med periodisk fasta, eller lågkalorikost, som det passar individen i fråga.
  Den risk jag ser, om det går för bra att fasta, är risken för anorexi för den som ligger åt det hållet.
  Men vi matmissbrukare kan ju inte missunna oss en lösning på vårt problem, för andras skull?

 21. 21
  HelenaB säger

  Den som har eller har haft anorexi eller bulimi, bör inte ägna sig åt varken PF eller kaloriräknande enligt mitt synsätt. Hen har en störning som lätt kan triggas igång av detta. LCHF i den kategorin som du Annika förespråkar borde stabilisera dessa åkommor (samt en hel radda andra 🙂 ) och ge ett sunt förhållningssätt till riktig mat. Men dessa är heller inte målgruppen för PF i likhet med diabetiker typ 1 som inte heller bör ge sig på detta utan att stå under observation av läkare under tiden i så fall, men inget jag skulle rekommendera någonsin till en typ 1:a.

  De som har mest nytta (tror jag) av PF är de med metabolt syndrom, pre diabetiker/diabetiker typ 2 eller hormonell obalans typ klimakterium. Kvinnor i övergångsåldern kan ha knepigt att få upp insulinkänsligheten och då kan PF vara värt att pröva om man inte lider av stressutmattning. En sönderstressad kropp lär inte reagera önskvärt på mer stress i form av fasta.

  Att fasta när man är sockerdriven är att komplicera tillvaron för sig. Fastan gör säkert lika stor nytta men blir mycket jobbig att genomföra. För sig tycker jag överlag, att de som är sockerdrivna har det jobbigare med sitt myckna och frekventa ätande för att hålla ångan uppe.
  När man kör PF på LCHF krävs det ofta eftertanke för att man ska få i sig den näring man behöver under ätfönstret. Det är precis som du påpekar väldigt enkelt att fasta på LCHF och många hamnar rent spontant i PF för att de helt enkelt inte är hungriga så ofta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa