Att satsa stort – och att våga lägga ner

Inlägg av Lars Bern.

Lars påvisar hur kostforskningen har kommit så fel. Men Charlotte E A förstår ingenting. Eller vill hon inte förstå?

 

Comments

 1. 1
  Helena Hesselmark säger

  Ja, hur var det nu med magsår t.ex?
  Under lång tid misstänktes stress vara huvudorsaken till magsår, men senare forskning har visat att magsår beror på bakterien Heliobacter pyroli.
  Blev det inte ett Nobelpris för den upptäckten?

 2. 2

  Stress tar man till som orsak till många sjukdomar bara för att man inte har någon bra förklaring. Mycket vanligt inom vår sjuka vård.

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nobelpris-for-upptackt-av-magsarsbakterie/

 3. 3

  Slutsatsen i Lars Berns artikel:
  ”Det skrämmer mig att det fortfarande finns forskare som på detta sätt försvarar en totalt galen vetenskaplig hypotes som visat sig vara den vetenskapliga grundorsaken till den pågående metabola pandemi som redan är på väg att drabba över 2 miljarder människor och som orsakat hundratals miljoner förtida dödsfall.”

  De surfar naturligtvis på vågen efter George McGoverns insats. Det funkar tills vågen bryter nära grunt vatten. Sen får de simma! Det finns de forskare som söker sanningen och de som söker de politiskt korrekta svaren.

 4. 4

  @ Helena Hesselmark:
  Riktigt, dock inte hela sanningen. Vid närmare undersökning visade det sig att ca hälften av oss har HP bakterien i våra system, utan att det utvecklas till magsår….
  Under stress (!) visade det sig dock att bakterien kan orsaka magsår. Går stressen senare bort kvarstår dock magsåret, och då kommer antibiotikabehandlingen in i bilden perfekt. Sådan skjukvård gillar jag, men naturligtvis inte läkemedelsföretagen som ju idag hat siktet inställt på lukrativa kontinuerliga behandlingar. Det var alltså tur att det fanns antibiotika som passade redan och att några smarta läkare upptäckte att veterinärer redan botat samma HP bakterie med antibiotika i djur i åratal !
  En jämfärelse mellan hur veterinärer för nyttodjur och läkare hanterar samma problem kan alltså bli intressant: Veterinären har ett starkt tryck från sina kunder -bönder – att återupprätta produktivitet och siktet blir därför automatiskt inställt på ”bot” som bestämmer både behandling och medicintyp.
  I ”vårt fall” behöver vi knappast repetera hur bedrövligt det kan vara. Om någon veterinär läser bloggen kanske exempel och tillrättalägganden kan vara intressanta att ta del av!
  Beträffande stress finns det en utmärkt film på ca en timme som visar hur stress orsakar sjukdom, hjärtsjukdom, kraftigt nedsatt immunförsvar och ibland t.o.m. ond bråd massdöd. Hur det går för kombinationen stress och dålig kost kan vi alltså enkelt gissa oss till. Men att endast ta bort orsaken till ett problem räcker inte alltid. Dock ofta betydligt bättre än vår dags typiska symptombehandligar,
  ofta av typen ”tejpa över den där störande varningslampan på instrumentbrädan”.

  Länk till video om stress: https://www.youtube.com/watch?v=eYG0ZuTv5rs

 5. 5
  Nils Larsson säger

  Professorn Eva Charlotte Erlanson-Albertsson har nog lärt sig och övat in en vetenskaplig bluffteknik under många års framgångsrik yrkesutövning. Förr i tiden var det inte så vanligt att filurer som Erlansson-Albertsson blev ifrågasatta av vanligt okunnigt folk.

  Idag, mest tack vare Internet är läget ett annat och Erlansson-Albertsson förstår helt enkelt varför hennes bluff-taktik inte fungerar längre, det har ju alltid fungerat förr.

 6. 6

  @ Nils Larsson:
  Hon förstår helt säkert. Hon har själv tydligen investerat i ett spenatbaserade bantningspiller, om jag inte blandat ihop henne med någon annan.
  Hon bör även ha medinvesterare som te.x större mat/läkemedelsbolag för att komma ut på större marknader, och dessa skulle säkert sparka ifrån ordentligt om hon öppet accepterar att grundvalarna för produkten är ett sjunkande skepp, alltså Ancel Keys koster, baserade på låga fettintag.

  Särskilt bra kan det inte gå, pga LCHF, konkurrens och dålig press för all slags bantning som inte fungerar, utom den ursprungliga William Banting-bantningen från sent 1800-tal som idag sprids ordentligt, oftast gratis i form av LCHF, alltså den äldsta metoden.
  När det inte går att vinna på kvalite kan en del inte hålla sig ifrån smutskastningsförsök, trots glashus.

  När nu nya känsliga frågor som nedsatt metabolism, åtminstone tills vikten återvänt till den otrevliga startvikten, kommer upp via Biggest Loser och det sakta sprider sig att samma problem varken gäller ketogen kost eller intermittent fasta (via vilken Mosely bör ha tagit över en lejonpart av potentiella nya kunder), kan det fortfarande vara svårt att ge upp, även om man insett att man satsat på fel hästar för länge.
  Att metabolismen inte sjunker när man nollar kolhydraterna betyder ju inte att det inte går att ta fram ett piller som fungerar med bibehållen metabolism även för kolhydratrik mat. Men tror inte att dom ens tänkt så långt, och affärsiden med ständigt återkommande kunder, som för viktväktare och andra ”ät mindre spring mer projekt” faller ju till stor del ihop om pillret är för bra.
  Då krävs istället nästan effektlösa produkter som säljs med mördande vilseledande reklam. Statiner alltså.

 7. 7
  Stefan Blomskog säger

  Lars Bern skriver bra, men han förlorar tyvärr litet i trovärdighet när han envisas med att stoppa in sin ”klimat-skepticism” litet här och där i sina texter. Han gör ganska svepande uttalanden i den frågan utan presentera några data (vad jag kan se). Ser litet ut som en personlig väderkvarn för honom. Att antyda att det skulle ligga stora ekonomiska intressen bakom klimat-frågan är ju absurt. Om något så är det ju tvärtom.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa