Elefanter och väderkvarnar

Krönika av doc Göran Sjöberg  Professor Göran Sjöberg
Elefanter och väderkvarnar

Uppenbarligen kör jag som pensionär ’för hårt’ – inte minst med mina motorsågar eftersom jag fick min senaste att skära ihop och enligt min lantbrukarvän som dessutom är utbildad skogsarbetare berodde detta inte på att jag glömt oljan i bensinen, eftersom jag bevisligen köpt färdigblandat bränsle av professionell kvalitet, utan på att jag inte låtit sågen vila medan jag sågat de stockar han levererat till min ved. Nå – den senaste sågen var trots allt 20 år gammal, även om den var av bästa kvalitet, så kanske den hade ”gjort sitt”.

Dessutom drabbades jag nu själv av en förkylning för första gången sedan 2009 då vi började med strikt LCHF – ett illavarslande tecken. Kanske har jag på samma sätt som sågen nu passerat ”bäst föredatum” men inte insett detta. Jag borde kanske ha tagit det lugnare och i förebyggande syfte också tagit en spruta med det beprövade influensavaccinet som nu i dagarna speciellt rekommenderas till ”oss äldre” men som bevisligen invalidiserar de yngre.

De medicinska experterna hade förstås redan 1999 dömt ut mig och ansåg att min egen ”motor” var i omedelbart behov av en total renovering, och därför fick jag ett komplett paketerbjudande och där ingick inte bara byte av alla artärer, utan även en omfattande livslång kampanj med fem olika ”smörjmedel” – det var ju ett paket det var frågan om. Som bekant för mina läsare tackade jag vänligt men bestämt nej till hela paketet men på grund av denna min inställning har uppenbarligen mina motorsågar levt ett farligt liv och där den senaste som sagt drabbades av en dödlig infarkt.

Jag har därför på senaste tiden tagit mitt förnuft tillfånga och ägnat mer tid åt lugnare sysselsättningar som att läsa tjocka böcker och dricka mer varmt rödvin framför min härliga kamin. Problemet med detta lugna liv är att det går åt mer ved när jag sitter och häckar framför brasan istället för att gå loss med min nyinköpta motorsåg på de stockar som är kvar av lasset och sedan hugga ny ved. Den måste ju hinna torka om jag ska fortsätta ta det lugnt nästa vinter.

Tyvärr mår jag inte bra av att ta det lugnt och detta kan knappast ha med vindrickandet att göra eftersom till och med den kaxige kardiologen höll med om att vin är en bra medicin för hjärtsjuka och även kaxiga experter kan ju ha rätt ibland. Jag märkte att jag inte är i bästa skick när jag igår hämtade en ny stor vedkorg från förra årets skörd, som nu är torr och fin, men var tvungen att vila mig en stund innan jag orkade kånka korgen uppför trappan till övervåningen. Förkylningen sitter också i trots min medicinering.

Nej – anledningen till att jag just nu inte mår bra beror egentligen på att jag blir så upprörd när jag sitter framför kaminen och läser den ena tjocka boken efter den andra och som handlar om det kriminella nonsens som etablissemanget tvingar på mänskligheten. Det är innehållet i böckerna som gör mig upprörd men genom att skriva mina krönikor minskar trots allt det inre trycket.

Det är fullt med elefanter i rummet som etablissemanget blundar för medan man samtidigt ägnar sig åt att jaga mygg med bazooka vilket den senaste tidens hätska angrepp på kolloidalt silver tydligt visar. Försöken från de svenska myndigheters sida att stoppa försäljning av vitaminer berättar också om samma jaktsafari. Böckerna jag läser handlar just om dessa elefanter och det verkar finnas minst en sådan för varje medicinskt område.

Vad gäller hjärtrummet är jag själv en ”naturlig”, ständigt närvarande expert och här ser jag en hel flock elefanter. På en hänger skylten ”Fleromättade fetter är nyttiga”. På en annan ”Mättade fetter är skadliga!” På en tredje hjärtelefant läser vi ”Kolesterol är farligt!”. På en fjärde ”Statiner räddar livet på hjärtsjuka!”. ”Stentar förlänger livet!”, ”By-pass operationer är nödvändiga och ofarliga!”, ”Det Goda och det Onda kolesterolet!”, ”Glöm aldrig dina hjärtmediciner!” är några flera av hela skyltfloran.

Ett annat rum med elefanter är diabetesrummet eller rummet för sockersjuka som det rimligen bör heta och här är min fru en ”naturlig” expert. Elefanterna är här ovanligt stora. ”Unna dig en kaka!”, ”Fett är farligt!”, ”Banta!”, ”Ät socker och kolhydrater!”, ”Insulin är nyttigt!”, ”Se upp för LCHF-are – de försöker mörda dig!”, ”Amputationer är framtiden!”, ”Skaffa vit käpp!” – ja listan på lämpliga skyltar att hänga på elefanterna kan göras lång.

Och sedan har vi cancerrummet och där är stämningen minst sagt infekterad. Det räcker kanske att nämna att den stora elefanten som besöker de cancersjuka har en kagge med sötade drycker hängande i snabeln med skylten ”Du behöver näring!”

Som sagt så är det de tjocka böckerna som är farliga för mitt hjärta och den jag just nu plöjer fram i heter ”Trick and Treat” skriven av en framstående brittisk LCHF-are Dr. Barry Groves som nyligen gick bort. Jag förstår egentligen inte varför han inte har lyfts fram mer inom LCHF-rörelsen eftersom han är en så stark förespråkare och har levt som LCHF-are sedan 1962. Möjligen kan det vara för att han inte är medicinare som han kanske inte riktigt ”tas på allvar” för det är trots allt så att om det är en präst som svär i kyrkan så får det större effekt än om en gudsförnekande ingenjör eller metallurg svär på samma sätt.

Och det är just själva ”gudsförnekandet” som tilltalar mig hos Barry Groves, vilket kanske är naturligt eftersom jag själv som naturvetare inte heller tror på några andligt dogmatiska fenomen. Som ingenjör pekar han på det absurda i all den uppdiktade dogmatik som i form av elefanter med sina skyltar uppfyller de medicinska rummen. Han raljerar här ofta med dessa dumheter, som t.ex. med nyttan med motion för att gå ned i vikt, och kommer ofta med ”dödande” motexempel i Poppers vetenskapsfilosofiska anda.

Och ärligt talat slåss hela vår gräsrotsrörelse mot de gigantiska väderkvarnar som snurrar tillsammans i den politiskt korrekt rådande vinden. Jag är dock optimist inför framtiden eftersom jag är övertygad om att dessa väderkvarnar på samma sätt som min motorsåg till slut kommer att haverera för att de har körts både för länge och för hårt.

Comments

 1. 1
  Ingvar Bejvel säger

  Kul att du följde min rekommendation att läsa Barry Groves (förutom en utomordentligt systematisk författare var han ju även världsmästare i bågskytte!). Boken Trick and Treat är mycket användbar som uppslagsverk. Man kan ju inte hålla allt i huvudet.

  Trots 13 år med lchf har även jag råkat ut för en förkylning, men låter mig inte nedslås. Den kunde ju varit värre!

  Tack för dina krönikor!

 2. 2

  Vad bra skrivet Göran!

  Själv har jag lyssnat färdigt på John Virapens bok Piller och Profiter och kände att jag behövde en liten vilopaus innan jag tar mig an Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av Peter Gøtzsche. Jag började lyssna på den men orkade inte lyssna färdigt pga uppläsaren men jag ska ge den en chans till.

  För mig är det så ytterst oförklarligt att dessa böcker inte fått fler människor att reagera, istället är det vi som läser dem som blir anklagade för att vara konspirationsteoretiker. Världen är verkligen upp och ned. 🙁

 3. 3

  Härlig läsning. Jag har visserligen inte drabbats av förkylning. I stället fått avocadoallergi. Illa. Men överlever.

 4. 4
  sten säger

  Mycket underhållande krönika, inkluderat uppfriskande sammanställningar av vad etablissemanget fortfarande anser farligt för medborgarhälsan eller för sin självkänsla; ingen som riktigt vet längre.
  Att man där fortfarande ofta lägger ihop gott och ont med samma tecken trots att man borde fattat galoppen om LDL och HDL för länge sedan kanske är av respekt för någon läkarkamrat som gjort så snart hela livet.

  Men inte dåligt av Barry Groves att leva gott med fetma/metabolt syndrom vid ca 20 ända till 77.
  Det går ju annars ordentligt dåligt före eller redan i 40-årsåldern med en sådan start.
  (Fick han tag i William Bantings 1800-tals bok redan 1962 ?)

  Själv tror jag det är mycket viktigt att inte bara bli av med kolhydraterna utan även bli av med det metabola syndromet de har en tendens att skapa. Anledningen till hjärtsjuka och prediabetes och i värre fall diabetes-2, genom att kolhydratskalorierna inte tystar hungern utan leder till motsatsen, och en hel industri som nu levat väl på ofta onödiga inköp som via ofta köpta språkrör förnekar det, likt tobaksbolagen förnekade att skyldiga vara.

  Men med intermittent fasta har jag på en månad gått från tidigare nästan orrubliga 92 kg på LCHF ned till 83 kg stadig vikt, nu i två veckor. Innan LCHF låg vikten runt 97. Och sedan utan LCHF tror jag aldrig att jag skulle klarat den intermittenta fastan så lätt som nu! Fantastiska verktyg att enkelt avlägsna midjefett med!
  Kommer kolla morgonsockret ett tag nu för att se om det fortsätter att hålla sig under 5, alltså om MS finns kvar ÖHT, eller hur mycket finns kvar; som jag ser det.

  Under tiden får jag även tid att läsa en annan mycket viktig bok, ”Dirt: The Erosion of civilisations”. Dessvärre är boken rykande aktuell eftersom det ser ut att vara en tidsfråga innan resterande massproducerande matjord är bortspolad eller -blåst, beroende på vilka oväder som kommer härnäst, men med samma obevekliga konsekvenser. Dessvärre med storskalig hjälp av kapital, politik, modern kemi och teknologi, och framförallt rådande etablissemang.

 5. 5
  bill säger

  Superbra Göran tack !
  Gillar verkligen Dina optimistiska tongångar på slutet, naturligtvis är det bara en tidsfråga innan etablissemangens sågar och kvarnar skär ihop.
  Lite tid tar det dock eftersom dom flesta verkar tro att sjukvården och läkemedelsindustrin vet , vill och kan vad som är bra för oss.
  Vi andra som testar själva vad som är bra för oss vet bättre, vi mår bra och blir pigga av kosten.
  Vill bara berätta om en grej jag har upplevt:
  Var på ett jobb som det var lite bråttom med att få klart så när det blev dags att äta lunch så tyckte jag inte jag hade tid så jag tänkte göra färdigt istället.
  Det var en konstig känsla av jag inte blev tröttare utan tvärtemot kom det mera energi och hungern försvann och jag kände mig lätt i benen, jättekul!
  Numera testar jag med att inte äta så ofta och att fasta regelbundet, jag läste någonstans om att fasta resettar immunförsvaret och enligt en studie ( på möss dock) så minskade åderförkalkningar på mössen som fick för lite näring.
  Jag tänker att det inte kan vara farligt att inte äta varje dag, så gjorde vi knappast förr!
  Lev väl Göran!

 6. 6

  Gratulerar till den inspirerade krönikan mungiporna åkte upp den ena gången efter den andra!

  Motorsågar är bra verktyg. De bensindrivna är bra i skogen, men motorerna är komplicerade och känsliga. Jag litar inte på krämarna vad gäller drivmedlet utan blandar själv. Kanske Du körde på bränslet, som stått i dunken några månader och skiktat sig? Bra att skaka om innan man fyller!
  På vedbacken är en eldriven såg att föredra. Dels är den tystare – Du kan börja tidigare på morgonen, dels lättare för samma motorstyrka och som nr 3 mera miljövänlig. Men det måste vara av ett känt och välrenomerat märke, kopior fr öster har jag dålig erfarenhet av.

  Hoppas förkylningen släppt. Vård i egen regi brukar bota på en vecka, går man till doktorn tar det 7 dar.

  Har haft ett häftigt veckoslut: i fredags fick Agneta ut sitt franska pass efter i runda siffror 2 års exercis med myndigheterna, i lördags var det mistral med 110 km/h i vindbyarna och dessutom fyllde kungen år, i söndags var det 1 maj och i måndags var det dags för mitt pass. I sann jämställdhetsanda firade vi både på fredagen och i måndags.

 7. 7

  Som vanligt mycket underhållande att läsa Göran Sjöbergs krönika… Full av ”elefantsanningar” också. Roligt att höra också att det är fler än jag som använder motorsåg och vedeldning. Sedan jag och hustrun återflyttade till Hälsingland för nio år sedan har jag snart kört slut på min andra såg (plus ett par utbytta svärd och ett oräkneligt antal kedjor). Några stormar som fällde det mesta av skogen på vårt lilla skifte har hjälpt till att skaffa ved på nära håll! Jag fortsätter att använda sågen – som ”produktiv terapi”… Och med tanke på att ett par experter på just min typ av cancer redan för ett par år sedan talade om att jag omöjligt kunde leva mer än kanske några månader, om jag inte gick med på ett synnerligen omfattande kirurgiskt ingrepp med påföljande strålning och cytostatikabehandling, så får det väl ses som anmärkningsvärt att jag fortfarande kan hantera en motorsåg (eftersom jag avböjde behandlingen)… Några i min närhet har haft samma överhängande dödsdom hängande över sig – och mår i dag utmärkt, efter att ha använt sig av min kostomläggning plus en del kosttillskott. Läkarna verkar något förvirrade – men har inte uttryckt minsta nyfikenhet på vad jag gjort för att hålla mig vid liv… Min oerhörda frustration över det världsomfattande bedrägeriet vad beträffar behandlingen av våra ”folksjukdomar” har jag försökt avhjälpa genom att tvinga min oerhört analoga hjärna till digitala aktiviteter på http://www.svaradoktorn.se

 8. 8
  Docent Göran säger

  Tack för alla vänliga kommentarer!

  Jo, man gör sina misstag!

  Vi har nu besök av några studentkamrater till min fru och jag har ”servat” med maten. Igår gjorde jag därför en ”maffig” full köttgryta på en märgpipa och en ovanligt fet rumpstek. Med mycket smör, lite rotsaker för smakens skull och rejäl kryddning, bl.a. med franska provensalska kryddor blev köttgrytan en ”fullträff” och som uppskattades inte minst av mig själv.

  Problemet vara att gästerna anlände sent så att vi högg in på grytan först vid halv åttatiden och obetänksamt försåg jag mig själv flera gånger och mådde bara fint ända till jag la mig då jag åter drabbades av min kärlkramp som länge varit frånvarande. Det slog mig då att varje gång jag ”vräkt i mig” sent på kvällen har jag drabbats av denna kärlkramp – jag kommer fortfarande ihåg en ’julbordstävling’ för några år sedan då jag dessutom cyklade hem en mil – en ’nära döden’ upplevelse – så man tycker kanske att jag borde ha lärt mig. Dessutom hade jag glömt ta mina E-vitaminer igår och E-vitaminer som nu har hållit kärlkrampen väl stången ett par år nu.

  Dessutom är hennes studiekamrater väldigt restriktiva vad gäller alkoholen och för att inte bli betraktad som en ”suput” var jag tvungen att begränsa mitt eget vinintag till ett ynka litet glas. Efter en sådan köttgryta hade mina ådror nog behövt ett par rejäla glas till för att ’slappna av’.

  Men man lär sig förhoppningsvis av sina misstag.

 9. 9

  ”Och ärligt talat slåss hela vår gräsrotsrörelse mot de gigantiska väderkvarnar som snurrar tillsammans i den politiskt korrekt rådande vinden. Jag är dock optimist inför framtiden eftersom jag är övertygad om att dessa väderkvarnar på samma sätt som min motorsåg till slut kommer att haverera för att de har körts både för länge och för hårt.”

  Jo… – Göran – allt som har en början har ett slut.

  Den politiskt korrekta vinden är ju sedan ”urminnes” tider att det finns brist på pengar(länk till målningen Grindslanten av August Malmström 1885 – som i ett nötskal visar hur vuxna felfostrar barn till att hängivet slåss om pengar) – kan nog sägas vara den allt överskuggande och världsomspännande ”religionen” i världen i dags dato. Såväl på individnivå som på nationsnivå osv.

  Men det är lögn och förbannad dikt – därför att pengar si och så finns det i ÖverFlöd av – bokstavligt talat – som jag ser det. Om vad jag grundar det på – på min blogg under rubriken: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV – ELLER ?”

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Du får inte glömma C-vitaminerna. Det ska vara en daglig rutin – enligt Pauling så håller det alla ”slangar” och kärl fina och friska.

 11. 11
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Du får inte glömma C-vitaminerna.Det ska vara en daglig rutin

  Helt rätt!

  Jag gör en daglig ”drink” med 6 gram askorbinsyra (köper jag per kilo) som jag tar en klunk av då och då under kvällen, natten och dagen. Det går inte ”bevisa” att det leder till hälsa men mycket talar i alla fall för att det inte är skadligt.

  Och enligt Barry Groves är C-vitamin tillskott nödvändiga om man äter kolhydrater medan inuiterna som inte åt grönsaker klarade sig fint utan sådan ”kaninföda” som min svärfar uttryckte det.

 12. 12
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Inälvor innehåller mycket nyttigt – däribland C. Så jag antar att det var därför man som ”forskare från västvärlden” alltid fascinerades av naturfolkens perfekta tandhälsa t.ex.Men detta var ju förr – innan västvärlden satt klorna i dom.Nu är dom lika sjuka – om inte sjukare , både fysiskt och psykiskt än många andra folkgrupper.

 13. 13
  Docent Göran säger

  @ I Like Neil Young:

  Jag läste alldeles nyss i Barry Grove’s bok en intressant teori om att dessa ”naturfolk” hade påverkats av frånvaron av kolhydrater så att be blivit mer insulinresistenta och därför lättare drabbas av ”civilisationens kolhydrater”, blir överviktiga och får diabetes än folk som ”vant sig” under tusentals år vid kolhydraterna.

  Just nu misstänker jag att min fru som är av samiskt ursprung fick sin diabetes på grund av dessa ”anlag”.

 14. 14
  Mormor säger

  Ser att I Like Neil Young förekommit mej, ville bara säja till docent Göran och Ingvar, att med 2 gram C-vit var tredje timme, (ev också varannan, beroende på hur stark förkylningen är….) och tillblandat just när man vill dricka det…(viktigt!), och på några få dagar går förkylningen garanterat över…är åtminstone min erfarenhet!!? Dessutom är man funktionsduglig under tiden, icke att förakta…Sedan trappa ner gradvis..inte sluta tvärt..är bättre..
  Tack för länken om Barry Groves..låter intressant!

 15. 15

  Big Pharma har stor makt över hela världen. Ska det behöva gå så långt som i Frankrike?

  https://www.lakemedelsvarlden.se/fordjupning/fick-fangelse-att-inte-ha-vaccinerat-sitt-barn-14957

 16. 16
  Docent Göran säger

  Ingvar Bejvel Skrev:

  Boken Trick and Treat är mycket användbar som uppslagsverk. Man kan ju inte hålla allt i huvudet.

  Tack för det tipset!

  Jag har nu kommit halvvägs i boken och lär mig nya saker hela tiden.

  Speciellt intressant tycker jag kapitlet är som handlar om glykokemiskt index (GI), glykokemisk last (GL) och insulinresistens och där även leptin behandlas.

  Om vi tror att höga blodsockervärden, diabetes, och insulinresistens, hyperinsulinemi, är något som är skadligt för för vår fysiologi, patologiskt, måste vi ta bort orsaken och här råder det inte minsta tvekan om att kolhydraterna i kosten är boven eller med andra ord den grundläggande orsaken till de patologiska effekterna.

  Barry Groves påpekar att det finns många studier som behandlar olika kombinationer av kolhydrater och proteiner eller kolhydrater och fett men nästan inga studier (2008) som handlar om kombinationen av fett och proteiner som är kärnan i en strikt LCHF-kost och där han själv och även jag anser att äkta pemmikan med 80 % animaliskt fett av den mättade typen och 20 % protein från torkat kött är den optimala människofödan.

  Det närmaste vi har kommit när vi letat i delikatesshyllan på Willys är en kallrökt lufttrokad oxkorv, Bosanski Sudzuk, från Österrike. Att den trots allt inte är lika ’perfekt’ som äkta pemmikan kan man bland annat se på att den innehåller fyra stycken E-nummer.

  Äkta pemmikan hade över huvud taget inga tillsatser förutom det torkade köttet som skars i tunna remsor och packades in i säckar av buffelhud. Fettet från djuret smältes och tömdes i säcken och fick fylla den så att det hela bildade en kompakt ”korv”. Hållbarheten vara ”oändlig” i värme och kyla. Pemmikan är den legendomsusade optimala människofödan – den sanna gudafödan. Om den skulle tillverkas idag och på rätt sätt misstänker jag att kilopriset skulle hamna på långt över 1000 kr/kg. (Torkat renkött ligger redan det på 500 kr/kg men renkött är knappast något man kan rekommendera idag eftersom de får kraftfoder.)

 17. 17

  Docent Göran Skrev:

  Hållbarheten vara ”oändlig” i värme och kyla. Pemmikan är den legendomsusade optimala människofödan – den sanna gudafödan

  🙂 🙂 🙂

 18. 18
  Docent Göran säger

  Och nu läser jag vidare i ”Trick and Treat” framför min kamin och lär mig igen något nytt igen 🙂

  Det handlar om hur mjölkkulturen har förstörts på grund av att det mättade animaliska mjölkfettet har dogmatiserats som ”djävulen själv”. Resultatet blev den ”hälsosamma” lättmjölken där ”hin håle” har tagits bort genom centrifugering.

  Barry Groves refererar här till omfattande undersökningar som visar att den tveklösa kopplingen mellan mjölkprodukter och prostatacancer endast gäller för lättmjölk medan inget sådant samband finns med fullfet mjölk.

 19. 19
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Äkta pemmikan hade över huvud taget inga tillsatser förutom det torkade köttet som skars i tunna remsor och packades in i säckar av buffelhud. Fettet från djuret smältes och tömdes i säcken och fick fylla den så att det hela bildade en kompakt ”korv”.

  Nu såg jag att jag hade ”ljugit”. Det torkade köttet pulveriserades, mortlades, innan det fylldes i säcken.

  Här är ett recept på pemmikan som verkar ”äkta” 🙂

  https://www.marksdailyapple.com/how-to-make-pemmican/#axzz47oQYYiXQ

 20. 20
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Här är ett recept på pemmikan som verkar ”äkta”

  Nu ser jag att Mark Sisson tillsätter blåbär och vad jag kommer ihåg från vad jag tidigare läst om pemmikan är detta en ’fuskvariant. Dessutom tror jag inte att inuiterna gjorde pemmikan utan att det var indianerna på prärien som ägnade sig åt sådan ”färdkost” vid sina förflyttningar.

  Det hela kräver nog lite djupare studier och kanske får jag göra egna försök som gammal forskare.

 21. 21
  m-la säger

  Enligt den här siten använde indianerna cranberries i pemmican.

  https://www.teachervision.com/foods/resource/3268.html

  Både tranbär och lingon innehåller naturligt konservermedlet bensoesyra.

  Kanske även förhöjer smaken?

 22. 22
  Pingo säger

  Men Göran, .det här tycker jag är det allra bästa du har skrivit. Möjligen kan jag ha missat något av dina tidigare alster .

  Vilken otur att du blivit förkyld.. Jag började med LCHF för 3 år sedan och har inte varit förkyld på 3½ år. Tidigare var det typ 2 gånger per år som förkylningen drabbade mig och jag fick feber.

  Numera kan jag ibland bli onödigt trött och behöva extra sömn. Det visar sig nästa morgon genom. att jag får snyta mig rejält och då kommer det ut snor av olika färger. Sedan är jag frisk som en nötkärna. Kroppen verkar numera fixa det mesta med hjälp av den fina näring jag äter.

 23. 23

  En kraftfull ide’ om den fria viljan och mänsklighetens fantastiska potential: på engelska ur ett Amerikanskt liberianskt perspektiv.

  https://www.youtube.com/watch?v=I_RAx9PTFBU
  Alex’s Open Letter To The CIA

  Jag blev golvad, detta händer inte ofta. Allt hänger ihop. Från elefanter-och-väderkvarnar av Doc Göran till detta klipp, tror att folk på bred front börjar vakna till om vad den manipulativa eliten gör och har gjort i minst 100 år, folk jag möter för första gången på stan förstår både vad Doc Göran och Dr Annika och Alex Jones pratar om spontant. Jag behöver inte ens inleda en konversation, de börjar prata om dessa fundamenta som ni så många gånger bloggar om här.

  The sleeper must awaken….. And so it shall be…..

  Vi lever i en fantastiskt tid.

  🙂

 24. 24
  sten säger

  @ Docent Göran: Svar på #8
  Du skrev: ”…högg in på grytan först vid halv åttatiden och obetänksamt försåg jag mig själv flera gånger och mådde bara fint ända till jag la mig då jag åter drabbades av min kärlkramp som länge varit frånvarande.”
  Liknande har hänt mig då och då. Mycket tråkigt eftersom kärlkrampen hade försvunnit med LCHF! För mig blev det en anledning att titta djupare på kvarvarande problem. En snabb blick nedåt indikerade att allt inte stod rätt till med midjemått vilket måttbandet bekräftade med drygt 100 cm. Fortsatt läsning av Jason Fungs utmärkta förklaringar gav idealmått 91.5 cm för mig. (Från en mycket stor Engelsk statistikinsamling midjemått v.+- levnadsår). Även ett irriterande högt morgonsocker skrek till om samma sak; utom efter föregående afton med vinintag då det blev utmärkt lågt av andra oförmildrande leverrelaterade omständigheter.

  Fung inspirerade mig till Intermittent fasta och det ser ut som om det fungerar, åtminstone hitintills.
  Morgonsockret håller sig nu runt 5 istf runt 6, och kärlkrampsindikationer är helt borta efter 3 fasteveckor 5:2, fasta under veckodagarna. Fördelen med att äta LCHF före IF är att övergången från drift på kostfett till drift på eget fett kan bli ”nästan omärklig”. Jag behöver endast färdigblandat citronvatten (halv citron i ca två liter vatten) tillgängligt hela dan, förutom svart rent kaffe då och då; gratisenergin som följer gör att man blir helt upptagen.

  Men efter första 5 dagarsfastan och följande första middag (lite för stor och utan mängder med benbuljung sista dan innan fastan bröts) vaknade jag mitt i natten med både bröstont och oregelbundna snabba hjärtslag. Det gick dock snart över efter ett par glas med uppkokt svalnat ljummet vatten.)

  Följande vecka liknade men mildare och efter tredje 5-dagars tog jag mer elektrolytnormaliserande buljong med havsalt bägge sista fastedagarna, och då gick övergången till mat problemfritt.
  Dessutom kan både kostym och byxor som avskrivits för flera år sedan nu användas igen.
  Varför för mycket (naturligt uppbyggda) viscerala fettet i kroppen är skadligt idag vet man inte säkert. Har en teori om detta.

 25. 25
  Docent Göran säger

  @ sten:

  Tack för en intressant berättelse!

  Jag berättade samma sak på Malcolm Kendrick’s blog och fick då följande kommentar från en annan besökare.

  ”Dr Sjoberg, not just you, everyone is vulnerable. Our stomach produces most of its HCl in the first half of the day, hence a saying “Eat breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like pauper”. Since HCl is necessary to break down proteins, eating them late at night will create symptoms in almost everyone past certain age.”

 26. 26
  Gunilla säger

  Har du Göran provat att jorda dig?

 27. 27
  sten säger

  @ Docent Göran:
  Tack för intressant svar!
  Men hör inte Kendrick till dom som tror på ”fysiologisk insulinresistens” ?
  Hos mig sjunker iaf fastemorgonsockret allteftersom midjan minskar, och Fung har även förklarat varför i tidigare inlägg. Tror han sa något om att en fullproppad lever lätt ger ut för mycket blodsocker så snart insulinet sjunker under natten. ”Fysiologisk insulinresistens” blir alltså för mig endast en röd sill.
  Eftersom blodsockerhöjningen är insulinbetingad och högre insulin i sig är åderförkalkande föredrar jag att minimera risken, vilket ser ut att fungera här. Annars ser jag som säkert även du att likt vissa droppar urholkar stenar, växer andra kalkansamlingar, som i stalaktiter. Vid 70 har jag inte längre råd att ta större risker. Speciellt som 4 timmar per dygn med förhöjt blodsocker och 20 timmar med för högt insulin knappast kan tjäna de som exponeras. Alltså väljer jag att lita på Fung!

 28. 28
  Docent Göran säger

  @ sten:

  Detta med blodsocker är lurigt minst sagt men är det skyhögt är det förstås ett säkert tecken på diabetes. Speciellt efter att ha läs Dr. Krafts bok inser jag det begränsade värdet av blodsockermätningar. Det är insulinsvaret efter en måltid som enligt Kraft är det intressanta.

  Hur som helst grät varken hustru eller jag när vi alldeles nyss mätte 4.8 respektive 4.7 men då har vi inte ätit annat än en liten ostbit och några korvskivor nu på kvällen tillsammans med ett glas vin. Den senaste rejäla måltiden, ugnsbakad lax med en fet sås och surkål, åt vi för åtta timmar sedan. Nu kan man inbilla sig att min hustru inte längre har diabetes med så fina sockervärden men det tror varken hon eller jag på – den lurar troligen helt enkelt runt hörnet. Vi fastar ett också par dagar då och då och det känns verkligen inte fel.

 29. 29
  Docent Göran säger

  Gunilla Skrev:

  Har du Göran provat att jorda dig?

  Det har jag aldrig gjort och har ingen erfarenhet av detta.

  Jag ser inget samband mellan jordningen och vår fysiologi men jag utesluter inte att det kan vara frågan om något oförklarligt fenomen som i vanlig ordning inte har undersökts ordentligt.

  Och som vanligt gäller den egna kroppen som ”mätinstrument”. Mår den bra om man ligger på en jordningsfilt så måste man tro på detta mätinstrument och rimligtvis fortsätta med denna vana om kroppen nu mår bra av det även om det inte finns någon känd naturvetenskaplig förklaring.

  Professor Karl Arfors gjorde dock en del intressanta observationer kring just jordning när han forskade kring blodflödet i kapillärer vilket talar för att fysiologin påverkas negativt även av elektrostatisk laddning som per definition försvinner vid jordning. Han hade heller ingen fysiologisk förklaring men han tvivlar verkligen inte på att det finns ett samband mellan elektrostatisk laddning och fysiologiska fenomen.

  När man reparerar känslig elektronik ser man också alltid till att jorda kretskorten. Alla har vi också någon gång upplevt att man kan få gnistor att hoppa från fingrarna vid torrt väder, när man skakar hand t.ex., om man blivit uppladdad av någon anledning – det är alltså ganska höga spänningar det kan vara frågan om. Syntetmaterial i kläder är kända för att elektrostatiskt klistra sig kring kroppen, nylonkjolar t.ex., och alla våra egna kläder är gjorda av naturmaterial som inte laddas upp.

  Kanske en luftfuktare kan ha samma effekt som en jordningsfilt?

 30. 30
  Gunilla säger

  Läs gärna boken att vara jordad och ge gärna en kommentar tack för allt du skriver

 31. 31

  Docent Göran Skrev:

  alltid till att jorda kretskorten

  – och sig själva inte minst!

 32. 32
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Den kommentaren (29) gör dig till den typen av forskare/vetenskapsman jag skulle vilja se flera av här i världen.Mycket bra skrivet.

 33. 33
  sten säger

  @ Docent Göran: #28
  Ni ser ut att vara på rätt väg och bra med största målet mitt på dan!
  Idag hade Mercola en utmärkt artikel om Ron Rosedale inklusive ett mycket välartikulerat och rikt föredrag på 30 minuter av RR, om faran med att äta för mycket protein, alltså bl.a korv och ost…..

  Högt morgonsocker fanns knappt ens med på radarn, utan det gällde här bl.a. tidigt åldrande och cancer vid för mycket proteiner, och ökad autophagy, förbättrat underhåll och längre friskare liv vid mindre proteiner. Reglerat av proteinintag som i sin tur påverkar mTOR.

  Han avslutar med att bästa valet är lågt protein och carb med högt fettintag, men att,… om valet ligger mellan proteiner och kolhydrater så blir kolhydraterna mindre farligare, pga dess lägre insulin- och IGF-1 framkallande egenskaper, medans den i sammanhanget neutrala energin fett såklart vinner .

  Närmaste till detta kommer Annikas skapelse LCHF, innan någon hinner stoppa in ett P i mitten.
  I nya andra artiklar har jag sett att proteinrestriktion med fettökning och 1-2 dars fasta åtminstone skyddar cancerpateinter mot annars skadegörande cellgifter.
  Eftersom det innebär att cancerpatienter kan förbli regelbundna kunder längre borde även cellgiftsföretag vara intresserade. 🙂

 34. 34

  Det är skillnad på korv och korv även om det förstås är protein. Funderar att gå en kurs i korvstoppning där man lär sig exakt vad man stoppar i tarmskinnet.

 35. 35
  Docent Göran säger

  @ Marianne:

  Så sant!

  Min fru vördar sitt samiska ursprung bland annat genom att göra blodkorv på renblod. Då är det väldigt viktigt att man har mycket renfett i smeten. Annars blir korven knappast ätligt.

  Dessutom ska den nykokta korven ätas med mycket smör – MYCKET smör!

  Vi brukar sedan steka det som blir över dagen efter som ’korvslantar’ och de ’simmar’ då i smör.

  Fantastiskt gott!

  Enligt ”Trick and Treat” som jag nu läser är det optimala 80 energiprocent animaliskt fett och 20 % protein. Det är som vi alltid säger inom LCHF att vi ska inte ha mer än 1 gram protein per kg kroppsvikt och dag. I boken finns ett helt kapitel som varnar för överdrivet proteinintag.

  Mängden fett reglerar sig själv enligt Barry Groves och det är jag själv idag benägen att instämma i när jag stekte ett antal ovanligt feta lammkotletter i min järngryta och dessutom tillsatte rejält med smör. Buljongen var suveränt god och den använde jag som måltidsdryck men jag var tyvärr tvungen att uppsöka toaletten efter ett tag eftersom kroppen tyckte att det var för mycket
  fett.

  Man lär sig som sagt av sina misstag!

 36. 36
  sten säger

  @ Docent Göran:
  1 gram per kg ”lean body weight” fattade jag det som. 80 kg med 30% fett blir 56kg.
  Hur uppskattas fettprocenten enklast ?
  Sedan rekommenderade Ron Rosdale tidigare max 0.75 g per sådant kg för diabetiker-2, men gör nu det till alla, för långtidshälsans skull…, Alltså betydligt mindre proteiner än vad vi brukat äta. Något att tänka på för prostatan skull t.ex ? Det sägs att alla män dör av sådan cancer, om vi lever tillräckligt länge…

 37. 37

  @29 0ch 30
  Huruvida jordning har fått tillräcklig vetenskaplig back-up eller inte är lite av en semantisk fråga. En av de kliniska studier som är gjorda visar ju på verkliga resultat, speciellt den som utfördes i polska Bydgoszcs. Alltså återstår egentligen bara att förklara mekanismen bakom – och det borde ju passa en kemist som Göran som handen i handske. För att varje redox- process ska kunna avslutas krävs i slutändan en tillgång på fria elektroner. Finns inte det, som t.ex nattetid när kroppen med ett paket av reducerande vitaminer och andra mellansteg reparer alla molekylära förslitningsskador som skett under dagens ”arbete med motorsågen” ja då blr inte nattvilan optimal.
  Om man däremot nattetid är i kontakt med jorden – det behövs inga jordningslakan – utan stoppar man ena ändan av en koppartråd i sockan och den andra ändan utanför sovrumsfönstret ner i rabatten utanför, då har man har tillgång till hela jordens elektroninnehav.
  Om detta skrev jag och Iver Mysterud utförligt redan 2011 i nr 3 av 2000-talets Vetenskap, byggt på Clinton Obers bok.
  De positiva effekterna kan bli dramatiska, som det blev på mig, så därför bör man starta försiktigt. (Speciellt elöverkänsliga kan få effekter som slår åt båda hållen efter en hel natts jordning. Likadant de som medicinerar med exvis Waran) Därför går det utomordentligt fint att nu dessa fantastiska majdagar att testa på sig själv genom att sätta sig i vilstolen på gräsmattan , : Ta av sig skorna och sockorna och prova sådär i 45 minuter . Notera om det blir eventuella reaktioner. Upprepa det under ett par -tre dagar och sedan , förutsatt man inte reagerar negativt löpa linan fullt ut och genomföra det nattetid.
  När t.ex Thomas Levy, USA föreläste i Stockholm förra månaden hävdade han att alla sjukdomar kunde ses som oxidativ stress – däremot visste han knappt något om jordning (på min fråga)
  Oxidativ stress är ju just ett reultat av en elektronbrist, så ut och prova nu.

  Och förresten tll de tveksamma: Lär av den egna historien: Har du någonsin känt den välgörande effekten av ett bad, helst i saltvatten, och när man sedan lägger sig för att torka på en klipphäll. Då är man jordad!

  Detta skulle ju parallellt med LCHF-metoden kunna betyda den största folkhälsorörelsen för hela den befolkning som normalt går omkring med gummisulor på skorna.

  Men blir det så kommer väl snart både Strålskyddsmyndghet och Läkemedelsverk ut med påbud att vi ska isolera oss från hela vår planet – dygnet runt.

  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-talets Vetenskap, http://www.2000tv.se

 38. 38
  Docent Göran säger

  Ingemar Ljungqvist Skrev:

  Alltså återstår egentligen bara att förklara mekanismen bakom – och det borde ju passa en kemist som Göran som handen i handske.

  Nåja – vår fysiologi är i mina ögon bara helt ”sanslöst” komplex och jag tror inte att jag skulle vilja våga mig på några ”one-liners” som ’kemist’ när det gäller våra fria elektroner. Nobelpristagaren i kemi (och även fredspristagare) Linus Pauling ägnade många år åt att fundera kring de reaktiva så kallade radikaler (sk ROS) och just dessa fria elektroner.

  I detta sammanhang är den metabola processen i våra mitokondrier otroligt fascinerande, och komplex. Professor Thomas Seyfried har dykt djupt i denna frågeställning vad gäller cancer.

  Som sagt inga ”one – liners” från min sida.

  Spekulera kan man förstås alltid göra 🙂

 39. 39

  @ Docent Göran:
  Ja korv kräver mycket fett för att smaka bra.
  Kanske kan självregleringen av fettmängden förklara att jag kräks om jag tar för mycket kokosfett. Lite lagom är lagom för mig.

 40. 40
  Lars Henrik säger

  sten Skrev:

  1 gram per kg ”lean body weight” fattade jag det som.

  Hm. Jag tycker mig må bättre på en proteinrik kost…

  Ibland sägs det att äldre ska äta lite mer proteiner eftersom upptaget är försämrat. Jag kan inte bedöma om detta stämmer. Däremot gäller väl denna siffra (1 gram per kg ”lean body weight) om man inte tränar eller är fysiskt aktiv i större mått?

  Hur mycket protein ska en styrketränande herre över 50 år äta per kilo lean body weight?

 41. 41
  sten säger

  @ Lars Henrik:
  Vad jag förstår beror proteinmängden på syftet. Om man är ung och frisk, alltså en pigg tränande 50-åring med målsättning att växa sig starkare utan mål på långtidshälsa bör man kunna öka proteinintaget. Om syftet är förbättrad hälsa eller reparation från diabetes, prediabetes eller hjärtsjukdom bör man hålla proteinerna så låga som möjligt så att mTOR styr över från uppbyggande funktioner till underhållande som innebär upprensning av inflammationer och utbyte av ”trasiga” celler inklusive mitocondrier. ”Uppbyggande” inkluderar dessvärre cancer, så det finns god anledning att vara moderat med proteiner, kanske redan vid 50.
  Intermittent fasta utesluter proteiner helt under fastan vilket förmodligen ”tvingar” kroppen till resursanpassning i form av återvinning, vilket tydligen resulterar i ett uppgraderat system!
  Inte svårt att tänka mig att en generell och även en intermittent proteinreduktion har liknande effekter: Så snart otillräckligt i kosten kan det alltså bli fart på makrofagerna som återvinnare. Under längre tid utan IF bör det lägre proteinintaget bli en billig försäkring för bättre kontinuerligt underhåll. Se vad Ron Rosedale tycker eller har funnit på den här halvtimmespresentationen. Hans Engelska är klar och lätt att förstå.
  https://www.youtube.com/watch?v=Yv-M-5-s9B0

 42. 42
  Lars Henrik säger

  det kriminella nonsens som etablissemanget tvingar på mänskligheten

  Kanske kan även hanteringen av svininfluensavaccineringen kallas kriminell? Jag lutar åt det. Och om våra regler och lagar accepterar denna hantering undrar jag om inte även dessa är kriminella.

  Epidemolog: Alla tycks ha tappat omdömet

  En skandal och en medicinhistorisk katastrof. Det kallar Lars Olof Kallings, internationellt erkänd epidemiolog, den svenska massvaccineringen mot svininfluensan. I en nyutkommen bok framför han första gången svidande kritik mot vaccineringen, dess förödande effekter – och de ansvariga.

  https://www.svd.se/superepidemilogen-om-massvaccineringen-mest-upprord-ar-jag-over-att-ingen-tagit-ansvar/om/narkolepsibarnen

 43. 43
  Docent Göran säger
 44. 44
  Ingrid säger

  Idag kommer en större artikel om vaccinationsskador rörande NARKOLEPSI – i Expressen – så håll utkik efter den…

 45. 45
  Ingrid säger
 46. 46
  Docent Göran säger

  @ Ingrid:

  Annika är återupprättad igen!

  Några ursäkter får man väl misstänka att hon ännu inte har fått.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  @ 46 Docent Göran:
  Jag har inte fått någon ursäkt, och inte heller någon upprättelse av myndigheter och media, som genomförde drevet mot mig.

 48. 48
  Docent Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ja – det är väl detta som är själva kärnan i korruptionen inom dagens medicin. När det är uppenbart att någonting har varit en kriminell bluff från läkemedelsbolagens sida finns det knappast någon representant för etablissemanget som träder fram och erkänner detta. Det ruskiga är att det verkar finnas hur många ”bluffar” som helst.

  Vi väntar fortfarande på att den största medicinskandalen genom tiderna, med statiner och kolesterolet, skall ”erkännas”. Det måste nu finns väldigt många läkare som har sett igenom detta men tiger.

  I mina ögon är dagen situation inom medicinen och sjukvården rent grotesk.

  Detta hindrar ändå inte att jag inser att man räddar liv inom sjukvården.

  Igår träffade jag min oerhört spänstige lantbrukarvän och han berättade då för mig att han hade fått en stålflisa i ett finger som han drog ut men fingret blev infekterat och handen och armen svullnade upp – ett klart fall av blodförgiftning. Han blev omedelbart inlagd på sjukhuset och fick intravenös antibiotika men var nu lika pigg och spänstig som förut även om handen var i bandage.

 49. 49

  Det är just denna dubbelhet som gör det svårt att genomskåda bluffdelen. Många verkar ju bara tänka en sak i taget. Jag och min familj har själva drabbats av tillstånd där vi verkligen fått hjälp med livshotande tillstånd. Å andra sidan har vi i en del fall hamnat i svåra tillstånd som orsakats av sjukvården. Barack Obama sa något klokt i den serien som just nu går i Svt Play. Han var ju mycket frustrerad över hur svårt det var att som president genomföra något av det han ville. Han sa att han under dessa år har fått lära sig att förändring tar tid och gradvis puffas framåt av krafter som ihärdigt vågar utmana det som behöver förändras. Att man är som en stafettlöpare som springer sin del av sträckan och sen får överlämna pinnen till nästa löpare.

 50. 50
  Docent Göran säger

  Marianne Skrev:

  förändring tar tid och gradvis puffas framåt av krafter som ihärdigt vågar utmana det som behöver förändras.

  Detta sker underifrån genom gräsrotsrörelser och motarbetas av etablissemanget med näbbar och klor.

  Ibland känns det hela övermäktigt men då och då blir man uppmuntrad som alldeles nyss av de två arbetare som kom för att rensa kommunens avloppsbrunn som ligger på vår tomt och som jag pratade med. Det visade sig att den yngre var en stark anhängare av LCHF och för övrigt hela hans familj.

  Vi var helt överens om att det medicinska etablissemanget är korrupt i händerna på läkemedelsbolagen.

 51. 51
  Ingvar Bejvel säger

  Jag vill bara påminna om Chapter Eleven i Trick and Treat, där Groves gör en grundlig genomgång av hudcancer under rubriken Our irrational fear of Sunlight!

  Särskilt intressant är The sunscreen connection, där han redovisar en studie från 1992 (Cedric and Garland, University of California, där man pekar på sambandet med användandet av solskyddsfaktorer, och hur detta tar sig i uttryck i länder där man eftertryckligt fört fram dessa produkter som skyddande mot hudcancer, men där resultatet pekar i en motsats riktning.

  Något att ta till sig denna vecka som ju ägnas åt hudcancer!

 52. 52
  Ingrid säger

  – Utan tvivel är man inte riktigt klok – skrev, Tage Danielsson… Hm, vilket mångtydigt och djupt innehåll, eller hur?

  – De orden verkar stämma på de flesta av oss som skriver här… – Vi tvivlar tillsammans, och blir allt klokare…

  – Och för att dra det ett steg till… De som inte är kloka saknar ”tvivelförmåga” – som dem som vi här opponerar oss emot i de allra flesta trådar… 😉

 53. 53
  Docent Göran säger

  Ingvar Bejvel Skrev:

  Jag vill bara påminna om Chapter Eleven i Trick and Treat, där Groves gör en grundlig genomgång av hudcancer under rubriken Our irrational fear of Sunlight!

  Nu har jag precis avslutat boken och är helt tagen av läsningen.

  Boken sammanfattar egentligen vad LCHF handlar om och för en strikt LCHF-are är det egentligen ingenting nytt – bara mer kött på benen. I det avslutande kapitlet tar han också upp hur Annika blev anklagad och ”frikänd”.

  Även om boken är från 2008 (jag fattar inte att jag har kunnat missa den boken så länge och frågar mig också varför) är det risk för en ny krönika framöver – vi får se. Att det varit så tyst om boken kan möjligen bero på att han verkar vara nästan lika ”radikal” som jag själv tror att jag är och folk som vill ta tag i ”rötterna” har aldrig varit speciellt populära,

 54. 54
  Ulf pohl säger

  @Docent Göran. Ett påpekande betr. känslan av ”kärlkramp” vid sen och riklig middag : Det kan vara frågan om läckage i övre magmunnen och händer lätt om man samtidigt har lite för mycket visceralt fett kvar i buken-hände mig nyligen (hade ”missbrukat” filmjölk under ca år och därav fått för stort midjemått, insulineffekt). Fick t.o.m ansträngningsastma av matstrupeirritationen. Kändes precis som min historiska kärlkramp för 18år sedan. Min lösning blev fasta, paleo samt andningsträning. Nu känns det rätt bra men tog ca 6veckor. ”Kärlkrampskänslan” försvann dock mycket snabbare. För riskminimering: Ät måttliga mängder senast 4 timmar före sänggåendet, lyft sängens huvudände ca 15 cm samt ligg på vänstra sidan helst. (Studera magens anatomi). Jag har för säkerhets skull låtit röntga lungorna-inga problem där.

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  @ 54 Ulf pohl:
  Jag har fått lära mig att man ska ligga på höger sida om man vill avlasta övre magmunnen. Magsäcksinnehållet sjunker då neröver (åt höger) i magen och ut i tolvfingertarmen.

 56. 56
  Docent Göran säger

  @ Ulf pohl:

  Intressant berättelse!

  Det är bara att konstatera att vi alla har en komplicerad fysiologi och att vi alla är unika.

  Själv tillämpar jag ganska strikt LCHF sedan 2009 och har nu en ”perfekt” kroppsform och vikt enligt vår samhälleliga normer – snygg som min fru säger 🙂 Nu är jag dessutom solbränd efter att ha huggit massa ved i solskenet. Det har sina positiva sidor med att leva ”talibanskt”.

  Men uppenbarligen drabbas jag själv ganska lätt av ”kärlkrampskänsla” efter en måltid – mina kranskärl är dokumenterat igensatta så det kanske inte är så förvånande. Nyss dök jag t. ex. ned i vår badtunna direkt efter att ha ätit och kände då ”tryck över bröstet” efter en halvtimma och var tvungen att gå upp. Vad detta beror på kan man alltid spekulera över men man måste alltid lyssna på sin kropp.

 57. 57
  Ulf pohl säger

  @Annika. Jag tror du kommer ihog fel,tyvärr. Framifrån sett ligger ju magmunnen till vänster samt en bit nedanför magens högsta punkt och då blir vänsterläget logiskt. Så står också i alla ”avlastningsrekommendationer” som jag kunnat läsa mig till. Fungera dessutom ypperligt. Jag hade länge haft besvär med reflux samt så småningom halsbränneutlöst sveda och astmaliknande symptom. Hände alltså inte i längre i upphöjt vänsterläge. Astma dock bara vid (svag) ansträngning typ promenad.
  @Göran. Tror dig. I mitt fall så hade jag blivit magfet med början i julas så att lungorna inte fick riktig plats. Magen trycktes då upp genom diafragman (bråck). Irritation från reflux kan tydligen ge en inflammation i matstrupen som hejas på av det viscerala fettet och via ett gemensamt nervsystem (vagusnerven) även påverkar lungan att konstra. Så har jag förstått det nu och det verkar ha gått till så för nu är alla problem så gott som borta (liksom 4 kg bukfett).

 58. 58

  @ Docent Göran:
  Hjärtattacker inträffar ofta efter större måltider, gissningsvis i nära samband med då vanligen maximalt insulinpåslag. Hög värme sätter igång svettmetabolism som kan bli mer ”motion” för hela kroppen än att springa. Att sätta sig i ett 40graders bad med full mage blir alltså ett dubbelsidigt angrepp, något som säkert går finfint när man är både ung och frisk.
  Men gissar att du inte har några känningar före eller ett par timmar efter en middag ?

  När min angina var som sämst kunde jag sitta i 40C högst 5-10 minuter innan pumpen började krångla och tilltagande bröstsmärta varnade att snarast gå upp, trots att resten av kroppen njöt. Provade aldrig bada efter större måltid eftersom man vuxit upp med att aldrig bada direkt efter maten. Eller kanske bara tur.

 59. 59
  OlleH säger

  @ Docent Göran:
  ”Det är bara att konstatera att vi alla har en komplicerad fysiologi och att vi alla är unika.”

  truism (wiki):
  ”En truism är ett uttalande som är självklart

  Barnen är vår framtid
  Vi ska alla dö en gång
  Övning ger färdighet
  Den som söker han letar (travesti på det bibliska uttrycket ”Den som söker han finner”, vilket dock inte är en truism)”

 60. 60
  kicki säger

  Nisse Simonson om Svarta svanar. Ett bra inlägg om människors ovilja/oförmåga att ändra sin ståndpunkt och ”se något annat”.
  Läs och begrunda. Gillar Nisses reflexioner över denna ”gåta”.

  https://www.facebook.com/nisse.simonson/posts/10154135801545782

 61. 61
  I Like Neil Young säger

  OlleH Skrev:

  truism (wiki):

  Det här har inget med ämnet att göra och är ingen kritik mot OlleH – men hänger ihop med sanningsembargot vi är utsatta för.

  Det hela har att göra med Wikipeda – min övertygelse har alltid varit att Wikpieda är just ”fritt”
  jag kan konstatera att ”andra krafter” tagit över där. Närhelst man söker på något som är kontroversiellt i maktens ögon så får man bara upp snömos – eller att ”det och det” kan härröras till konspirationsteorier.

  Ni kan ju söka på LCHF så får ni se ett exempel. Att söka den korrekta sanningen på Wikipeda är bara att glömma – i alla fall när det gäller något kontroversiellt.

  Så var vaksamma när ni använder Wikipeda

 62. 62
  Ingrid säger

  @ I Like Neil Young 61:

  ABSOLUT – instämmer att Wikipedia inte skall användas i väsentliga och kontroversiella frågor, då det finns mycket att ifrågasätta i deras verksamhet…

  – Faktiskt inte för övrigt heller – då deras uppbyggnad är ytterst tveksam, och sen rörande vad som väljs ut som information…

 63. 63
  kicki säger

  @ I Like Neil Young:
  @ Ingrid:

  Man kan gå in på Wikipedia och redigera beträffande LCHF, men man bör nog vara noggrann med sina referenser.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa