Artikel i Dagens Diabetes.
En diabeteskonferens har hållits i Lund. Pamela Dyson, Oxford, pratade om dieter vid D2, och ’fastslog’ att lågkolhydratdieter inte var bättre än andra dieter.
Hon redovisade effekterna på viktminskning, blodfetter och risk för hjärtkärlsjukdom. Viktminskningen var tydligen samma för alla dieter. Efter tre år hade samtliga återfått sin ursprungsvikt. Hon avfärdar också att LC-dieter skulle innebära ett högre intag av mättat fett eftersom mättat fett ofta kommer från mat som innehåller kolhydrater, som kött (?) och godis. Hon fastslår också att LC-kost inte ger någon skillnad på blodfetter. Hon erkänner dock att man kan få en viss minskning av triglycerider. Hon konstaterar att det inte finns någon studie som undersökt sambandet mellan LC-kost och hjärtkärlsjukdom.
Dock hade hon tydligen underlag för att lista nackdelar med LC. Den gav mindre fibrer och ’andra näringsämnen’. Därav drar hon slutsatsen att LC ger ökad risk för hjärtsjukdom.
Hon säger att andra dieter ger bättre viktminskning och därmed bättre blodsockerkontroll.
I alla fall avslutar hon med att varje diabetiker får välja den kost som passar den bäst.
Det var ju bussigt! Fast hon gjorde ju allt hon kunde för att skrämma bort diabetikerna från LCHF.
Jag kan inte se att hon nämnde vilken inverkan på blodsocker och insulin som erhölls av olika dieter.
Jag måste säga att hon inte verkar ha en aning om olika födoämnens makronutrienter, när hon påstår att kött är högkolhydratmat.
Vad gäller hennes hot om proteinet skadliga effekt på njurarna, räcker det med att tala om att vi ska inte äta mera protein än de offentliga rekommendationerna anger – ca 15-20 E%. En annan sak är att njurar, så vitt man vet, inte tar skada av proteinintag. Det är sockret som ger inflammation och skadar njurarna.
Att risken för benskörhet ökar vid ketos är knappast något som är bevisat (?).
Enligt kommentar är Pamela Dyson sponsrad av insulinproducenten Novo Nordisk.
Jag måste erkänna att jag tycker det hela låter svamligt värre….? Eller?
Ha ha ha Annika! 🙂 Idag tror jag vi hade precis samma tankar. Mitt inlägg idag heter ”Kolhydrater i kött?”
Hon måste vara själva definitionen på ”helt yr i mössan” !! Det är ju otroligt allvarligt att något sådant får stå oemotsagt när fakta visar på raka motsatsen. Riktigt djävla mörker tyvärr!!
Det är nu 2 år sen jag slutade med insulin, 20 kg mindre, Jag mår jättebra. Även dragit ner min blodtrycksmedicin från 3 tabletter till 2. Tack Annika. Siv
Tidningen borde byta namn till ”Dagens Dravel”,,,,
Dagens Diabetes är en partsinlaga för den av Socialstyrelsen anbefallda vården.
”Har Du diabetes och läser www DiabetologNytt?
Innehållet på sidorna är enbart ett underlag, ett diskussionsforum, för läkare och diabetesteam. ”
Pamela Dyson jobbar hos Oxford Centre for Diabetes och deras ”vetenskapliga diabetes evidens” är sponsrad av Novo Nordisk. https://www.ocdem.ox.ac.uk/_asset/file/annual-report-2010.pdf
Helt utanför sammanhanget:
Plocka och ät blåbär – det är gott och mycket nyttigt:
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/05/02/tillskott-av-blabar-sankte-kolesterolet/
@ Erling:
Ja Erling, min man och jag har har förstått att blåbär är nyttigt och gör oss gott. Varje dag hela vintern har vi ätit blåbär till frukost. Först var det egenplockade ca 25 liter och sedan köpta. Så det har blivit omelett med blåbär. för det mesta, ibland litet havregröt med blåbär o annat bra som tex kokosflingor, avokadoolja och gärna torkat pulver av nässla. Man behöver inte tina de frusna bären utan lägger bara den varma maten över så är det löst.
En sån här frukost vid 10.30-tiden står man sig bra på tills det är dags för tidig middag.
Så vi hoppas på ett bra blåbärsår detta år också. 🙂
@ 8 Erling:
Jag tvivlar inte på att blåbär är nyttigt att äta (i måttlig mängd, så att vi inte lägger på oss som björnen om hösten).
Men varför är LDL-mätningen av betydelse i sammanhanget? Lågt LDL ökar ju infarktrisken.
@ Annika Dahlqvist:
Jag resonerar som så: Varför producerar kroppen en massa kolesterol, antagligen för att det ska lösa något problem. Förhöjt kolesterol finns med bland kriterierna för metabolt syndrom och detta i sin tur bottnar i insulinresistens med höga insulinnivåer tillsammans med dito glukosnivåer, som utsätter kroppen för inflammatoriskt tryck. Inflammationen ger skador, som kroppen försöker reparera med hjälp av mera kolesterol. Blåbär innehåller mycket antioxidanter, som dämpar inflammationen och minskar behovet av kolesterol, varvid levern minskar på produktionen. Jag tror mig komma ihåg att högt HDL och låga triglycerider var det hälsosamma tillståndet? Att få bukt med insulinresistensen ger mycket större hälsovinster än att försöka trycka ner kolesterol, oavsett hur det stavas.
Rolf Löfgren: Vad menar du ? Är det inte tillåtet för diabetiker att läsa DiabetologNytt? Det kan väl vara bra att veta vad läkare kan ha läst för att kunna bemöta dem.
Som patient räcker det att jag märker vad som fungerar bra för mig och behöver inte ta hänsyn till vad köpta experter anser.