LCHF mot autismspektrumtillstånd

Birgitta Höglund berättar i sin blogg en helt fantastisk historia om fyra barn som förbättrats/blivit botade i sina neuropsykiatriska funktionshinder sedan de övergått till LCHF!

Om bara en bråkdel av personerna med NPF skulle bli förbättrade med en LCHF-kost så vore det en oerhörd vinst för samhället, för personen, och för alla omkring den. Om en större andel av de funktionshindrade skulle bli bättre så vore det en sensation.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Klart det är så, man kan ju inte förvänta sig att en bilmotor skall fungera klanderfritt om den körs på fotogen – det gäller väl människan oxå. Tidigare har jag ansett att 50% av alla som besöker en vårdcentral är matförgiftade men jag har ändrat mig – det är nog 75%,,,,,

 2. 2

  Tack för intressant information – ska dela den.

  Det är inte utan att man undrar hur länge det ska dröja innan KOST kommer upp på ’läkemedels-listan’ i sjukvården. Helst högst upp ..och LCHF ska det va’ förstås!

 3. 3

  Det är känt sedan länge att ketogen kost är positiv för de flesta problem med neurologisk anknytning. Se gärna https://www.svaradoktorn.se/425558411

 4. 4
  Mormor säger

  @Sven Erik Nordin
  Gick in o tittade på din link, var superintressant att få veta bakgrunden till hur vetenskapen har kommit fram till den ketogeniska kosthållningens fördelar!! Är vinnande på många fält tydligen… hoppas bara att den rådande inställningen av samhällets näringsexperter snarast möjligt ändras, när och om dom upptäcker samma sak!!? För jag gråter när jag läser om Lars Berns hälsoresa och ryser när jag läser om din egen kamp mot cancer, här på Annikas blog för ett tag sen…
  Men en sak fattar jag inte riktigt… Läser och hör både här och där om många personer, som påstår att vi inte behöver äta kolhydrater överhuvudtaget, men då undrar jag bara, var i all världen får vi då det som kallas ”reducing power” ifrån?? Har kollat lite i mina ”tjocka böcker” ( Stryers ”Biochemistry” bl.a.) och vad jag förstår, så är det enbart kolhydrater, som kan förse oss med den, och detta genom pentos-fosfat-vägen… Skulle uppskatta om någon kunde förklara detta lite närmare!?

 5. 5
  Docent Göran säger

  Mormor Skrev:

  Men en sak fattar jag inte riktigt… Läser och hör både här och där om många personer, som påstår att vi inte behöver äta kolhydrater överhuvudtaget, men då undrar jag bara, var i all världen får vi då det som kallas ”reducing power” ifrån?? Har kollat lite i mina ”tjocka böcker” ( Stryers ”Biochemistry” bl.a.) och vad jag förstår, så är det enbart kolhydrater, som kan förse oss med den, och detta genom pentos-fosfat-vägen…

  Detta har jag aldrig hört talas om om det nu inte är frågan omställningsproblemet vid övergång till ketogen kost, ’hängighet’ = ”reducing power” ?, för detta är ju ett väl dokumenterat fenomen och som oftast försvinner inom en vecka eller två.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Mormor:
  Jag har inte heller hört om något ’reducing power’ som skulle vara nödvändigt. Vi vet att kolhydrater inte är essentiella, och vi klarar oss därför på fett och protein, om det behövs. Men vi LCHF-are brukar äta en måttlig mängd av grönsaker och får därifrån i oss en viss mängd av kolhydrater.

 7. 7
  Mormor säger

  @docent Göran

  För syntesen av en ynka palmitat-syra går det åt (enligt Stryer…) 8 molekyler av acetil CoA, 14 molekyler av NADPH och 7 ATP….. Ok att 8 av dom NADPH molekylerna framställs varje gång en acetil CoA molekyl förpassas från en mitokondrie till cellens citosol, men dom andra 6 NADPH molekylerna kommer från pentos-fosfat vägen… För all uppbyggnad, t ex syntes av kolesterol..eller hormoner el DNA el vad det nu kan vara, behövs ju ”reducing power”, men lustigt nog hör man aldrig någon som pratar om denna viktiga process…!?!
  Personligen skulle jag vilja ha lite mer biokemi och lite mindre Platon….fast jag gillar skarpt dina krönikor…!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Mormor:
  Vi har ju processen Glukoneogenes som förser oss med ett normalt blodsocker även om vi inte äter några kolhydrater alls. Den glukosen går väl att använda till ’reducing power’?

 9. 9
  Docent Göran säger

  Mormor Skrev:

  Personligen skulle jag vilja ha lite mer biokemi

  Och tack för uppmuntran angående mina krönikor – jag har precis börjat på en ny. ”Elefanterna och väderkvarnarna har tagit över” är arbetsnamnet – vi får se åt vilket håll det barkar – det finns aldrig några garantier.

  Om vi satsade på detta oerhört intressanta ämne biokemi tror jag tyvärr att vi skulle bli ganska ensamma om att ’irra omkring’ i den metabola djungeln och kanske missa själva skogen för alla träd.

  Min egen favorit sedan några år är standardverket inom den molekylära cellbiologin, ”THE CELL” av Alberts et al., och jag gillar den ”tjocka boken” för att den ständigt pekar på den oerhörda komplexiteten som är inblandad i vår metabolism. Den ligger ett steg ovanför själva biokemin. Själv är jag svag för termodynamiken som är själva grunden men om vi skulle diskutera den skulle vi nog lämna alla LCHF-are bakom oss.

  Bland annat finns det en bild (2.63 i den senaste 6:e upplagan) på hur de olika stegen i glykolysen och citronsyracykeln är hopkopplade med närliggande metabola processer och det är en bild som just är avsedd att vara en illustration av komplexiteten.

  Boken är fullständigt späckad med relevanta detaljer, substans med andra ord, samtidigt som den ger en fantastisk överblick över ’livets alla process-steg’ och hur dessa samverkar på den mest grundläggande cellnivån. Men ärligt talat tycker jag, trots att jag ’älskar den’ att det är en ’svår bok’ och trots att jag nu är inne på min tredje läsning.

  Platon ’gillar jag’ för att hans filosofi utgör den grund på vilken hela den högfärdiga arrogans som genomsyrat våra klassamhällen sedan tusentals år bygger. Mot den filosofiska bakgrunden är det också lättare att förstå hur vi har kunnat få ett så korrupt system som vi har fått idag inom medicinen och hur detta system försvaras av samhällets ’överklass’ och deras lakejer på lägre nivåer (läs professorer och liknande). Arrogansen hos en ’lakej’ som min ’berömde’ kardiolog passar väl in i denna Platonska idealism. Vi har dock kommit överens om att vi ska försöka undvika filosofiska djupdykning här hos Annika så jag ska nu inte fördjupa mig.

 10. 10
  Mormor säger

  @Annika
  Men du kanske känner till den här pentos fosfat vägen under annat namn, tror den kallas även hexosmonofosfat shunten el liknande? Men är viktig, eftersom den producerar den här NADPH molekylen för biosynteser av olika uppbyggande substanser….
  Strategin med ämnesomsättningen är ju dels att forma ATP för transport av energi, dels producera NADPH för biosyntes (då räcker det inte med NADH och ATP) och dels utgångsämnen till uppbyggande substanser, från dom intermediära metaboliterna i dom viktigaste metabola cyklerna…till t ex biosyntes av fettsyror, DNA/RNA, kolesterol, hormoner etc. etc..
  Men det finns väl nån som kan förklara lite bättre än vad jag gör, som börjar bli gammal och har glömt en del…
  Gluconeogenesen är det omvända till glykolys (glukos blir till piruvat) fast två passager är annorlunda.. Utgångsämnena är laktat, som kommer från reduktion av piruvatet, el från glycerol el från något protein, som vanligtvis är alanin, och som i sin tur även det kommer av piruvat…alltså alla ämnen som ursprungligen kommer från glukos…..laktat oxideras till piruvat o går vidare i gluconeogenesen till glukos, alaninet transamineras till piruvat o går vidare till glukos även det, och även glycerolet går tillbaka in o blir glukos, beroende på kroppens behov….dock med en kraftansträngning, kostar kroppen 6 molekyler av ATP att gör glukos av piruvat men ger bara 2 ATP när glukos blir till piruvat….så det är inte så värst fördelaktigt!?
  Och om jag har fattat rätt, så kan fett aldrig bli till glukos…och fett kan inte heller gå in i pentos fosfat vägen och producera ”reducing power”. Fett är en utmärkt energigivare, är anidro, binder inte vatten…trots att glykogen är många hopsatta sockermolekyler, alltså med minskat antal -OH o -H grupper än lösa glukos molekyler, så tror jag att det binder 3 gram vatten av sin egen vikt..och då blir det tungt för att musklerna ska funka..!?
  Vi säjer ju LCHF… Inte NCHF….no carbs…Men lite måste vi ha, plus att alla 3 grupperna, glukos, fett, proteiner, är nog essentiella, var o en med sina uppgifter…!!?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Mormor:
  Jo fett kan blir till glukos. Det är glycerodelen i triglyceriderna som kan omvandlas till glukos i glukoneogenesen.
  Men om du vill diskutera biokemin mera grundligt tror jag att du får gå till ett annat forum. På denna blogg brukar vi fokusera på vad vi äter – och vilka hälsoeffekter det får i praktiken. Leden däremellan får diskuteras på andra ställen.

 12. 12
  Mormor säger

  Förlåt, det var inte alls meningen att såra någon…glycerol är glycerol och kommer från glukos, men jag menar fettsyror…alltså rent fett, som inte kan bli socker…..och det står precis överallt i dom flesta böcker som pratar om kost, enligt mej…
  Förlåt igen…jag drar mej tillbaka på stubben!!
  Såg förresten en bra intervju med dej för ett tag sen, den var nog lite gammal…men du var jättebra där..och dessutom snygg!! Du hade fått nåt pris…så djäkla taskigt, tyckte jag!! Men där sa du i alla fall att säjer du nåt tokigt, så tar du tillbaka det…!!?
  Jag närmar mej med stormsteg de 80 och det kan hända att jag överdriver det jag lärde mej en gång i tiden…gick ut universitetet år 2000, med en laurea i ”Dietologia och applicerad dietetik” och då var jag redan plus 60….just för att begripa nånting om kost och inte bli lurad stört i kvarten av etablissemanget och deras felaktiga kostråd…! Hittills har jag klarat mej skapligt…
  Ha det bra alla….

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa