Övervikt riskfaktor för leversvikt

I Läkartidningen.
Leversjukdom är en allt vanligare orsak till död.  Tidigare berodde fettlever/skrumplever oftast på alkoholmissbruk. Numera är den mera kopplad till övervikt.
Orsaken till övervikt och skrumplever är densamma: insulinresistens pga högt kolhydrat-, framför allt sockerintag. Sockret omvandlas till fett i levern och inlagras där, vilket försämrar leverns funktion.

 

Comments

  1. 1

    Artikeln beskriver en studie där orsaken till fettlever och skrumplever skulle spåras. Utöver alkohol, som tidigare varit huvudorsaken har man funnit korrelans till övervikt, dock utan att fundera över hur övervikten kommit till. Jag tror att om man letat efter samband mellan intag av fruktos, t ex via sötade läskedrycker, som ungdomar gärna konsumerar som ersättning för den bröstmjölk de aldrig fått som barn, skulle de hittat ett klockrent samband till leverförfettning parallellt med övervikt – inte som orsak till.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa