Veganskt och rått för diabetiker?

SSDF:s nyhetsbrev görs reklam för böcker i vegan och rå mat.
Finns det någon jämförande studie mellan vegan och rå och sockerfri LCHF-kost? Med avseende på fasteblodsocker och HbA1c?
Det skulle ju vara ganska enkelt att göra, men det är väl ingen som ids. Så varje diabetiker får testa själv.

 

Comments

 1. 1
  Majsan säger

  Ja det hade varit intressant med ett test av olika råkost dieter. Det hade kanske varit lättare att få forskningsanslag till en råkost a la LCHF än vad det verkar vara att få till traditionell LCHF.

  Jag kan faktiskt tänka mig att en genomtänkt vegan diet kan prestera bättre än livsmedelsverkets råd. En LCHF råkost borde dock vara klart bäst om man vill äta råkost. Jag äter ofta rå fisk eller råa ägg. Tyvärr slinker det ofta ner lite ris tillsammans med den råa fisken. 😉

  Det ena receptet innehåller lax och dessutom ska bröden stekas, så det är varken vegan eller råkost. Kakan innehåller 1 dl agavesirap, så den smakar nog ganska sött.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Majsan:
  Varför ska man äta rått? En av mänsklighetens framgångar var ju när de kom på hur man gör eld och kunde anrätta maten med värme.
  Äter du även riset rått? Det låter trist, men man kommer nog inte åt någon stärkelse i de riskornen.
  Agavesirap (massor av fruktos) ingår inte i en LCHF-kost, men det är förstås en mängdfråga.

 3. 3
  Lena i Umeå säger

  Om SSDF förespråkar veganskt eller rått måste man ju konstatera att det handlar om en begränsande kost, tvärtemot det jag tycker man ofta hör som handlar om att även diabetiker (och överviktiga) måste få unna sig allt. Det tycker jag är intressant. Fast det som kan ingå i både veganskt och rå mat är förstås socker eller liknande. Och det finns som vi tydligt märkt en tendens i vårt samhälle att alla ska ha rätt att äta socker, oavsett vad det gör med våra kroppar.

  Själv avstår jag helt frivilligt från socker sedan ca 6 år tillbaka för att jag tror det är hälsosamt och för att mitt välbefinnande ökar.

 4. 4

  Om man exempelvis tar en vegansk kost och ersätter mer än hälften av de veganska proteinerna med ekologiska ägg tror jag att både diabetiker och cancersjuka skulle må bra av det.

  Självklart rejält med avocado och olivolja.

 5. 5
  Majsan säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 1 Majsan:
  Varför ska man äta rått? En av mänsklighetens framgångar var ju när de kom på hur man gör eld och kunde anrätta maten med värme.

  Sorry läste en gång till jag trodde menade att jämföra Raw vegan mot Raw LCHF.

  Kallrökt/Gravad lax eller kött och liknande är inte uppvärmd mat och därigenom rå. Man borde alltså rimligen kunna äta LCHF som Raw food..

  Jag tycker det är beklämmnade att man använder sockerprodukter i ett forum som riktar sig till diabetiker. Det är som att ha recept på nötkakor i astma och allergiförbundets tidning.

  F.K jag tillagar gärna maten själv och äter för närvarande liberal LCHF (därför smyger jag in lite kokt ris då och då).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa